Cum a fost la… Piața Oser. Despre antichități, chilipiruri și oameni

Home $ Articole $ Cum a fost la… Piața Oser. Despre antichități, chilipiruri și oameni

by | May 10, 2022 | Articole, Cum a fost la

Weekend-ul trecut am făcut o vizită la Piața Oser. Trebuie să vă mărturisesc că este una dintre activitățile mele preferate pentru o dimineață de Sâmbătă. Îmi place cel mai mult aici diversitatea, energia și entuziasmul oamenilor. Acestea s-au schimbat odată cu pandemia, iar diferențele s-au resimțit pentru o lungă perioadă de timp, atât ca flux de oameni, cât și ca diversitate a produselor care se pot achiziționa. Chiar și așa, ultima vizită m-a surprins plăcut, însă vă voi spune puțin mai jos exact de ce.

Să începem cu câteva detalii logistice. Oser-ul, pentru cei care încă nu l-ați vizitat, este piața de vechituri a Clujului. Ea se află în apropierea Bulevardului Muncii, pe strada Bobâlnei 65. Cu autobuzul se poate ajunge ușor acolo din Piața Mihai Viteazul, dacă iei numărul 36B sau 52. Dacă alegi să mergi cu mașina, există o parcare a pieței, pentru care trebuie să plătești 4 lei.

Oser-ul este deschis numai Sâmbăta, de la 6 la 13. În funcție de ora la care alegi să mergi, poți alege și mijlocul de transport. Dimineața este ușor de ajuns cu mașina, deoarece încă nu e aglomerație. După ora 9, în schimb, se formează cozi interminabile pentru parcare. La ultima mea vizită, am făcut o oră la coadă. În aceste condiții, ideal ar fi să optezi pentru mijloacele de transport în comun. Oricare dintre variante ai alege, sigur vei ajunge. Traseul este unul ușor, iar când te apropii, de ghidezi după mulțimile de oameni. La intrarea propriu-zisă nu am văzut coadă până acum, pentru că merge destul de repede. Costă doar un leu, iar dacă ai banii pregătiți, în câteva secunde ai și intrat.

Ce găsești la Oser? Bună întrebare. Răspunsul este orice. Sau poate aproape orice. Ideea este doar să ai timp și energie să te plimbi printre toate stand-urile. Piața este împărțită pe mai multe sectoare, fiecăruia aparținându-i câte o literă, pentru a fi mai ușor să ne orientăm. Nu pot spune ce găsești în fiecare raion, pentru că nu este o delimitare a lor atât de precisă, însă ai ocazia să găsești haine, încălțăminte, obiecte de mobilier, decorațiuni, vase de bucătărie, jucării, cărți, biciclete, soluții de curățenie, alimente și multe altele. Nu cred că e ceva ce ți-ai putea imagina și nu găsești aici. Sau, cel puțin, eu încă nu am găsit ceva.

În ceea ce privește oamenii care frecventează Oser-ul, diversitatea este și mai pronunțată. Cea mai mare categorie cred că sunt tinerii pasionați de antichități, sau, de ce nu, de articole ieftine pe care le pot recondiționa și reutiliza. Cu toate acestea, am văzut foarte multe familii cu copii la ultimele vizite. Ilinca, o mămică care a venit cu fetița ei weekend-ul trecut, ne-a spus că vin măcar o dată pe lună și mereu împreună. Asta pentru că a adus-o pe fiica ei, Mara, o singură dată și de atunci insistă mereu să revină.

Prima dată am venit în căutarea unei biciclete pentru Mara, iar de atunci mereu asociază ziua de sâmbătă cu Oser-ul. I-a plăcut că se afla printre atâția oameni și a văzut tot felul de obiecte interesante și mereu insistă să revenim. De cele mai multe ori nu cumpărăm nimic, doar ne uităm, admirăm și mergem mai departe.

Tot așa și eu, vă spun sincer. Deși uneori mai merg acasă cu câte vreun obiect de decor pe care nici nu știu exact unde să îl pun, însă nu mă pot abține. Mai ales că mereu dau de câte un vânzător simpatic, cu care mai și stau la povești, iar după, cum să pot pleca fără să iau ceva? Eu una, nu pot. Tot așa l-am cunoscut și pe domnul Dumitru sau Mitică, cum îi mai spun oamenii. El vinde bijuterii și deși nu am cumpărat vreodată ceva de la el, mereu mă opresc să povestim. M-a oprit el odată să îmi spună despre călătoriile lui, iar de atunci îi mai povestesc și eu despre ale mele.

Eu vin la Oser din plăcere. Sunt pensionar de 5 ani și prefer să vin aici, decât să stau acasă. Când mai călătoresc, aduc tot felul de lucruri interesante, fiecare cu câte o poveste. Pe unele le mai și spun oamenilor care cumpără obiecte de la mine, dar majoritatea nu ascultă. Așa sunt oamenii acum, nu au timp de nimic.

În schimb, dacă nu ești iubitor de chilipiruri sau antichități și nici nu vrei să îți schimbi garderoba sau mobilierul, tot aici este și piață de fructe și legume. De data aceasta, am simțit mirosul de căpșuni proaspeți încă de la intrare, printre aromele de mici și grătare. Iar de legumele de sezon sunt la mare căutare mereu. În schimb, dacă preferi mai degrabă ceva dulce, o să îți placă la nebunie stand-urile cu fursecuri turtă dulce și halva. Nu știu cum e în cazul vostru, dar pentru mine, acesta este fix gustul copilăriei.

Să nu uităm de cea mai populară parte a pieței, zona de „food court”. Vreo 5-6 tarabe cu mici, grătare, cartofi prăjiți și răcoritoare și un lung șir de mese, unde la poți savura pe toate. E fix atmosfera aceea de zilele orașului, cu mirosul ei specific. Simți, așa-i? Dacă ajungi aici, neapărat să încerci și din bunătățile astea. Parcă experiența e fără farmec altfel. Gustul lor este absolut genial, mai ales după o sesiune de plimbat printre tot felul de obiecte vechi și interesante.

Ce m-a surprins de această dată? Fluxul foarte mare de oameni, diversitatea produselor și sentimentul de „parcă am revenit la normal”. Odată cu pandemia, atmosfera a fost schimbată aproape radical, însă acum a fost diferită. Fără măști, fără distanțare, însă cu multă energie și voie bună. Cam așa a arătat vizita la Piața Oser, de weekend-ul trecut.

Vouă ce vă place cel mai mult acolo?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!