Articolul a fost revizuit în iunie 2024.
În pauzele dintre task-uri, ne zboară gândul la câte o excursie, la cum să ne petrecem timpul liber, cum să ne bucurăm mai mult de vremea frumoasă și încotro să mergem în perioada următoare. Am fost tentați în ultimul timp să mai facem câte o escapadă, nu doar pentru că ține vremea cu noi, ci și pentru că am început să povestim despre cabane și lacuri din apropierea Clujului, despre trasee de parcurs cu bicicleta sau despre glamping și-am realizat că e momentul să ne întoarcem la vechile obiceiuri. Ne-am scos din dulap rucsacul, cortul și echipamentul de drumeții ca să fim pregătiți, dar nu plecăm înainte să aflăm mai multe despre câteva locuri în care ne-ar plăcea să ajungem. Dacă ești în aceeași situație, noi am pregătit câteva recomandări de locuri în care poți merge în drumeții și să rămâi cu cortul, iar tu trebuie doar să-ți faci bagajul.
La doar câțiva km de Gilău, se poate ajunge cu ușurință în comuna Beliș, unde găsim o zonă ofertantă în ceea ce privește activitățile de agrement precum pescuitul, zborul cu parapanta, drumețiile, plimbările cu barca pe lac și, cu siguranță, un loc potrivit în care să-ți montezi cortul. După o noapte de campare, dimineața următoare poate fi momentul potrivit pentru o nouă drumeție către Poiana Horea, situată la 25 de km de Beliș. Este un loc de care te vei lăsa impresionat ușor, dar păstrează-ți energia pentru ce urmează! Dacă urci în continuare, poți ajunge la Peștera Scărișoara unde vei vedea cel mai mare ghețar subteran din țară – Ghețarul de la Scărișoara.
Pentru că am vizitat zona de curând, ni s-a întărit credința conform căreia Beliș este locul perfect pentru cei care vor să se relaxeze înconjurați de apă cristalină, brazi frumos mirositori și multe, multe fructe de pădure ce așteaptă să fie culese și transformate într-un gem delicios.
Cu dor de ducă și cu gândul la excursii, ne-am propus să explorăm cât mai multe zone în care putem merge cu cortul, așa că ne îndreptăm de data aceasta spre județul Alba. La două ore distanță de Cluj, în satul Cheia din comuna Râmeț, ne întâmpină un peisaj cu totul impresionant și două căsuțe moțești, vechi, acoperite cu paie – una care așteaptă oaspeți și una în care locuiesc soții Suliman, proprietarii acestora. Accesul în cătun se face doar pe jos, după parcurgerea unui traseu care pornește din satul Brădești. Curtea gospodăriei este amenajată ca loc de campare, de unde ai o priveliște perfectă spre Piscul Vulturului. Este locul ideal în care te poți bucura de liniște, de natură, de relaxare și de momentele petrecute alături de partenerii de drumeții. Și dacă tot am zis de drumeții, zona de campare poate fi un punct de pornire către Cheile Râmețului. Traseul parcurs până acolo începe relativ ușor, însă odată ce înaintezi, unele porțiuni devin puțin mai dificile, pentru că pe alocuri, cheile pot fi traversate fie prin apă, fie pe cablurile montate special.
Aici vă puteți aduce propriul echipament de camping și vă puteți instala cortul în curtea noastră. Puteți folosi dușul cu apă caldă în aer liber și toaleta ecologică precum și vatra de foc acoperită pentru a face un mic foc de tabără sau un grătar. Bucătăria de vară este destinată doar musafirilor cazați in casa de oaspeți dar vă putem oferi diverse ustensile și vase de gătit pe durata șederii.
Tot în județul Alba, la 26 de km de Rimetea, găsim primul camping de tip hostel de la sat. Proiectul amenajării acestui spațiu a fost inițiat de doi tineri olandezi care s-au stabilit în satul Runc, în Munții Apuseni, unde au reușit să facă dintr-o șură veche, un hostel. Curtea care-l împrejmuiește a fost transformată într-o zonă de campare dedicată special pentru amplasare corturilor. Țara Nomadă este mai degrabă un loc în care te poți relaxa, în care ai posibilitatea să practici yoga și meditație, un loc în care să revii atunci când agitația urbană devine stresantă. Totuși, să nu uităm că suntem în Munții Apuseni – renumiți pentru numeroasele peșteri, pentru pășunile minunate și pădurile dese, dar și pentru o mulțime de trasee montane.
Glăvoi sau La Grajduri, Padiș, Bihor
Padiș este zona turistică din Județul Bihor, la două ore distanță de Cluj, unde găsim un loc de campare situat într-un cadru natural deosebit. Glăvoi este o zonă de camping neamenajată, unde este permisă camparea cu rulota sau cortul, doar că trebuie să îți asiguri tu toate utilitățile. Este un loc potrivit de a începe drumețiile din Apuseni, unde poți vizita Cetățile Ponorului, Piatra Galbenei, Poiana Ponor, Ghețarul Focul Viu, Lumea Pierdută, Cetățile Rădesei și multe alte atracții specifice zonei.
Tot aici găsești și terase unde poți mânca foarte bine și foarte ieftin. Plăcintele sau langoșele sunt foarte bune, deci merită încercate.
View this post on Instagram
Tradițional Casa – Roșia, Bihor
Rămânem în județul Bihor, dar ne mutăm în Munții Pădurea Craiului, unde descoperim un alt loc minunat situat la două ore și jumătate de Cluj, în satul Roșia. Tradițional Casa este un complex de case vechi, recondiționare, completate de un spațiu generos, unde pot fi ridicate 20 de corturi. Situat pe deal, cufundat în liniște și înconjurat de frumusețile naturale, este locul ideal de unde poți admira depresiunea Beiușului, Munții Bihor, dar și cele mai spectaculoase apusuri. Tradiţional Casa este deschisă oricărui vizitator, indiferent că zaboviţi aici o jumătate de zi sau mai multe. Este caldă şi primitoare ca şi casa bunicilor, simplă şi nesofisticată, oferind însă confortul de care ai nevoie într-o vacanţă binemeritată.
Și ce facem atunci când vrem să descoperim mai mult zona? Ne aventurăm pe câteva dintre traseele turistice din Munții Pădurea Craiului.
Înainte de final, îți mai lăsăm câteva recomandări de zone în care poți merge cu cortul și trasee pe care noi le-am parcurs cu ani în urmă. Tu unde ai fost ultima dată în camping?