Unele companii în care avem șansa să tragem cu ochiul ne fac să ne simțim ca și cum am descoperit comoara de la capătul curcubeului, un hidden-gem al industriei. Și exact asta urmează să vă prezentăm astăzi, căci am intrat în biroul celor de la Tapptitude fără să avem habar la ce să ne așteptăm și am ieșit cuceriți de ce fac oamenii aceștia aici, cum fac și ce faini sunt. Vorbim despre o companie cu media de vârstă de 25-26 ani, ce a crescut în ultimii 7 ani până la 86 de oameni. Sunt încă în perioada de tranziție spre ceva mai mare, de curând au lăsat biroul în care și-au început activitatea în urmă și s-au mutat în unul mai încăpător, caută oameni noi (wink-wink) și au proiecte foarte tari. Dar haideți să trecem la lucruri concrete, nu doar vorbe.
Tapptitude este o companie de Software cu un flavour diferit. Lucrăm în principal cu fondatori de startup-uri care vor să construiască produse cu impact mare, produse scalabile, care pot ajunge să aibă sute de miii / milioane de utilizatori și să schimbe viața oamenilor într-un mod pozitiv și semnificativ. Suntem parteneri de produs, asta însemnând că facem mai mult decât o companie tipică de outsourcing. Modelul nostru presupune lucrul cu echipe complete de produs, adică echipe care conțin designeri, mai mulți developeri, programatori, testeri, product manageri. O echipă de acest gen devine parte activă în procesul de a crea, defini, design-ui, coda, lansa și itera (schimbăm ușor produsul pentru a-l face mai adecvat pieței pe care există) un produs – Gabriel, CEO și Product Strategist.
Gabriel ajută fondatorii dedicați să nu-și pericliteze investițiile în produse și să traverseze „valea morții” cu startup-urile lor. Mai e și, probabil, primul care ajunge la birou în fiecare zi. Și nu, nu pleacă ultimul, iar weekend-urile nu se amestecă cu munca. Ne-a povestit pe înțelesul nostru ce fac ei la Tapptitude și ce aduce la masă această companie, în calitate de angajator.
Noi lucrăm cu aceste echipe de fondatori care, de obicei, trebuie să fie finanțați. E un model la care am ajuns după ce am experimentat în acești 7 ani multe altele, pornind de la cel clasic de outsourcing, în care avem niște oameni care știu să facă mobile development și facem ceva pentru client. Acela a fost punctul de pornire în Tapptitude. Pe parcurs, ne-am dat seama de câteva lucruri. În 2016, de exemplu, ne-am uitat în portofoliul nostru, la cele 50-60 de produse construite și am văzut că 30 din ele nu mai erau active. Erau produse foarte faine, dar care nu s-au transformat în business. Ne-am dat seama că e foarte important să începem să lucrăm cu persoane și companii despre care credem că ar putea face un business sustenabil. Ca să facem treaba aceasta, aveam nevoie de oameni de produs. Și am adus primii Product Manageri în companie, după care am adus și oameni care se ocupă de alte părți ale produsului, precum Back-End, toate acestea pentru a veni cu o echipă completă. Noi suntem, în acest moment, o alternativă la a-ți angaja propria echipă de produs in-house.
Tapptitude vine, așadar, cu o echipă completă de produs, o echipă ready-to-run, care știe ce face, care a construit produse similare din perspectivă tehnică, și care are și elementul de strategie, care să ajute fondatorii să înțeleagă la ce se înhamă. Ca parte din ceea ce oferă se numără și a-i pregăti pe fondatori pentru traseul pe care-l au de parcurs, de la funding până la produsul propriu-zis. Ca specializare, se situează în zona de mobile products, adică tot ce înseamnă interfață mobilă. De vreo 3 ani fac produse ”mobile first experience”, categorie în care se încadrează aplicațiile pe telefon, ceas, bordul mașinii, televizor sau device-urile smart. Practic, produse care-i dau utilizatorului posibilitatea de a nu sta la un desktop, ecran, tastatură.
