Cum e să fii student la… Facultatea de Farmacie din Cluj

Home $ Articole $ Cum e să fii student la… Facultatea de Farmacie din Cluj

by | Apr 27, 2021 | Articole, Student

Alegerea facultății este, poate, una dintre cele mai importante decizii pe care le ia un adolescent. Unii sunt hotărâți și convinși de ce-și doresc în viitor, alții sunt spontani și nu și-au setat încă planurile. Indiferent din care categorie faci parte, cu siguranță curiozitatea te îndeamnă să cauți cât mai multe informații și păreri despre ce te așteaptă la facultate. De acest lucru ne-am ocupat noi în seria de articole în care stăm de vorbă cu studenții de la specializările din Cluj, ca să aflăm cum e, pe bune, la facultate. Astăzi am strâns câteva opinii despre cum e să fii student la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Pentru a contura o imagine cât mai complexă despre studenție, am povestit cu o parte dintre cei care trăiesc deja această experiență. Dacă te gândești să urmezi studiile la Facultatea de Farmacie sau alegerea anterioară nu ți s-a potrivit și vrei să te reinventezi, vei descoperi în acest articol: cum e admiterea și începutul studenției aici, cum e în Organizația Studenților Farmaciști, ce urmează după finalizarea studiilor și alte detalii care sperăm să-ți satisfacă o mare parte dintre curiozități.

Să o luăm cu începutul: cum ne pregătim pentru examenul de admitere, care este nivelul de dificultate și cât de important este acest pas pentru ce te așteaptă pe parcurs? Ionela este studentă în anul IV la specializarea Farmacie și ne-a povestit că admiterea a fost pentru ea floare la ureche pe lângă ce-a așteptat-o, de fapt, în anii de studiu. Îi plăcea chimia și se descurca destul de bine în liceu la această materie, iar pregătirea pentru examen a început-o târziu. A mers la simulare și a obținut o notă care nu a mulțumit-o suficient de tare, lucru care a motivat-o să lucreze mai mult. A reușit să obțină o notă mare la examenul final care i-a rămas în amintiri ca unul dintre cei mai ușori pași.

Cu Alex am povestit de pe băncile specializării de Nutriție și Dietetică. Fiind student în anul II, nu a dat admiterea cu mult timp în urmă și amintirile sunt cât se poate de vii. Pentru el, această facultate a fost singura opțiune, nu avea un plan de rezervă, pentru că era convins ce-și dorește.

Încă din clasa a XI-a am început să fiu curios de acest domeniu și tot atunci m-am interesat ce pași trebuie să urmez. Apoi m-am uitat pe cartea de grile pe care o pune la dispoziție facultatea și am început să mă pregătesc pentru examen. Admiterea punctează exact lucrurile pe care le vei întâlni ulterior în facultate, deci te pregătește pentru ce urmează. Pe parcurs mi-am dat seama că avem destul de multe cursuri comune cu Farmacia, însă diferența este că nu se pune atât de mult accentul pe medicamente, ci se introduc elemente de specialitate pe partea de alimentație, de exemplu.

Admiterea este doar primul pas pe care-l facem spre un nou început, însă adevăratele provocări vin abia mai târziu. Desprinderea de obiceiurile vechi, prietenii din liceu și, totodată, de familie vine la pachet cu o multitudine de trăiri, emoții și entuziasm. Toate acestea fac parte din procesul de acomodare care, pentru unii e mai ușor, pentru alții un pic mai greu. Așa că noi am povestit cu studenții de la Farmacie și despre cum este începutul studenției, cum s-au acomodat, cum au arătat lucrurile față de așteptările pe care le aveau.

