Cum să îți pregătești bicicleta pentru primăvară

Home $ Articole $ Cum să îți pregătești bicicleta pentru primăvară

by | Mar 12, 2021 | Articole

Oficial, a început primăvara și, odată cu ea, sezonul cald. Odată cu încălzirea de afară, ne dezmorțim și începem să ne ocupăm de lucruri pe care poate le-am ignorat în perioada de iarnă sau pe care nu le-am putut face din cauza frigului. Unii fac curățenie generală de primăvară în case, alții își pun la punct mașinile pentru noul sezon, iar alții se apucă din nou de alergat. Eu nu zic că nu voi participa la curățenia de primăvară sau că nu aș vrea să mă apuc din nou de alergat, dar un lucru pe care vreau să-l fac neapărat la fiecare început de sezon cald este pregătirea bicicletei în cele mai mici detalii.

Recunosc, nu sunt un expert în biciclete, ci doar un amator pasionat, dar încerc să fac de unul singur întreținerea și reparația bicicletei personale. Desigur, există și câteva excepții, când nu am sculele necesare sau reparația este prea migăloasă. Astăzi avem un articol mai tehnic decât de obicei, ce cuprinde verificările și operațiile necesare pe care le voi aplica și eu pentru pregătirea bicicletei mele pentru primăvară. Țin, totuși, să menționez faptul că acest articol nu este un tutorial, ci doar un ghid, iar pentru operațiunile mai delicate voi lăsa câte un link de la profesioniști. Așadar, dacă ai priceperea și sculele necesare, te provoc să urmezi și tu pașii indicați pentru a-ți pregăti singur bicicleta pentru prima tură de anul acesta.

Dacă preferi, totuși, să te lași pe mâna unor specialiști, am pregătit spre finalul articolului și o listă cu câteva dintre service-urile de biciclete din Cluj-Napoca care oferă servicii complete de reparație și întreținere pentru toate tipurile de biciclete, inclusiv pentru cele electrice.

Bonus tip: Pentru a acoperi toate părțile esențiale, un lucru foarte interesant pe care l-am învățat atunci când îmi verific bicicleta este să trasez un M imaginar pe cadrul acesteia și să verific componentele din toate extremitățile literei. În principiu, verificarea bicicletei trebuie să aibă în vedere urmărirea uzurii și eventualelor defecte ale componentelor, funcționarea în parametri normali, observarea eventualelor jocuri și lubrifierea corespunzătoare a elementelor în mișcare. În linii mari, componentele pe care ar trebui să le verificăm periodic sunt: roți, schimbătoare, lanț, frâne, șa, pedalier, ghidon, furcă.

bicicleta mtb

  1. Verificarea sistemului de frânare

Bicicleta mea este dotată cu sistem de frânare hidraulic pe disc, dar există multe biciclete cu sistem clasic de frânare V-brake. În orice caz, frânele trebuie să funcționeze perfect înainte de a scoate bicicleta la plimbare, așa că trebuie reglate corespunzător.

La bicicletele cu V-brake trebuie verificată, în primul rând, uzura saboților de frână și, eventual, a jantei. Dacă sunt uzați peste limită, saboții trebuie înlocuiți, iar frâna trebuie ajustată prin intermediul celor 2 brațe paralele care țin saboții și prin strângerea cablului. La un anumit interval de timp, și cablul de reglaj trebuie înlocuit dacă prezintă îndoituri sau uzură la capăt și neapărat lubrifiat înainte de a fi introdus în cămașă. Același lucru este valabil și pentru sistemele de frânare mecanice pe disc.

În cazul frânelor pe disc hidraulice, lucrurile sunt ceva mai sensibile. În primul rând, se verifică uzura plăcuțelor de frână: un nivel sub 1 mm al profilului înseamnă că acestea trebuie schimbate. Dacă frânele au, însă, cursă prea lungă sau trebuie apăsate de mai multe ori pentru a frâna, este necesară aerisirea sistemului și completarea cu lichid hidraulic.

  1. Reglarea schimbătoarelor

În primul rând, voi verifica dacă schimbătoarele de pe față și de pe spate schimbă corespunzător. Dacă nu, voi verifica starea cablurilor – să nu fie îndoite sau ruginite – și le voi gresa în interiorul cămășilor pentru a ușura mișcarea. De asemenea, voi curăța schimbătorul de foi de eventuale depuneri și voi efectua reglajele de cablu pe final, astfel încât să pot schimba cu succes pe toată plaja de viteze.

  1. Curățarea și lubrifierea lanțului

Lanțul meu a fost neglijat o perioadă și a acumulat murdărie ce îngreunează transmisia și, implicit, eficiența. Există posibilitatea curățării acestuia cu un dispozitiv special care se montează pe lanț și care degresează cu ajutorul unui solvent în timp ce învârți de pedale. Eu nu am deocamdată unul și am hotărât să îl demontez și să îl curăț manual. Se pune lanțul într-o cutie de plastic, se stropește cu soluție universală WD-40 și se lasă la înmuiat o perioadă. Ulterior, se poate insista cu o periuță pentru îndepărtarea tuturor depunerilor. Se șterge bine cu o cârpă și se lubrifiază după montare cu un ulei special pentru lanț.

  1. Curățarea pinioanelor și foilor

Dacă nu sunt întreținute constant, pinioanele adună ulei îmbibat cu praf care se depune pe mecanisme și îngreunează funcționarea și schimbatul vitezelor. Înainte să încep pregătirea pentru primăvară, am dus bicicleta la o spălătorie și am curățat bine toate componentele, inclusiv pinioanele și foile. Nu recomand, însă, spălarea cu presiune a bicicletei decât în situația în care planificați să îi faceți un service complet. Altfel, riscați să introduceți în mecanismele în mișcare praf și mizerie, care pot cauza uzură rapidă sau zgomot.

