Acum un deceniu, ideea de aerial sport ducea automat cu gândul fie spre gimnastică masculină sau feminină, fie spre circ sau spre dansuri senzuale la bară. În 2017, dansul la bară a fost însă recunoscut oficial, după ani de practicare, ca sport, de către Global Association of International Sports Federation (GAISF).
În România există și Federația Română de Pole fitness și sport, care oferă certificări instructorilor și arbitrilor de aerial sports, pentru competiții naționale și mondiale. Dana Bertolon, reprezentanta federației, ne spune de unde a început mișcarea la noi și ce urmează.
”În luna mai 2022 au avut loc Campionatele Naționale de Pole și Aerial Sports, la care și Clujul este reprezentat. Dacă în 2019 în România la campionatul național au participat 7 persoane, în 2021, la o ediție online, atenție, s-au prezentat 50. În 2021 am organizat pentru prima dată competiția și cu lira (aero hoop)”.
Acest sport este accesibil pentru fiecare dintre noi. Vorbind cu instructori din Cluj și practicanți îndrăgostiți de aceste activități, am aflat cum au ajuns să practice aerial sports și de ce ar trebui să le călcăm pe urme.
Am început în 2014, atunci când soțul mi-a ”plantat„ în living o bară. În timp, am avut șansa de a cunoaște oamenii potriviți la momentul potrivit. Cred că nimic nu îi poate sta în cale unui lucru al cărui timp a venit.
Așa ne spune Dana Florina Coțop, instructor de aerial sports la Aerial Sports & Arts Cluj.
Certificarea de instructor a obținut-o în 2016, de la POSA (International Pole Sports & Arts Federation). A fost printre primele 5 instructoare din România. Și, mai mult decât să predea cursuri și să facă reprezentații de pole fitness, Dana participă și la concursuri mondiale în acest domeniu.
Prima competiție la care am participat a fost în 2017, la Barcelona. Am fost împreună cu colegele de la federație și cu instructoarea noastră, Ana Looser, căreia îi sunt profund recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru noi toate ca și comunitate, dar și pentru mine personal, ca mentor și prieten. Apoi am luat locul 2, în 2019, la primele Campionate Naționale din România. Iar în 2021, m-am calificat la Campionatele Mondiale.
Dana provine dintr-o familie de sportivi. În tinerețe, tatăl ei a fost gimnast, iar mama atletă. A crescut cu dragoste pentru mișcare și fascinație pentru corpul uman.
Acum Dana este președintele Asociației Aerial Sports & Arts Cluj, asociație afiliată FRPFS (Federația Națională de Pole Fitness și Sport), afiliată la rândul ei la IPSF (International Pole Sport Federation) și este mentor studenților de la Aerial Sports & Arts Cluj, care adoptă cu la fel de mult entuziasm orele și noua disciplină.
Ne asigură că nu este nevoie să avem background în sport pentru a începe această aventură în aerial și pole sports.
Am făcut multe sporturi, dar nimic de performanță. De asemenea, am practicat multe stiluri de dans. În pole sport am regăsit câte ceva din fiecare. Este o activitate foarte maleabilă, pe care o poate încerca oricine, indiferent de background sau abilități fizice. Preponderent practicanții sunt de sex feminin, dar bărbații care practică recuperează în forță.
Claudia predă la Aerial Sports & Arts Cluj “Intro to pole”, un curs dedicat special persoanelor care nu au pus niciodată mâna pe bară sau sunt începători.
Practic pole sport de 5 ani. Am început la București, apoi am continuat la Cluj cand m-am mutat in 2018. Și recomand acest sport pentru oricine vrea să facă mișcare într-un mod neconvențional, nu doar la clasica sală.
În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, Pole Fitness-ul poate să fie practicat la fel de bine de către bărbați, precum este de către femei, ne spune și Diana Oprișan, un alt instructor la Aerial Sports & Arts Cluj.
În noiembrie 2021 am obținut certificarea de instructor de la Pole Passion, companie recunoscută la nivel internațional. Stilul meu de predare este unul axat pe latura de Fitness și încerc să mă pliez mereu pe ce poate și ce își dorește fiecare cursant. Sunt instructor pentru niveluri diferite de dificultate și cel mai important pentru mine e ca la final de oră cursanții să fie mulțumiți că au învățat ceva nou sau că au perfecționat mișcări la care deja lucram.
Diana precizează că vorbim despre un sport destul de solicitant și, tocmai de aceea, un consult medical este indicat pentru a ne asigura că nu suferim de anumite afecțiuni care s-ar putea agrava, sau care ne-ar putea pune în pericol.Când vine vorba de niște sporturi care devin din ce în ce mai populare și care evoluează de la an la an, Diana consideră că este important pentru instructori să se adapteze și să se perfecționeze.
Un lucru cu care ne mândrim la studio este numărul mare de medalii obținute la competiții atât de Pole, cât și de Hoop.
Ce spun cursanții despre acest sport și de cât antrenament ai nevoie pentru a începe să ridici picioarele de pe pământ?
Recomand acest sport tuturor persoanelor care doresc să încerce ceva nou şi diferit. Partea frumoasă la pole fitness este faptul că poți începe de la zero – forța, flexibilitatea şi tehnica se construiesc pe parcurs. E un sport care îți creşte mult şi încrederea în propria persoană, de aceea îl recomand şi celor care au dificultăți în acest sens”, spune Andreea Iordache. Ea practică pole fitness la Aerial Sports & Arts Cluj, din octombrie 2019, iar în toamna anului 2021 a început să meargă şi la ore de aerial hoop.
Adresăm la final și întrebarea clasică, elefantul din încăpere, instructorilor de pole sports: Mai este confundat acest sport cu dansul la bară?
Mulți consideră acest sport mai “vulgar” şi din cauza faptului că suntem îmbrăcate mai “sumar”, fără a realiza că motivul pentru care purtăm doar bustiere şi pantaloni scurți este faptul că avem nevoie de piele pentru a ne putea prinde de bară fără să alunecăm – ne spune Andreea Iordache.
Iar Diana Oprișan ne propune să privim asemănările ca un trunchi comun, din care însă ramurile diferă apoi.
Trebuie să recunoaștem că ambele au origini comune, însă abordarea este diferită. Este o întreagă istorie despre care putem să vorbim, începând de la Chinese Pole și de la un sport similar în India și până la dansatoarele de Burllesque din circurile ambulante și apoi la studiourile efective de dans la bară, însă în final ideea de bază este că fiecare persoană practică dans la bară, dar în stiluri și cu abordări diferite.
Originea comună va face ca mereu să existe confuzie între ramurile pe care această formă de exprimare o dezvoltă. Dar abordarea este individuală și personală și eu încurajez exprimarea în toate formele ei. În aceeași situație s-a aflat și tangoul. Era considerat prea îndrăzneț, iar pasiunea exprimată era stigmatizată în mod similar – concluzionează Dana Florina Coțop, de la Aerial Sports & Arts Cluj.
Este un sport în care fiecare este liber să experimenteze, să se descopere, să fie surprins de ceea ce poate să facă. La studio am creat un spațiu în care fiecare este încurajat să își urmeze bucuria. Pole Dance is the perfect balance between holding on and letting go.
Așadar, cu siguranța că veți practica un sport care solicită tot corpul și îmbină dansul cu echilibrul și fitness-ul, când îl încercați?