Începutul mi-a plăcut foarte mult. Plecasem de acasă cu mult entuziasm, eram pregătită și convinsă că vreau să mă implic în multe activități. Într-adevăr, nu a fost ușoară ruptura de familie, dar odată ce am intrat în organizația studențească, colegii mai mari mă implicau în tot felul de activități și eram mereu ocupată. De asemenea, eu m-am acomodat foarte ușor, poate și pentru faptul că îi cunoșteam deja pe mulți din organizație, de la școala de vară la care fusesem în liceu – povestește Bianca, studentă în anul III.

Pentru Diana, studentă în anul V, începutul a fost destul de dificil pentru că totul i se părea din ce în ce mai greu. Povestește cu zâmbetul pe buze că își făcuse o schemă pentru a se obișnui cu drumurile dintre cămin, corpurile de la facultate, cantina și alte locuri în care trebuia să fie. Venind din alt oraș, impactul a fost mai mare, dar îi plăcea ideea de a fi activă – intrase din primele săptămâni în organizație, cunoștea zilnic o mulțime de oameni, se distra, avea multe activități. De asemenea, Anca și Alex ne-au spus că organizația studențească a fost locul unde a început integrarea lor în comunitatea din care fac parte acum. Acolo au întâlnit cei mai mulți oameni care i-au întâmpinat cu brațele deschise și în scurt timp au avut sentimentul că fac parte dintr-o familie mare. E un mediu frumos și armonios în care poți să evoluezi, să primești și să oferi ajutor, iar asta e foarte important la început – adaugă Alex.

După ce am auzit atât de multe lucruri frumoase despre Organizația Studenților Farmaciști, am devenit din ce în ce mai curioși să vedem ce se întâmplă acolo. Majoritatea studenților pe care i-am cunoscut au început ca voluntari și în prezent ocupă funcții în Biroul de Conducere. Diana este Vicepreședinte Relații Interne. Ea îi reprezintă pe studenții de la Farmacie și pe cei de la Nutriție și Dietetică. În același timp se ocupă cu organizarea campaniilor de sănătate publică sau celor dedicate studenților.

La început am fost voluntar în campanii de informare despre diabet, antibiotice, despre profesiile de la Nutriție și Farmacie. Apoi mi-am dorit să merg mai departe și am aplicat pentru o funcție. Acum mă ocup de mai multe lucruri: de HR, de proiecte, reprezentarea studenților, campanii de sănătate publică și farmaceutică. Sunt membru în consiliul facultății și țin legătura cu secretariatele, manageriez activitățile studenților, îi ajut să-și rezolve problemele, alături de ei și de profesori fac programarea examenelor, mă ocup de realizarea „Ghidul Bobocului”, de organizarea evenimentului „Zilele UMF” și alte activități. Eu cred că timpul pe care îl aloc acestor lucruri reprezintă timpul pe care-l investesc în mine. Îi încurajez pe viitorii studenți să se înscrie în organizație, pentru că va fi un salt mare în evoluția lor.

Anca a fost voluntar încă din anul I, iar în ultimii ani a fost membru al Biroului de Conducere în calitate de Coordonator PR, apoi ca Cenzor Interne. Consideră că organizația a ajutat-o să crească și să se dezvolte foarte mult. A participat la „programul InterFarma” de trei ori, prin care a putut vedea, timp de o săptămână, cum se desfășoară cursurile și lucrările practice la alte facultăți din țară. Prin „programul SEP” și-a realizat practica de vară în Polonia, bucurându-se de o experiență interesantă. Deși uneori organizarea campaniilor era obositoare, și-a găsit întotdeauna motivația și așa a învățat ce înseamna munca în echipă. În ultimii doi ani a încercat să se implice cât mai mult în găsirea unor soluții cât mai bune pentru viitorul organizației.

Și Alex povestește cu același entuziasm și pasiune când vine vorba de Organizația Studenților Farmaciști. El ocupă poziția de Reprezentat Nutriție și Dietetică și a luat parte la diferite proiecte precum: DermaTalk, Prevenția Cancerului sau Echilibru prin Nutriție, unde promova stilul de viață sănătos. Participă totodată la ședințele de consiliu, organizează webinarii pe diferite teme de interes și rezolvă problemele care apar în rândul studenților/colegilor. Cineva îmi spunea că „suntem studenți în organizație și voluntari la facultate” – am râs la început, dar cred că este adevărat, pentru că petrecem foarte mult timp în organizație și ne place tot ce se întâmplă acolo, însă nu vrem să lăsăm facultatea mai prejos, a adăugat el.

