Am testat cutiile cu bunătăți locale pentru Paște de la Nod Verde

De atâtea sărbători încoace, te-am obișnuit că noi, la CLUJLIFE, facem recomandări testate de echipă. Privind cu nostalgie la sărbătorile de Paște din 2020, anul trecut publicam un articol referitor la meniuri speciale de Paște cu livrare în Cluj. Apoi, de Crăciun eu, personal, regretam tare, tare mult că nu eram în Cluj în perioada aceea magică, astfel încât să pot fi mai aproape de meniurile speciale de sărbători pe care le recomandam la momentul respectiv. Acum, când am simțit că-ncepe să se apropie Paștele, ne-am și îndreptat atenția înspre niște preparate care pot trece, cu ușurință, ca fiind un guilty pleasure de-al nostru: cozonacii. Pentru că ne-am răsfățat papilele gustative cu aceștia încă din în luna aprilie, am decis să ne orientăm și înspre altfel de preparate – cele tradiționale, pregătite de micii fermieri, gospodari și artizani locali, de la Nod Verde. Ne-am bucurat să aflăm că echipa lor a pregătit nici mai mult, nici mai puțin de cinci pachete speciale de Paște și la finalul acestui articol vei găsi și un cod de reducere cu care poți să testezi serviciul lor.

Cea mai bună parte cu privire la ceea ce reprezintă Nod Verde nu se rezumă la preparatele lor delicios… de sănătoase. Datorită experienței de peste 10 ani pe care o au cu producătorii locali, ei susțin, ceva ce noi, la CLUJLIFE, încurajăm și susținem cu tărie: produsele și serviciile made in Cluj (de unde și multitudinea de materiale pe care le realizăm pe acest subiect).

Nod Verde este un magazin online de produse locale, unde găsești preparate de calitate, legume, fructe, unele dintre ele certificate ecologic, alese cu grijă față de relația producător-consumator, de locul de unde cumperi și de împrejurimi. Practic, ei adună produse din județul Cluj și din împrejurimi și le livrează în toată țara acasă sau la birou, într-o cutie eco-friendly. Așa, conectează lumea satului modern cu lumea oamenilor ocupați. De fapt, lor le place să spună: „Susținem, întărim și înnodăm aceste două lumi, ajutându-le să aibă o viață mai bună.”

Comandând de la ei, devii parte din povestea micilor gospodari și fermieri locali – iar asta nu-i ceva ce spun ei, ci e ceva ce spun eu, #petestate, acum, după ce tocmai am încercat cele două pachete de Paște pe care le-am și comandat de la ei luni dimineața. Cutia de sărbători La un loc și cea numită Gustări de la noi erau, la nici 24 de ore de la plasarea comenzii, deja în frigiderul meu. Așa, m-am bucurat de faptul că într-o perioadă care este oricum plină, n-am mai fost nevoită să fac o listă de cumpărături, să dau o fugă (sau mai multe) până la magazin ca să ridic produsele de care aveam nevoie (ca după să ajung acasă și să-mi dau seama că uitasem să cumpăr ceva) și să le mai pregătesc. Am plasat comanda în doar câteva minute. Odată primite, am găsit toate produsele comandate la un loc. Și mai mult decât atât, transportul în Cluj a fost și el gratuit, pentru că pachetele comandate depășeau suma minimă de 80 RON.

Ce mai depășeau cele două cutii comandate au fost… așteptările mele. Cum așa? Să le luăm pe rând. Când am plasat comanda pentru Cutia de sărbători La un loc în valoare de 85 RON, ce-am știut că am să primesc era: telemea maturată din lapte de oaie de la atelierul de brânză artizanală Narcheese, cârnați picanți ardelenești de la ELSO, găluște aurii pregătite la o brutărie din Feleacu, Brutăria Grana, și un vin Traminer sec de la Crama Fort Silvan, una dintre cele 5 podgorii dintr-o cooperativă sălăjeană, Cramele Ulm. Ce am primit, în schimb, aș spune eu, a fost un mix interesant de arome pregnante care parcă mă trimiteau înapoi în copilărie. Telemeaua de oaie m-a transportat într-o zi de vară în care bunica îmi pregătea un prânz pe care l-am luat în curte, în aer liber. Cârnații picanți (care, apropo, n-au fost nici mult prea picanți, nici prea puțin picanți), mi-au amintit de mesele de sărbători alături de întreaga familie.

