Cum e să fii elev la Transylvania College

Home $ Articole $ Cum e să fii elev la Transylvania College

by | Apr 26, 2021 | Articole, Student

Știm că te-am obișnuit cu seria Cum e să fii student la…, în care îi rugăm pe studenții clujeni să ne povestească cum e viața la facultățile lor, dar pentru astăzi am pregătit ceva diferit. Elevii de la Transylvania College au stat de vorbă cu noi ca să ne împărtășească mai multe detalii despre experiența la singura școală internațională din regiune acreditată de Ministerul Educației, care deține statutul oficial de Școală Britanică Internațională (BSO-British School Overseas). Așa că, dacă ești în căutarea liceului perfect pentru tine sau pentru copilul tău, sperăm ca cei doi elevi cu care am vorbit, Petra și George, să îți răspundă măcar la câteva dintre întrebările pe care le ai.

Transylvania College are o vechime de peste 25 de ani, de când s-a deschis sub numele de grădinița Happy Kids, în 1993. Astăzi, școala găzduiește copii de toate nivelurile educaționale preuniversitare: creșă, grădiniță, învățământ primar, gimnazial și liceal. Filosofia sa are la bază patru piloni relevanți și esențiali: educație, leadership, wellbeing și conștientizare la nivel global. Acum câteva săptămâni am participat la un webinar despre cum e să fii elev la Transylvania College, o discuție lejeră și prietenească, cum a numit-o Anca Rusu, Director of Admission, webinar care m-a impresionat mai mult decât credeam – am auzit vorbind doar oameni dedicați, care par cu adevărat îndrăgostiți de școala lor. Și, cum o să povestesc și în cele ce urmează, e mare lucru să fii îndrăgostit de școală.

Predare altfel, oportunități internaționale, gândire focalizată pe ce facem după facultate – așa descriu elevii Transylvania College și, poate în scris n-o să îți dai seama, dar eu i-am ascultat și pot să garantez ceva: le place la școală. Le place sincer să meargă la școală și nu o văd ca pe o corvoadă, cum mi se pare că des se întâmplă copiilor din sistemul de stat. Într-o lume în care avem nevoie vitală de educație, cred că e important să ne trezim lunea bucuroși că mergem la școală și că avem șansa asta.

Petra este în Year 12, adică în clasa a XI-a, la Transylvania College și învață aici de la grădiniță. Path-ul pe care și l-a ales combină în mod echilibrat materiile umaniste și cele reale: matematică, istorie, economie, psihologie și engleză. Da, în acest an are în program doar cinci materii. Pentru că a fost în Transylvania College de dinainte de liceu, admiterea nu i s-a părut dificilă. În gimnaziu ai de ales dacă urmezi linia română sau linia engleză, iar Petra a ales curricula din Marea Britanie, ceea ce a ajutat-o și la liceu, unde predarea se face exclusiv în engleză. Examenul de admitere la liceu se numește checkpoint, iar ce apreciază Petra la el este mai ales testarea cognitivă.

Sunt un fel de teste de logică – nu neapărat matematică, ci logică pură – care îți arată unde te-ai potrivi în viitor și previzionează cumva parcursul tău în liceu. Dar, dincolo de asta, e foarte relevant pentru profesori. Testul concretizează înclinațiile și stilul de învățare al elevului, și e util pentru că profesorul știe ce abordare să aibă.

Profesorul se pune mereu pe un piedestal (fizic sau imaginar). Eu am auzit – și zis asta la rândul meu – de suficient de multe ori, și sunt sigură că și voi. Am fost curioasă să văd care e relația profesor-elev la Transylvania College, iar Petra mi-a mărturisit că pentru ea e o experiență mai mult decât plăcută, mai ales la liceu. Odată cu trecerea timpului și cu maturizarea, elevii se apropie mult mai mult de profesori, ajung să vorbească din ce în ce mai mult pe aceeași limbă.

Dacă aș avea o problemă, știu că m-aș putea duce la ei pentru un sfat. Nu am avut niciodată teama că fac ceva greșit, iar profii nu sunt niciodată pe un piedestal la noi; profii de aici stau cu tine și ore în șir după program dacă nu ai înțeles ceva, pentru că nu își doresc să te învețe mecanic niște noțiuni, ci să le înțelegi cu adevărat.

