#ClujLife Office Takeover la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj: Patru perspective asupra bunăstării la locul de muncă

Home $ Articole $ #ClujLife Office Takeover la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj: Patru perspective asupra bunăstării la locul de muncă

Angajaților companiei Bosch le place să spună că inima Bosch-ului sunt oamenii și tehnologia, iar câteva întâlniri și vizite în centrul acțiunii ne-au convins că așa și este. Dacă ar fi să amintim un avantaj pentru care chiar merită să aspiri la o poziție în această companie este acela de a ști că nu te vei simți niciodată singur. Fii doar curios și restul va veni de la sine.

Centrul de Inginerie a fost înființat în 2013 în Cluj ca parte integrantă a rețelei de inginerie globală Bosch, cu birouri în centrul orașului, dar și în incinta Fabricii Bosch Cluj din Jucu. Începând cu 2021, Centrul de Inginerie Bosch și-a extins activitatea și în București.

Am prospectat terenul la Cluj pentru a afla din surse sigure care sunt beneficiile pe care le oferă compania și ce presupune să ajungi să lucrezi într-un centru de inginerie de top. Vă invităm să cunoașteți Centrul de Inginerie prin povestea a patru angajați cu care ne-am întâlnit noi.

Pentru Vlad Scubli, aventura Bosch a început în 2014. Era proaspăt absolvent al unui Masterat în Sisteme Automate Avansate și împreună cu actuala lui soție s-au mutat la Cluj-Napoca. La acel moment, Bosch era în topul alegerilor lui Vlad pe baza studiilor lui și valorilor sale, așa că nu a refuzat oportunitatea de a se angaja, într-o primă etapă, în sectorul de producție, în domeniul calității. Înainte de a se alătura Centrului de Inginerie unde acum ocupă poziția de Group Leader, Vlad a avut rolul de Application Engineer precum și alte roluri în companie.

„Eram șapte oameni la început, dar echipa a crescut și e formată acum din două departamente cu peste 100 de oameni. Am fost Application Engineer inițial, apoi am avut și rol de Team Leader și cu timpul a fost creat un grup”, explică Vlad. În prezent, Vlad e responsabil de proiecte cu senzori cu ultrasunete pentru clienți externi, OEM, în domeniul ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Mai exact, echipa lui se ocupă de dezvoltarea sistemelor de asistență la parcare, fie că e clasică, semi autonomă sau autonomă, precum și de partea de funcții de viteză ridicată.

Parcursul lui Vlad în companie este exemplul cel mai concret al modului în care Bosch îți dă posibilitatea de a evolua în direcția pe care ți-o dorești, fie că urmărești o poziție de leadership sau cauți să te specializezi pe o anumită arie. Șansa de evoluție există tot timpul. În calitatea lui de Group Leader, Vlad are în responsabilitate o echipă pe care trebuie să o mențină în primul rând fericită. În al doilea rând, trebuie să se asigure că echipa va livra la timp, că lucrează corect, că toate competențele membrilor echipei corespund, să se asigure de partea lor de productivitate, de business plan, de salarii etc. În plus, chiar dacă are rol de lider, Vlad continuă să se implice și la nivel tehnic.

Un aspect foarte important al culturii Bosch ține de strategia companiei, a departamentelor și a grupurilor cu accent pe faptul că fiecare om în parte să înțeleagă unde se încadrează el în strategie pentru a avea o direcție.

La nivel de echipă, e foarte important când alegi un om. Competențe și studii toată lumea are, însă trebuie să ai și caracter. Complexitatea proiectelor ține oamenii motivați. Cu cât este un proiect mai complex, cu atât devine omul mai curios. Clienții noștri sunt producători de mașini și atunci interacțiunea directă cu ei, vizitele la ei sau pe site-urile lor de development unde se lucrează doar pe vehicule confidențiale, menține un nivel ridicat de curiozitate în echipă – precizează Vlad.

Proiectele pentru clienții OEM au diferite grade de complexitate, aflăm de la Vlad, iar “milestone-uri” dinamice de la acești clienți creează un mediu de lucru unde flexibilitatea este cheia. Clienții au centrele de dezvoltare în diferite locații ale lumii, fie că este vorba de Europa, Asia sau alte regiuni, locații care de cele mai multe ori trebuie vizitate. De asemenea, echipele din Cluj lucrează cu colegi din locații Bosch din toată lumea, fie că este pentru a se ajuta unul pe altul sau pentru a coopera pentru livrarea unui proiect de mare amploare.

