De câte ori ai intrat într-un supermarket pentru că îți era foame și ai ajuns să cumperi mâncare suficientă pentru câteva zile? Trebuie să recunosc că mie mi se întâmplă asta constant. Nefiind un mare fan al listelor de cumpărături sau al cumpărăturilor în sine, ajung să achiziționez mult prea multe produse, care de cele mai multe ori sfârșesc expirate, iar mai apoi aruncate. Aceasta este una dintre principalele cauze ale risipei alimentare, alături de porționarea greșită a mâncării, depozitarea necorespunzătoare sau promoțiile (1+1 gratis), iar lista-i mult mai lungă.
Poate că nu suntem foarte mari fani ai statisticilor, dar pe acestea ar fi bine să le știm (în cazul în care încă nu au ajuns la urechile noastre). Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse se risipesc. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt risipite în casele oamenilor. Pare mult, așa-i? Chiar este.
Un măr, o felie de pâine ori un iaurt aruncat la gunoi este mai mult decât ceea ce vedem, înseamnă un cumul de resurse – resurse naturale (sol, apă), munca oamenilor, timp, salarii, cheltuieli pentru energie și transport, banii pe care i-am dat pe acel aliment. – Food Waste Combat
Să nu credeți că vă lăsăm așa, cu numerele, ci vrem să vă propunem și câteva soluții simple, zicem noi, pe care le putem implementa în rutina noastră de zi cu zi. Nu vă gândiți că sunt soluții radicale sau că vom putea să le utilizăm din prima pe toate. Chiar și așa, orice mică schimbare ajută. Plus că începutul e mai greu de obicei, iar după un timp toate se întâmplă de la sine.
Cum începem? Cu listele de cumpărături. Într-o lume ideală, atunci când ajungem într-un magazin știm exact ce și cât avem nevoie. Astfel, atunci când planificăm ce urmează să achiziționăm, trebuie să luăm în calcul câte mese avem pe zi, pentru câte persoane este mâncarea și care sunt cantitățile de ingrediente de care avem nevoie. În acest fel nu ajungem să achiziționăm prea multe produse, pe care mai apoi să le aruncăm. Oricum facem cumpărături o dată, sau chiar de două ori pe săptămână, nu? Așa că, de ce să nu folosim mereu produse proaspete?
Odată ajunși cu alimentele acasă, trebuie să știm cum le depozităm. Ei bine, asta poate să ne dea puțină durere de cap, pentru că în funcție de tipul produsului, acesta are nevoie de un mod diferit de depozitare. De exemplu, laptele UHT poate fi păstrat pe un raft, până îl deschidem și doar după aceea este important ca acesta să fie pus în frigider. Iar produsele pe care le consumăm mai greu, cum e pâinea, poate fi congelată până ajungem să o consumăm, iar ea își păstrează textura intactă după decongelare. Același lucru îl putem face și cu resturile de mâncare. În cazul în care considerăm că sunt prea multe pentru a fi consumate a doua sau a treia zi, ele pot fi depozitate chiar și în congelator.
Una dintre părțile faine atunci când încercăm să reducem risipa alimentară, este că ne putem folosi foarte mult creativitatea în bucătărie. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă avem alimente mai vechi, care nu mai sunt atât de proaspete sau aspectuoase, putem să le utilizăm într-un alt mod. De exemplu, o roșie veștejită poate fi utilizată cu brio într-un sos pentru paste, atunci când nu mai este suficient de proaspătă pentru a o consuma ca atare. Chiar și o banană înnegrită se poate transforma într-un smoothie super bun, alături de alte fructe vechi sau chiar unele congelate.
Da, știm, sunt foarte multe informații, însă vă promitem că nu e atât de greu pe cât pare. Dacă o luăm încet, cu pași mici, vom reuși să ajungem să le facem pe toate cele menționate mai sus intuitiv, fără un consum prea mare de timp și energie. Chiar și așa, cei de la Food Waste Combat ne vin în ajutor cu soluții anti risipă pentru a face tot procesul ăsta mult mai ușor. Ba mai mult, ne pun la dispoziție chiar și un ghid care să ne ajute să trecem prin toate etapele cât mai ușor. Acesta conține tips and tricks despre cum ne putem organiza frigiderul, congelatorul sau cămara, câteva rețete creative pe care le putem folosi în prepararea unor alimente pe care de cele mai multe ori le aruncăm și chiar modalități de a face compost din produsele stricate sau expirate.
Bonus, dacă vreți să faceți o faptă bună de sărbători, puteți ajuta Banca pentru Alimente Cluj donând alimente neperisabile pe care ei, mai apoi, le vor transporta în zonele unde este cea mai mare nevoie de ele. Găsiți spațiile lor de donații în magazinele Lidl din Cluj, iar mai multe informații despre campanie puteți afla de pe pagina de Facebook Banca pentru Alimente Cluj.
Voi ce faceți deja pentru combaterea risipei alimentare?