Programa de la Transylvania College este poate cel mai inedit și diferit lucru față de sistemul public. Dacă în școlile tradiționale avem 15 materii sau mai mult chiar și în clasa a XII-a, la Transylvania College elevii ajung, în anul terminal, să studieze nu mai mult de 4 materii, ca să se poată concentra pe fiecare în parte și pe examenul final; la fel de mult îi bucură pe elevi și că nu trebuie să aleagă un anumit profil. Dacă în sistemul de stat, când alegi profilul umanist, faci cu precădere română și istorie, la Transylvania College poți alege să faci câte puțin din toate – poți combina arta cu biologia, de exemplu.

În clasa a X-a au examenele IGCSE, un fel de treaptă, iar până în a X-a fiecare elev își poate alege materiile, 7 la număr. Examenele IGCSE pot fi date mai repede – așa cum a făcut și Petra – ca să își elibereze clasa a X-a. Au foarte puține materii, iar asta e bine – li se permite să se concentreze pe ce îi interesează, pe ce îi pasionează și pe ce vor să meargă mai departe. Chiar dacă sunt puține, materiile sunt foarte intense și aprofundate cu adevărat.

Bacalaureatul de la Transylvania College este și el diferit față de cel românesc. Examenul lor final se numește A Levels și e împărțit în două serii: patru examene în clasa a XI-a și trei în clasa a XII-a. În felul acesta, efortul e distribuit treptat și nu te trezești în ultimul an de liceu că trebuie să înveți pentru toate examenele deodată, la finalul cărora ești epuizat. Mai mult decât atât, diploma este acum recunoscută de toate facultățile din România.

George este și el elev la Transylvania College, în Year 11 ( adică în clasa a X-a) și poate să vorbească despre experiența la Transylvania College doar la superlativ – asta e concluzia la care a ajuns după doi ani de gimnaziu și doi de liceu aici. Și pentru el oportunitățile sunt coordonata cheie în experiența de elev, mai ales pentru că e unul dintre cei care se bucură de una dintre cele trei burse de studiu oferite anual. George are o curriculă cu precădere reală, formată din materii ca matematica, fizica, chimia, computer science și business.

Profesorii mereu au străbătut acel extra mile ca să se asigure că îmi ating potențialul maxim – sunt mereu dispuși să te ajute atunci când simți că nu te descurci suficient de bine, iar asta e minunat. Orele pe care le avem – 6 la număr în fiecare zi, de câte 50 de minute – sunt un mix între teorie și aplicații practice, iar colegii noștri se extind dincolo de cei din clasă – suntem o comunitate internațională de colegi din toate țările lumii.

Născut și crescut în Statele Unite ale Americii și Malaezia, George se simte mult mai confortabil vorbind în engleză, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a ales Transylvania College. A venit la Transylvania College pentru că a simțit că aici va găsi nu doar profesori buni, ci întocmai pe cei mai buni. Valorile și viziunea școlii l-au atras și pe George, ca pe ceilalți elevi ai liceului, să aleagă învățământul altfel: unde lucrurile se fac cu răbdare și cu accent pe dezvoltare pe toate planurile.

De ce să joci șah cu orice jucător de șah când poți juca cu Kasparov? De ce să te antrenezi în gimnastică cu orice antrenor când îl poți alege pe Béla Károlyi? Cultura Transylvania College și sistemul de practici de aici sunt printre cele mai bune, motiv pentru care e o școală apreciată în toată sfera academică.

Transylvania College e un tip de școală Round Square, adică face parte dintr-un fel de rețea de mai multe școli, ceea ce îi face pe elevi mult mai ancorați la experiențele internaționale și la oportunitățile din afară, cele din urmă fiind preferatele Petrei. Chiar dacă mobilitatea la care avem acces acum este redusă, înainte de pandemie elevii participau la numeroase evenimente internaționale, fiind cu adevărat conectați la ce se întâmplă în afara bulei noastre.

Cel mai mult la Transylvania College îmi plac oportunitățile pe care le avem și susținerea pe care o primim atunci când vrem noi să lansăm un proiect. Suntem pregătiți pentru viață, învățăm să gestionăm echipe și ce înseamnă leadership-ul cu adevărat – e foarte greu să înveți conceptele acestea dacă nu le exersezi. Școala crede foarte mult în independența elevilor – dacă elevii zic că pot, atunci pot – și așa reușim să ne formăm ca oameni, nu doar ca profesioniști. Învățăm să ne comportăm în viață, în societate, în relațiile cu ceilalți.

