10 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în septembrie la Cluj

Home $ Articole $ 10 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în septembrie la Cluj

by | Sep 1, 2021 | Articole, Recomandări

Probabil nu sunt sunt singura care are probleme în legătură cu acceptarea faptului că vara s-a terminat. Oricât de dureros ar fi, vremea bună pare să fie pe sfârșite, vacanța la fel, iar toamna își va intra curând în puteri. Iar cum restricțiile sunt încă indulgente și ne permit să ne bucurăm de tot felul de activități, festivaluri, spectacole, proiecte și conferințe, cred că ar trebui să profităm de toate acestea cât încă mai putem.

Așa că astăzi, ca un omagiu pentru vara ce tocmai a luat sfârșit, ți-am pregătit 10 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în septembrie. Ești pregătit? Eu zic să le salvezi pentru mai târziu, ca să te le poți trimite și prietenilor tăi.

Evenimentul care deschide lista din septembrie este Festivalul Enescu la Cluj-Napoca. Începe chiar din prima zi de toamnă, pe 1 septembrie, iar ultima zi de festival va fi pe 11. Concertele vor fi susținute de către artiști precum Maxim Vengerov, Maria Joao Pires, Cvartetul Fine Arts, Cyprien Katsaris, Yeon-Min Park și Valentin Șerban și vor avea loc în Sala Auditorium Maximum, de la Casa Universitarilor. Pentru iubitorii de muzică clasică, dar și pentru cei care-și doresc să aibă parte de o experiență culturală aparte, îi invităm să intre aici și să-și procure tipul de bilet sau abonament pe care-l doresc.

Cam în aceeași perioadă se va desfășura și Jazz in the Park. Anul acesta festivalul de muzică jazz va avea loc între 2 și 5 septembrie și nu se va mai desfășura în Parcul Central din Cluj-Napoca, ci în mai multe locații – Parcul Etnografic, Iulius Parc și Campus USAMV, dar și în alte câteva locații surpriză din oraș. Pe 2 septembrie deschiderea oficială va fi marcată de un concertul Fanfare Ciocârlia la Iulius Parc, urmând ca restul zonelor să funcționeze începând cu 3 septembrie. De menționat este faptul că există și zone cu acces gratuit, cum ar fi Iulius Parc și Campus USAMV. Iar în Parcul Etnografic, în curtea fiecărei gospodării va fi amenajată o poveste muzicală. Într-un asemenea cadru aparte, trupele invitate vor da o nouă viață atmosferei cu care ne-au obișnuit cei de la Jazz in the Park și pe care nu trebuie să o ratezi. Biletele se găsesc aici, iar evenimentul este pet friendly. Noi am pregătit și un mic ghid, ca să fim siguri că nu ratezi nimic important și vei avea parte de o experiență completă, fermecată de jazz.

The Color Run Make Magic are loc în Cluj în ziua de sâmbătă, 4 septembrie. Dacă-ți este străin acest eveniment, ar trebui să știi că în spatele său este un concept destul de simplu: o cursă de 5 kilometri, care nu este cronometrată și în care participanții sunt colorați la fiecare kilometru parcurs. Aproape că am putea spune că nu există reguli: trebuie să-ți începi cursa în tricoul alb, pe care-l primești în kit-ul tău, iar la finish să fii cât mai colorat. Atunci când mergi la The Color Run, lupți și pentru o cauză umanitară, de obicei este vorba despre sprijinirea copiilor din medii defavorizate. Aceste cauze sunt susținute prin resursele adunate prin participarea ta la eveniment. Despre cauza din această ediție poți afla mai multe aici. Încă te poți înscrie prin acest formular, iar pe site poți vedea mai multe detalii despre kit-urile și taxele de participare din acest an.

O altă opțiune pentru primul weekend de toamnă, adică 4-5 septembrie, este un eveniment marca Someș Delivery, care te invită să descoperi Someșul din Florești, segmentul aflat între zona străzilor Someșului, Tineretului și până la Ștrandul din Florești. An de an, cei de la Someș Delivery luptă pentru un râu mai curat, dar și mai animat. Anul acesta extind proiectul în Florești și Apahida, invitând clujenii la inițiative pentru modernizarea malurilor, dar și organizând evenimente tematice, menite să ducă la conștientizarea importanței Someșului pentru zona Clujului. Astfel, în acest weekend, ești invitat la o serie de activități, potrivite pentru întreaga familie. Printre acestea se află teatru de animație, tururi ghidate, dezbateri, concerte, instalații și amenajări temporare. Accesul este gratuit, iar programul complet se regăsește pe site.