O curățare completă se poate face demontând pinioanele și îndepărtând toate reziduurile cu ajutorul unui degresant și a unei perii. În cazul foilor se pot folosi degresantul și peria fără a le demonta, însă, dacă ai în plan să umbli inclusiv la pedalier, atunci e și mai simplu. Nu uita să gresezi ușor toate roțile dințate după curățare pentru a preveni, în primă fază, rugina, și apoi pentru funcționarea eficientă și fără zgomot.

  1. Verificarea stării roților

Eu folosesc anvelope mixte cu rezultate bune atât pe teren accidentat, cât și pe asfalt. Cel de pe spate este, însă, destul de uzat și va trebui înlocuit. Odată cu schimbarea lui mă asigur că și camerele sunt în stare bună, fără pori, și că am cel puțin două camere de rezervă disponibile mereu. Voi verifica la final dacă roata a suferit lovituri în sezonul precedent, dacă este descentrată și dacă spițele sunt întinse uniform. În cazul în care are o ușoară descentrare, cu ajutorul unei chei de spițe se poate rezolva. Uneori însă, se dovedește a fi un procedeu dificil și poate e o idee bună să apelezi la un service specializat pentru o îndreptare sigură și rapidă.

  1. Curățarea locașului pentru șa și a ghidonului

Locul în care intră șaua a acumulat praf și murdărie, fiind predispus la asta, tocmai de aceea voi încerca să curăț cât de bine pot reziduurile și să aplic un strat nou de vaselină în canalul din cadru.

În cazul ghidonului, operațiunea este ceva mai serioasă. Ghidonul este prins de pipă, iar aceasta se fixează împreună cu cadrul pe tija furcii. Pentru o verificare periodică este necesar să vezi dacă ghidonul are joc sau se mișcă greu stânga-dreapta. În schimb, pentru întreținerea pe termen lung, trebuie verificate și relubrifiate coronițele de la îmbinarea cu cadrul și furca. Nu este neapărat complicat, însă nu uitați să puneți la loc toate coronițele, cuvetele și garniturile necesare și să strângeți șurubul central suficient încât să nu rămână joc, dar nu atât de mult încât să îngreuneze cotitul.

  1. Curățarea și reglajul furcii

Brațele furcii trebuie curățate cu o cârpă umedă și lubrifiate ulterior, de preferat cu un lubrifiant special. Îți poți da seama dacă furca are joc mișcând bicicleta ușor față-spate în timp ce ții apăsată frâna de pe față. În cazul în care are joc, cel mai bine ar fi să o duci într-un service. Dacă furca e pe aer, reglează cu atenție nivelul suspensiei cu ajutorul pompei speciale cu manometru.

Cam acestea ar fi lucrurile ce trebuie verificate periodic la o bicicletă, bineînțeles, cu variații în funcție de tipul bicicletei, durata și modul utilizării. După cum ziceam și la început, dacă anumite operații nu ți se par la îndemână, mai jos am pregătit o listă cu service-uri mai mici sau mai mari din Cluj-Napoca, unde te poți duce cu încredere pentru orice fel de reparație.

Service-uri de biciclete din Cluj

  • Bike Addict, Calea Mănăștur 33

Bike Addict este locul unde să mergi dacă ai nevoie de reparații, piese sau chiar de o bicicletă nouă. Este localizat între centru și Mănăștur, deci poți ajunge ușor din orice zonă a orașului. Bike Addict oferă servicii de închiriere de biciclete electrice, fiind potrivit și pentru intervenții când vine vorba de acest tip de biciclete. Cu Adrian Malanca, managerul Bike Addict, am mai vorbit în articolul Cum ne-a salvat bicicleta în pandemie.

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bike Addict (@bikeaddictcluj)

  • Eastride Fleet & Service, Albert Einstein 1

Eastride s-a făcut cunoscut datorită oamenilor pasionați și energici care pedalează toată ziua pentru a livra orice și oriunde în Cluj. Pe lângă curieratul pe două roți, sunt specializați în mentenanța bicicletelor electrice, a celor clasice, dar și a trotinetelor electrice. La Eastride apelează atât curierii pe bicicletă pentru a-și repara vehiculele, cât și utilizatori obișnuiți.

  • Memo Service, Mureșului 20

Memo Service se află pe piața de profil din Cluj din anul 1994 și oferă atât servicii de reparație, cât și de vânzare de biciclete. Pe site-ul Memo găsești o listă completă cu prețurile pentru diverse pachete de reparații sau pentru alte reparații specifice. Locația este accesibilă pentru cei din cartierele de est ale orașului, service-ul fiind amplasat în cartierul Între Lacuri.

  • Umi Bike, Grapei 24

Umi Bike este amplasat în zona Sălii Polivalente, fiind ușor accesibil din tot orașul. La Umi Bike te poți duce dacă ai de făcut reparații, întreținere și nu numai. Un serviciu foarte interesant pe care acest loc îl oferă este personalizarea de biciclete. Vă puteți programa și vedea lista cu prețuri pe site-ul lor.

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Iulia Hlusca (@chyo_iulia)

Suntem aproape pregătiți de prima tură din primăvară. Mai trebuie doar să montăm înapoi toate piesele pe care le-am demontat (dacă se mai potrivesc), să ne punem casca pe cap și să dăm din pedale. Odată cu sezonul cald vor urma multe idei de trasee pentru bicicletă în jurul Clujului, așa că te invit să urmărești articolele și să încerci și tu propunerile mele. Nu uita să fii responsabil în trafic atunci când pedalezi prin oraș și respectuos cu natura când ești pe teritoriul ei.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!