Studenți și elevi, cursanți ale unor instituții diverse, cu toții s-au adaptat la noile condiții impuse de pandemia actuală și au înțeles că și prin învățarea la distanță pot beneficia de o instruire corect și complet realizată.
Deși unii dintre participanții la actul instructiv-educativ, profesori, studenți, elevi sau cursanți, s-au adaptat cu dificultate la tot ceea ce înseamnă instruire la distanță, lucrurile par a fi intrat pe un făgaș normal, iar unii chiar preferă să beneficieze de o astfel de instruire prin avantajele pe care le prezintă aceasta.
De ce este nevoie pentru o instruire online eficientă?
Reprezentanții unor instituții diverse și cei care oferă cursuri online în diverse specializări și domenii de activitate fac tot posibilul ca cei care beneficiază de acestea să nu resimtă dificultăți majore, ba chiar procesul de instruire să fie și eficient, și plăcut în același timp. Pentru aceasta, au fost construite numeroase instrumente care pot fi utilizate în acest scop, iar utilizarea unui videotutorial, a materialelor didactice interactive și a numeroaselor instrumente de predare și evaluare eficiente au devenit prioritare în acest context.
O logistică bine realizată, cu o platforma educationala bine pusă la punct, instructori care își dau toată silința să desfășoare procesul de predare cât mai plăcut, toate acestea sunt factori esențiali pentru ca beneficiarii învățării să aibă parte de o instruire de calitate din toate punctele de vedere.
Provocări ale instruirii la distanță pentru cursanți și instructori
Este posibil ca unii să aibă așteptări prea mari, alții să nu se poată adapta la noile condiții, unii să aibă performanțe mai bune, alții mai puțin bune. Pentru a face față tuturor provocărilor pe care le implică instruirea la distanță, poate fi nevoie de verificarea unor aspecte și condiții care să facă lucrurile să fie mai bune, să se desfășoare mai bine, iar rezultatele să fie într-adevăr cele așteptate de cursanți, dar și de instructori,
Pentru aceasta, cursanții trebuie să aibă în vedere faptul că sănătatea și siguranța personală sunt mai importante decât orice alt lucru, că dispun de instrumentele și de resursele necesare pentru a putea desfășura o activitate online, într-un mediu virtual, că pot înțelege ce se așteaptă de la ei în calitate de cursanți la distanță, care nu au posibilitatea de a interacționa fizic cu cel care îi instruiește. De asemenea, adaptarea trebuie realizată și în ceea ce privește interacțiunea cu instructorul sau cu ceilalți cursanți, interacțiune care uneori devine necesară.
Din partea profesorilor sau instructorilor, pe lângă aceste aspecte, trebuie să fie conștienți că, deși instruirea are loc la distanță, profesionalismul de care trebuie să dea dovadă trebuie să fie la aceeași înălțime ca în predarea tradițională.