Te uiți în calendar și vezi că mai e puțin și ajungem la jumătatea sezonului cald. Când au trecut deja primele luni din noul an? În timp ce cauți răspuns la această întrebare și formula magică pentru a face timpul să stea în loc, ce-ai spune să planifici o ieșire de weekend? Măcar să rămâi cu amintiri, dacă zilele fug haotic pe lângă tine și nu mai reușești să ții pasul cu ritmul alert impus de cotidian. Până acum, am trecut în revistă propuneri de cetăți, chei și defilee, trasee montane și alte escapade, care te vor ajuta să te deconectezi de la griji și de la stres.
Așadar, setează GPS-ul pe o nouă locație, căci weekendul acesta e vreme perfectă de vizitat lacuri din apropierea Clujului, pentru o plimbare binemeritată.
Lacul Tarnița
Aproape de oraș, Tarnița este destinația perfectă pentru zilele libere în care nu știi ce să faci. Astfel, dacă plimbările pe Malul Someșului sau în Parcul Central nu îți mai surâd, urcă-te în mașină… pe direcția Tarnița. Vedeta zonei este, bineînțeles, lacul care are o suprafață de peste 200 de hectare. Zona te duce cu gândul la peisajele în care marea se intersectează cu muntele, deși se află la peste 600 de metri altitudine. Micile plaje naturale și undele liniștite îți vor alina dorul de litoral până la vară. Și dacă în cele din urmă te plictisești de admirat peisajul, poți testa apele la o sesiune de caiace sau Stand Up Paddle (SUP) sau poți să îți scoți la plimbare bocancii de munte. Pe scurt, o destinație care are de toate… pentru toți.
Lacul Beliș-Fântânele
Cu dor de orele petrecute pe pârtia de ski, retrăiește acele momente dintr-o nouă perspectivă. Cu o suprafață de 9.8 kilometri pătrați, lacul Beliș-Fântânele m-a impresionat de fiecare dată și îți spun și de ce. În primul rând, oglindește în detaliu imaginea naturii din jur, fiind locul perfect pentru o sesiune foto reușită. În al doilea rând, am găsit aici o oază de relaxare și de liniște, mai ales în sezonul cald. Pe malul lacului se află și stațiunea turistică cu același nume, fiind un bun punct de start sau de repaus pentru toate drumețiile și activitățile care se pot desfășura aici. De la sporturi nautice, plimbări cu barca sau hidrobicicleta, lacul este gazdă bună pentru toți cei care vor să se conecteze cu natura și cu liniștea interioară.
Lacul Drăgan
Această destinație este potrivită mai ales dacă te gândești la o escapadă completă de weekend. Peisajul este de vis și te va convinge în doar câteva secunde să îți iei gândul de la revenirea acasă și să îți cauți cazare aici. Chiar dacă la prima vedere nu pare o zonă la fel de ofertantă ca cele despre care ți-am spus deja, din perspectiva activităților, te asigur că nu-i chiar așa. Poți să iei la pas zona, să faci cunoștință cu localnicii și să simți vibrația locului. De asemenea, în apropiere există mai multe trasee de off-road și mountain-bike ca să aduci nivelul adrenalinei la noi cote. Sau poți, pur și simplu, să stai și să citești, să te relaxezi ca să îți încarci bateriile pentru o nouă săptămână de lucru.
Lacul Geaca
Nu puteam să nu includem în această listă și o opțiune (sau chiar mai multe) pentru pasionații de pescuit. Comuna Geaca, supranumită și comuna celor 8 lacuri, se află la doar 50 de kilometri de oraș și reprezintă o destinație potrivită pentru o escapadă scurtă, alături de familie sau de prieteni. Așadar, pregătește-ți undița și răbdarea, căci ai toate șansele să prinzi peștele cel mare, dintre următoare specii care populează lacul: somn, știuca, șalău. Ai grijă de natura și fii atent cu tehnicile de pescuit pe care le practici, deoarece comuna este o zonă protejată acvifaunistică. În cazul în care nu rezonezi cu această activitate, lacul Geaca este zona ideală pentru un picnic responsabil sau pentru explorarea de noi locuri în mijlocul naturii. Tot aici este și locul perfect în care îți poți perfecționa skill-urile în arta fotografică, pornind de la peisajele care te înconjoară. Dacă te îndepărtezi puțin de malurile lacului, poți vizita în împrejurimi Conacul Beldi, Biserica Reformată sau Rezervația Zoologică Legii.