De ce să vii să lucrezi în Tapptitude? Cred că ce avem noi aici se potrivește foarte bine cu anumite tipuri de oameni. Vorbim despre oameni care vor să lucreze pe produse care au impact rapid. Sunt companii unde lucrezi doi ani de zile și nu se vede nimic, te simți ca și cum ai sta în beci și ai lega fire la panoul electric. Noi lucrăm cu produse care ajung în piață foarte rapid, tot ce faci tu în munca de zi cu zi are impact direct asupra oamenilor. Al doilea argument este că, lucrând ca și product partners cu clienții pe care îi avem, noi suntem foarte apropiați de ei. Nu suntem doar furnizori, ci suntem alături de ei ca echipă a produsului. Fiecare conversație despre produs are loc în cadrul echipei. Impactul pe care îl poți avea ca designer / developer / tester este direct în ce este produsul respectiv. Asta, din nou, este o chestiune destul de diferită față de modelul clasic de outsourcing, și chiar și cel de agenție. Noi facem lucrurile într-un mod super colaborativ și foarte dinamic. Al treilea argument ține de atmosfera și oamenii de aici – echipă tânără, super faină, vibe relaxat. Se lucrează pe bune, nu vii aici și pierzi vremea, ești super autonom, fiecare știe ce are de făcut, lucrează cu Product Managerii lor, își setează când să vină la birou, când nu, lucrurile sunt super flexibile. Pe de alta parte, cand e fun, e fun la fel de intens.
Dar să vedem cine mai e la birou. Cătălin e de peste 7 ani în Tapptitude și imediat ce am aflat această informație ne-am gândit că ne-ar putea da un insight bun despre companie, începuturile ei și oamenii de aici. E o persoană prietenoasă și am stat la povești pe îndelete. A fost pasionat de calculatoare încă de mic copil și-i plăcea să-și prindă urechile cu chestiuni handmade, circuite electronice, tot felul. A studiat la Facultatea de Automatică și Calculatoare și s-a alăturat echipei pe vremea când erau doar 4 oameni. Nu se teme să pună întrebări incomode, îi plac lucrurile neconvenționale și să fie provocat, iar aici a avut mediul propice să le facă pe toate. Să se plafoneze în chestiuni de rutină este temerea sa cea mai mare din punct de vedere profesional.
Am fost implicat în partea de development încă din punctul zero. La momentul respectiv nici nu era nevoie de altceva. Eram atât de puțini încât toți trebuia să scriem cod. Product definition? Noi făceam, ca developeri, împreună cu un designer și clientul. Development? Tot noi. Gestionare clienți? Tot noi. Tot ce era de făcut… făceam noi. Partea bună a fost că încă de la început am decis să punem accent pe calitate. Ne-am zis că n-are rost să lucrăm doar ca să vină banul, ci că merită să fim cunoscuți pentru calitatea produselor pe care le facem. De aici a venit și numele, ne-am dorit aplicații care să iasă în evidență, apps with attitude.
Îi place foarte mult partea tech, să fie implicat în proiecte, motiv pentru care a și ales să nu treacă pe partea de project management. Vrea să rămână pe tehnologie și development, întrucât i-a plăcut dintotdeauna să ia parte la tot ce ține de definire, funcționalități, să prezinte aceste funcționalități clienților, să intre în call-uri cu ei, să interacționeze, să le spună ce se poate face și ce nu. Îi place să fie omul tehnic, pentru că i se pare că acolo are poate cel mai mare impact asupra proiectelor. Iar mai apoi, dacă ai avut un cuvânt de spus în definirea setului de funcționalități, ai un cuvânt de spus și în implementarea lor.
Ce m-a ținut aici? Relațiile, cu siguranță, au cântărit substanțial de la început. Pentru mine e important să fac lucruri care îmi plac, alături de oameni pe care îi plac, și care mă plac. Și îmi plac oamenii motivați. Întotdeauna am favorizat loialitatea în detrimentul talentului și a abilităților, a cunoștințelor deja dobândite. Cât un om are disponibilitatea și dorința să învețe și îl vezi hotărât să facă ceva cu viața lui, e un om potrivit. Și când deții aceste două lucruri vine și partea de creativitate, dar și cea de competiție, începi să înveți mai mult, progresezi în diferite arii. Creșterea vine de la sine în contextul potrivit. Mie asta mi se pare că oferă Tapptitude. Pentru că oricare altă firmă îți poate pune la dispoziție salariu, proiecte și posibilitatea de a avansa pe o scară gradată cu nivele de senioritate. Noi nici nu avem aceste nivele.
