Escapade de weekend #15: Cheile Cuților

Home $ Articole $ Escapade de weekend #15: Cheile Cuților

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de o zi – două, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Weekendul acesta fugim de aglomerație, caniculă, stres, trafic și ne găsim refugiul în Cheile Cuților din Munții Pădurea Craiului. Zona nu ne este străină, deoarece am explorat-o și anul trecut, în zile la fel de toride de vară. De această dată, însă, luăm la pas cărările de munte și ne bucurăm de liniștea oferită de chei, peșteri, satul pitoresc tipic românesc și ne încărcăm cu energie pentru o nouă săptămână plină de provocări. Așadar, pregătește-ți hainele de munte și proviziile pentru un picnic responsabil, la poalele munților, într-un cadru de vis.

Cum ajungi în Cheile Cuților?
Există două opțiuni. Cea clasică, în care pleci la drum cu o hartă și îți încerci norocul în ceea ce privește orientarea în spațiu. Poate fi și un mod fun de a descoperi noi drumuri, sate sau obiective turistice mai mult sau mai puțin cunoscute. Varianta sigură este să îți setezi GPS-ul cu destinația Cheile Cuților, iar inteligența artificială îți va găsi în cel mai scurt timp posibil ruta potrivită pentru tine. Ce știm sigur este faptul că trebuie să urmezi drumul care duce către Oradea, prin Florești, până la comuna Roșia din imediata apropiere a cheilor.

Cum îți poți petrece ziua în Cheile Cuților?
După cum era de așteptat, nu puteam să nu includem în listă o aventură pe cărări de munte, la altitudini care îți oferă o panoramă gata de fotografiat. Circuitul pe care îl avem în plan și pe care îl împărtășim și cu voi are o dificultate ușoară. Pe scurt, este perfect pentru cei care nu și-au pus condiția fizică la punct după pandemie. Are o lungime de aproximativ 3 kilometri, distanță care va fi parcursă în nici mai mult și nici mai puțin de 2 ore. Punctul de start pentru traseu este din satul Poienița, de unde va trebui să te ghidezi în continuare după marcajul cu punct roșu. Drumul este presărat de izvoare, formațiuni naturale deosebite, poieni și zeci de zone în care îți vei dori să poposești pentru a te bucura de priveliște.

De asemenea, spectacolul naturii nu se oprește aici, la suprafață. Pe traseu poți să te abați către Peștera Prăbușită, care îți va sări în ochi după podul natural format în jurul ei. Mai mult, podul este și o cale de acces către peșteră, care se deschide într-o cameră imensă cu zeci de formațiuni specifice. Din nefericire, traseul se oprește aici, deoarece drumul devine dificil din cauza depunerilor calcaroase. Oricât de batman te-ai crede, îți recomandăm să continui escapada la exterior și să nu te aventurezi către centrul pământului mai mult decât îți permite natura.

În cazul în care senzațiile tari și adrenalina te caracterizează, în Cheile Cuților ai toate șansele să îți testezi limitele la o sesiune de Via Ferrata. Traseul a fost inaugurat recent, în martie 2021, are o lungime totală de 270 de metri și o dificultate medie. Poteca de acces începe din satul Poienița, iar durata totală de parcurgere este estimată la aproximativ o oră și jumătate. În funcție de vreme, poți sau nu să incluzi această activitate în lista ta. Dacă plouă, ar fi mai bine să amâni pe altă dată experiența pentru a nu te expune pericolelor cauzate de alunecare. Dacă te-am făcut curios, vezi mai multe aici.

Excursia, bineînțeles, nu trebuie să se oprească aici. Doar te afli în Pădurea Craiului, o zonă naturală de interes major, care oferă o plajă variată de activități de petrecere a timpului liber. Ca să te inspiri, anul trecut ne-am întrecut la mountain bike, pentru că zona este cunoscută pentru cicloturism. Am mers la rafting, pe apele agitate care traversează munții. Ne-am testat curajul și condiția fizică la ore de călărie. Am stat și la soare, dar am și fugit de căldură în cele mai cunoscute peșteri din zonă. Pe scurt, pe lângă Cheile Cuților, Pădurea Craiului îți pune la dispoziție atâtea variante, încât nu îți va fi de ajuns o singură zi petrecută aici.

Unde stai peste noapte?
Dacă te-ai decis că ai nevoie de mai mult de o zi ca să îți încarci bateriile, poți încerca experiența unui glamping. Un fel de camping, dar mai fancy, care îți oferă tot confortul de care ai nevoie după o zi activă pe vârfuri de munte. Poți opta și pentru opțiunea clasică, de a înnopta la cort, sub cerul plin de stele… așa cum nu îl poți vedea din centrul orașului din cauza poluării luminoase.

Cheile Cuților sunt mai mult decât o destinație în natură, de o zi. Aceste chei se ascund într-o zonă cu un potențial turistic deosebit, în care îți poți testa limitele la Via Ferrata, la un traseu de mountain bike, la o tură de rafting sau chiar și la o plimbare pe poteci umbrite din inima pădurii. Destinația este potrivită atât pentru familiile cu copii, cât și pentru grupurile mari de prieteni care vor să exploreze noi locuri și experiențe. Așadar și prin urmare, weekendul acesta ne aduce mai aproape, pe toți, în munții Apuseni, mai exact la poalele Cheilor Cuților.

Tu ai vizitat Cheile Cuților până acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!