Eu sunt foarte mulțumit de progresul meu în companie și pot spune că sunt un exemplu că da, se poate. Îmi dă un sens în ideea în care sunt bucuros când văd că oamenii din echipă reușesc, că echipa e felicitată. Iar când știu că și eu am contribuit să îi aduc la nivelul de competențe și la nivelul la care stăpânesc activitățile fără probleme, este cu atât mai satisfăcător – consideră Vlad.

Cele mai mari provocări pentru Vlad în rolul pe care îl are țin de schimbare. Iar schimbările pot interveni de azi pe mâine, în funcție de nevoile clientului.

Atunci este nevoie de un nivel de flexibilitate foarte ridicat atât din partea lui, cât și a echipei. În momente așa cruciale te poți trezi într-un taskforce, sau poți afla că ai de lucrat o cantitate de muncă într-un sfert din timp. Dar astfel de cazuri sunt destul de rare. Nu la fel putem spune de satisfacții, care vin la fiecare pas atunci când vezi un vehicul pe stradă care parchează singur știind că pentru a putea face asta mi-am adus și eu contribuția – precizează Vlad.

Să nu înțelegem că nivelul de presiune și stres nu poate fi destul de mare uneori. În aceste cazuri este important ca oamenii să înțeleagă impactul lor asupra proiectelor, să înțeleagă că de ceea ce fac ei depinde dacă o mașină intră sau nu în producție. Pentru Vlad e important ca în calitate de Group Leader să simtă pulsul echipei. Fiecare om poate să ducă un volum de muncă în funcție de experiență. De aceea e important ca într-un proiect să existe atât oameni cu multă experiență, cât și cei cu mai puțină experiență care încă învață. „Uneori chiar mă simt bine când avem proiecte mai solicitante, mă motivează. Poate sunt un consumator de stres, dar mă motivează. Transform stresul în energie pozitivă și mă alimentează”, precizează Vlad.

Flexibilitatea programului este la Bosch un alt avantaj pe care fiecare îl poate „exploata” liber. Poți să lucrezi de la birou, poți să lucrezi de acasă, sau de unde vrei din România, atâta timp cât ai o conexiune la internet și îți îndeplinești sarcinile. Libertatea de mișcare îți permite, de exemplu, ca vineri la ora 16:30 să îți închizi laptopul și să fii direct în mijlocul acțiunii, la țară cu familia, sau la munte cu prietenii fără a pierde ore bune în trafic pentru a ajunge la destinația din weekend.

Ziua lui Vlad începe cu o cafea bună împreună cu colegii lui. De cele mai multe ori cafeaua e urmată de o ședință de reporting sau de management alignment, iar alteori de o deplasare la Jucu pentru activitățile tehnice. Cea mai mare provocare pentru Vlad în companie a fost însă luna martie 2020 când a trebuit să lucreze de acasă din cauza pandemiei.

Pentru anumite persoane home office-ul e avantajos, dar mie îmi place să separ munca de viața personală. Mie nu îmi place să stau singur într-o cameră cu un laptop, îmi place să socializez cu oamenii, să îi văd – explică Vlad.

Orice variantă de lucru ai alege, ca angajat Bosch îți rămâne timp să îți dezvolți și pasiunile. În cazul lui Vlad, dronele, lumea automotive și home brewing-ul, sunt pe prim-plan. Lui Vlad i-au lipsit în pandemie întâlnirile periodice cu departamentul lui, ieșirile pe terasă la o pizza sau la bere. I-a lipsit și drumul la birou pe trotinetă sau pe bicicletă și toate beneficiile pe care Bosch le pune la dispoziție în noul sediu. Ca antrenor personal certificat, Vlad se bucură de foarte multe ori de sala de fitness de la etajul întâi. În plus, la Bosch ai sisteme prin care îți poți deconta transportul în comun, ai biciclete electrice pe care le poți folosi prin sistem de rezervare, ai asigurări medicale foarte avantajoase, consiliere în nutriție și un mediu extrem de prietenos în care îți poți descoperi skill-uri nebănuite.

