#ClujLife Office Takeover la Avangarde Software

Home $ Articole $ #ClujLife Office Takeover la Avangarde Software

by | Nov 8, 2021 | Articole, Office Takeover

Pe cât de mult ne place să descoperim straturile și substraturile, secretele, instrumentele și procesele din firmele mari, pe atât de mult respect și curiozitate avem pentru cele mici și medii. Motivul e foarte simplu: întotdeauna găsim la cele din urmă aspecte de-a dreptul surprinzătoare despre care simțim că neapărat trebuie să vorbim. Dovada, de această dată, e chiar vizita la biroul celor de la Avangarde Software, de unde am plecat încărcați cu o energie foarte faină și unde am cunoscut oameni care ne-au vorbit cu atât de multă căldură și entuziasm despre locul lor de muncă, încât am început să ne îndoim de al nostru. Personal, cred că așa recunoști cel mai bine un om mulțumit cu treaba lui – când pasiunea și sclipirea din ochii lui îți provoacă ție îndoieli. Dar nu vă mai duc cu vorba, haideți să vă fac și vouă un scurt tur al firmei, văzută prin ochii celor cu care am povestit la fața locului.

Înființată în 2015 de către doi prieteni, Avangarde Software oferă soluții integrate și complete de software și consultanță în IT pentru multiple industrii. Avangarde s-a specializat în dezvoltarea software pentru clienții externi și lucrează cu companii mari din Germania, Elveția și Statele Unite ale Americii care activează în domenii precum automotive, sănătate și educație. În aceste țări, și nu numai, au proiecte în plină desfășurare susținute de departamentele de Front-end, Back-end si Unity. Chiar dacă cea mai mare parte din business este dedicată realizării soluțiilor enterprise și aplicațiilor software, interesul și eforturile companiei se îndreaptă și spre dezvoltarea de produse proprii. Au creat primele aplicații de AR și VR și s-au poziționat ca principal furnizor de Unity development pe piața din România. Experience Cluj, realizată în parteneriat cu primăria orașului, este prima aplicație de explorare în Realitate Virtuală a Clujului. După mai bine de 6 ani de activitate, au avut o creștere susținută și, pentru viitor, își propun să atragă colaborări și parteneriate de amploare.

Ritmul de dezvoltare al industriei IT locale este accelerat, cresterea firmei venind intr-un mod natural, fiind susținută, în principal, de proiectele noi obținute prin recomandările clientilor existenți cat și prin implicarea activă a departamentului de vânzări. La rândul ei creșterea echipei a fost facilitată de aceste proiecte, care ne-au ajutat să accelerăm procesul de dezvoltare a companiei, insa cererea mare de specialisti din acest domeniu ne-a determinat inspre a investi si mai mult în creșterea nivelului tehnic al dezvoltatorilor din cadrul companiei, prin participarea acestora la cursuri de formare profesională și prin faciltarea obținerii unei palete extinse de certificări. Totodata, programele de Internship s-au dovedit o soluție care aduce avantaje tuturor părților implicate, orinetandu-ne inspre acei studenti pasionati de tehnologie.
Avem avantajul unei echipe bine formate și unite, iar proiectele internaționale în care suntem implicați sunt atractive din punct de vedere al oportunităților de dezvoltare profesională. – Matei, CEO Avangarde Software

Vezi care sunt pozițiile deschise la Avangarde Software.

Andrei este mentor, Team Lead, Senior Developer, tătic, dansator profesionist și se numără printre cei mai vechi oameni din firmă. Colaborarea lui cu Avangarde a început în primăvara anului 2016 și de atunci a continuat acest parteneriat, ”cu multe provocări, cu părți mai line, cu proiecte extraordinare, dar și cu experiențe din care am învățat multe”. Înainte de a se alătura acestei echipe a lucrat tot în zona de software development, în companii mici și medii. Acesta a fost unul din lucrurile pe care le-a căutat el întotdeauna la un job – un cadru mai cozy, unde toți colegii se cunosc și se înțeleg, unde se poate socializa și crea relații dincolo de bariera business și profesională. Practic, și-a dorit un mediu unde să poți să ai o relație de prietenie cu cei cu care ești în birou toată ziua.

