Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.
Nouă ne place să venim cu cele mai faine și inedite recomandări pentru tine, fie că este vorba despre cazări, trasee de drumeții în natură sau de evenimente pe care nu trebuie să le ratezi anul acesta. Cu toate acestea, ne place și să descoperim producători locali, care merită toată aprecierea și susținerea voastră și a noastră.
Iar cum se apropie sărbătorile de Crăciun, ne-am gândit să-ți sugerăm astăzi câțiva producători de brânzeturi din Cluj și din apropiere, a căror produse le poți include cu ușurință în platourile pe care le vei pregăti pentru cei dragi, mai ales pentru că sunt preparate cu multă atenție și răbdare, din lapte de la ferme. Unde mai pui și faptul că majoritatea sunt pregătite după rețete consacrate și există alternative care conțin condimente cât mai inedite?
Caseus este un atelier de brânză maturată din Cluj, iar printre produsele lor se numără brânza Port Trapist, care este maturată timp de 3 luni, are un gust ușor de nucă, iar coaja este puțin mai picantă. Mai există și varianta care este maturată 9 luni, dar care are un gust mult mai intens, ambele sunt produse din lapte de vacă pasteurizat. Mai poți opta și pentru brânza Gouda, maturată timp de 4 luni sau pentru o Ricotta proaspătă, care se poate servi foarte bine și la micul dejun. Toate acestea se găsesc în mai multe locații, cum ar fi Magazinul de Legume-Fructe de pe Strada Borhanciului, unde găsești atât legume și fructe, cât și produse locale, o altă opțiune ar fi Magazinul ALAC din centrul orașului nostru, Magazinul mobil Sat pentru Oraș, care se deplasează prin Cluj-Napoca, iar pentru a afla locația lor curentă, poți afla de pe pagina lor de Facebook. Alte variante de magazine situate în apropiere mai sunt și în Florești, la Brutăria Claudia sau în Gheorgheni, pentru cine este în trecere, la Magazinul Sătesc. Cea mai rapidă modalitate de a comanda de la Caseus este chiar de pe site-ul lor.
De NarCheese cu siguranță ai mai auzit, mai ales dacă ești un fan al produselor locale, preparate cu multă grijă și cu ingrediente naturale. De curând și-au deschis și un nou magazin fizic, pe strada Memorandumului, la numărul 2. De aici poți veni să vezi cu ochii tăi toate brânzeturile și preparatele lor din lapte, cu care îți poți hrăni toată familia, indiferent de cât de pretențioși ar fi în ceea ce privește brânza. Poți cumpăra de la brânza maturată Raclette, până la telemea proaspătă, cașcaval sau cremă tartinabilă. Produsele lor au la bază lapte de bivoliță, lapte de oaie, de capră sau de vacă, toate crescute cât mai sustenabil la Ferma „Frații Pintea”.
Continuăm cu Bonas, care au un magazin în Dezmir de la care poți cumpăra o mozzarela foarte bună, cașcaval, dar și iaurturi, unt, smântână sau chiar și înghețată. De curând și-au deschis un magazin și-n București, așa că le poți da de știre și prietenilor tăi pasionați de brânzeturi cât mai naturale. Pentru comenzi sau pentru mai multe detalii despre produsele Bonas, poți arunca oricând o privire pe pagina lor de Facebook sau chiar pe site.
Pe aproape de Cluj se află și Ferma cu Omenie, de unde poți cumpăra poate cea mai bună brânză de burduf din Transilvania sau chiar și din România. Tot de la ei am aflat și că brânza de burduf este cel mai vechi tip de brânză fabricată la noi. Pretty nice, nu? Pe lângă aceasta, îți mai poți faci provizii de telemea sau de cașcaval, cu care să-ți încânți toți oaspeții de Paște. Ferma cu Omenie a primit anul trecut mai multe premii pentru cel mai bun produs din categoria Brânzeturi, dar și premiul special pentru diminuarea risipei alimentare pentru MiniBrânza de burduf pe care tocmai ce urmează să o introducă în sortimentul lor.
Tot pe aproape de Cluj se află și Manufactura de Brânză, mai exact la Cund, județul Mureș. Deși aici se produce un singur tip de brânză maturată, prin adăugarea unor elemente precum cărbune vegetal, ierburi secuiești, busuioc, chimen, Fetească Neagră de la Villa Vinea, dar și multe altele, ai posibilitatea de a comanda din mai multe sortimente, pe care le poți adăuga la masa de sărbători, la brunch-ul de duminică sau chiar la un picnic cochet, având în vedere că vremea este tot mai prietenoasă cu noi. Poți comanda foarte ușor, direct de pe site.
Printre cei care au copilărit la țară, majoritatea știu că cea mai bună brânză se găsea chiar acolo, când bunicii îți puneau în farfurie cele mai proaspete bucate. Așa că nimic nu se compară cu brânzeturile făcute la fermă sau cu laptele de la fermă, unde și timpul parcă e mai răbdător cu natura, cu oamenii și, implicit, cu bucatele lor.
Tu de unde ai cumpărat cea mai gustoasă și sănătoasă brânză din Cluj?