Bianca a avut contact cu membrii din organizație înainte să ajungă la facultate. Asta a contat mult atunci când a luat decizia de a urma cursurile la Farmacie. Activitățile cu studenții din OSF de la școala de vară au făcut-o să-și dorească să ajungă acolo, printre ei. A început ca voluntar, apoi a ajuns și ea în Biroul de Conducere și a avut noi atribuții care au venit odată cu funcția de Coordonator PR.

Am participat la toate campaniile, printre care și la „Antibioticum”, „Și tu poți fii Moș Crăciun”, am fost voluntar la Congres (Congresul Național al Studenților Farmaciști – n.r.) și am făcut multe alte activități. La un moment dat mi-am dat seama că îmi doresc mai mult și am intrat în Birou. Abia atunci mi-am dat seama de ce unele lucruri pe care înainte le vedeam diferit sau pe care-mi doream să le schimb, sunt făcute într-un mod anume. Acum, uitându-mă în urmă, îmi dau seama ce diferență este între mine cea de atunci și cea de acum.

Ascultând experiențele despre care ne-au povestit studenții, ne-am întrebat, inevitabil, cum ai timp de toate în facultate? Când trecem de la sistemul preuniversitar la facultate, ne dăm seama că nu se schimbă doar orașul sau mediul, ci și programul. Dacă în liceu aveai doar o parte din zi dedicată școlii, ei bine… acum îți dai seama că orele se pot întinde pe o zi întreagă sau că trebuie să îți împarți programul între două seminarii de la capete diferite ale zilei. Într-adevăr, important este cum te organizezi, cum valorifici timpul și care-ți sunt prioritățile. Acest lucru l-am aflat de la studenții care au experimentat deja „libertatea asta pe care trebuie să știi să o gestionezi.”

Luiza este studentă în anul IV și consideră că cel mai important este să găsești un echilibru între timpul acordat studiului/facultății și timpul liber. Ea face și o paralelă între perioada de dinainte de pandemie, când trebuia să meargă fizic la facultate și acum, când lucrurile stau puțin diferit.

Acum ținem cursurile online, iar laboratoarele practice au loc în continuare la facultate și mi se pare foarte plăcut. Înainte erau zile mai aglomerate, zile un pic mai libere, dar la finalul săptămânii mă simțeam epuizată. Modul în care se petrec lucrurile acum mi se pare mai avantajos, pentru că în pauzele dintre cursuri, de exemplu, putem să facem alte activități, pe când înainte pierdeam timpul acela, fără să-l putem valorifica prea mult.

Alexandra, studentă în anul IV, este de acord cu faptul că orarul era destul de încărcat atunci când mergea fizic la facultate, dar adaugă, totuși, că este destul de solicitant și să stai multe ore în fața calculatorului. Ce i se pare cel mai trist este faptul că nu se mai întâlnește cu ceilalți colegi, nu mai interacționează atât de mult, chiar dacă laboratoarele se țin fizic. Avem multe măsuri, restricții și reguli pe care trebuie să le respectăm: pe unde și când intrăm în laboratoare, cum trebuie să stăm în sală, și e foarte ciudat, pentru că nu mai e aceeași atmosferă ca la început.

Dacă tot vorbim despre o perioadă mai challenging în general, ne-am întrebat ce dificultăți întâmpină studenții de la Farmacie pe parcursul anilor de studenție și cum le depășesc? După ce am trecut de provocările de început, de schimbări, de acomodare și de alte bariere, am vrut să aflăm care sunt lucrurile de care se lovesc în timp. Unii consideră că dificultățile vin odată cu trecerea anilor, alții văd adevăratele greutăți în timpul sesiunilor.

