Ghidul #ClujLife pentru #Jazz in the Park 2021

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru #Jazz in the Park 2021

by | Aug 30, 2021 | Articole

Ridic privirea spre calendarul lipit pe perete, bifez încă o zi și realizez cât de puțin a rămas până la momentul mult așteptat. Brusc, dorul puternic se transformă în fiori, emoții și nerăbdare. Mai sunt câteva clipe, câțiva pași până vom ajunge împreună în fața scenelor, pentru că Jazz in the Park ne așteaptă cu aceleași vibrații, cu aceeași muzică, dar într-un context nou, în locuri noi din oraș, cu artiști și surprize noi. Și pentru că e o ediție specială, ușor diferită față de cum eram obișnuiți, am creat ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park, care să cuprindă toate informațiile de care ai nevoie, iar experiența de anul acesta să fie la fel de specială ca noua ediție.

Când și unde are loc Jazz in the Park – În tot Orașul?
7 ediții la rând, Parcul Central a fost locul care a găzduit fiecare ediție a festivalului, a fost locul pe care îl îndrăgeam atât de mult, iar amintirile par încă vii – când ne plimbam pe aleile frumos amenajate, când auzeam concertele celor mai cunoscuți artiști, când ne legănam ușor în hamace, când simțeam bucuria din jur și ne umpleam de energie. Aceste amintiri se vor transforma în realitate în mai puțin de 3 zile, dar într-un context nou. Dacă n-au putut aduce un oraș întreg în Parcul Central, organizatorii au dus festivalul în tot orașul. Între 2 și 5 septembrie Jazz in the Park va aduce un mix eclectic de newcomers și trupe consacrate, proiecte acustice și performeri solo, răspândiți prin tot orașul astfel încât toate comunitățile să se bucure de ei. În prima zi a festivalului are loc deschiderea oficială, cu un concert susținut de Fanfare Ciocârlia la Iulius Parc. Începând cu data de 3 septembrie și până în ultima zi, sunt active și celelalte zone principale: Parcul Muzeului Etnografic, Iulius Parc și Campusul USAMV. Fiecare loc vine cu un concept special, iar pe lângă acestea se vor derula evenimente și programe în mai multe locuri din oraș.

Cum ajung acolo?
În afară de Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, locațiile festivalului sunt aproape de centrul orașului, motiv pentru care ar fi o ocazie perfectă să faci o plimbare pe jos cu prietenii sau poate chiar cu bicicletele / trotinetele. O altă opțiune accesibilă ar fi mijloacele de transport în comun. Aceasta ar fi una dintre variantele ideale pentru a ajunge și în Parcul Etnografic. Dacă te încăpățânezi să scoți mașina din parcare și să te gândești dacă prinzi un loc liber în apropiere, ia-ți și câțiva prieteni cu tine. Până la urmă e un festival pentru comunitate, de ce să nu facem carsharing?

Ce se întâmplă în fiecare locație?
Fiecare curte din Parcul Etnografic găzduiește o poveste, fie prin intermediul muzicii, fie prin activități relaxante, cum ar fi târguri de muzică și viniluri, showcase-uri, lecții de tobe și multe altele, pregătite de organizatori special pentru noi, iubitorii de jazz. Parcul este amenajat astfel încât să redea atmosfera edițiilor anterioare, iar momentele din timpul zilei sunt ca o introducere pentru ceea ce urmează. Aici ne putem bucura de concerte de toate tipurile, de la muzică tradițională și lăutărească la jazz modern, de gustări savuroase și de clipele petrecute alături de prieteni, în fața artiștilor mult așteptați. Fatoumata Diawara și Ron Minis vor fi live pe Main Stage în Parcul Etnografic. Tot aici ne întâlnim cu Dominic Miller, José James și Taali, Balkan Taksim, Mörk și Barabás Lőrinc Quartet și mulți alții. Accesul este permis doar celor care au achiziționat bilete și care prezintă una dintre următoarele dovezi: certificat de vaccinare, test Real Time negativ (nu mai vechi de 72 de ore), test antigen (nu mai vechi de 24 ore), certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte sau test negativ făcut pe loc (contra cost 40lei/test).

Iulius Parc găzduiește prima scenă din cadrul festivalului și este dedicată integral artiștilor și trupelor de jazz românesc. Pe lângă cele 10 trupe care ne inundă urechile cu muzică și sufletul de bucurie, vor avea loc proiecte speciale, înregistrări, interviuri și alte materiale muzicale. În deschiderea fiecărei seri, vom fi surprinși de nume cunoscute precum: Fanfare Ciocârlia în prima seară, în 3 septembrie Bigg Dimm a’Band, JazzyBIT în cea de-a treia zi, iar ultima zi va începe cu Iordache. Aici, accesul este liber, dar trebuie prezentată una dintre dovezile menționate anterior.

Campusul USAMV se va transforma într-un mare loc pentru picnic, special amenajat pentru relaxare și pentru a fi mai aproape de prieteni. Deja ne imaginăm zeci sau sute de pături întinse pe iarbă, târgul de artizani, muzica de pe viniluri și atmosfera Jazz in the Park de care ne e dor. Mai mult, va fi o scenă dedicată pianului, unde vor răsuna diferite genuri muzicale, de la clasice la excentrice. Atât sâmbătă, 4 septembrie, cât și duminică, cei mici vor putea participa la două spectacole de teatru: Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte, Magic Puppet și O gheară de ajutor, MiniREACTOR. Și aici accesul este liber, dar condiționat de prezentarea unei dintre următoarele dovezi: certificat de vaccinare, test Real Time negativ (nu mai vechi de 72 de ore), test antigen (nu mai vechi de 24 ore), certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte sau test negativ făcut pe loc (contra cost 40lei/test).