Până la urmă, jobul îți ocupă o mare parte din zi și din viață și influențează foarte multe lucruri. Dacă ești mulțumit de locul unde lucrezi, vii cu drag la muncă. Apoi, dacă mediul de la serviciu îți generează bucurii și sentimente pozitive, te întorci încărcat emoțional plăcut acasă și nu ajungi în situația în care frustrarile de la muncă să intervină în relațiile personale. În toți anii petrecuți aici am avut parte de un mediu dinamic, s-au schimbat proiectele, au venit oameni noi care au avut nevoie de mentori și cumva, challenge-urile au fost diferite, nu a existat o rutină și nu am apucat să mă plictisesc. Acest dinamism cred că m-a ajutat, în principal, să-mi doresc să vin cu drag la serviciu și mai ales aici.

Când Andrei a venit la Avangarde erau angajați în jur de 8 oameni, lucrurile fiind încă în faza de debut. Firma era prezentă pe piață de mai puțin de un an și încă nu avea o poziție consolidată.

Într-o companie mică, unde focusul e pe colaborare, pe comunicare directă între membrii echipelor, pe construirea unor relații interumane bazate pe aceleași valori, creșterea echipei poate fi o provocare de integrare a noilor colegi. Compania a crescut organic, astfel încât aceasta integrare în cultura organizațională a noilor colegi a fost firească.

Dacă ești la început de carieră în acest domeniu, la Avangarde găsești oameni care te pot învăța, profesioniști și mentori, care au nu doar cunoștințele necesare sau experiență, ci și metodele adecvate de training de care poți beneficia pe drumul tău spre o carieră de succes. E un loc unde poți începe, însă, mai important de atât, Avangarde este o compania în care te poți dezvolta. Tocmai au finalizat un program de internship cu 15 persoane, dintre care 10 au devenit deja angajați și s-au integrat în echipe. Pe 4 dintre ei i-am găsit la etaj lucrând la un proiect intern, Hub by Avangarde – o aplicație care facilitează trecerea de la work from home la programul de lucru hibrid pentru colegii care își doresc sa reia colaborarea directă în cadrul echipelor la birou. Despre această tranziție rapidă de la statutul de intern la cel de angajat ne-a povestit mai multe și Andrei:

Pe lângă documentația și agenda pe care am parcurs-o împreună, astfel încât ei să poată învăța cât mai multe, am încercat sa îi și integrăm în echipa noastră, ne-am întâlnit la cafea, la masă, am socializat, am stat la povești pentru a ne cunoaște și a lucra cât mai bine împreună. Am pus accent atât pe skill-urile tehnice, cât și pe cele soft: comunicare, time management, lucru în echipă, tot ce presupune începutul unei cariere în industria IT. Noi vedem internship-ul ca o rampă de lansare pentru juniori, însă, în același timp, acest program face parte din strategia de dezvoltare a companiei. Ne dorim sa îi asimilăm în echipa noastră pe tinerii pe care îi formăm, să lucrăm cu ei de la început ca buni profesionisti și să ne asigurăm că își asumă și valorile companiei. De aceea, programul de internship este unul complex, care nu se rezumă la a învăța doar tehnologii. În cele trei luni ale programului ne asigurăm că integrarea în companie este cât mai rapidă, așa încât cel nou-venit să se descurce într-un proiect complex, sprijinit mereu de colegii cu mai multă experiență în domeniu. Acesta e felul nostru de a funcționa. Și funcționează.

Cei 4 ex-interni, acum angajați full-time, ne-au confirmat faptul că nu au simțit nicio diferență între perioada în care se aflau ”pe băncile internship-ului” și prezent. Au recunoscut că erau mai timizi la început, dar cei de aici i-au integrat repede în echipă. Fiind într-o perioada accelerată de familiarizare cu valorile și modul de lucru din Avangarde, au fost încurajați să petreacă mai mult timp la birou, chiar dacă compania susține și munca de acasă. Trecerea către hibrid work a fost văzută ca o oportunitate pentru a transforma biroul într-un spațiu primitor de co-working. hub by Avangarde este dedicat întâlnirilor în care discuțiile sunt productive și colaborative, în care comunicarea cu colegii își găsește locul mult mai ușor în condițiile post-pandemie prin care trecem.