Profilul oamenilor care constituie firma definesc și identitatea ei. Cătălin ne-a mărturisit că are și colegi care nu aveau background în mobile development, dar și unii care nu aveau cunoștințe neapărat avansate de programare și care au învățat. În opinia sa, o firmă care dă șansa oamenilor de genul acesta e de apreciat pentru că atunci când investești în oameni, când îi pui înaintea profitului dai de rezultate cu totul și cu totul diferite. Nu te mai bucuri doar tu, ci vă bucurați cu toții.
Dăm o tură prin birouri. Toți par fascinați de munca lor și greu de distras. Toată lumea își vede de treabă, dar noi am reușit să o prindem pe Ioana între două call-uri și să-i punem câteva întrebări. Lucrează pe Product Management de aproximativ 5 ani, iar în Tapptitude e de aproximativ 2 ani de zile. Are un background tehnic, a terminat Facultatea de Informatică și s-a dus tot în direcția aceasta. A început într-o corporație, a mers mai departe pe partea de mobile development într-o firmă mai mică și apoi a ajuns aici.
Faptul că am avut internship și primul job într-o corporație m-a ajutat să învăț foarte multe lucruri care țin de cultură organizațională, cum comunici într-o echipă mai mare și cu oameni care sunt împrăștiați în toate colțurile lumii. M-a ajutat să-mi pun bazele profesiei la nivel de soft skills. Pe parcursul evoluției mele profesionale, însă, mi-am dat seama că vreau să merg într-o firmă mai mică tocmai pentru a vedea cum construiești practic de la zero ceva, cum ajungi de la un proiect pe care-l ai din faza de concept la lansare. După am venit în Tapptitude pentru că am simțit nevoia unui upgrade din punct de vedere profesional și pentru că… Mobile Apps.
Când a venit ea în firmă, echipele erau mai mici și proiectele pe care le aveau în momentul respectiv erau cu mult diferite față de ce au acum. În schimb, spune ea, au evoluat mult în ultimii 2 ani, atât ca firmă, cât și ca profesioniști ei înșiși. În prezent are un proiect foarte mare în derulare, o aplicație ce vizează formarea de obiceiuri, în care sunt implicate două echipe – una de iOS și alta de Android, în total vreo 20 de persoane la număr. Zi de zi se ocupă de partea de coordonare a echipei, se asigură că cererile clientului sunt împlinite, gestionează ciclul de development al produsului, prioritizează, planifică și are foarte multe meeting-uri. Evident că parte din munca sa este să se asigure că produsele sunt și construite în mod corect și experiența utilizatorului este una fără cusur. Am fost foarte curioși legat de drumul unui produs, de la idee la ceva palpabil, iar Ioana ne-a desenat în cuvinte un timeline al procesului.
Fiecare proiect nou începe cu un product workshop, în cadrul căruia se adresează întrebările inconfortabile către client. Mai apoi ne îndreptăm către procesul de design. Există feedback constant între departamentul de Product Management, design și client, urmând ca în momentul în care se agreează partea de design, să se treacă în faza de estimare. Atunci vedem ce înseamnă produsul din punct de vedere al developmentului, al necesității resurselor umane și de timp. Dacă totul este agreat cu clientul, intrăm în faza de development, ce durează destul de mult. Ideea este că începem printr-un produs minim viabil pe piață, adică nu construim tot elefantul, tot produsul, ci doar ceea ce considerăm noi că aduce valoare la problema pe care clientul încearcă să o rezolve. Începem cu o parte mai mică, ce reprezintă funcționalitatea de bază a produsului, iar după ce o lansăm în piață, începem să iterăm piese.