În loc de găluște aurii am primit un memorabil cozonac cu nucă și stafide – ceea ce bineînțeles că nu m-a deranjat având în vedere pasiunea mea pentru cozonaci, cu atât mai mult cu cât era de la Brutăria Claudia. Și pentru că transparența face parte din setul lor de principii, m-au sunat în momentul în care și-au dat seama că nu-mi vor putea trimite găluștele aurii săptămâna aceasta. Lumea produselor locale este una cu multe provocări, din cauză că majoritatea produselor sunt artizanale, dar cu înțelegere se pot găsi cele mai bune soluții. M-au întrebat, atunci, ce-aș prefera să primesc în schimb: un cozonac cu nucă sau unul cu mac? Am optat pentru unul cu nucă și stafide, fiindcă îl asociez cu mama care, în anii copilăriei mele, pregătea de fiecare dată câte-un astfel de cozonac cu ocazia Paștelui… combinația gustului de nucă și stafide este, și în ziua de azi, favorita ei.

Bineînțeles, nu în ultimul rând, vinul a fost mult mai interesant decât mi-aș fi imaginat. Încă de la prima gură pe care o iei din acest vin Traminer sec alb, simți cum se face vară în jurul tău deodată. E lejer, cu arome impresionante și tare plăcut de savurat. Aproape că amintește de parfumurile pe care femeile aleg să le poarte vara. A fost, din punctul meu de vedere, exact detaliul de care mai avea nevoie acest prim pachet astfel încât să se apropie foarte, foarte mult de perfecțiune. Tind să cred că asta se datorează principiului de bază pe care echipa Nod Verde pune preț: calitatea.

Tocmai pentru a asigura calitate, au și adus în echipa lor de curând colegi noi, specialiști în horticultură și alimentație, care verifică procesele și punctele de lucru în parteneriat cu producătorii, pentru a se asigura că produsele corespund valorilor lor: natural, corect, adus de aproape. Așadar, dacă printre produsele pe care le comanzi găsești unele marcate ca fiind ECO, să știi că dețin, într-adevăr, certificate ecologice verificate. Caută aceste produse în categoria „certificat Eco/Bio” sau sub ștampila „Verificat de Nod Verde.”

Aceeași calitate m-am bucurat s-o descopăr și de îndată ce am deschis cel de-al doilea pachet pe care mi-l comandasem de la Nod Verde, Cutia de sărbători Gustări de la noi. La fel ca în cazul primei cutii, și produsele incluse în aceasta m-au transportat într-un trecut spre care privesc și acum cu nostalgie. Mai specific, un trecut în care parcă trăiam și simțeam atmosfera sărbătorilor de Paște diferit de cum o trăiesc și o simt acum. Mai plăcut, mai intens și cu mult mai mult entuziasm. Am descoperit, în această cutie, o brânză de burduf din lapte de oaie (510g/buc) cum de multă vreme n-am mai gustat, tot de la atelierul Narcheese. Alături de ea, am găsit șunculiță de casă, adică cu ingrediente curate, de la ELSO, pască cu brânză dulce (400g) de la Brutăria Ioasim și o sticlă de vin din soiul Fetească regală, demisec, de la crama crișană Fort Silvan.

Fiecare produs în parte a fost autentic și a avut o personalitate aparte. Dar dacă tot vorbim despre pască cu brânză dulce, vedeta acestei cutii, ar fi bine să știi că echipa Nod Verde manifestă foarte multă grijă pentru dietele speciale. Știm cu toții că perioadele sărbătorilor sunt, întotdeauna, perioade în care lăsăm garda jos din punctul de vedere al dietei. Însă, dacă ești 100% decis să nu mănânci zahăr sau/și gluten în zilele care urmează fiindcă vrei să ai grijă de tine și de bunăstarea ta fizică ori pentru că alergiile alimentare nu îți permit, găsești în catalogul lor produse delicioase destinate acestor cerințe speciale, ca să te bucuri de produsele locale fără nicio teamă. Trebuie doar să cauți în lista de categorii secțiunea fără zahăr sau după un simplu search după cuvântul „gluten”. De asemenea, în categoria produse de post, veganii pot găsi bunătăți preparate fără ingrediente de origine animală.

Din totalul de peste 300 produse pe care le au în catalog, sigur se găsesc unele care să se potrivească și preferințelor tale culinare. Pentru asta, nu rămâne decât să-i contactezi. La fel cum m-au contactat ei pe mine ca să mă înștiințeze referitor la faptul că nu au săptămâna aceasta găluște aurii în meniu, dar au, în schimb, mai multe variante de cozonac, așa poți și tu să le ceri să înlocuiască un oarecare produs dintr-o cutie pe care-ți dorești să o comanzi de Paște, cu un produs care se pliază mai bine nevoilor tale alimentare. Ei sunt deschisi la conversație pe toate canalele, fie că îi contactezi pe e-mail [email protected], la telefon (0746 264 283), prin comentariile sau în chat-urile de pe Facebook sau Instagram, ei promit să nu lase nicio întrebare fără răspuns.

