6 case vechi din Cluj și câteva lucruri pe care (poate) nu le știai despre ele

Home $ Articole $ 6 case vechi din Cluj și câteva lucruri pe care (poate) nu le știai despre ele

Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.

De-abia așteptăm momentul când primăvara va începe să ne bucure cu primele zile însorite și parfumate datorită florilor care se vor odihni fie în florării, fie în piețe, la tarabele celor care le-au îngrijit cu mult înainte de a se naște primul boboc, așteptându-și proprietarul. Dar pentru că știm că simți nevoia să iei Clujul la pas chiar și în sezonul rece, nu ai decât motive să te dezmorțești făcând o plimbare lejeră prin oraș. O astfel de ieșire poate să-ți aducă adevărate surprize: descoperirea unor locuri și a istoriei acestora, de care poate habar nu aveai.

Tocmai de aceea, astăzi îți povestim despre 6 dintre cele mai vechi case din Cluj-Napoca și poveștile din spatele lor. Când vei traversa orașul, fie în plimbare, fie că te grăbești undeva, și vei da cu ochii de ele, îți vei putea închipui mai ușor viața care se desfășura în trecut în spatele zidurilor acestora.

Prima de pe lista noastră este Casa Hintz. Aceasta este situată în Piața Unirii, pe colțul către strada Regele Ferdinand. În anul 1573, aici s-a deschis prima farmacie publică din oraș, urmând ca în 1752 să fie preluată de către farmaciștii privați. Mai târziu, în secolul XIX, familia Hintz a luat în posesie farmacia, de aici provenind și numele acestei case. Iar după Al Doilea Război Mondial, în Casa Hintz funcționează Colecția de Istorie a Farmaciei, care aparține de Muzeul de Istorie. În prezent se află în procesul de renovare.

Tot în Piața Unirii se află și Casa Parohiei Romano-Catolice, numită și Casa Schleunig, după numele lui Gregorius Schleunig, fost paroh al bisericii Sfântul Mihail. Această construcție este rezultatul contopirii a trei case. Dintre acestea, cea mai „bătrână” dintre ele a fost construită în 1450. Încă de la intrare se poate observa unul dintre cele mai vechi blazoane ale orașului, acesta aflându-se deasupra porții de odinioară a casei. De-a lungul timpului, acest loc a găzduit mai multe personalități și aici au funcționat mai multe instituții, precum Colegiul Unitarian care este cea mai veche instituție de învățământ din Transilvania. Printre momentele istorice importante care au trecut pragul casei amintim de vizita împăratului Iosif al II-lea, dar și faptul că David Francisc, fondatorul confesiunii Unitariene, a locuit în această clădire. În zilele noastre, Casa Schleunig este locul unde se află sediul protopopiatului romano-catolic din Cluj și parohia Bisericii Sfântul Mihail.

Și Casa Wass se regăsește în Piața Unirii. Probabil ai trecut neștiutor de multe ori pe lângă ea sau ai admirat-o în timp ce te relaxai la una dintre terasele din apropiere. Este o bijuterie arhitecturală din centrul orașului, stilul construcției fiind o combinație de elemente renascentiste și clasiciste. Aceasta a aparținut familiei Wass, al cărei blazon este vizibil pe latura principală a clădirii: capul de bour, iar existența acestei case este legată de secolele XV-XVI. După moartea contelui Gyulai, proprietarul casei, moștenirea revine surorii acestuia, Franciska, care avea două fiice. Dintre acestea, Otilia Wass este ultimul proprietar al proprietății. O tânără cu înclinații către artă, fiind pasionată de literatură, Otilia este recunoscută ca fiind o femeie care are concepții aparte. Decizia moștenitoarei este de a lăsa prin testament imobilul Muzeului Ardelean. Casa Wass este legată și de către frații Dunky, care și-au deschis la parter un atelier de fotografie. Până la Primul Război Mondial, activitatea acestor doi fotografi era recunoscută și apreciată de către toată lumea importantă din Transilvania. Astăzi, o mare parte din mobilierul casei se regăsește la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. (Casa Wass este a doua din stânga, cu blazonul la vedere și având deseori la parter un vânzător de cărți poștale.)

Continuându-ți plimbarea către Piața Muzeului, vei vedea în drumul tău încă două dintre cele mai vechi clădiri din oraș pe care ți le propunem pentru plimbarea de astăzi. Prima dintre ele este Casa Heltai, cunoscută și sub numele de Casa Bocskai pentru că aici este locul unde s-a născut Ștefan Bocskai, unul dintre principii Transilvaniei. În interiorul clădirii există plăci comemorative, dar și blazonul lui Ștefan, toate aceste elemente amintind de existența și legătura principelui cu această clădire. De-a lungul timpului, o altă personalitate importantă pentru oraș, care și-a lăsat amprenta asupra acestui loc, a fost Heltai Gaspar. Traducător, teolog, editor și tipograf, el este cel care a pus bazele uneia dintre cele mai mari tipografii din regiune în cadrul acestei construcții. Trecând sub apartenența mai multor conți, la finalul anilor 80, tot aici a avut sediu oficiul poștal. Astăzi, în Casa Heltai de odinioară își are sediul rectoratul Universității Sapientia.

Iar imediat lângă aceasta se află Casa Matei Corvin, una dintre cele mai apreciate locații din oraș, în special pentru aspectul său, care-i oferă fotografului un content foarte bun, indiferent din punctul din care este realizată fotografia. După cum poate ai ghicit pornind de la numele său, aici este locul în care s-a născut Matei Corvin, fiul principelui Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei. În semn de respect față de locul său natal, Matei a dat ordin ca locuința lui să fie scutită de către plata impozitelor – ordin care a fost respectat și de către succesorii săi. În ceea ce privește stilul casei, acesta este unul gotic, iar un element martor în acest sens este reprezentat de către porțile sale. În timp, clădirea a suferit diferite modificări, atât la nivelul aspectului său, cât și la rolul pe care-l are pentru societatea clujeană. Din secolul XVIII, Casa lui Matei Corvin a devenit patrimoniu public, ajungând să devină mai apoi, pe rând, spital și închisoare. Iar în secolul XX, clădirea devine un frumos muzeu transilvănean. La momentul actual, casa este unul dintre sediile Universității de Artă și Design.

Continuăm lista cu o altă clădire, pe care nu ai cum să o fi ratat până acum datorită dimensiunilor sale, dar și a aspectului impunător. Este vorba de Casa Învățătorului, construită în 1902-1903 și situată în Piața Ștefan cel Mare, în spatele Teatrului Național. Numele său provine de la scopul pe care-l servea acum ceva timp: această clădire a funcționat drept cămin pentru elevii de la Școala de Învățători și pentru studenții care își urmau studiile în oraș și care aveau părinți cadre didactice. Masiva clădire din cărămidă roșie a devenit spital militar în timpul Primului Război Mondial, urmând ca în Al Doilea să fie ocupată de către mai multe facultăți. Din anul 1990, aici a funcționat Inspectoratul Școlar din Cluj.

Ne oprim momentan din a povesti despre casele vechi din frumosul Cluj, dar așteptăm cu nerăbdare să aflăm dacă tu ai făcut vreo vizită la una dintre cele 6 de mai sus, ori dacă știi o poveste despre una dintre acestea. Și mai bine, dă o tură prin oraș și spune-ne care te-a impresionat mai mult sau dacă ai observat și tu acum blazoanele vieții de altădată.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!