12 start-ups din Cluj pe care să le urmărești în 2022

Home $ Articole $ 12 start-ups din Cluj pe care să le urmărești în 2022

by | Mar 4, 2022 | Articole

Cluj-Napoca are un ecosistem puternic de dezvoltare a start-up-urilor și se află, cu câteva nume importante, pe lista companiilor cu dezvoltare rapidă și perspective optimiste în 2022. Orașul este clasat pe locul 250 mondial în topul celor mai bune ecosisteme de startup-uri din lume, potrivit datelor Startup Blink, citate de economedia.ro.

După ce anul trecut a adus depășirea numărului de 100.00 de companii nou înființate, pentru prima dată în România, am căutat informații despre câteva dintre companiile cu succes stabilit deja, care au luat startul din Cluj-Napoca.

Vă prezentăm cu ce s-au afirmat, cum se dezvoltă și ce noutăți au pentru 2022.

1. Telios Care
Cu misiunea de a simplifica vizita la doctor, startup-ul a ajuns deja la peste 100000 de beneficiari în România. Experiența fondatorului Philip Choban, alături de partenerii Lucian Coșoi, Matt Henry (în SUA) și Dr. Adrian Danciu și cu ajutorul unei companii americane din domeniu au făcut ca din 2017 până azi compania să devină primul și cel mai mare furnizor de servicii telemedicină din România.

Anul trecut compania a ajuns la investiții totale de 1,5 milioane de euro și este evaluată astfel la circa 6,5 milioane euro. Fortech, dezvoltatorul de soluţii software din Cluj-Napoca, deţine 9% din firmă și este lead investor în Telios Care, cu o investiţie de 400.000 de euro.

”Nu cred că vom mai accesa o altă rundă de finanţare în viitor. Obiectivul nostru este să ne listăm la Bursă ori aici, ori în străinătate, vom decide acest aspect în timp. Aş prefera însă să ne listăm aici la Bursă pentru că am înfiinţat compania aici, cred în România şi într-un viitor aici.“, a declarat în 2021 Philip Choban, fondator Telios Care.

În 2022, cu ajutorul infrastructurii 5G de la Orange și a resurselor din 5G Lab (primul laborator 5G din România), clinica Telios Care a folosit în premieră în România transferul de date complet prin 5G.

2. DotLumen
Start-up clujean care a câștigat echivalentul premiului Nobel pentru Design Industrial – Red Dot Luminary Award. DotLumen creează ochelari inovatori care ajută la mobilitatea nevăzătorilor, dezvoltați împreună cu studioul de design Desiro Vision din Cluj.
În octombrie 2021 a atras 50.000 de euro ca finanțare de început după ce s-a clasat printre cei 21 de câștigători ai rundei inaugurale a Healthy Longevity Catalyst Awards, parte a competiției internaționale multianuale Healthy Longevity Global Competition.

În 2021, compania a mai atras o finanțare de 9 milioane euro de la acceleratorul European Innovation Council (EIC), unul dintre cele mai competitive programe de finanțare la nivel european. Aceasta a fost cea mai recentă rundă de finanțare.
”Am dovedit încă o dată cum creativitatea românească, ajutată de multă ambiție și altruism, poate să fie recunoscută la cel mai înalt nivel internațional. Aceste fonduri dovedesc că România poate, și că România merită.”, spune Cornel Amariei, CEO și Co-fondator .lumen, pentru start-up.ro.

Planurile pentru viitor ale companiei implică extinderea internațională, iar în 2022 dotLumen face parteneriat cu Kaufland pentru un program de angajare a persoanelor cu dizabilități.

De urmărit în domeniu:
a. Ulpia, un start-up medical ce își propune să creeze contextul optim în care lectorii să își poată susține prezentările medicale iar vânzătorii să ofere instrumentele de care să beneficieze comunitatea medicală. Înființat în 2020, prezent deja în 11 țări, cu o evaluare pre-money de 2 milioane de euro, startup-ul clujean a primit o nouă finanțare de 180.000 dolari în decembrie 2021.

b. Gumzzz, o platformă de programări lansată de un clujean, care dorește să simplifice programările la dentist.