WonderPuck, aflat la a 5-a sa ediție, este un festival internațional stradal, care conține atât activități pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Pe data de 9 septembrie va fi o zi de spectacole la Castelul din Bonțida, iar începând cu 10 septembrie, până pe 12, se vor muta la Cluj. Locațiile în care se va desfășura festivalul și pe care trebuie să le reții sunt Piața Unirii, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Curtea de la Magic Puppet. Pe parcursul acestor zile, WonderPuck promite spectacole de teatru de păpuși, concerte, expoziții, workshopuri, păpuși gigant și nu numai. Intrarea va fi gratuită, așa că nu ai niciun motiv pentru care să nu mergi. Programul urmează să fie postat pe site, să fii cu ochii pe el!

Tot din 9 septembrie începe și UNTOLD și va avea loc până pe 12 septembrie. Ediția de anul acesta reunește peste 200 de artiști, iar printre cei pe care nu trebuie să-i ratezi se află Afrojack, David Guetta, Martin Garrix, Steve Aoki, The Script și Tyga. Încă mai găsești bilete disponibile pe site, inclusiv full pass-uri sau day pass-uri. Iar una dintre noutățile de anul acesta de la UNTOLD este faptul că-ți poți plăti biletul folosind EGLD – criptomoneda Elrond. Programul complet al festivalului se poate vedea și aici, dar cel mai folositor ar fi să ai descărcată aplicația festivalului, ca să o poți consulta rapid și să nu ratezi vreun interpret favorit. De asemenea, pe pagina de Facebook sunt postate periodic diverse informații precum condițiile de desfășurare ale evenimentului, detalii despre amplasarea scenelor, dar și multe modalități prin care poți obține reduceri la bilete sau oferte la cazările cum din timpul festivalului.

Părăsim puțin zona muzicală și vă propunem Película – un festival de film și cultură ibero-americană, care va veni pentru prima dată în oraș, între 17 și 19 septembrie, la Cinema Victoria. De data aceasta, spectatorii pot urmări 12 filme reprezentative pentru cultura latino-americană, care vor fi subtitrate în limba română. În cazul în care programul îți este prea încărcat, dar dorești să mergi la festival, ai ocazia de a viziona filmele de la distanță, între 13 și 19 septembrie, prin intermediul platformei Cinesquare. Nu uita să verifici programul festivalului și să-ți iei biletul din timp. Toate aceste detalii se regăsesc pe site la Cinema Victoria.

Pe 18 septembrie, DISCOTECA ’80 Cluj se va afla la a patra sa ediție și te așteaptă cu un repertoriu bogat, foarte aproape de o petrecere cu muzică retro. BONEY M, The Show–a tribute to ABBA, GAZEBO, JOY, FR DAVID și ERUPTION vor concerta în Cluj, la BT Arena. Jumătate din bilete deja s-au epuizat, așa că ar trebui să-ți suni prietenii și să-i anunți să-și elibereze agenda, doar nu vrei să ratezi ocazia să vă bucurați împreună de unele dintre cele mai populare hit-uri din toate timpurile. Aici găsești mai multe informații despre cum și de unde poți cumpăra bilete.

Anul acesta era programată o ediție în aer liber de la Cluj Blues Festival, dar din diverse motive, a fost amânată pentru 2022. Chiar și așa, organizatorii știu cât de mult iubesc clujenii blues-ul, așa că ne sfătuiesc să ne eliberăm din agendă zilele de 18 și 19 septembrie pentru că vor să ne propună ceva chiar mai inedit: Rock and blues nights. Aceste seri muzicale se vor desfășura în Parcul de la Iulius. În ceea ce privește line up-ul, îți putem spune că Foxy Ladies și Quo Vadis vor concerta pe 18 septembrie, iar ziua următoare, Leslie Wolf & The Groovemakers, Marcian Petrescu & Trenul de Noapte. Organizatorii își propun să mai aducă și alți muzicieni pe care îi vor anunța curând. Bilete au un preț destul de modic, iar dacă vrei să-ți iei și tu unul, intră aici.

La finalul lunii, pe 29 septembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, va avea loc spectacolul Sunt un orb, într-o reprezentare specială realizată de către Horațiu Mălăele. Cu foarte multă carismă și atenție pentru detalii, spectacolul promite un show hazliu, în care vei râde pe săturate. Horațiu Mălăele se va ajuta de câteva poezii și pasaje de proză din literatura românească, reinterpretate și comentate într-o manieră personală. Spectacolul vine la pachet și cu multă improvizație, prin care artistul își va atrage spectatorii către o atmosferă relaxantă și veselă. Bilete se pot cumpăra de aici, dar îți sugerăm să te grăbești, căci se termină rapid.

Acum că am ajuns la final, nu pot decât să sper că ai chef de dansat și cântat, mai ales pentru că cele mai multe evenimente din luna aceasta sunt de natură muzicală. Îți reamintesc că la majoritatea evenimentelor menționate accesul se face respectând prevederile legale pentru acestea, lucru care presupune că trebuie să prezinți la intrare fie dovada de vaccinare, fie rezultatul negativ al unui test PCR/antigen sau dovada medicală a trecerii prin COVID-19.

Tu la ce evenimente din Cluj mergi în septembrie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!