Care sunt condițiile pentru accesul la festival?
Pentru că este o ediție specială, într-un context nou, organizatorii au regândit ideea festivalului astfel încât toți participanții să fie în siguranță și să poată retrăi atmosfera inconfundabilă în ritm de jazz. Așadar, zonele de acces au o capacitate limitată – 5000 de persoane în Parcul Etnografic, iar în Iulius Parc și Campusul USAMV 2500 de persoane. Astfel, fiecare participant va avea suficient spațiu să se simtă confortabil. De asemenea, pot participa atât persoanele vaccinate, cât și persoanele nevaccinate, dar care au un test PCR negativ realizat cu maximum 72 de ore înainte de eveniment sau un test rapid negativ efectuat cu maximum 24 de ore înainte. E important de reținut că nu sunt acceptate testele antigen efectuate acasă și neînsoțite de buletin de analiză medicală eliberat de un laborator autorizat.
Ah, și să nu uităm, accesul este permis cu animalele de companie, însă organizatorii recomandă ca acestea să rămână acasă, pentru că volumul muzicii îi poate agita.

Am nevoie de bilet?
Deși edițiile anterioare au funcționat după un concept diferit în ceea ce privește achiziționarea biletelor, în noua formulă a festivalului, accesul se face pe bază de bilet. Ca urmare a condițiilor speciale în care se organizează evenimentul, biletele vin ca un mic simbol care contribuie la bugetul evenimentului și în același timp, ajută la gestionarea numărului de persoane, astfel încât totul să se desfășoare în cele mai sigure condiții. Deci, cum arată lucrurile anul acesta? Accesul pe bază de bilet se realizează la concertul de deschidere din Iulius Parc și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, pe toată perioada festivalului. Pot fi achiziționate de pe www.entertix.ro, www.myticket.ro, www.iabilet.ro sau www.bilete.ro. Abonamentele sunt disponibile pentru Parcul Muzeului Etnografic sau pentru acces în toate zonele din festival (Abonamentul Full Pass). Biletele sunt disponibile pentru Parcul Etnografic (Day Tickets) și pentru concertul de deschidere. Dacă ai bilete doar pentru o zi în Parcul Etnografic, validarea acestora se face la fața locului.
Există, totuși, zone cu acces gratuit? Da. Intrarea este liberă în Iulius Parc și în Campusul USAMV. În plus, copiii care au până în 12 ani, nu trebuie să achiziționeze bilet, pot participa gratuit la festival în toate locațiile, însă pentru copiii care au peste 13 ani este necesară achiziționarea unui bilet întreg.

Ce poți face în fiecare zi?
Artiștii și muzica lor sunt elementul central al festivalului și nu doar că poți asculta live trupele care-ți plac, ci poți descoperi nume noi pe care cu siguranță le vei îndrăgi instant. Line-up de anul acesta este unul complex – de la jazz african, jazz european și jazz manouche, până la muzică live și DJ sets cu viniluri. În plus, fiecare zonă din cadrul evenimentului te întâmpină cu diferite activități. Parcul Etnografic de exemplu, găzduiește în fiecare casă câte o activitate. În curțile mari sunt amenajate scenele, în cele mici găsim baruri, mâncare și alte activități, iar livada este o zonă pentru relaxare. De asemenea, sunt târguri și tururi interactive prin parc. În Iulius Parc ne așteaptă o scenă dedicată trupelor românești, cu muzică bună și artiști faini. La USAMV însă, se pregătesc câteva surprize – o altfel de piață cu aproximativ 25-30 de producători și agricultori, un târg de artizanat și de viniluri. Bineînțeles că nu vor lipsi nici DJs sau trupele care să dea glas locului.

Ce să nu ratezi?
Când vine vorba de astfel de festivaluri, ți-ai dori pentru câteva momente să ai o super putere, să fii în același timp în mai multe locuri. Asta ar fi ideal, pentru că la Jazz in the Park nu poți rata nimic și nici nu ai cum să alegi între artiști, scene, activități sau locuri. Ei bine, misiunea de a fi prezent peste tot poate părea destul de dificilă, însă anul acesta, dacă ești la Jazz in the Park ești În Tot Orașul. Așadar, dacă încă nu te-ai hotărât de unde să începi, noi propunem câteva opțiuni. În primul rând, trebuie musai să te prezinți printre primii la concertul de deschidere Fanfare Ciocârlia, în Iulius Parc. Apoi, acolo unde artiștii dau glas locului, în Parcul Etnografic, trebuie să faci un tur al scenelor pentru că anul acesta, organizatorii au pregatit un line-up complex, cu trupe, artiști și DJs faini pe care nu trebuie să-i ratezi. Poți deja să notezi câteva nume precum: Fatoumata Diawara, José James, care îmbină jazzul cu hip-hopul și e foarte cool și în trend în toată lumea, Nik Bärtsch, un pianist elvețian semnat la cea mai importantă casă de jazz din Germania, Hania Rani, o pianistă poloneză foarte tare, care are clipuri cu milioane de vizualizări, Dominic Miller care va cânta live cele mai recente piese din noul său album, Absinthe, și mulți, mulți alții. Totodată, campusul USAMV va fi animat de muzica live și DJ sets și de piața cu produse locale gustoase.

Fără îndoială această ediție este una specială și, cu siguranță, una dintre cele mai așteptate. Deși este fragmentată în mai multe locuri, este ediția care ne va aduce mult mai aproape – vom fi împreună În Tot Orașul, așa că putem striga tare #săfiejazz.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!