Unul dintre avantajele Gumzzz este că virtualizează interacțiunile dintre pacient și clinică ce nu implică prezența fizică. Astfel, când pacientul ajunge în cabinet, medicul care va trata cazul va fi pregătit să abordeze acel caz specific”, spune Vlad Șuteu, CEO și co-fondator Gumzzz, pentru forbes.ro.

Aplicația a înregistrat peste 1500 de utilizatori din toată țara, interesați să își programeze online următoarea vizită la un medic stomatolog, în faza de prelansare și a atras la mai puțin de două luni de la lansare și o investiție de 100.000 de euro din partea unui antreprenor din domeniul medical.

3. Cyscale
Platforma pentru monitorizarea sistemelor multi-cloud a fost lansată în 2018 în Cluj-Napoca de Ovidiu Cical, Manuela Țicudean, Laura Cical și Andrei Milaș. Are deja peste 50 de clienți B2B majoritatea din domeniul IT și are ca scop extinderea până la un portofoliu de peste 1000 în următorii 3 ani.

Cyscale a strâns în septembrie 2021 suma de 350.000 de euro în mai puțin de patru ore după ce compania a fost listată pe SeedBlink, cea mai mare platformă de crowdfunding din Europa de Sud-Est. Cyscale a reușit să strângă cu 50.000 de euro mai mult decât cei 300.000 de euro vizați inițial.
În prezent, Cyscale este evaluată la 2,3 milioane de euro, potrivit oficialilor Cyscale. Ei se așteaptă ca în 2023 valoarea companiei să fie de 30 de milioane de euro.

”Am semnat parteneriate cu mari companii pentru a ne extinde pe piața din SUA. În Europa ne dorim să atragem clienți în special din Anglia, Germania și Țările de Jos pentru că acestea sunt țările cu un nivel ridicat de adoptare a tehnologiei cloud și un număr foarte mare de companii,” declară Manuela Țicudean, co-fondator și project manager Cyscale.

4. AiVA
Startup-ul clujean, lansat în 2020, folosește tehnologia AI, dezvoltă soluții cu ajutorul cărora clienții retail pot obține infrastructură CCTV deblocând datele colectate, dar neutilizate, în vederea creșterii veniturilor și a eficienței operaționale.

”Ne concentrăm pe analiza comportamentului uman în fluxurile video disponibile prin infrastructura CCTV.” – Pushkar Chatterji, fondator şi CEO: AiVA.

Despre utilitatea acestor soluții ca cele oferite de AiVA ne spune blogul companiei. Chiar și Starbucks a folosit inteligența artificială pentru a vedea care sunt cele mai vândute băuturi în anumite zone. Astfel, cu ajutorul unor dispozitive care funcționează pe baza inteligenței artificiale, s-a putut stabili exact ce băuturi Starbucks preferă anumite persoane într-o anumită perioadă a anului.

În 2021, AiVA a fost nominalizat în top 100 A.I. startup-uri de către ”Mapping the Romanian Landscape Report”, realizat de Techcelerator, partenerul de investiții pentru startup-urile aflate în stadiu incipient din SEE. Deocamdată, fondatorii nu oferă detalii despre valoarea la care a fost evaluată compania, dar spun că unul dintre in­vestitori este un angel investor bine cunoscut pe plan local. Un alt investitor, din SUA, este product manager la Facebook, cu o largă experienţă în business.

De urmărit în domeniu: TeleportHQ – Start-up Clujean care a lansat o platformă online de creare de interfețe pentru utilizatori (user interface – UI), proiect în care a investit aproape 1 milion de euro, cea mai mare parte din fonduri europene. Platforma poate fi folosita de absolut oricine, atât timp cât utilizatorul are cunoștințe minime despre HTML și CSS, pentru că folosește AI ca mijloc de creare automată a codului. Platforma asistă sau automatizează complet procesul de construire a interfețelor utilizator. Modelul este unul freemium, cu posibilitatea de a accesa funcționalități adiționale contra cost. Iar compania dă asigurări că pentru educație, școli sau elevi, va fi gratuit pentru totdeauna.