Așadar, la prețul de 85 RON, și cea de-a doua cutie pe care am comandat-o își justifică prețul. Raportul calitate-preț este just right. Din punct de vedere cantitativ, cutiile de sărbători comandate de mine se pot împărți lejer cu colegul/colega de apartament sau cu partenerul/partenera, dar găsești și opțiuni pentru întreaga familie. Din punct de vedere calitativ, ei bine… pot spune doar că eu deja încerc să decid care este următorul pachet pe care-l voi comanda de la Nod Verde. Să fie Cutia de sărbători Ai noștri, împreună sau cea intitulată În jurul mesei?

Decizia e cu atât mai grea cu cât ambele conțin produse care mă încântă enorm. Spre exemplu, Cutia de sărbători Ai noștri, împreună (99 RON) conține: brânză de burduf din lapte de oaie 510g/buc – Narcheese, un pachet de cârnați ardelenești (220g) – ELSO, un baigli cu mac (500g) – Brutăria Claudia și o sticlă de vin Traminer sec (0,75l) – Fort Silvan.

În același timp, Cutia de sărbători În jurul mesei conține, la același preț precum Ai noștri, împreună, următoarele delicatese: telemea maturată din lapte de oaie (330g/buc) – Narcheese, slănină afumată – ELSO (570g), sfeclă roșie în oțet (720ml) – Dealurile Uilei, pască cu brânză dulce (400g) – Brutăria Ioasim, sticlă de vin Fetească regală demisec (0,75l) – Fort Silvan.

Cumva, negocierea are loc cu mine însămi și se referă exact la chestiunea mâncatului în perioada sărbătorilor. Încerc să mă decid dacă ar trebui să am grijă la dieta mea la fel ca în mod obișnuit zilele acestea sau dacă, poate, ar trebui să mă recompensez răsfățându-mă din nou cu acea pască cu brânză dulce delicioasă de la Nod Verde… nu sunt sigură încă, dar cert este că am și pregătit cutiile de carton, pungile de hârtie și borcanele de sticlă curate ca să le predau livratorului zilele următoare, când îmi va aduce fie cutia #3, fie cutia #4. Pe lângă faptul că prin comanda mea am susținut micii producători locali să își continue activitatea, mă simt și împăcată că pot returna o parte din ambalaje.

Între timp, mult mai ușor mi-a fost să iau decizia referitoare la pachetul special pe care îl voi trimite celor dragi. Cutia cu #5, adică Cutia cu Livrare în toată țara, n-o punem la socoteală, fiindcă am plasat deja o comandă pentru ea astfel încât să ajungă în timp util la rudele din capătul vestic al țării. Nu de alta, dar vreau să mă asigur că o să se poată bucura cu ocazia Paștelui de dulceață de ceapă provenită din culturi HighNatureValue (HNV), de la Grădinile Mălâncrav, pate de păstrăv afumat ecologic de la Păstrăvăria Bolloga, zacuscă cu hribi de la Dealurile Uilei, hrean în oțet de la aceiași producători precum zacusca și o sticlă de vin Rose demisec de la Cramele Ulm. It’s the least I can do, având în vedere că e al doilea an la rând în care nu putem fi toți împreună, cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Așa că celor dragi le trimit „o cutie cu hrană locală pentru masa de Paște, care le face bine atât lor, cât și micilor producători din jurul Clujului”, după cum ar spune echipa Nod Verde. În plus, dacă vrei să le oferi și tu prietenilor din alte orașe o cutie cu delicatese din jurul Clujului, meșterite cu pricepere de producătorii locali, trebuie să știi că beneficiezi de transport gratuit în toată țara la comenzile plasate până pe 26 aprilie.

Iar pe tine te încurajez să optezi, la rândul tău, pentru una dintre cele cinci cutii cu hrană locală pentru masa pe care urmează să o pregătești cu ocazia sărbătorilor Pascale din perioada aceasta. Și nu numai că te încurajez, ci îți ofer și un imbold să o faci: folosește codul nvclujlife15 la finalul formularului de comandă, oricând pe parcursul următoarelor două săptămâni începând de astăzi și beneficiezi de o reducere de 15 lei la cutia/cutiile tale de sărbători marca Nod Verde sau la orice altă combinație de produse locale în valoare de minim 80 de lei. Ca să nu pierzi ocazia de a te răsfăța cu preparatele lor delicioase și de Paște, asigură-te că plasezi comanda până în 26 aprilie. Așa, ai și tu ocazia să fii parte din povestea lor. Promitem că după, te vei găsi adesea făcându-ți cumpărăturile săptămânale direct de la ei și de la minunații producători locali cu care au construit niște relații atât de frumoase… și-ți va face viața un pic mai ușoară. Și mai sănătoasă.

Tags: nod verde

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This