În decembrie, înaintea sărbătorilor de Crăciun, am povestit într-un material anterior despre modalități de combatere a risipei alimentare. La momentul respectiv recomandam ca dacă vrei să faci o faptă bună de sărbători, să te orientezi înspre Banca pentru Alimente Cluj. În spațiile lor de donații din magazinele Lidl din Cluj, s-au putut dona, la momentul respectiv, alimente neperisabile pe care ei, mai apoi, le-au transportat în zonele unde a fost cea mai mare nevoie de ele. Această soluție face parte dintr-o serie de măsuri luate de către Lidl România împreună cu Rețeaua Băncilor pentru Alimente. Alături de Rețea, Lidl România desfășoară mai multe măsuri. Pe de o parte, Lidl donează constant către Rețea produse alimentare comestibile și non alimentare care, din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață. Pe de altă parte, prin acțiunile de colectare de alimente din magazine, au reșit să găsească această soluție de a implica și clienții.
Ca să contribuim cu pași mici, dar concreți la reducerea efectelor negative pe care risipa alimentară le produce asupra economiei și a populației, iată ce putem să facem chiar de astăzi.
Cum să alegi conștient și responsabil ce cumperi și ce mănânci
De câte ori ți se întâmplă să intri într-un supermarket pentru că îți este foame și ajungi să cumperi mâncare suficientă pentru câteva zile? Fiindcă nu ajungi să consumi produsele respective, ele ajung să expire și, mai apoi, să fie aruncate. Alături de această problemă mai intervine și porționarea greșită a mâncării, depozitarea necorespunzătoare. Soluția și deopotrivă răspunsul la fiecare dintre aceste probleme este reprezentată de listele de cumpărături. Atunci când planificăm ce urmează să achiziționăm, trebuie să luăm în calcul câte mese avem pe zi, pentru câte persoane este mâncarea și care sunt cantitățile de ingrediente de care avem nevoie. În acest fel nu ajungem să achiziționăm prea multe produse, pe care mai apoi să le aruncăm. Timpul pe care îl investim în direcția aceasta n-are să fie altceva decât: a. timp investit într-o dietă proprie mai echilibrată și b. aducerea aportului personal la o planetă mai sănătoasă.
Ce înseamnă PPD și CCC – și cum să ții cont de aceste concepte
Ținând aproape cu resursele Food Waste Combat, am aflat cât de important este să Planifici, să Porționezi și să-ți Depozitezi corect alimentele, precum și să Fii Creativ, Curajos și Curios cu mâncarea ta. Tot de la ei am aflat și câteva trucuri importante pentru depozitarea lucrurilor în frigider, printre care și următoarele sfaturi anti-risipă:
– nu aglomera frigiderul, lasă aerul să circule;
– stabilește o zi din săptămână pentru curățenia din frigider;
– Cutia de Consum Imediat – trucul secret anti-risipă, pe raftul cel mai ușor de observat – pune aici alimentele desfăcute, pe care să le mănânci cu prioritate ca să eviți să le pierzi prin frigider;
– legumele și fructele nu sunt mereu vecini buni, de aceea trebuie ținute despărțite în sertarul de jos. Fructele se țin în frigider după ce se coc mai tare. Verdețurile – în apă, cu frunzele acoperite;
– salatele asortate se păstrează bine la frigider, dacă nu au sare și dressing sau sosuri deja adăugate;
– odată deschise, păstrează mâncărurile gătite în caserole separate pentru a le prelungi viața pe raft. Este de preferat să folosești caserole din sticlă sau oțel inoxidabil. Încearcă să folosești cât mai puțin plastic în păstrarea alimentelor.
Lista MUSAI anti-risipă, conform Food Waste Combat – și de ce e important să o ai la îndemână
Lista MUSAI anti-risipă aduce împreună 10 reguli pe care să le ai în vedere în momentul în care alegi ce cumperi și ce mănânci. Conform Food Waste Combat, ar fi bine să:
– planifici cumpărăturile și mesele săptămânale;
– folosești tot ce ai cumpărat;
– reduci porțiile de mâncare;
– iubești fructele și legumele urâte și să cumperi hrană locală;
– înveți (și ții cont) de regulile de depozitare și conservare (în cămară, frigider și congelator);
– gătești creativ și din resturi;
– iei mâncarea în plus la pachet (în oraș și de la serviciu);
– împarți mâncarea cu alții;
– stabilești o zi de curățenie în frigider;
– începi să faci compost – despre care am povestit mai multe aici.
Cum să începi chiar de azi: colecta alimentară din magazinele Lidl
Nu doar în preajma Crăciunului, ci și în preajma Paștelui, anul acesta, Lidl în colaborare cu Banca de Alimente Cluj, ca parte a colectei care se desfășoară la nivelul întregii țări, au pus la punct, în magazinele Lidl din oraș, câte un punct de colectare pentru alimente. Astfel, în până în data de 1 mai, clienții sunt invitați să doneze produse alimentare neperisabile în cutiile special amenajate la ieșirile din magazin. Produsele care pot fi donate sunt semnalizate la raft în magazinele Lidl participante și fac parte din categorii neperisabile, care nu necesită o temperatura specială de păstrare, precum: alimente de bază (ulei, făina, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri. Alimentele donate vor fi distribuite prin intermediul Băncilor Regionale pentru Alimente din Cluj-Napoca către beneficiarii aflați în grija ONG-urilor partenere ale rețelei. Bătrânii, copiii și adulții în prag de sărăcie sau persoanele cu dizabilități sunt doar câteva dintre categoriile defavorizate care se vor bucura de sprijin prin intermediul acestei inițiative.
În Cluj-Napoca se poate dona în următoarele magazine:
– Lidl – Str. Alexandru Vaida Voevod, nr. 59;
– Lidl – Str. Aurel Vlaicu, nr. 182;
– Lidl – Calea Baciului, nr. 47A;
– Lidl – Str. Bună Ziua, nr. 57;
– Lidl – Str. Frunzișului, nr. 87 – 89;
– Lidl – Str. Republicii, nr. 109.
Așadar, în care dintre magazinele Lidl din Cluj vei dona până în data de 1 mai?