De ce procedează așa? Pentru că vor să învețe din ceea ce construiesc. Încearcă să iasă cât mai rapid pe piață, iar apoi ”ascultă” feedback-ul din partea consumatorilor. Fac asta pentru că, de cele mai multe ori, clientul are idei preconcepute și e nevoie să înțeleagă nevoia utilizatorilor săi și să vadă necesitatea ajustărilor.
La Tapptitude avem proiecte reale, cu aplicabilitate în lumea reală, care chiar ajung să fie lansate pe piață și o echipă de oameni pasionați, care chiar le place ceea ce fac. Colegii mei sunt niște oameni foarte bine pregătiți, au o atitudine de învingători din punctul meu de vedere, nu le e frică de noi provocări și caută să se dezvolte constant. Pe lângă asta, sunt și prietenoși, calzi, cu care te poți înțelege de la om la om. Rolul de Product Manager mă ajută să evoluez foarte mult la nivel personal, în primul rând, adică observ că evoluez de la o zi la alta. Jobul presupune și people management și leadership skills și preiau o parte din munca de aici și în viața personală, ceea ce mă ajută să fiu mai disciplinată și mai bine organizată. În plus, mediul intercultural și internațional de aici e o provocare bună și e un lucru care te ajută să te adaptezi în viață și în relațiile interpersonale.
Background-ul tehnic și o facultate de profil, însă, nu-s musai pentru un Product Manager. Iar Rareș este un exemplu grăitor în acest sens, el venind din zona de financiar. Are 27 de ani, a făcut facultatea în Danemarca, a fost plecat cu Erasmus în Germania, s-a mutat în Finlanda, după care…
Am venit în România și am început să lucrez într-un mediu corporate. Una din durerile mele recurente era că nu aveam foarte mult aport în deciziile finale. Am investit mult timp în direcția aceasta de financiar, dar în același timp, am primit o palmă de la realitate și mi-am dat seama că probabil nu eram omul potrivit. Lumea de la jobul respectiv îmi spunea că sunt un pic visător, că în contextul strict în care ne aflam nu prea mă încadram și că mi-ar sta mai bine făcând design, marketing sau în spatele unui produs nou. Și aici a intrat în poveste Tapptitude, acum 2 ani jumătate.
Atmosfera de aici l-a făcut să aplice pentru poziția de Product Consultant, mai exact anunțul lor de recrutare, care era diferit față de ce găsești în IT în general. Se menționa ceva de genul – ”Avem rooftop parties”, povestește Rareș. Erau diferiți. Mai apoi, i-a plăcut că procesul de recrutare a mers foarte repede, dar și că oamenii din management au înțeles că pentru el este o schimbare foarte mare și au fost extrem de deschiși.
Am început ca Product Consultant, iar Tapptitude m-a ajutat și susținut să trec la Product Manager. Mulți au percepția că trecerea aceasta e un upgrade, dar de fapt, Product Managerul nu există fără Product Consultant, pentru că rolul lui e să înțeleagă foarte bine ce face business-ul, cu ce oameni vrem să lucrăm. E o muncă complementară. Tranziția am făcut-o pentru că în rolul de Product Consultant trăiam cu impresia că cresc un copil până la 3 luni, după care îl abandonez. Îl lăsam pe mâna unui coleg de pe Product Management, mâini foarte capabile, fără dubiu, dar nu mai eram răspunzător de el. Fiind primul punct de contact pentru partenerii noștri, mi-am dorit să pot duce și mai departe discuțiile respective, să fac managementul produsului.
Cea mai satisfăcătoare chestiune pe care o poți avea la meseria de Product Manager, cel puțin la Tapptitude, e că nu știi ce se întâmplă a doua zi. Există multă diversitate, o diversitate super faină, ce se îmbină cu elemente de creativitate, dar și de gândit pe picioarele tale, mărturisește Rareș. Colegii lui și clienții au încredere mare în el în ceea ce privește coordonarea produselor, ceea ce presupune automat că nu contează foarte tare să lucreze între niște parametrii ficși, așa cum se întâmplă într-o corporație.
