Ajutor psihologic gratuit pentru vârstnici și părinți de adolescenți: “Se află în momente unice, pe care e nevoie să le gestioneze într-un mod sănătos”

by | Oct 13, 2021 | Articole

Vârstnicii și părinții de adolescenți pot beneficia de ajutor psihologic gratuit în două grupuri suport desfășurate în cadrul proiectului Blue Monday. Participarea este absolut gratuită, iar înscrierile se fac pe platforma bluemonday.ro. Denisa Niță, unul dintre psihologii care coordonează aceste sesiuni, ne-a vorbit despre provocări și importanța psihologului în gestionarea sănătoasă a perioadelor dificile.

De ce vârstnici și părinți de adolescenți? Cum au fost alese cele două categorii în grupurile Blue Monday și care sunt provocările pe care ei le întâmpină?
Denisa Niță: Aceste două grupuri țintă se află în momente unice și noi pe care e nevoie să le gestioneze într-un mod sănătos, mai mult ca oricând. Părinții de adolescenți se confruntă cu o barieră între ei și copii lor, care, acum au nevoie de independență, au nevoie să exploreze și să experimenteze pe propria piele, pe când, lor (părinților) le este greu să accepte această nesiguranță, să-și stăpânească nevoia de protecție, care până la urmă este de înțeles și perfect normală. Toate acestea și nevoia de a învăța empatia, acceptarea și răbdarea, sunt lucruri pe care părinții de adolescenți le pot învăța în cadrul unui grup de suport. Vârstnicii se află, de asemenea, într-o situație total nouă și dificilă, sau mai degrabă, greu de acceptat. Este o nouă perioadă din viața lor la care trebuie să se adapteze într-un mod sănătos.

Cine ar trebui să participe și cum se vor desfășura sesiunile?
Denisa Niță: Persoanele care vor participa la aceste grupuri de suport trebuie să știe că atunci când participă la un grup de suport, e nevoie să participe în mod activ, să comunice deschis și să întrebe atunci când au nelămuriri sau blocaje. Toate informațiile sunt confidențiale și rămân în cadrul grupului, dat fiind că este coordonat de către un psiholog specialist. Sesiunile de grup de vor desfășura fizic, cu respectarea normelor în vigoare, iar în cazul în care se vor impune noi măsuri din cauza situației actuale, ședințele vor trece în mediul online.

Cum ajută, concret, grupul de suport?
Denisa Niță: Discutând cu persoane care au aceleași nesiguranțe, au întrebări similare și trec prin aceleași situații dificile, descoperim că nu suntem singuri, că nu este atât de groaznic și că poate este chiar normal ce se întâmplă. Acest tip de terapie le oferă oportunitatea de a vizualiza noi perspective, dar și de a se cunoaște mai bine.

De ce avem nevoie de ajutor din partea specialiștilor pentru a gestiona situațiile dificile?
Denisa Niță: Uneori suntem atât de ancorați în situația noastră încât omitem posibile răspunsuri sau soluții. Suntem subiectivi și este normal. Aici intervine specialistul, o persoana din exteriorul bulei noastre care poate avea o privire de ansamblu. Cu ajutorul ei, beneficiarul învață să treacă, în mod sănătos, peste perioade dificile.

Care este situația în România, versus cea din alte țări la acest capitol?
Denisa Niță: Ne îndreptăm spre bine. În ultimii ani se observă o creștere în ceea ce privește mersul la psiholog. Însă, cu toate acestea, încă nu suntem la nivelul țărilor vestice sau a celor nordice unde fiecare persoană are psihologul ei, cu care se întâlnește periodic, fără a avea neapărat o problemă specifică.

Ce am putea face fiecare dintre noi pentru a conștientiza altfel domeniul psihologiei?
Denisa Niță: Cu toții suntem în online, informații din toate domeniile circulă pe rețelele de socializare și cred că ar fi util să începem să acordăm atenție și mesajelor legate de sănătatea mentală, de wellbeing. Astfel devenim tot mai familiarizați cu această parte a societății noastre și, de asemenea, ne vom acorda mai multă atenție și nouă în acest sens.

Costurile funcționării celor două grupuri suport sunt acoperite integral de Asociația Daisler, care a și inițiat această campanie. Doritorii care fac parte din aceste două grupuri țintă (vârstnici și părinți de adolescenți) și vor să beneficieze de sesiuni gratuite trebuie să intre pe platforma bluemonday.ro, iar la înscriere să aleagă unul dintre grupurile din care ei fac parte.

Activitate dezvoltată în programul Bursele de Inovare Cluj realizat de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a Asociației Daisler și nu reflectă neapărat opinia UIA și a Uniunii Europene.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This