5. StageMe
StageMe oferă soluții de video live streaming pentru e-commerce și comerț electronic fără integrări. Soluţia StageMe.Live, de tip SaaS, se adresează magazinelor online care vor să îşi crească vânzările.

Lansată în 2021 de Andrei Buze, Christian Wilhelm Roth, Marius Roman, Mihai Motocu, startup-ul româno-german a atras în primul an finanțări cu valoare estimată a 10% din companie, aceasta fiind evaluată acum la 1,6 milioane de euro. În cei peste 14 ani de dezvoltare și creștere a produselor SaaS în flux live, fondatorii au achiziționat individual clienți precum Sony, Microsoft, Benq, ArtBasel și Razer.

”StageMe cuprinde experiența noastră din produsele anterioare și totul se bazează pe o echipă matură și experimentată,” spune echipa StageMe.
Pentru 2022, startup-ul vrea să îşi extindă prezenţa şi în alte ţări din Europa.

„Avem clienţi care lucrează la implementarea acestui sistem şi promovează viitoarele evenimente. Estimăm că acest fenomen va lua amploare, imediat după ce primii noştri clienţi vor deservi ca exemplu”, a menţionat Andrei Buze, CTO StageMe.Live, pentru zf.ro.

Info: Programele constante de accelerare, competițiile și mentoratele descoperă constant noi produse care se pot transforma în inovațiile de mâine. Next Fintech este un program de accelerare dedicat startup-urilor fintech şi SaaS, care a debutat pe 25 ianuarie, se va încheia pe 25 martie. Zece startup-uri din cinci ţări, inclusiv din România, au fost selectate pentru a participa la această a doua ediție derulată cu sprijinul Google for Startups, GapMinder BV, Stripe, Seedblink, TechAngels, Asociaţia RoFintech şi Romania Tech Startups Association – ROTSA.
Tot ROTSA, o organizaţie non-profit din Cluj-Napoca, promovează interesele startup-urilor de tehnologie din România și organizează demersurile locale a European Startups Universe, un program de incubare ce se desfăşoară în paralel în 11 ţări UE din luna martie. Programul a încheiat înscrierile în 28 februarie, și în cadrul întâlnirilor îşi propune să conecteze sute de startup-uri aflate la început de drum cu experţi, fondatori de startup-uri de tip unicorn, investitori, VC etc.

6. Bookr
Platforma de rezervări online și gestiune a afacerii gestionează personal, programări și afacerea din domeniile beauty ș imai nou, medical. Lansată la începutul anului 2021, co-fondatorii săi sunt Andrei Covaciu, Flavius Fulea și Radu Vîtca.

BOOKR aduce posibilitatea unui tur virtual 3D integrat în afacere, iar la nici 2 luni de la anunțarea intenției de a atrage capital privat printr-o rundă de pre-seed, BOOKR a crescut cu 20% numărul business-urilor de pe platformă. Startup-ul clujean a atras o investiție de 120.000 de euro la final de 2021, la o evaluare inițială de 1 milion de euro.

În acest moment Bookr dezvoltă ramura medicală, aducând în echipă pe fostul director național Johnson&Johnson, Bogdan Haș.

”Ne concentrăm pe oferirea de soluții digitale integrate în ceea ce privește gestionarea programărilor și a stocurilor clinicilor medicale, acestea fiind cele mai mari probleme actuale identificate pe această verticală. În plus, începând cu luna ianuarie 2022 am dat startul primului parteneriat oficial din acest domeniu”, spune Flavius Fulea, CEO & Co-founder BOOKR, conform start-up.ro.

7. Stailer
Gândită tot ca o platformă de programări și lansată în noiembrie 2020, Stailer este un ajutor și intermediator între saloanele de beauty și beneficiarii care doreau soluții simple de căutare și programare.

Andrei Ursachi, alături de Attila Gere, Bogdan Clipici şi Naliciadji Vladislav au obținut în 2021 trei finanțări și dețin astfel o companie evaluată la 10 milioane de euro, o dublare a valorii de piață într-un singur an.

În 2022, este prezentă deja în 41 de orașe, iar aplicația este utilizată de peste 800 de români și include 900 de saloane partenere.