Aspectul cel mai plăcut pentru George de la Transylvania College este absența rutinei – mereu e ceva de încercat, mereu sunt idei (propuse de elevi) care ajung să fie puse în practică (tot de elevi). E foarte important că un liceu reușește să îi responsabilizeze pe elevii săi, pentru că asta îi pregătește, în final, pentru viața care urmează după ce părăsesc mediul academic.

Cultura școlii se bazează pe cele mai bune practici și dorința continuă de îmbunătățire. Managementul face o treabă grozavă în ce privește păstrarea standardelor acolo sus, iar profesorii mereu sunt acolo ca să ne ajute să devenim mai buni. Echipamentul și sălile pe care le avem la dispoziție sunt, de asemenea, grozave. De exemplu, avem două laboratoare ultramoderne de științe, în care suntem liberi să facem experimente pentru fizică și chimie.

Pe lângă dorința de a face școală altfel, într-un mediu și prin metode de calitate, Petra crede că e important să ai zvâc ca să aplici la Transylvania College – adică să nu îți fie frică. Și vine cu acest sfat pe fondul zvonurilor de care e și ea conștientă: cum că școlile private sunt pentru oameni bogați și doar pentru anumite clase sociale. În realitate, e vorba doar despre perspectiva din care privim lucrurile. La fel de importante în situația aceasta sunt și bursele pe care Transylvania College le pune la bătaie anual; chiar dacă anul acesta competiția pentru burse s-a încheiat, e bine de știut că bursa acoperă o mare parte din taxele de școlarizare sau le poate acoperi integral. Decizia nivelului de bursă acordat și alegerea beneficiarilor revin comisiei de burse, alcătuită din personalități din comunitatea clujeană, români și expați. Pentru a aplica la bursă trebuie completat un dosar de aplicare, alături de susținerea unor teste de matematică și engleză, iar perioada de înscriere pentru următorul an va apărea, la momentul oportun, pe site-ul liceului.

Dacă printre cei care ne citesc sunt elevi care vor să vină la Transylvania College, le transmit să nu le fie frică. Știu ce se zice despre școlile private, dar îi îndemn să nu creadă în stereotipurile care circulă. Părinții noștri și-au dat seama de valorile pe care le are școala și că Transylvania College îi învață pe elevi să fie conștienți de lume, de realitate.

Perioada pandemiei a reconfigurat felul în care trăim și felul în care mergem (sau nu) la școală. Dacă tranziția în online pentru unele școli tradiționale a fost dificilă și anevoioasă, la Transylvania College această schimbare abia dacă s-a simțit. Am văzut și auzit la știri constant despre școli în care orele online au fost doar o închipuire sau au fost susținute superficial, dar la Transylvania College profesorii și personalul auxiliar s-au adaptat imediat. Chiar dacă situația a fost una inedită, cu care nimeni nu s-a mai confruntat până acum, s-au căutat și găsit soluții în cel mai scurt timp, pentru că elevii să nu aibă de suferit. În unele instituții de învățământ aceasta e problema: deși elevii sunt actorii principali în procesul educațional, sunt uitați adesea. Așa că școlile care înțeleg nevoia de a pune elevii pe primul loc nu au cum să nu obțină un mare plus.

Am tot văzut la știri cazuri în școlile de stat unde a fost foarte greu cu organizarea profesorilor și mi-am dat seama ce important e să apreciem ce avem. Profesorii s-au adaptat instant la noile condiții și orele se desfășurau la fel, calitatea informației fiind aceeași, chiar dacă simțeam lipsa mersului propriu-zis la școală. Acum ne-am întors la formatul fizic, dar la noi e oricum mai ușor să păstrăm distanțarea socială, fiind așa de puțini. Știu că învățământul de stat are vacanță de o lună acum, dar noi o să avem doar de Paște.

