5 moduri de a-ți menține sustenabil starea de bine la început de an

Home $ Articole $ 5 moduri de a-ți menține sustenabil starea de bine la început de an

Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.

Majoritatea dintre noi așteaptă finalul de an pentru a finaliza liste și a bifa obiective, pentru a fi darnici și a contribui la viețile celorlalți. Știm că altruismul și faptele bune stau la baza unor schimbări neurologice evidente și a îmbunătățirii calității vieții.

Așadar, dacă rezoluțiile de la începutul anului deja sunt bifate sau aveți dificultăți în a le îndeplini, vă propunem o soluție testată pentru mai mult bine interior, prin bine pentru comunitate.

Atunci cand faci fapte bune se produce o schimbare la nivel mental. Constant suntem presati și acaparati de emoții negative, este tendinta naturala a minții să se focuseze pe semnale de alarmă. Când decizi să faci o faptă bună reușești să tai acest cerc. – Simona Călinici – Psihoterapeut

Anul acesta vă propunem să începem cu aceste acțiuni simple care ne aduc mai aproape de noi, de ceilalți și de o stare de bine dovedită de știință. Sunt realizabile de acasă, sau de oriunde din Cluj-Napoca, și nu o să îți ocupe prea mult din timpul tău prețios.

Donații
Îți pot schimba radical look-ul, așa, ca prima acțiune pe care ți-o propunem. Și nu te speria, este o acțiune voluntară ce vine în ajutorul bolnavilor de cancer din țară. Îți poți dona părul pentru perucile acestor bolnavi, prin proiectul caritabil “Vieţi Împletite – BraveCut” ce aparţine Fundației Renașterea pentru Sănătatea Femeii sau prin “Zâmbete Împletite“, un proiect al Societății Studenților în Medicină din București pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer.
Pentru ambele variante lungimea minimă a unei codițe este de 15 cm. Iar părul nu trebuie să aibă caracteristici speciale în ceea ce privește vopsirea sau grosimea firului.

Barbara Fredrickson, profesor universitar și psiholog, este un nume cunoscut în zona analizării puterii emoțiilor pozitive. Ea spune că vanitatea, egoismul și grijile personale ca supraviețuirea sau reproducerea sunt normale în oameni. Mentor pentru Psihoterapeutul Simona Călinici, de la ea se inspiră când ne spune că ne putem schimba. Putem intra la fel de ușor într-un cerc vicios al emoțiilor pozitive. O faptă bună aduce recunoștință, emoții pozitive, bucurie. Și de la acțiune la acțiune, intri pe o spirală ce duce în sus.

Voluntariat
A face lucrurile fără a aștepta răsplata este treapta superioară a altruismului. Dar poți începe cu a te bucura de reacția celor pe care îi ajuți. Devino voluntar într-o organizație care se implică în viața comunității, cum este Banca pentru Alimente Cluj.

Ideea din spatele psihologiei faptelor bune este să facem aceste gesturi fără să așteptăm răsplata. Iar acest tip de gândire este ce ne va aduce supraviețuirea ca specie, nu ca individ. ”A face fapte bune este o alternativă pentru a da sens și satisfacție vieții celor care nu au joburi care să contribuie direct la comunitate, ci în domenii mai aride. Implicarea nu face decât să contribuie la sensul că faci ceva mai mult cu viața ta”, ne spune Simona Călinici.

Calcule
Vestea bună este că de cele mai multe ori a face o faptă bună nu costă nimic. Nu uita că întotdeauna poți redirecționa o parte din impozitele tale ca persoana fizică spre o organizație ce are nevoie de fonduri, prin ​Declarația 230.
Pur și simplu 3,5% din suma impozitată nu mai merge la stat, ci la destinatarul – organizație non guvernamentală – ales de tine.

Da, faptele bune se extind la ajutorarea animalelor, iar impactul este similar asupra stării noastre de bine. Psihoterapeut Simona Călinici ne recomandă să mergem în cercuri concentrice.

Începe cu a fi bun cu tine. Dă-ți voie să fii fericit, liniștit și începe cu un gest frumos și bun pentru tine. Apoi mergi spre cei dragi și apropiați ție. Vezi apoi ce poți face bun pentru cei care te înconjoară și nu sunt neapărat în cercul tău apropiat (colegi, oameni întâlniți pe stadă, în magazine, în autobuze). Și desigur, fii bun cu regnul animal și cu tot ecosistemul vegetal. Poți să ajuți animalele și să te implici într-o activitate ecologică. Sunt gesturi care te angrenează în emoții pozitive.”

Implicare
Lucrul cel mai de preț pe care îl putem da este o parte din noi. Donațiile de sânge sunt gesturi care nu aduc doar un necesar critic spitalelor, ci și o metodă de a rămâne sănătos. „În acest moment, donarea de sânge este într-o situație critică. Potrivit datelor furnizate de Centru de Transfuzii Sanguine București, cantitatea de sânge necesară transfuziilor și operațiilor este cu peste 25% mai mică față de perioada pre-pandemie, când era oricum insuficientă”, spun reprezentanții Google România, care până în decembrie 2021 au derulat o campanie de informare și mobilizare.
Centrul Regional de transfuzie Cluj ne spune care sunt condițiile și traseul pentru donatori aici. Primești de fiecare dată eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate, compensații valorice și o zi liberă pentru refacere.

”Fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale”, ne spunea Dalai Lama. Și Simona Călinici este complet de acord. Dacă ești setat pe modul de supraviețuire individuală, traiești cu extrem de multă anxietate, și poți simți că ești singur în lupta asta.

Ca ultimă provocarea, psihoterapeutul ne recomandă să facem pasul spre oamenii și relațiile unde avem dificultăți.

Împăcare

Provocarea supremă nu este să faci gesturi umanitare pentru străini, ci să oferi bunătate celor cu care ai o relație tensionată. Dacă ai reușit să rupi cercul vicios de relaționare negativă cu aceștia, ai putea avea în schimb o detensionare completă ce eliberează.

Pentru această provocare, vă recomandăm evenimentele din Cluj la care puteți participa împreună. O ieșire la stand-up comedy sau o piesă de teatru în pauzele căreia puteți vorbi șoptit spre rezolvarea conflictului care mocnește în interior pot fi contribuții majore la un an care să vă ducă mai aproape de wellbeing.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!