Transparență și sinceritate, acestea sunt valorile cel mai des reiterate atunci Vlad și ceilalți colegi ai lui vorbesc despre compania Bosch.

Cine își dorește să lucreze la Bosch, să știe că vine într-un mediu în care poate să se dezvolte, în care nu va avea frica zilei de mâine, un mediu de lucru cu provocări în care poți să explorezi ce îți place. Avem producție și engineering. Poți vedea întreaga arie a engineering-ului și a producției la noi. Avem trei hale de producție în Jucu, un birou de engineering aici, un birou de engineering în Jucu și organizația continuă să se dezvolte.

În aceeași zi în care l-am cunoscut pe Vlad, am vrut să ne convingem că perspectiva lui nu e singulară. Am povestit și cu Patricia Coman, absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare la UTCN, cu o experiență deja de cinci ani în companie, care ne-a confirmat că mentalitatea și valorile Bosch sunt într-adevăr sănătoase. Cu cât a început să ne povestească mai multe despre parcursul ei, cu atât am fost mai curioși să aflăm toate detaliile.

Patricia a obținut la Bosch un prim job pe domeniul în care a studiat. Într-o primă etapă ea a intrat într-o echipă de Model Based Function Developer, care de la 3 persoane s-a extins astăzi la mai mult de 20. Trecerea de la proiecte studențești la cele din industrie a fost destul de abruptă.

Noi ne ocupăm de partea de siguranță funcțională a vehiculelor, dar cu particularitățile fiecărui client. Siguranța funcțională este un subiect de sine stătător și văzând tot mai mult interesul în ceea ce privește conducerea autonomă și automatizată, realizez că pot contribui prin munca mea la siguranța pasagerilor, pietonilor și vehiculelor – și asta îmi place cel mai mult – spune Patricia.

De anul trecut, Patricia are rolul de Software Development Team Leader pentru o echipă cu o medie de vârstă sub 30 de ani. Îi place spiritul echipei ei cu atât mai mult cu cât a văzut-o crescând încă de la început. Când echipa lucrează la birou, ei de obicei își încep ziua cu o cafea, cu un joc de foosball (cho-cho), și unele după-amieze le petrec împreună în oraș.

Dacă privesc în urmă, mă bucur să văd că am evoluat treptat și, cu siguranță, grupul în care am intrat m-a ajutat sa mă adaptez. Atâta timp cât ești deschis să înveți, crești inevitabil, te dezvolți și simți că faci ceea ce trebuie. Asta simt eu. Acum ca team leader încerc să fac același lucru cu noii colegi. Să le transmit aceeași poftă de învățare pe care o am și eu – explică Patricia.

În cazul ei, nivelul de stres depinde de mai multe lucruri. „Stresul, cred eu, este un cumul de sentimente. Am avut momente în care am fost stresată, bineînțeles, dar cred că în acești ani am învățat și cum să mă descurc în situații mai stresante. Deciziile pe care le iau ar putea, spre exemplu să îmi aducă o stare de stres, dar atâta timp cât sunt împăcată cu ceea ce fac, sunt liniștită” precizează Patricia, mărturisind că la început nu reușea tot timpul să găsească echilibrul între viața personală și cea profesională. A avut perioade în care din prea mult entuziasm lucra și mai mult decât era necesar. Acum a depășit momentele acelea și și-a găsit propriul echilibru care pare să funcționeze.

Cred că întreaga mentalitate Bosch e foarte bună și valorile Bosch sunt sănătoase. Eu, cel puțin, mă identific cu ele. Suntem cu toții diferiți, cu personalități diferite. Dar ce e important pentru mine este că simt că sunt ascultată și nu doar atât, lucrurile se și schimbă în bine. Spre exemplu, una din valorile Bosch este în stransă legătura cu responsabilitatea pentru comunitate și mediul înconjurător. Îmi place să știu că firma în care lucrez se preocupă de protecția mediului, care se regăsește de altfel și printre preocupările mele personale – precizează Patricia.

Dintre toate beneficiile pe care i le oferă compania, Patricia este cea mai recunoscătoare pentru activitățile de CSR (Corporate Social Responsibility), despre care ar putea vorbi ore în șir. A fost implicată în multe dintre ele și participând la fiecare în parte, i-a crescut tot mai mult încrederea în firmă.

