La Cluj, vacanța de vară se încheie cu spectacole pentru copii și familie, concerte, workshopuri, animații, păpuși gigant și ateliere. Programul WonderPuck 5 le cuprinde pe toate și îi așteaptă pe clujeni să celebreze începutul toamnei la cea de-a cincea ediție a Festivalului Stradal. Accesul la toate activitățile este GRATUIT.
Ediția din acest an a primului festival pentru copii și familie din Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca și Bonțida între 9 și 12 septembrie. Proiectul este realizat de Teatrul PUCK, Asociația ESUA, Clubului Lions, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și a Administrației Fondului Cultural Național.
Spectacole din Ungaria și București, în Piața Unirii
Programul din Cluj-Napoca începe vineri, 10 septembrie, de la ora 18, cu spectacolul nonverbal „Răpirea Soarelui și a Lunii”, susținut de TrappTop Flotta din Ungaria. De la ora 18.45 în Piața Unirii urmează spectacolele itinerante nonverbale „Patrocle Patroclescu și aerele lui” și Lorelei. Urmează, tot aici, de la ora 20, spectacolul „Păcală”, prezentat de Teatrul de Animație „Țăndărică” din București. Seara se va încheia în Piața Unirii cu spectacolul cu foc „Origini”, susținut de Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda, de la ora 21.
În curtea Muzeului de Artă vineri, de la ora 17, va avea loc spectacolul „Cine va păzi clopoțeii”, susținut de Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. În aceeași locație, de la ora 19 este programat spectacolul nonverbal adresat întregii familii „ MIMóka”, prezentat de Csaba Méhes din Ungaria. De asemenea, de la ora 21, adolescenții de peste 14 ani sunt așteptați tot aici la momentul „Impro Show”, al artiștilor de la Just Push Play din Cluj-Napoca.
Concerte și animații, la Muzeul de Artă
Sâmbătă, 11 septembrie, a doua zi de WonderPuck, activitățile vor începe cu „Gigalateea”, „Lorelei” și „Patrocle Patroclescu și aerele lui”, de la ora 10.30. La scena mare va fi prezentat de la ora 11 spectacolul „Mateiaș Gâscarul”, al Teatrului „Arlechino” din Brașov. Va urma de la 18, la pe aceeași scenă, de încă o reprezentație a spectacolului „Răpirea Soarelui și a Lunii”. De la 19, tot în Piața Unirii, este programat spectacolul nonverbal pentru toată familia „Little Wolf Minski and his Friends”, susținut de Thomas Herfort, de la Kabaré Púpala Marionettes din Germania. De asemenea, de la ora 20, Teatrul „Ion Creangă” va prezenta în aceeași locație spectacolul „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”.
În curtea Muzeului de Artă, a doua zi de festival va începe la ora 10, cu momentul artistic „Bucătăria familei Balaur”, susținut de clujenii Asociației MiniReactor. În continuare, de la ora 12, este programat momentul nonverbal „Little Wolf Minski and his Friends”. De la ora 17 va fi prezentat un concert susținut de trupa Antybodies (Cluj-Napoca). Va urma, de la ora 17.30, spectacolul „The Story of Kuszakeszi”, prezentat de Teatrul de Păpuși ,,Kabóca” din Ungaria, iar de la 19.30 spectacolul nonverbal „MIMóka”. De la ora 20.30, curtea Muzeului va fi animată de un concert flamenco susținut de Varga András. Seara se va încheia cu momentul muzical de susținut de trupa Platons, programat pentru ora 21.30.
Workshop pentru studenți și actori, la Teatrul Magic Puppet
Tot sâmbătă, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi prezentat de la ora 12 spectacolul „Aventurile lui Paprikajancsi”/ „Paprikajancsi kalandjai” (în limba maghiară), susținut de Teatrul de Păpuși „Puck”.