Am încurajat întotdeauna un mediu de birou mai puțin formal, care permite colegilor să colaboreze ușor. Adaptarea spațiului nostru de lucru la conceptul de hub sprijină munca hibridă, încurajează flexibilitatea și munca în echipă. Acest lucru le permite colegilor să fie creativi într-un mediu de lucru pozitiv și vesel. Pentru noi, s-a dovedit că acest mod flexibil de colaborare crește productivitatea, inovația și echilibrul între viața profesională și cea privată – ne spune Iulian Tirean, COO Avangarde.

De curând, echipei Avangarde s-au alăturat două persoane din Mureș, în departamentul de Unity. Cu una dintre ele am avut ocazia și să schimbăm câteva vorbe virtuale. Orsolya a terminat Facultatea de Informatică la Târgu Mureș și, prin intermediul practicii de la facultate, s-a angajat la o firmă unde a rămas până în mai anul acesta, când a făcut tranziția spre Avangarde.

Am avut foarte multe emoții la interviu, nu știam la ce să mă aștept, dar colegii au fost prietenoși și a fost o atmosferă relaxată. Mă așteptam la o discuție formală cu o mulțime de întrebări, dar nu a fost deloc așa. Nu am simțit că vorbesc cu niște necunoscuți, parcă eram direct prieteni, a fost un click aproape instant. Mă bucur să fiu într-un domeniu în care nu mă limitează zona în care trăiesc.

Având în vedere că înainte de a fi parte a echipei Avangarde a lucrat la o firmă unde erau în jur de 200 de angajați, poate compara atmosfera de lucru, colaborarea între colegi și șansele de dezvoltare care i se acordă. Consideră că se potrivește mai bine într-o echipă și într-o firmă în creștere, unde responsabilitatea și contribuția pe proiecte sunt mai mari. Având o comunicare directă cu echipa, poți învăță mai mult, ai o viziune mai clară asupra proiectelor și poți anticipa mai ușor finalitatea acestora. Într-o firmă mică înveți mai multe pentru că “te lovești” de mai multe. Într-o astfel de companie structura este mai flexibilă și mai dinamică decât într-o corporație.

În prezent lucrez la o aplicație în Realitate Virtuală, special concepută pentru a reduce la minimum fobia, anxietatea și durerea cauzată de vaccinări la copii, dar și la adulți. Majoritatea oamenilor suferă de o formă de frică de proceduri medicale în timpul vieții, fie că este vorba de frică de operație, frică de medic, de ace etc. VARA – VR Anxiety Relieving Application, vine în ajutorul acestora și își propune să transforme neliniștea din timpul vaccinării într-o experiență plăcută. Setul de ochelari VR poartă pacientul într-o lume de poveste, captivantă. Este prima aplicație VR din România complet personalizată și adaptată tratamentelor și practicilor medicale.

Continunând explorarea, am dat peste Călin, un Front-End Developer cu multe hobby-uri. Team Lead și Senior Developer în cadrul Avangarde, când nu codează de zor, acesta călătorește prin țară cu formația lui, Stiff Kicks. Și el s-a alăturat entuziaștilor care s-au întors la birou, chiar dacă vine din Florești. Se bucură la maximum de timpul pe care-l petrece în mașină pentru că e printre puținele momente din zi în care ascultă muzică sau un podcast.

Sunt în această firmă de aproape 5 ani, iar un factor foarte important care mă determină să vin zilnic cu entuziasm la lucru este colectivul de aici, faptul că vin și mă întâlnesc cu oameni cu care pot să râd, pot să discut pe orice subiect, dar alături de care pot și să muncesc. Pe de altă parte sunt proiectele faine, și clienții care vin încontinuu cu cerințe noi, ce ajută foarte mult procesul de self development. Sunt motivat de faptul că I have to get better, trebuie să învăț mereu, și o fac într-un cadru plăcut. Din punctul meu de vedere, și development-ul, ca orice altceva, necesită să știi să furi meserie. În acest caz, în tot procesul meu de dezvoltare în Avangarde au fost implicate două părți. În primul rând, cea în care “furam” meserie de la colegi, de la oamenii din interiorul firmei, oameni de pe proiectele cu care lucram, iar mai apoi a fost partea de self-research, chestiuni pe care le-am aprofundat pentru că așa am simțit eu, lucruri care depindeau strict de mine.