În 2019 Bosch s-a alăturat programului Big Build și am avut ocazia să particip și eu ca voluntar. A fost greu dar fascinant să vezi că într-o săptămână, cu ajutorul tău, cinci case sunt ridicate de la zero. Satisfacția nu poate fi descrisă în cuvinte. O altă activitate mare a fost să renovăm o școală în urma donării teambuilding-ului care în mod normal ar fi trebuit rezervat distracției. A durat trei luni să pregătim planul, în funcție de clasele din acea școală și de nevoile lor. Am fost ajutați de părinții copiilor, chiar și de copii și a fost cel mai bun exemplu de solidaritate pe care îl văzusem până atunci – ne spune Patricia.

Mai departe, ne-am mutat discuția la 25 de km distanță, la cealaltă locație a Centrului de Inginerie, adică la Jucu, unde următorul nostru protagonist, Mihai-Răzvan Barbu, ocupă în prezent poziția de Group Leader pe Hardware Integration. Răzvan a început din studenție să lucreze la Bosch în perioada 2016-2017, iar după absolvire a venit pe o poziție full-time de Hardware Design Engineer. A debutat în carieră direct printr-o colaborare cu colegii din Germania. Astăzi mărturisește că a avut mentori buni, mult noroc și un lider extraordinar care l-a ajutat să se dezvolte.

Nu mă plictisesc în Bosch nicio zi, nu am avut muncă de rutină, tot timpul ceva s-a întâmplat și dacă cineva vrea vreodată să încerce, Bosch e o companie care îți va oferi la fel de multe provocări pe cât poți tu să duci. Limita ești tu. Sunt foarte multe încercări, și ca inginer pot să spun că acestea sunt cele care te motiveaz – spune Răzvan.

Momentan ocupă poziția de Group Leader pentru o grupă care se ocupă de dezvoltarea de unități de control electronice pentru motorul de combustie. Proiectele Bosch sunt un cadru foarte bun dezvoltării profesionale datorită complexității lor. Răzvan a trecut prin multiple roluri printre care cel de Team Leader, cât și de Group Leader și știe cel mai bine să ne explice diferența dintre cele două.

Ca team leader ești implicat în proiecte tehnice și ești concentrat și pe echipa pe care o conduci. Poziția de group leader implică deja un alt nivel de responsabilitate, atenția fiind îndreptată asupra oamenilor. Trebuie să te asiguri că oamenii dispun de tot ce au nevoie pentru a-și face treaba. Trebuie să îi asculți, să iei măsuri, tot timpul să păstrezi o comunicare transparentă, atât cu ei, cât și cu partenerii. Posibilele impedimente trebuie adresate întotdeauna – precizează Răzvan.

Experiența acumulată și mentorii pe care i-a avut la rândul lui, l-au făcut pe Răzvan să înțeleagă că a fi lider nu înseamnă să fii tu în lumina reflectoarelor, ci să contribui la dezvoltarea celor din jurul tău. Îi place această ipostază pentru că îi oferă și lui oportunitatea de a învăța din experiențe. „La început am fost un grup restrâns pe care liderul la vremea actuală l-a construit. Eu inițial am vrut să fiu expert tehnic, dar satisfacția cea mai mare a fost să văd că oamenii pe care îi mentorez se descurcă și au succesul lor în proiecte”, explică Răzvan.

Asemenea colegilor săi, Răzvan apreciază la Bosch flexibilitatea programului. Știe când proiectul are nevoie de o mai mare implicare din partea lui. Trebuie tot timpul să existe un echilibru. Iar când cineva are o problemă, trebuie ajutat. Vorbind de probleme, Răzvan ne transportă în lumea pieselor lego. „Fiecare problemă eu o împart în niște bucățele mici de lego. Gândirea aceasta m-a ajutat să progresez repede și să reușesc să mă ocup de proiecte atât de complexe”, adaugă Răzvan.

Anxietatea și stresul apar în cazul fiecăruia dintre noi când începe un job nou. Unii se stresează mai mult, alții mai puțin. Stresul e prezent mai ales într-o companie multinațională tot timpul, explică Răzvan din propria experiență. Avantajul în Bosch e că niciodată nu a simțit că este singur. Tot timpul a avut o plasă de siguranță, fie că au fost experți, lideri, sau oameni din alte locații din companie.