La un moment dat, am avut un burnout din cauza faptului că nu știu să refuz. Pe lângă faptul că aveam teme la facultate, îmi luam destul de multe atribuții și în organizație, pentru că îmi doream ca totul să iasă așa cum voiam eu. Am reușit să depășesc perioada aceasta învățând să mă organizez mult mai bine, iar varianta cea mai bună mi s-a părut un calendar fizic. Mă ajuta foarte mult să am lucrurile în față și să-mi dau seama ce urmează. În timp am început să mă pun pe mine pe primul loc, lucrurile care îmi plac și ce-mi doresc, apoi să mă ocup de restul aspectelor – povestește Bianca

Pentru Anca, greul a venit odată cu prima sesiune și numărul mare de examene. Avea emoții foarte mari înainte de fiecare dintre ele, uneori nu se putea odihni din cauza stresului, dar reușea de fiecare dată să se concentreze pentru a face față cât mai bine. Și pentru Ionela a fost o provocare sesiunea, doar că cea online.

Prima sesiune online mi s-a părut foarte grea. Aveam emoții puternice numai la gândul că metoda de evaluare era diferită, că dădeam examene orale într-un timp limitat. Atunci am avut și prima restanță. Cu timpul m-am obișnuit, începea să fie mai ușor, învățasem să-mi controlez emoțiile și să mă concentrez mai mult.

Învățăm, învățăm, dar mai devreme sau mai târziu ajungem și să aplicăm teoria. În cadrul acestei facultăți putem vorbi despre două abordări în direcția asta, practica de vară și laboratoarele practice. Bianca face o comparație drăguță care nouă ne-a plăcut tare mult – „Facultatea de Farmacie fără practică este ca o seară de bere cu băieții, dar fără bere.”

Practica din laborator poți să ți-o imaginezi ca și cum te-ai apuca să gătești, doar că trebuie să urmezi pas cu pas rețeta și să fii atent la fiecare miligram, altfel nu-ți iese. Important este să fii responsabil, să nu faci greșeli, pentru că nu vei obține rezultatul corect. În ceea ce privește practica de vară, n-am avut o experiență prea complexă. De cele mai multe ori făceam stocul, mă uitam la prospecte, foarte puțin am fost pusă în fața pacientului – povestește Luiza

Pentru Ionela, în schimb, practica a fost diferită. Ea a avut norocul de a lucra într-un depozit de medicamente din Suceava. Acolo a avut mai multe responsabilități și a putut să își dea seama ce provocări pot apărea.

Anul acesta am avut șansa de a face practică într-o farmacie de receptură unde am învățat cum se prepară medicamentele. Cu pacienții nu am luat contact direct, dar am observat cum se interacționează, am văzut cazuri concrete și asta m-a ajutat să învăț mult mai mult. Atunci a apărut și prima provocare, pentru că la început nu înțelegeam un aspect: în facultate porneam de la medicament și ajungeam la boală, iar în realitate, pacientul vine și spune ce-l doare, iar tu trebuie să îi dai medicamentul. Am învățat cu timpul să iau lucrurile invers și să observ diferite cazuri. Am participat la multe activități pe care le face un farmacist și am reușit să le fac și eu.

Bianca este încântată de faptul că iei contact cu farmaciile încă din primii ani și până în ultimul reușești să te familiarizezi cu toate domeniile de activitate. Anca e de deja în anul 5 și ne-a ajutat să ne facem o idee de ansamblu despre practică, prin experiențele sale.