Zona de Product Management și faptul că ai o anumită responsabilitate îți permite să te implici foarte tare în produsul final pe care vei avea ocazia să-l utilizezi. Mulți oameni din exterior cred că un Product Manager coordonează o echipă tehnică și doar dă task-uri și susține flow-ul de muncă. Dar nu e așa. E foarte important să poți povesti cu clientul, să anticipezi nevoile de business, să poți să te infiltrezi în strategia lor. Pe termen scurt, fără Product Manager poți trăi bine mersi. Dar el face diferența long-term, atunci când vorbești de zone de strategie, de experiență. E o meserie care îmbină diferite aspecte – coordonarea echipei, skill tehnic, înțelegerea produsului, scalabilitate, user experience, strategie. E o meserie care seamănă cu cea de arhitect. Tool-urile și modalitățile prin care ajungi să proiectezi o casă sunt similare, dar rezultatul, impactul și mulțumirile personale și externe sunt mereu diferite.
Tapptitude pare a fi un loc ce oferă multă satisfacție oamenilor de aici. Și Erika confirmă acest lucru. Ea activează în domeniul IT de vreo 5 ani și s-a alăturat echipei Tapptitude în septembrie 2019. Dacă ar fi să se descrie în câteva cuvinte, ar spune că este un Full-Stack marketer pasionat de intersecția dintre tehnologie și impactul social. A lucrat întotdeauna în Marketing, după ce a urmat o facultate de profil. De obicei, oriunde a ajuns să lucreze, se ocupa foarte mult de partea de strategie și conținut.
Când am venit aici trecusem deja prin două echipe de marketing de IT. Cel mai mare challenge pentru mine a fost că eram prima persoană pe poziție de marketing, iar firma era într-o perioadă de tranziție, de la agenție de development spre product studio. Am nimerit chiar în mijlocul acestei schimbări și trebuia să dau un sens lucrurilor, să fac strategie, să fac implementare, să fac totul. Am înțeles foarte bine de ce se întâmpla schimbarea respectivă, iar asta a ajutat mult. Era mult de muncă, dar am avut mult noroc cu echipa de management și Product Consultant-ul de atunci, Rareș, plus Product Managerii care mă aduceau mai aproape de întreaga echipă. Partea cea mai dificilă a fost că a trebuit să învăț să cer foarte mult de la echipă și mi-a luat puțin să realizez că este perfect în regulă să o fac, e o chestiune de cultură organizațională aici. A fost un shift de mindset, practic, pentru că nu suntem obișnuiți, ca oameni, să facem asta. Și acesta e primul lucru pe care îl spun celor noi – să se aștepte la acest lucru.
Pe lângă faptul că e un loc unde poți să ceri și să înveți, din toată experiența sa și din ce a discutat cu alții, Erika a observat că Tapptitude este unul din puținele locuri unde ai spațiu de experimentat. Mai nou, se tot vehiculează ideea aceasta că trebuie să ai buget de învățare în marketing, mână liberă să poți face ceva și să ai rezultate zero poate, dar să înveți ceva. Tapptitude oferă șansa aceasta, fiind genul de companie pe care o simți aproape. Și asta se aplică și din punctul de vedere al resurselor pe care le pune la dispoziție, cât și al colectivului și felul în care oamenii sunt acolo unul pentru celălalt. Dar haideți să vedem cum arată o zi din viața unui Full-Stack marketer și ce task-uri stau notate pe a sa listă.
Un prim lucru de făcut astăzi ar fi research-ul, în sensul în care trecem acum printr-o perioadă de customer-journey mapping, adică ne uităm la oamenii care ajung să lucreze cu noi, de unde vin, care sunt punctele de contact, și realizez un board în birou în care documentez toată treaba aceasta. Sper să descoper niște insight-uri interesante ca să pot aborda mai bine audiența noastră. E început de lună, așa că trebuie puse la un loc toate raportările de trafic. Mai apoi, pentru că am luat un premiu săptămâna trecută pentru unul din proiectele pe care lucrăm, am de scris un articol în acest sens și trebuie să mai strâng niște testimoniale de la câțiva colegi și de la client.