„Din cele aproximativ 6.000 de saloane care funcţionează în ţară, până la apariţia Stailer doar puţin peste 1/000 comunicau digital cu clienţii lor şi mult mai puţine ofereau posibilitatea programării online. Astfel, aplicaţia acoperă o nevoie importantă şi, în plus, oferă o experienţă plăcută, este simplu şi uşor de folosit”, a subliniat Andrei Ursachi, fondator Stailer, pentru adevărul.ro.

Din ianuarie 2022, Stailer se concentrează și pe înregistrarea saloanelor de înfrumusețare din Budapesta.

De urmărit în domeniu: Enso. Platforma dezvoltată de Enso este tot una de creare de legături între cerere și ofertă, de data asta în domeniul B2B. Şase antreprenori din Cluj-Napoca au investit 200.000 euro în 2020 pentru ca platforma să conecteze companiile cu peste 2000 furnizori de servicii B2B, din Cluj și Timișoara, cu o paletă de servicii la alegere din peste 100 de servicii diferite pentru administrarea afacerii, de la servicii de marketing, IT&C şi resurse umane, până la servicii de curăţenie şi facility management.

Opinie: Reuters lansează într-un articol ideea că succesul UiPath’s a aprins în startup-urile din Romania visele cu unicorni. Investiţiile în ecosistemul start-upurilor din România a urcat cu 130%, la 24 milioane de dolari în 2021 față de anul anterior, potrivit Dealroom.com. Tot în 2021, investițiile în piața românească au depășit bariera de 100 de milioane de euro pentru prima dată în era post-UiPath.

8. Synaptic
Companie clujeană ce utilizează tehnologia SSI (Identitate Auto-Suverană), Synaptic Identify a dezvoltat în 2020 selfDID, o platformă de identitate digitală. Fondatorii sunt Cristian Talle, Radu Chirilă și Cătălin Talle, iar platforma folosește o tehnologie bazată pe blockchain, pentru a oferi în premieră servicii de securitate cibernetică și identitate digitală descentralizată la nivel european.

”Acreditările digitale vor deveni în scurt timp un standard pentru o multitudine de interacțiuni: de la validarea unei adeverințe de angajat, la accesarea unui credit, semnarea unui contract de vânzare-cumpărare sau confirmarea unei certificări. Folosirea acestora va simplifica și eficientiza interacțiunile companiilor și instituțiilor guvernamentale cu publicul lor,” spune Radu Chirilă, Co-founder & Managing Partner, pentru digital-business.ro.

În 2021, reprezentanții platformei românești au anunțat un parteneriat cu americanii de la Trinsic Technologies, pentru ca tehnologia selfDID să fie disponibilă companiilor și instituțiilor americane.

9. Frisbo
Platforma românească de smart efulfillment cu acoperire europeană a fost evaluată în 2019 la 6 milioane de euro. A fost fondată de Bogdan Colceriu (co-fondator Trilulilu), iar printre clienții din portofoliul Frisbo se numără companii precum Bitdefender, Aosom, Nala, Sanovita, foodpanda, Meli Melo sau Intercars.

Startup-ul românesc de e-fulfillment a mai strâns 2 milioane de dolari în 2021 pentru a transforma livrările, atingând o evaluare de aproape 14 milioane dolari.

Planul Frisbo este de a-și extinde rețeaua europeană de distribuție și pentru a ajuta mai multe magazine regionale să se extindă online și să obțină acces la piețele vecine și îndepărtate.

„Contrar intuiției inițiale, noi nu urmărim achiziţii costisitoare, închirieri sau construcţii de hale noi, ci vrem să reactivăm spaţii neutilizate deja existente şi să le introducem în sistemul Frisbo, pentru a facilita accesul retailerilor la o resursă mai competitivă de fulfillment,”explică Bogdan Colceriu, Fondator Frisbo, pentru forbes.ro.

10. Neurolabs
Paul Pop, Patric Fulop și Remus Pop au co-fondat Neurolabs în 2018. Soluția prin care poți scana automat, fără ajutorul angajaților de la supermarket, produsele cumpărate, care sunt recunoscute automat, și la final doar plătești, este deja utilizată în țară. În 2019 aplicația a câștigat Best Innovation Startup la How to Web 2019, iar în 2020 obținea o investiție de 1 milion de euro.