Herb Garden, Waste Management, Money Fest, TasuDeepSky, Băișoara Project sunt doar câteva dintre proiectele pe care Transylvania College le are pentru elevii ei, iar atât George, cât și Petra, apreciază felul în care sunt învățați că pot contribui în societate și încurajați să facă asta de mici. Departe de a fi doar proiecte care să îi ajute pe plan academic, oportunitățile Transylvania College se extind înspre dorința de a-i face pe elevi nu doar profesioniști mai buni, ci oameni mai buni.

Spre asta aspiră Transylvania College – să ne pregătească ca să știm care e treaba cu viața asta. Avem programe de leadership, de business, de wellbeing. Școala ne învață să lucrăm în echipă și să ne perfecționăm abilitățile de leadership. Nu mergem la liceu ca să memorăm pe de rost concepte – mergem la liceu ca să învățăm cele mai bune practici și cum să ne descurcăm în viața care urmează după școală – spune George.

În final, am vrut să știm dacă s-au gândit vreodată cum ar fi fost experiența lor la un liceu tradițional. Petra recunoaște că există ceva care o face curioasă cu privire la școlile de stat: forfota de pe holuri. La Transylvania College sunt foarte puțini în clasa, iar acest lucru e cu siguranță un avantaj – reușești să te conectezi altfel cu profesorul și colegii și fiecare elev primește un feedback individual complex. În liceele de stat, chiar dacă sunt profesori care își doresc să facă asta, le e puțin imposibil atunci când își țin lecțiile în fața a 35 de elevi (sau chiar mai mult).

Clasele sunt mai mici, avem ore la care suntem și 5 sau 7 elevi, iar toată experiența devine mult mai familiară și profesorul reușește să îi acorde atenție fiecărui elev în parte. Avem întâlniri individuale cu profesorii noștri foarte des, unde primim feedback pentru tot ce facem și ce am putea îmbunătăți. Îmi place că avem și profesori internaționali – din India, Irlanda, Marea Britanie – dar și români, așa că diversitatea este imensă.

Dacă îți dorești să urmezi cursurile lor sau ești un părinte care își dorește ce e mai bun pentru copilul său, dar situația financiară nu îți permite, trebuie să știi că Transylvania College oferă anual 3 burse de studiu pentru elevii care își doresc să urmeze una dintre cele 4 arii (paths): inginerie, științe, științe umaniste și artă – nu există profil uman și profil real, așa că pot fi făcute combinații în funcție de interesele și pasiunile fiecăruia. Dacă vrei să faci și artă, și chimie, ești liber să optezi pentru varianta asta. Un mediu inedit și multicultural, Transylvania College pregătește lideri pentru viitorul de mâine: un viitor digital și transparent, în care avem nevoie de skill-uri pe care cu dificultate le dobândim în altă parte: liceul reunește peste 600 de elevi și 100 de profesori din 35 de țări, iar acest lucru contribuie la estomparea tuturor granițelor, liceul construind un spațiu altfel, deschis către schimbare și educație de calitate pe toate palierele vieții.

O școală internațională cu tradiție, Transylvania College pare ruptă din filme: concentrată cu adevărat pe elevi, cu proiecte și oportunități internaționale, cu materii puține, dar axate pe abilitățile și pasiunile fiecăruia, indiferent dacă vorbim de matematică sau design. Liceul pune accent pe responsabilizarea elevilor – cei de aici mi-au spus că teoria fără practică e degeaba, motiv pentru care tot ce învață teoretic este reflectat în aplicații practice. Pregătiți deja pentru mediul universitar – mulți dintre elevii de aici stau la cămine private, întrucât școala nu are internat propriu – elevii de la Transylvania College apreciază cel mai mult cum școala îi face să înțeleagă, nu să tocească.

Cu un sistem de notare pe bază de procentaje, elevii de aici mi-au povestit cum notele nu sunt relevante în raport cu ceilalți – ei au înțeles că sunt în competiție doar cu persoana care erau ieri, nicidecum cu ceilalți colegi ai lor. Iar când suntem ancorați în mentalitatea aceasta sănătoasă încă de la o vârstă fragedă, înțelegem că de fapt la asta se rezumă o viață împlinită. Cu o manieră de predare total diferită de învățământul românesc, cu materii și examene complet diferite, cu accent pe aplicabilitate în viața reală și fără presiunea notelor, elevii de la Transylvania College mi-au reamintit ceva: diferit poate însemna, în cele mai multe cazuri, mai bine.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!