Călin are 28 de ani, iar când a venit în firmă a fost încadrat drept Junior Mid. Cariera sa în IT a început cu un internship într-o firmă mică, după care a urmat o companie cu peste 100 de persoane. Când trag 100 de oameni, zice el, se vede mai puțin ce face fiecare în parte, așa că a decis să o ia din loc. Când a venit în Avangarde erau 10 oameni și se știa exact ce face fiecare în parte, iar lucrul acesta i-a plăcut enorm. Ulterior, a ajuns pe poziție de Mid, iar mai târziu, pentru că era nevoie și de Seniori pe anumite proiecte, a tras să ajungă acolo și să acopere și această zonă.

Aportul meu în companie este același cu al oricărui alt coleg, în sensul că acest colectiv e făcut din oameni. Toți tragem în aceeași direcție și asta ajută cel mai mult compania. Nu pot spune că am fost eu, am făcut nu știu ce, am întors compania aceasta pe dos și de asta am crescut, ci faptul că am fost eu pe lângă alții și am făcut lucruri împreună. Mi-am dat seama în Avangarde că trebuie să vezi ce e bine pentru tine, ce ți se potrivește, care sunt tipologiile de oameni pe care îi vrei alături. M-am convins aici că trebuie să cauți ca cele 8 ore de lucru să nu fie doar niște ore pe care le dai la schimb pentru bani. Suntem atenți la oamenii pe care îi aducem, atât din punct de vedere tehnic, cât și pe plan personal. Încă din perioada de recrutare, dacă vedem că o persoană nu se potrivește cu colectivul, s-ar putea să-i facem un bine și respectivului, dar și companiei, pentru că nu toată lumea se simtă bine cu colegi atât de guralivi, sociabili, cum suntem noi. Poate pe cineva ar deranja că nu ne limităm exclusiv la muncă întotdeauna, că munca nu e doar muncă. Și respectivul trebuie să-și caute colectivul care să i se potrivească.

Într-adevăr, am găsit la Avangarde o atmosferă extraordinar de relaxată, oameni prietenoși, glume, râsete, oameni ce pun mare preț pe persoanele de lângă și pe felul în care relaționează cu cei din jur. Și, după cum am bănuit, pandemia aceasta n-a fost deloc ușoară pentru ei. Pentru cineva care vine la lucru la 9, își pune căștile, și le scoate la masa de prânz sau la 17, când pleacă acasă, poate nu s-a simțit trecerea de la birou la home office. Dar în cazul lor, care povestesc mult între ei și au o relație oarecum specială, s-a simțit o diferență foarte mare când s-au trezit pe Skype. Desigur, aceste prietenii bine închegate au fost posibile și pentru că vorbim de o firmă mică, unde în prezent sunt în jur de 40 angajați. Până la finalul anului, însă, țintesc spre dublarea numărului. Cum se simt veteranii, așa cum e și cazul lui Călin, cu privire la acest lucru?

În momentul în care vom fi mai mulți, bineînțeles că lucrurile vor trebui să se omogenizeze, nu există colectiv de 75 de persoane apropiate. În același timp, orice firmă trece prin perioade de tranziție, are target-uri. Sunt convins că împreună cu colegii care suntem acum, vom putea menține baza de la care am pornit. Noi vom fi tot la fel, tot aceiași. Când am trecut de la 10 la 40 de persoane au intervenit anumite proceduri și schimbări la care ne-am adaptat. Cu siguranță vom reuși din nou. Eu, personal, tot timpul mi-am dorit să fiu în firmă mică, să pot să fac diferența acolo, să cresc odată cu ea. Dacă perioada de creștere, cea care mi-a plăcut mie și pe care am căutat-o la un moment dat, s-a terminat, sunt bucuros că s-a întâmplat și că am putut lua parte la așa ceva. De aici încolo, urmează challenge-uri și oportunități noi, iar eu unul le aștept cu entuziasm.