”Misiunea Neurolabs este de a automatiza sarcinile vizuale repetitive, pentru a permite alocarea personalului în activități cu valoare adăugată mai mare”, explică Nicoleta Proștean, business development manager la Neurolabs.

În 2020 au participat la convertirea primei cantine inteligente din țară, într-un campus de business din Cluj-Napoca, care a introdus un sistem complet automat care va înlocui casele de marcat tradiționale.

Opinie: Hackathon-urile aniversare Innovation Labs, ce din martie lansează a 10-a ediţie a programului de pre-accelerare pentru startup-uri tech. Urmărește pagina ww.innovationlabs.ro/register pentru înscrierea la această ediție, din 12-13 Martie în Cluj-Napoca. Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc, iar printre echipele de succes ale programului de educație se numără și Bookr, dar și Synaptic.

„În ultimii ani, piața de IT a avut o evoluție constantă. Am văzut tot mai multe companii din domeniu care și-au dezvoltat afacerile, au continuat adoptarea variantei internaționalizării operațiunilor pe care le au și au profitat de oportunitățile de finanțare puse la dispoziție prin variile proiecte europene.”, spune Bianca Muntean, manager al organizației Transilvania IT Cluster, pornită la Cluj, unul dintre centrele importante pe piața de profil din România, într-un articol pentru economedia.ro.

Pe lângă hackatoane și incubatoare, companii care au demonstrat deja atingerea succesului s-au orientat în dezvoltare și spre zona de mentorat sau descoperire de talente. Mai jos vedem două exemple.

11. Oves.ro
Oves Enterprise, companie înfiinţată în 2015 la Cluj, oferă servicii complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituţii guvernamentale internaţionale etc.

În 2021, a deschis primul birou din afara României, în Germania, iar de la 68 de membri, în 2021, echipa urmează să ajungă la 130 în acest an.
Startup-ul specializat în dezvoltare de software va investi de asemenea 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea de soluţii, achiziţii de companii şi în parteneriate strategice, a anunţat compania într-un comunicat de presă transmis în februarie 2022.

12. Tradesilvania
Un start-up lansat în 2018 în Cluj-Napoca, lansează în 2022 un fond de investiții în companii din domeniul blockchain, cu un buget de 500.000 de euro.

“Deși beneficiile comerciale sunt de dorit, scopul principal este creșterea ecosistemului alături de alți antreprenori și dezvoltatori entuziaști”, afirmă Răzvan Moldovan, cofondator și Deputy CEO al Tradesilvania, pentru profit.ro.

Tradesilvania tocmai a anunțat includerea în echipă a Mihaelei Anamaria Drăgoiu, profesionist cu experiență de peste 20 de ani în cadrul ONPCSB – Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Compania clujeană oferă o platformă digitală specializată în investiții și tranzacționarea criptomonedelor, un portofel electronic securizat și o aplicație mobilă.

Reprezentanții Tradesilvania spun că în 2021 a existat o creștere de 600% a numărului de companii din România care au investit în criptomonede și bunuri digitale.

O cercetare a Romanian Tech Startups Association (ROTSA) relevă că profilul startup-urilor de tehnologie din România este de organizație înregistrată local, activă pe piață de mai puțin de 4 ani, cu mai puțin de 4 angajați și o cifra de afaceri de aprox 150.000 de euro pe an.
Este o șansă pentru studenți, tineri antreprenori și vizionari să construiască pe urmele lăsate deja de aceste companii tinere și să profite de oportunitățile lansate de entități locale, internaționale și chiar de companii care după ce au obținut rezultate doresc să ajute și alți vizionari să lucreze la propriile soluții pentru viitor.

Urmează noi evenimente de top și de mari emoții pentru companiile tinere în căutare de finanțări sau investitori, de parteneri sau colaboratori. Pentru a fi la curent cu noutățile din domeniu, pentru a sprijini start-up-urile și a participa la evenimente de unde vor veni potențialii noi unicorni, urmărește canale ca rotsa.ro, clujstartups.com si startupsnthecity.com.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!