Batem la ușa departamentului de HR. Dăm de Simona, Team Happiness Manager, omul care se asigură că în echipa Tapptitude se alătură persoanele potrivite și care ajută la crearea unui mediu prietenos și pozitiv, unde fiecare membru al echipei să se poată dezvolta profesional și personal. Ne-a intrigat poziția ei încă de când s-a prezentat, pentru că ni s-a părut un titlu nou, fain, dar rar întâlnit. Am avut dreptate doar pe jumătate.
Acum 6 ani jumătate, poziția aceasta de Team Happiness Manager era ceva nou, atât aici, cât și în branșa IT. Nu se auzise în acel moment despre acest rol, erai considerat un simplu om de resurse umane. Acum am mai văzut persoane cu această funcție, deci a prins la public.
Cum a apărut ea în firmă și ce nevoi existau la momentul acela, în contextul în care echipa număra doar 10 oameni? Să facă grupul respectiv să fie cât mai fericit, exact cum zice și numele. Și a făcut asta prin creare de evenimente care să aducă oamenii împreună, prin tot felul de lucruri care să producă o stare de bine și de zen în echipă, orice care să le ofere colegilor contextul de a relaționa, de a se uni mai tare. Funcția sa, la început, avea mai multe pălării. Făcea tot ce ține de resurse umane, chiar dacă niciodată nu simte că a făcut-o într-un mod standard, rigid. Începând de anul acesta, însă, departamentul de HR a crescut, iar responsabilitățile s-au mai împărțit.
Îmi place la rolul meu faptul că echipa a crescut sub ochii mei, toată lumea a trecut prin procesul de onboarding cu mine. Am văzut cum a avut loc această creștere, dar și sudura dintre ei, am văzut cum oamenii s-au apropiat. E un sentiment aparte să vezi cât de faini sunt cei pe care i-ai ales, cât de bine se înțeleg, să vezi că sunt oamenii potriviți pentru cultura organizațională de aici și că se încadrează foarte bine în ceea ce-ar trebui să fie o companie ca cea pe care o avem noi. Iar dacă ar fi să mă gândesc la un lucru care îmi place mai puțin la munca mea, probabil că ar fi vorba despre discuțiile constructive, în care ofer feedback, căci sunt mai greu de purtat aici, unde lumea e unită și există deja o prietenie cu omul respectiv, dincolo de job. Ne ajută că avem ceea ce noi am numit ”HR Coffee”, în cadrul căruia discutăm cu fiecare coleg în parte cum putem face să nu se adune frustrări și să rezolvăm lucrurile astfel încât să fie o atmosferă ok pentru toată lumea.
Devenise clar în acest moment că nimeni nu e mai în măsură decât Simona pentru a ne spune câteva cuvinte despre profilul omului potrivit în Tapptitude. Așa că am trecut la întrebări.
În primul rând, oamenii care sunt în Tapptitude sunt foarte deschiși, open-minded, iar asta e prima chestiune pe care o căutăm. Faptul că nu există ierarhii în companie face ca interacțiunea dintre colegi să fie foarte bună pentru că ei sunt extrem de deschiși, relaxați, prietenoși. Mai apoi, contează să fii pasionat de tech, bineînțeles. Te poți simți bine și să vii cu drag la muncă aici, dar e foarte important ca fiecare să-și facă treaba. Având în vedere că încă suntem o companie relativ mică, de ~80 de persoane, dacă cineva nu-și face partea, acest lucru se observă foarte rapid. Mizăm pe oameni care sunt autonomi, care nu depind de alții, sunt stăpâni pe situații și independenți. Bineînțeles, nu ne referim acum la poziții entry, căci dacă e vorba de internship-uri și juniori, oamenii aceia au nevoie de mentorat, să fie ghidați, să crească și să se dezvolte.
Rămânem în zona de HR și facem cunoștință cu Georgiana, IT Recruiter și specialistă în descoperirea talentelor în persoanele intervievate. Este în companie de aproximativ o lună, iar rolul ei este acela de a căuta oamenii potriviți din industria IT pe care să-i aducă în #TappSquad. Pe ea a atras-o faptul că aici, în Tapptitude, a văzut mai multă flexibilitate, face parte dintr-o echipă și o cultură organizațională, iar Simona a făcut-o să se simtă foarte bine încă de la interviu.