Lacul Gilău
Acest lac este printre principalele puncte turistice ale Clujului și care atrage zeci de curioși în fiecare weekend, mai ales în sezonul cald. Zona este cunoscută în special pentru păstrăvăriile cu renume și bucatele atent pregătite de experți. Cu mic, cu mare, adună-ți gașca și pregătiți-vă de un ospăț pe cinste, pe malul lacului, departe de griji și de agitația orașului. Dacă ești la dietă, nu îți place peștele sau nu faci din mâncare un scop în viață, o idee bună ar fi să explorezi potecile care ți se arată în cale și care te conduc, în mod sigur, către peisaje demne de imortalizat.
Lacul Someșul Cald
Revenind la pasiunea ce ține de pescuit, lacul Someșul Cald este destinația excelentă dacă vrei să prinzi specii cum ar fi bibanul, păstrăvul, știuca și multe altele. În cele peste 6 hectare pe care le are întinderea de apă, cu siguranță nu vei pleca dezamăgit după sesiunea de pescuit sportiv. În ceea ce privește alte activități recreative, aici poți gusta din plin din liniștea de care ai nevoie zi de zi, reușind să găsești și noțiunea timpului despre care povesteam la început de articol. Totodată, aici poți să străbați în lung și în lat lacul la o tură cu caiacul propriu sau să îți testezi limitele și curajul la o sesiune de Stand Up Paddle. Activitatea este potrivită și pentru începători în zilele în care luciul apei este cât se poate de liniștit.
Lacul Știucii
După cum spune și numele, apele acestui lac sunt dominate de știucă, o specie piscicolă care stârnește interesul tuturor pasionaților de acest domeniu. În plus, aici se găsesc și alte tipuri de pești, cum ar fi șalăul sau crapul. De menționat este faptul că lacul face parte dintr-o arie protejată de interes național, un motiv în plus de a fi mai atent cu natura și modul în care alegi să îți petreci weekendul aici, pe cât se poate de responsabil. Zona este propice pentru deconectare și relaxare, iar pe tot parcursul excursiei vei fi învăluit de cântecul păsărilor emblematice din zonă, cum ar fi lișița, presura sau stârcul cenușiu. Ce este interesant de știut este faptul că Lacul Știucii este singurul lac din țară unde se dezvoltă mici insule din stuf, formând un peisaj similar cu cel din Delta Dunării.
Lacul Țaga
Se pare că lacurile din jurul Clujului sunt destinații propice pentru pasionații și amatorii de pescuit sportiv. Este și cazul Lacului Țaga, situat în comuna cu același nume. Acesta are o suprafață piscicolă impresionantă, de aproximativ 100 de hectare. În apele sale se scaldă specii de crap, caras, știucă, șalău sau somn.
Lacurile Ciurila
Nu în cele din urmă, încheiem lista cu lacurile de la Ciurila, în apropierea localității cu același nume. În acest cadru natural, care se desfășoară la doar 20 de kilometri distanță de inima orașului, se evidențiază lacurile Pădureni și Sutu, populate de zeci de specii de pești. În cazul în care te numeri printre pasionații de pescuit, aici poți să ai norocul să prinzi atât sturioni cât și specii de biban sau știucă. Pentru a putea să te relaxezi la o sesiune de pescuit sportiv, trebuie să achiți o taxă și să iei la cunoștință regulamentul impus în zonă cu privire la modalitatea de capturare.
Un lucru este cert. Sezonul cald își intră încet și sigur în drepturi, iar acest lucru nu poate să însemne altceva decât weekend-uri în șir petrecute departe de oraș. De la zonele cunoscute din jurul Clujului la arii protejate și mai puțin străbătute de turiști, ai de unde alege să descoperi locuri noi, în condiții de maximă siguranță, alături de cei dragi ție. Fie că ești sau nu pasionat de pescuit, o excursie la un lac din lista de mai sus este mai mult decât o oază de relaxare după o perioadă încărcată la muncă, dar și un moment de respiro de care ai nevoie după un an de pandemie.
Tu ce lacuri din jurul Clujului ai vizitat până acum?