În funcție de anul în care ești, durata practicii de vară poate fi de la două săptămâni până la o lună, iar în anul 5 durează 6 luni. Mie mi s-a părut utilă, pentru că aplici și recapitulezi ce ai învățat pe parcursul anului. În primii trei ani e destul de dificil, pentru că nu cunoști destul de bine medicamentele sau substanțele active și nu ai suficiente informații încât să îi poți consilia pe pacienți așa cum o face un adevărat profesionist. Practica din ultimul an îmi place cel mai mult. Abia acum pot să aplic informațiile pe care le-am studiat deja, să discut cu pacienții și să înțeleg nevoile acestora.

Ce facem la finalul studiilor? Mulți își formează o părere eronată în privința acestui domeniu și consideră că a fi farmacist înseamnă „persoana care eliberează medicamente.” În realitate, un absolvent de Farmacie sau Nutriție și Dietetică este un specialist în domeniul pe care l-a studiat și este bine pregătit pentru ce urmează. Mulți dintre absolvenți nu se mulțumesc doar cu anii de licență și aleg adesea să urmeze Masteratul, Doctoratul sau Rezidențiatul. Așadar, povestind cu studenții, am vrut să vedem ce-și doresc ei pentru viitor și care sunt oportunitățile de job pe care le pot avea. Am fost plăcut surprinși să ne convingem că există o varietate de posibilități.

Ionela își dorește ca după terminarea studiilor să se întoarcă în Suceava și să lucreze, pentru că acolo sunt foarte puțini farmaciști cu studii superioare și consideră că are șanse mai mari să profeseze. La început i-ar plăcea să interacționeze cu pacienții pentru a pune în practică tot ce a învățat. Apoi mi-ar plăcea să petrec timp într-un laborator de analize sau într-un laborator de preparat, a adaugat ea. Pe de altă parte, Diana ne-a vorbit despre continuarea studiilor după absolvirea anilor de facultate.

Sunt multe domenii în care poți să profesezi: în farmacie comunitară, în farmacia din spital, în industria farmaceutică sau cosmetică, unde și acolo sunt mai multe ramuri cum ar fi producție, cercetare, asigurarea calității, controlul calității, partea de laborator de toxicologie, de analize, pentru că facultatea te pregătește și pentru asta. Altă opțiune este continuarea studiilor. Cel mai mare „trend” acum este să faci rezidențiatul care atestă că ești specialist și de cele mai multe ori rezidenții aleg farmacia clinică. Domeniul acesta nu reprezintă doar partea pe care o vedem cu toții – eliberarea de medicamente – la fel de importantă este și partea de preparare (creme, capsule, comprimate, pulberi).

Alex, fiind la Nutriție și Dietetică, vorbește despre alte oportunități în ceea ce privește domeniul de activitate după finalizarea studiilor. Specializarea sa, deși are multe în comun cu Farmacia, este structurată doar pe trei ani.

După terminarea studiilor putem lucra într-un cabinet medical, de exemplu, dar nu suntem îngrădiți doar la o singură posibilitate. Există multe domenii și cele mai importante sunt rolurile administrative, clinice sau cele de sănătate publică. Partea clinică se referă la spitale, unde interacționezi cu pacienții, partea administrativă are legătură cu grădinițele, unde te ocupi de alimentația copiilor. În același timp, pot exista și corporații sau chiar persoane publice care angajează nutriționist. Când vorbim de sănătate publică, acolo este mai mult despre regulamente. Cred că facultatea ne pregătește foarte bine și ne deschide destul de multe portițe în domeniu.

Cum am ajuns la subiecte ce au legătură cu viitorul și mulți dintre studenții care ne-au povestit experiența lor se apropie de finalul facultății, am vrut să vedem care sunt cele mai importante lucruri de care își vor aminti. Uneori nu realizăm cât de prețioase sunt momentele pe care le trăim, decât atunci când nu mai avem parte de ele și, totuși, cu ce rămânem la final? Cu amintiri, cu lecții, cu prieteni, cu locuri dragi.