În calitate de nou membru al echipei și om care încă e în faza de acomodare și descoperire, pot spune că m-am simțit foarte bine primită și am găsit aici o atmosferă liniștită, relaxată. Vin destul de frecvent la birou, în jur de 4 zile pe săptămână, dar încă nu mi-am văzut toți colegii live. E un proces treptat, chiar dacă pe unii poate nu-i voi întâlni curând. Avem și colegi din alte localități, probabil vor urma să fie și alții de acest fel în viitor, pentru că odată cu pandemia ne-am dat seama că am putea recruta persoane din mai multe zone. Din ce am văzut până acum, live și online, oamenii sunt prietenoși, deschiși, și într-adevăr e un mediu în care ai posibilitatea să înveți foarte multe lucruri. Faptul că avem proiecte din mai multe arii, pentru un dezvoltator sau un tester înseamnă multe challenge-uri și implicit, multe lucruri de învățat. Mai apoi, pentru că proiectele sunt multe și de scurtă durată, ai șansa să te dezvolți într-un ritm dinamic.
Tapptitude a convins-o pe Georgiana să-i dea o șansă și a meritat. Dar ea cum îi convinge pe alții să facă asta? Aici e provocarea. În domeniul IT, din păcate, nu foarte multe persoane caută să-și schimbe locul de muncă. Așa că îi contactează ea, face head-hunting. Se uită să vadă ce interese au, dacă sunt în căutare activă, cam de cât timp lucrează, și ulterior îi abordează ca să vadă dacă își doresc să facă o schimbare, dacă ceea ce caută s-ar potrivi pentru ei și tot așa.
În momentul în care faci head-hunting îți poți da seama înainte doar de câteva cunoștințe tehnice, teoretice. Mai multe se văd la interviu. Și pentru că timpul este foarte important, noi avem un singur interviu de aproximativ o oră, o discuție informală ce cuprinde și partea de HR, dar și cea tehnică. Ceea ce urmărim nu ține neapărat de abilități tehnice foarte specifice, ci mai degrabă vrem să vedem că persoana are dorința de a învăța, de a evolua, de-a face ceea ce-i place. Odată ce îți dorești să crești, e foarte ușor să înveți și să te implici activ. Pe când, dacă vii doar cu un bagaj de cunoștințe și nu îți dorești să afli mai multe, poate nu ești cel mai potrivit candidat. Ne mai uităm și în zona de soft skills, desigur.
După ce decid care candidați sunt eligibili, are loc o întâlnire cu cei 4 oameni din echipa de management, în cadrul căreia se prezintă aspectele pozitive despre persoanele vizate, ce concluzii s-au tras de către HR, dar și ce feedback au avut colegii de pe tehnic. Și așa poate începe aventura ta în Tapptitude.
Un singur lucru cool vă mai spunem despre Tapptitude și gata, ne retragem. Pentru dezvoltarea profesională, în planul de beneficii pentru angajați există un buget alocat pentru dezvoltare tehnică, prin care este susținută participarea la conferințe, workshop-uri, webinarii, absolut orice chestiune care poate ajuta. De la platforme de învățare, abonamente, cărți, orice. Și dacă există timp petrecut pe bench, oamenii își pot folosi timpul respectiv pentru învățare. Zilele respective sunt zile libere, nu trebuie recuperate. Mai apoi, atunci când vor să treacă de pe o tehnologie pe alta, la fel, sunt încurajați și li se acordă șansa de a face asta în cadrul companiei. Și într-un final, să știți că e un loc unde se face knowledge-sharing ca la carte, întrucât li se pare un aspect esențial. Dacă tu ai aflat ceva, toată echipa se poate bucura de informația respectivă și țin cu adevărat la treaba aceasta. Dar gata, încheiem aici.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, intrați aici și vedeți pozițiile pe care le au deschise în prezent. Noi vă ținem pumnii.