Drumeții pe zăpada aproape de Cluj

Home $ Articole $ Drumeții pe zăpada aproape de Cluj

by | Feb 7, 2022 | Articole, Ieși din oraș

Crăciunul și sărbătorile de iarnă au trecut atât de repede că parcă nici nu le-am simțit prea bine, la fel și sesiunea, deadline-urile și, ca să vezi, suntem deja în februarie. Eu aș zice că iarna este pe sfârșite, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Tot ce mai stă acum între ziua de astăzi și 1 martie constă în zile cu minus în termometre, Valentine’s Day, câteva deadline-uri și Dragobete. Nu știu de voi, dar eu nu sunt o mare fană a frigului, așa că aștept cu multă nerăbdare să știu că mă aflu, măcar mental, într-un anotimp ceva mai călduros.

Totuși, nu pot să nu admir iarna pentru peisajele incredibile cu care ne surprinde de fiecare dată. Iar la munte sunt, desigur, cele mai bune priveliști. Așa că zăpada pe care o mai aduce februarie este cam ultima de care mai avem parte anul acesta. Pentru un weekend în care vrei o pauză de la munca de la birou, un moment de recreere după sesiune sau pentru o nouă aventură ca înainte de Valentine’s Day, ce ai spune de o drumeție pe zăpadă, undeva aproape de Cluj? Mai bine ți-ai pregăti bocancii, termosul și tot echipamentul pentru că am găsit pentru tine câteva opțiuni de nerefuzat.

Chiar înainte de Valentine’s Day poți opta să mergi alături de jumătatea ta într-o escapadă de iarnă în Munții Retezat, până la Lacul Pietrele și Cabana Gențiana, la aproximativ 3 ore de Cluj. Întregul traseu este organizat de către TerraMont, experți în drumeții montane. Traseul începe din Cârnic, care este și punctul de întâlnire a grupului alături de care vei merge în această drumeție, apoi se continuă către Cascada Maria Magdalena, Cabana Gențiana, Lacul Glaciar Pietrele și retur. Poți opta pentru nivelul începător sau pentru cel avansat, în funcție de condiția fizică și experiența de care dispui. Durata traseului este de aproximativ 7/8 ore. Înscrierile se fac aici, iar taxa este de 145 RON, în care ai inclus ghidul montan, echipamentul colectiv și consultanța în domeniul montan. Astfel, pentru transportul până la locație poți alege să vii cu mașina personală sau să selectezi opțiunea de a merge alături de cei de la TerraMont, însă acest lucru presupune un cost suplimentar. Iar dacă această primă experiență te va încânta, o poți repeta pe noi trasee în Munții Gilău, Vârful Frânturile, pe 26 februarie sau pe Vârful Vlădeasa, în data de 27 februarie, tot alături de cei de la TerraMont.

Următoarea recomandare de pe lista noastră este una care se adresează iubitorilor de munte, care se află într-o condiție fizică foarte bună pentru că traseul este unul ceva mai solicitant. Este vorba de o drumeție organizată de către Clubul Montan Apuseni, care va avea loc tot pe 12 februarie, până pe Pietrosu Rodnei, cel mai înalt vârf din Munții Rodnei. Traseul are ca principale puncte Mănăstirea Pietroasa, apoi Lacul Glaciar Iezer, Vf. Pietrosu și retur, iar durata sa este de 10 h. Contribuția este în valoare de 200 de lei, în care vei avea inclus ghidul, căștile de alpinism, echipamentul tehnic comun și consultanța montană. Te sfătuim să-ți verifici de două ori echipamentul înainte de a pleca de acasă și să te înscrii aici.

Aproape de Cluj, pe 19 februarie, poți avea parte și de o inițiere corespunzătoare în drumeția de iarnă, în Munții Bihor, sub ghidajul celor de la Clubul Alpin Român Filiala Cluj.  Traseul are o dificultate medie, de aproximativ 7-8 h și oferă posibilitatea tuturor munțomanilor de a se bucura de munte și de peisajele sale de iarnă. Plecarea se face din Cluj, cu mașina personală deoarece expediția este organizată în mod gratuit de către CAR. Pentru înscrieri, trebuie să arunci o privire pe site-ul clubului. Nu uita să verifici lista cu echipamentul necesar deoarece este foarte important ca-n drumețiile de iarnă să fii dotat corespunzător, pentru a evita posibilele situații neplăcute.

Pe 20 februarie poți merge într-o drumeție pe rachete de zăpadă pe traseul Crinț – Găbriana – Buscat alături de cei de la Active Weekends Cluj. Traseul este unul adecvat pentru începători și se află foarte aproape de oraș. Iar dacă nu ai mai mers niciodată pe munte folosind rachetele, atunci trebuie să acorzi măcar o șansă acestei activități. Unde mai pui că rachetele se pot fixa pe orice tip de bocanci? Înscrierile se fac aici până pe 18 februarie. Costul acestei expediții, în care vei da peste puncte de belvedere spectaculoase, este de 180 lei. Incluse sunt transportul din oraș până la baza muntelui, ghidul autorizat și rachetele, în cazul în care nu le ai deja acasă. Toate recomandările în ceea ce privește echipamentul necesar se găsesc și pe evenimentul de Facebook conceput special pentru această drumeție. Iar dacă te tentează să dai o tură pe munte alături de Active Weekends Cluj, ar trebui să te grăbești pentru că sunt doar 14 locuri!

Bonus dacă ești un iubitor al iernii, îți mai propunem alte două activități în care poți profita la maxim de puțina zăpadă care a mai rămas pe la munte: Inițiere în călărie pe zăpadă și un Curs de Alpinism Hibernal. Călăria pe zăpadă este o opțiune ideală pentru a deprinde câteva tehnici de bază în acest sport, dar și pentru o primă experiență în șa în aer liber. Caii sunt unii foarte blânzi, din rasa Huțul și Arab mixed sau local. Toată experiența va dura aproximativ 2 ore și jumătate, timp suficient pentru relaxare și împrietenire cu noul tău partener. Cât despre cursul de alpinism hibernal, trebuie să știi faptul că acesta este unul organizat de către Extreme Expeditions, în parteneriat cu Asociația Ghizilor și Agențiilor de Expediții Montane din România. Durează două zile, conține o parte teoretică și una practică, iar la finalul cursului vei primi o diplomă care să ateste învățarea tehnicilor cuprinse în cadrul acestuia.

Așadar, acum pe final de iarnă, tu în ce drumeție montană ai alege să mergi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!