Trasee de via ferrata aproape de Cluj

Home $ Articole $ Trasee de via ferrata aproape de Cluj

by | Jul 14, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Deși am ajuns la jumătatea lunii martie, pentru mine anotimpul abia începe. Și printre proiecte, deadline-uri și alte responsabilități, cel mai fain în sezonul cald e atunci când încerc lucruri noi, plec în aventuri și escapade de weekend sau în zilele libere. Poate și tu ești la fel ca mine și cauți mereu noi peripeții care să-ți facă fiecare primăvară și vară unică. Iar cum pandemia ne-a învățat să apreciem mai mult mișcarea, natura și plimbările sau sporturile în aer liber, de data aceasta ne-am propus să descoperim împreună câteva locații aproape de Cluj unde poți merge pe via ferrata.

Dacă te întrebi ce este via ferrata, ei bine, termenul provine din limba italiană, iar în traducere liberă înseamnă drum de fier și este folosit în această formă în multe din țările unde se practică acest sport, reprezentând trasee special amenajate, cu șufe metalice, trepte metalice și alte elemente, care trebuie să fie parcurse în mod obligatoriu cu un echipament adecvat. Traseele au grade diferite de dificultate și sunt alcătuite din porțiuni de cățărare și de drumeție. De asemenea, se recomandă ca parcurgerea acestora să fie făcută sub supravegherea unei persoane special acreditate.

Unde găsești via ferrata aproape de Cluj?

Primul loc pe care ți-l propun se află în Cheile Turzii, iar traseul Sky Fly este cel mai popular.  Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase din țară pentru că îți oferă o priveliște de invidiat. Lungimea traseului este de 350 metri, cu o diferență de nivel de 200 metri. Dificultatea traseului este una medie, deci îți trebuie mai mult curaj, echipament și supraveghere specializată, căci experiența vine pe parcurs. Că tot vorbim de supraveghere și echipament, poți apela la Clubul Sportiv SKY FLY Cluj-Napoca. Iar pentru informații suplimentare despre starea traseului, te sfătuim să iei legătura cu cei de la Centrul Salvamont Salvaspeo Cluj.

Șuncuiș se află în județul Bihor, la aproximativ o oră și 40 de minute de condus din Cluj și găzduiește, de asemenea, trasee de via ferrata. Cel mai bine ar fi să iei legătura cu cei de la Clubul Sportiv Cassio Montana, mai ales pentru informații sau închirierea de echipament. În Șuncuiș găsim mai multe trasee, precum Montana sau cele de pe Peretele Nostradamus. Via ferrata Montana are o lungime de 170 metri și o diferență de nivel de 80 de metri. Urcatul și coborâtul durează, în total, aproximativ o oră, iar dificultatea este una medie. Traseul este administrat de clubul Cassino Montana, așa că va trebui să achiți o taxă de 15 lei la intrare. Pentru a vedea harta și mai multe informații despre cum poți ajunge la traseu, intră aici. Traseele via ferrata din Peretele Nostradamus sunt 4 la număr și poartă numele a patru lanțuri muntoase: Alpi, Cauzaz, Pirinei și Carpați. Pretty nice, nu? Toate au o dificultate puțin mai ridicată, iar peretele este unul cu o stâncă puternică, orientat spre Nord și care îți permite o experiență plină de adrenalină. În funcție de starea acestora, Cassino Montana are grijă să se ocupe de reamenajarea acestora. În perioada aceasta îi poți ajuta fie printr-o donație, fie participând ca voluntar la întregul proces. Pentru update-uri referitoare la starea traseelor, dar și pentru a le da o mână de ajutor sau a închiria echipament, îi poți contacta și pe pagina lor de Facebook.

Că tot am vorbit de Bihor, trebuie să știi că aici se găsesc cele mai multe opțiuni de a merge pe via ferrata din țară. Astfel, unul dintre cele mai noi trasee se află tot aici, doar că în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia. Ai la dispoziție două opțiuni prin care îl poți parcurge, una mai ușoară și una puțin mai dificilă. Prima variantă este ideală pentru începători și pentru copiii însoțiți de adulți, prin parcurgerea versantului stâng al văii. Varianta mai grea începe de pe versantul drept și are o parte care trebuie parcursă printr-o peşteră, iar în continuare vei găsi Podul Indian, care leagă cele două secţiuni de căţărare. Podul are 33 de metri şi se află la o înălţime de 35 de metri. De asemenea, dificultatea traseului din Cheile Cuţilor este medie, dar nu trebuie să uiți de echipamentul necesar pentru via ferrata, care este esențial în toate aventurile de acest fel. Îți recomandăm să te asiguri că toate piesele se află într-o stare bună și că sunt potrivite pentru traseul ales. Vorba aceea, paza bună trece primejdia rea.

Un alt loc spectaculos se află la doar 22 km de Cluj și este vorba de Cheile Turenilor. Pentru că se află foarte aproape de Cheile Turzii, acestea sunt adesea neobservate de către turiști. Zona este rezervație naturală și adăpostește o faună bogată, cu multe specii de plante rare și protejate. Tocmai de aceea, te rugăm să ai grijă de mediu și lași acest colț de natură exact așa cum l-ai găsit. Despre aceste Chei am mai povestit puțin și-n trecut, dar îți reamintesc faptul că există mai multe trasee prin care le poți străbate, iar unul dintre acestea este realizat de-a lungul apei, fiind un traseu tip via ferrata. În weekendul care abia a trecut l-am parcurs chiar eu și mi s-a părut mult mai aparte decât traseele cu care eram obișnuită atunci când plecam în drumeție. Nu este foarte dificil, dar ai nevoie neapărat de o încălțăminte adecvată. Pot zice că mi-a deschis apetitul de via ferrata, chiar dacă nu sunt un fan al înălțimilor. Mai multe informații despre trasee poți vedea aici. De asemenea, pe versantul stâng al Cheilor vei găsi câțiva pereți care sunt pregătiți pentru a te cățăra pe ei. Te sfătuiesc să apelezi la un specialist sau la Clubul Montan Apuseni, care organizează periodic excursii și, poate, vei avea ocazia de a escalada împreună cu ei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Margaux ⛰🌼 (@margaux.r.22)

Eu îți propun să îți salvezi opțiunile de mai sus și să-ți rezervi o zi liberă din perioada următoare ca să încerci cel puțin o via ferrata. Iar dacă te-am făcut curios și nu ai mai mers niciodată pe un astfel de traseu, ar trebui să consulți acest articol, unde îți recomandăm câteva sugestii pentru escaladă. Așa vei afla informațiile de bază despre echipament, tipurile de cățărat și îți testezi puțin frica de înălțime, privind fotografiile spectaculoase.

Dacă pleci pe via ferrata, nu uita să împărtășești și cu noi, comunitatea Cluj Life, experiența ta.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!