Utilizarea mouse-ului furnizat împreună cu computerul dvs. va face treaba, dar v-ați putea descurca mult mai bine. Deoarece mouse-ul este, în general, cel mai des utilizat periferic de calculator, este o idee bună să petreceți ceva timp pentru a cerceta de ce aveți nevoie de la el.
Acest articol vă oferă informații care să vă ajute înainte de a cumpăra un mouse pentru calculator. Să începem!
Cu sau fără cablu?
Dacă ar trebui sau nu să vă luați un mouse wireless este o preferință personală. Cu un mouse wireless, nu riscați să vă încurcați în cablu, dar riscați să rămâneți fără baterii într-un moment nepotrivit.
Unele tipuri de mouse wireless sunt prevăzute cu stații de încărcare, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cumpărarea acelor baterii AAA, deși tot trebuie să vă amintiți să puneți mouse-ul în stație sau în dock. Alte tipuri pot avea un comutator pornit/oprit pentru a păstra energia; la fel ca și în cazul stației de andocare, acest lucru este util doar dacă vă amintiți să îl opriți când nu îl mai folosiți.
În ceea ce privește receptoarele wireless, unele sunt dotate cu nano-receptoare care se așează la același nivel cu portul USB. Altele sunt dotate cu receptoare wireless mai mari, care ies la câțiva centimetri de port. După cum puteți ghici, în mod normal, veți plăti un preț mai mare pentru receptorul nano, dar ar putea fi cea mai bună achiziție dacă călătoriți frecvent.
Cu un mouse cu fir, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la baterii sau receptoare, deoarece acesta va prelua energie de la portul USB (sau PS2). Dezavantajul acestui lucru este însă că sunteți literalmente legat de computer. Vă puteți deplasa doar atât de departe cât este de lung cablul.
Dacă optați pentru un mouse wireless, veți înlocui bateriile din când în când. Pentru a prelungi durata de viață a bateriei mouse-ului, căutați unul care vine cu un comutator pornit/oprit și folosiți-l.
Receptoare
Ca și în cazul duratei de viață a bateriilor, aceasta este o preocupare pentru un mouse wireless. Acesta folosește un receptor de dimensiuni normale care iese din laptop sau folosește un nanoreceptor care vă permite să împachetați laptopul fără a fi nevoie să fie scos? Vine cu un suport pentru receptor? La fel ca și unitățile flash USB, pixurile și cheile de rezervă, receptoarele de mouse sunt ușor de rătăcit, așa că este extrem de util să aveți un suport magnetic sau un loc special amenajat.
De asemenea, verificați dacă mouse-ul este livrat cu receptorul corespunzător. De obicei, aceasta nu este o problemă pentru mouse-urile care folosesc tehnologia wireless de 2,4 GHz, dar multe mouse-uri folosesc Bluetooth și adesea nu vin cu un receptor Bluetooth. Verificați dacă computerul dvs. are Bluetooth integrat înainte de a cumpăra un mouse Bluetooth.
Laser sau optic?
Mouse-urile funcționează prin urmărirea în dpi. Un mouse optic poate urmări între 400 și 800 dpi, în timp ce un mouse cu laser poate urmări, în general, mai mult de 2.000 dpi. Deci, aveți nevoie de un mouse optic sau de un mouse cu laser?
Nu vă lăsați păcălit de cifrele mai mari de dpi. De obicei, utilizatorul obișnuit nu are nevoie de o urmărire atât de precisă și se va descurca foarte bine cu un mouse optic. (Unii chiar consideră enervantă precizia suplimentară.) Jucătorii și graficienii, însă, apreciază adesea sensibilitatea suplimentară.
Ergonomie
Poate că cel mai important aspect al oricărui periferic de calculator este ușurința de utilizare, iar când vine vorba de mouse-uri, confortul este rege. Ergonomia în cazul mouse-urilor este importantă deoarece poate ajuta la prevenirea leziunilor de stres repetitiv. Cu toate acestea, ergonomia nu este o caracteristică universală și doar pentru că un producător pretinde că dispozitivul său este ergonomic, nu înseamnă că este așa.
Din păcate, singura modalitate de a ști dacă un mouse este confortabil este să-l folosiți pentru o perioadă îndelungată, ceea ce este dificil de făcut fără a cumpăra unul. La fel ca în cazul tuturor perifericelor de calculator, cercetați dispozitivul înainte de a-l cumpăra.