Florina și-a început cariera în domeniul IT în cadrul acestei firme, iar curând va împlini 4 ani de activitate aici. Pentru ea, lucrurile s-au derulat oarecum natural: a urmat cursurile Facultății de Matematică-Informatică la Cluj, în anul 2 a făcut un internship la Avangarde, urmând ca în anul 3 să se alăture echipei part-time (pentru a putea finaliza și studiile în paralel), iar apoi full-time, pe poziție de Front-End Developer. A evoluat destul de mult, mărturisește ea, de la proiecte simple, chiar interne, cu cerințe mici, la situația de față, în care se ocupă singură de un proiect și face mentenanță pe câteva mai vechi.

Sunt mult mai stăpână pe multe lucruri acum, dar în special pe propria persoană. Am învățat extraordinar de mult de la colegi pentru că, încă din prima mea zi aici oamenii au fost foarte deschiși, s-a putut discuta cu ei mereu. Bineînțeles, fiind la început de drum, eram destul de timidă și nu de fiecare dată aveam curajul să-i abordez, dar tocmai aceasta e frumusețea echipei – că vin și alții spre tine, nu trebuie să faci tu întotdeauna primul pas. Mai ales în primele luni, când te acomodezi și adaptezi. Mereu am simțit dorința colegilor mai mari, mai experimentați, de a ne ajuta să evoluăm și să construim o carieră frumoasă.

Anul acesta, Florina a fost implicată și în internship-ul pe Front-End pomenit anterior, pe partea de learning și prezentări. A fost o perspectivă interesantă pentru ea, întrucât știa deja prin ce trec colegii noi, având experiența personală, și s-a bucurat că i-a putut ajuta cu sfaturi și idei despre ce se întâmplă, despre cum trebuie să reacționeze la feedback, despre gestionarea emoțiilor și curajul de a pune întrebări. Pentru ea, pe cealaltă parte, a fost o oportunitate bună să-și exerseze abilitățile de comunicare și public speaking.

Recomandarea mea pentru cei care urmează programe de internship, indiferent că o fac la noi sau în alte părți, ar fi să-și dea silința. Învață foarte multe pe un proiect într-o firmă, comparativ cu ce se întâmplă pe băncile facultății. Trebuie să conștientizeze oportunitatea, să realizeze că pot învăța foarte multe lucruri în lumea reală. Dacă tot fac internship-ul, cel mai bine ar fi să învețe, să fie deschiși, să se implice serios, nu să-l facă de dragul adeverinței de practică.

Pe ea, Avangarde a ajutat-o să crească, atât în cadrul colectivului, cât și individual. Acum, că poate lucra și de la birou din nou, vine de 2-3 ori pe săptămână, în ciuda faptului că face naveta din Dej. I-au lipsit prea mult interacțiunile live cu colegii și atmosfera specifică din căsuța lor de pe strada Becaș. Îți face plăcere să revii la birou când ai la dispoziție grădina generoasă unde poți lua o pauza împreună cu colegii, .hub-ul unde poți avea discuții inspirate și sala de jocuri sau ping-pong unde îți dai un reset la sfârșit de zi.

Sunt multe aspecte care m-au ținut în toți anii aceștia aici. Pe lângă faptul că am putut să-mi dezvolt foarte mult partea de soft skills, nu doar abilitățile tehnice, a contat mult că pot alege tehnologiile pe care doresc să lucrez. Dacă acum lucrez cu Angular, de exemplu, dar vreau să mă dezvolt pe React, colegii mă ajută cu training-uri, cursuri și, în final, proiecte. Asta mi-a plăcut mereu – dacă am știut numai un lucru, nu a însemnat automat că trebuia să fac exclusiv acel lucru. La Avangarde există deschiderea să experimentezi și să evoluezi în direcția pe care ți-o dorești. În plus, deschiderea și relațiile cu colegii au cântărit, de asemenea. Tot timpul ne-am înțeles. Ce-i drept, nu e o firmă atât de mare încât să nu ne găsim unii pe alții, dar a ajutat că am putut povesti cu colegii la fel cum povestim cu prietenii.

Noi am avut ocazia să-i cunoaștem, tu ai ocazia de a face parte din echipa lor. Așa că, dacă ți-am dat un motiv să accepți o nouă provocare, ia legătura cu ei și află ce poziții au disponibile.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!