De la ora 17, Asociația AnimaArt va susține în aceeași locație spectacolul „Cel trei purceluși”. De asemenea, aceeași scenă va găzdui de la ora 19 spectacolul „Cufărul magic”, al artiștilor arădeni de la „Teatrul pe roți”. Totodată, de la ora 21, va începe spectacolul „Lampa fermecată”, prezentat de Teatrul de Umbre ,,Cengiz Özek” din Turcia.
În aceeași zi, în curtea Teatrului „Magic Puppet” (pe Bulevardul Eroilor, nr. 16) studenții și actorii profesioniști sunt așteptați de la ora 12 la workshopul „Mic îndrumar de rol în comedie”, susținut de Dragoș Pop. De la ora 18, artiștii Asociației Magic Puppet vor susține spectacolul „Istoria românilor pe scurt”, conceput pentru spectatori de peste 14 ani. De asemenea, de la ora 20.30 este programată proiecția filmului de animație „Covorul zburător”, de de Karsten Kiilerich.
Spectacol de Shakespeare, în centrul Clujului, în ultima zi de festival
Programul WonderPuck de duminică, 12 septembrie, ultima zi de festival, începe în Piața Unirii de la ora 10.30 cu spectacolul itinerant nonverbal „Mirabela”, prezentat de Teatrul pe Roți din Arad. De la ora 11 este programat la scena mare „Muzeul ultimului pet”, spectacol prezentat de clujenii de la Asociația AnimaArt din Cluj. De la ora 17.30, în Piața Unirii va fi prezentat spectacolul de Commedia dell’arte „Lumea nouă”, al studenților Facultății de Teatru și Film de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj Napoca. Urmează apoi, de la 18.30, concertul susținut de Voltaj Academy Cluj. La scena mare din Piața Unirii, de la ora 20, spectatorii clujeni sunt așteptați la spectacolul „Aventurile lui Puck”, după Shakespeare, prezentat de artiștii teatrului clujean cu același nume.
În curtea Muzeului de Artă, programul de duminică începe la ora 10, cu spectacolul „Vrăjitoarea Kodzugukila”, prezentat de Teatrul de Păpuși “Kabóca” din Ungaria (în limba maghiară), urmat, de la ora 12, de „Hai la drum spre Phantarun”, susținut de artiștii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău. De la ora 17, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad va prezenta în aceeași locație spectacolul „Capra cu trei iezi”, iar de la 20.30 este programat spectacolul nonverbal „La dans du pied”, susținut de Monsieur David și Federica Gumina, de la Feet Theatre Company din Italia.
La Teatrul „Magic Puppet”, spectatorii de peste 10 ani sunt așteptați duminică, 12 septembrie, de la ora 18, la avanpremiera spectacolul „20k leghe sub mări”, prezentat de artiștii Asociației „Magic Puppet”.
Atelierele WonderPuck, în Piața Unirii
Pe lângă spectacole și concerte, Piața Unirii va găzdui de vineri, 10 septembrie și până duminică, 12 septembrie, o serie de ateliere pentru cei mici. Astfel, la standul Meșterilor Populari, copiii pot lua parte la activități precum roata olarului, pictură pe ceramică sau războiul de țesut mărgele. Facultatea de Știință și Ingineria Mediului din cadrul UBB îi așteaptă pe micii clujeni cu ateliere de biodiversitate sau de confecționat animăluțe din conuri de brad. De asemenea, cei de la ManagisBio vor organiza ateliere de nutriție, iar artista Tunde Szabo va avea ateliere cu păpuși Bi-Ba-Bo. La atelierele Elementum, sâmbătă și duminică, între orele 11 și 13, respectiv 17 și 19, vor fi colorate mascote, cei mici se pot bucura de tatuaje instant, dar și de cutii senzoriale.
Totodată, prietenii din povești le dau copiilor întâlnire la standul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj. Activitățile pregătite aici le oferă celor mici ocazia de a se întâlni cu personaje îndrăgite, de a asculta cele mai frumoase povești și de a-și exersa abilitățile de lucru manual. Pe parcursul întregului program sunt puse la dispoziția publicului cărți spre lecturare și fișe de colorat personaje din povești.
Accesul la toate activitățile este GRATUIT