Am început deja să facem pozele de album, să primim tocile și simt că se apropie finalul. Asta mă face să devin nostalgică. O să-mi aduc aminte de zilele aglomerate, pline de activități, de perioadele în care eram înconjurată de oameni, atât la facultate, cât și în organizație și de petreceri – vremuri cu de toate. O să-mi amintesc cu drag de colegii și prietenii pe care mi i-am făcut, de mediul universitar, de tot ce-am învățat, de voluntariat și de activitățile la care am participat – Diana

Ionela știe că se va întoarce în orașul ei și își va aminti de tot ce a învățat în facultate. În același timp, îi pare rău că acolo nu se organizează atât de multe evenimente, congrese sau activități. Alexandrei i-au rămas întipărite în minte laboratoarele practice unde a făcut experimente care au învățat-o cum să coreleze informațiile și consideră că asta îi va fi util pe viitor.

Profesorii ne-au învățat să căutăm, să nu memorăm informațiile, ci să le înțelegem. Tot ei ne-au pus bazele acestei profesii, ne-au arătat cum să ne comportăm cu oamenii, cum să îi abordăm atunci când au o problemă și cum să fim niște persoane empatice. Cred că sunt printre cele mai importante aspecte pe care mi le voi aminti întotdeauna – Luiza

Acum că ne apropiem de final, i-am rugat pe studenți să-ți transmită câteva gânduri, să-ți lase un mesaj care să te ajute sau sa te încurajeze, dacă îți dorești să urmezi studiile la Facultatea de Farmacie.

Important este să fii conștiincios, să înveți și să te axezi pe ceea ce-ți dorești, pe ceea ce-ți place cu adevărat să faci. Dacă nu ești hotărât încă ce te face fericit, cere sfaturi celor din jurul tău, află cât mai multe opinii, informează-te, dar asigură-te că în final decizia îți va aparține în totalitate. De asemenea, dacă nu te regăsești într-un anumit domeniu, încearcă unul conex sau chiar ceva total diferit, important este să o faci cu plăcere – Diana

Anca le transmite viitorilor studenți faptul că nu totul se rezumă la note sau la a trece un examen, ci contează informațiile cu care rămâi la final. Și să nu uite să viziteze orașul, să-și facă prieteni, să se bucure de pauze, vacanțe și studenție. Încă un aspect important: să nu creadă că vor ieși cu toate halatele perfect curate la finalul facultății, pentru că asta ar însemna doar că nu au făcut suficiente reacții, adaugă ea.

Ionela consideră că siguranța, curajul și organizarea sunt trei puncte cheie pe care trebuie să le știe un viitor student. Pe de altă parte, să uite de gândul că este o facultate grea, să-și găsească motivația și ambiția pentru a merge mai departe. Ca să vezi dacă un lucru îți place cu adevărat, trebuie să-l încerci și așa îți vei da seama. Trebuie să privești în interiorul tău și să te agăți de tot ce te face să continui drumul ales.

E un mediu în care fără curiozitate și un pic de zvâc nu ai cum să excelezi. Profită de tot ce oferă statutul de student: de accesul la informații, de proiectele care se fac, de voluntariat, de oportunități externe, de călătorii. Ah, și să nu uiți că pe lângă toată distracția, trebuie să înveți mult. – Bianca

Luiza îi încurajează să se distreze, să trăiască experiențe multiple, pentru că anii de facultate nu se vor mai întoarce niciodată și totodată, să învețe. Totul stă în echilibru. Odată ce te vei concentra mai mult pe un lucru, îl vei pierde din vedere pe celălalt. Important este să-ți dozezi energia atât pentru învățat, cât și pentru distracție.

Încheiem aici, dar sperăm că am reușit să-ți răspundem la câteva curiozități. La restul te lăsăm să le descoperi răspunsul pe parcurs. Facultatea este cu siguranță o perioadă din viața noastră care nu merită ratată, așa că ia deciziile care ți se potrivesc și urmează studiile care îți plac. La Farmacie e fain, ne-am convins.

Despre ce alte facultăți ți-ar plăcea să afli mai multe informații?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!