Suntem o comunitate care lucrăm împreună pentru a găsi soluții. Stresul înveți să îl controlezi altfel atunci când știi că nu ești singur. La început stresul e la nivel mai ridicat până parcurgi diverse task-uri. E parte din procesul de maturitate până înveți tu singur să îți găsești echilibrul – spune Răzvan.

Dacă îți dorești cu adevărat să faci parte din echipa Bosch, esențial este să nu te limitezi doar pe ceea ce scrie în descrierea job-ului, ci să fii curios să încerci.

Noi ne concentrăm pe mentalitatea unui om mai mult decât pe skill-urile lui tehnice. Skill-urile tehnice le poți dobândi în timp, dar mentalitatea și personalitatea cuiva sunt unice. Mai degrabă apreciem o persoană care nu știe, dar ar vrea să învețe. E important să te adaptezi la situații, să fii deschis, să adresezi problema. Să fii decis pe ceea ce vrei să faci în viitor, să realizezi că într-o carieră întotdeauna ai nevoie de timp, iar la Bosch ai putea avea orice rol. De exemplu, suntem încurajați să explorăm mereu și alte arii de competențe pentru a ne dezvolta. Be curious and the rest will come – recomandă Mihai-Răzvan Barbu.

După discuția cu Răzvan, ne-am întâlnit cu Victoria Glissnik Sigrun. Victoria face parte din echipa HSE (Health, Safety & Environment) și lucrează strâns împreună cu colegii ei la multe proiecte pe parte de sănătate și bunăstare. Mai exact, Victoria este consilier de sănătate și rolul ei este dedicat managementului sănătății la locul de muncă. Aceasta înseamnă implicare în toate proiectele de wellbeing pe care Bosch le oferă angajaților prin programul Be Fit. În plus, Victoria oferă și consultanță individuală de nutriție angajaților din Cluj, și este responsabilă pentru calitatea și diversitatea mâncării din cantinele Bosch. Colaborează strâns și cu departamentele de HR, Marketing și Facility Management, dar și cu echipa globală Be Fit din cadrul Bosch.

Având în vedere că mare parte din viață ne-o petrecem la locul de muncă, Victoria a fost cu atât mai mult interesată să se dezvolte pe segmentul de wellbeing, preocupată și de modul în care companiile încurajează un stil de viață sănătos. „Nu doar sănătatea fizică, ci și cea mentală, cu factorii ei externi, contribuie la bunăstarea noastră”, precizează Victoria.

Victoria își începe ziua de lucru cu puțină mișcare, mergând pe jos la serviciu în zilele în care lucrează în birourile Bosch din centrul orașului. Dar fiind responsabilă de ambele locații Bosch din Cluj, merge în mod regulat și la Jucu. „Încerc să îmi împart programul între Jucu și sediul din oraș, în funcție de locul în care sunt solicitată mai mult”, a explicat Victoria în dialogul cu noi.

Victoria a studiat Științe Nutriționale la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, fiind specializată în consultanță, sociologia nutrițională, managementul calității igienei și siguranța alimentelor. Înainte să se mute la Cluj, în Germania a fost responsabilă pentru managementul sănătății corporative la cea mai mare companie de asigurări de sănătate din Germania.

Unul dintre proiectele ei favorite în Cluj este consilierea nutrițională individuală oferită colegilor pe care a început să o promoveze în urmă cu un an.

Cererile le primesc prin email sau direct. Ca și prim pas, încerc să aflu mai multe despre persoana care îmi cere sfaturi prin câteva întrebări pe care i le adresez pentru a stabili apoi o întâlnire față în față sau online. După prima întâlnire decidem împreună abordarea pe care o vom folosi în funcție de nevoile fiecăruia – explică Victoria.

Împlinirea ei la locul de muncă vine în momentul în care vede că proiectele îi sunt implementate, că sunt folosite de colegi, că primește feedback din partea lor, ceea ce e foarte satisfăcător. Inclusiv feedback-ul pe care îl primește cu privire la mâncarea de la cantină.

Meniul îi este trimis în avans cu două săptămâni pentru verificare și încearcă să îl adapteze cât mai divers posibil în funcție de preferințele consumatorilor, completat de specialități dintre cele mai diverse.

Deschidem curând și noua cantină în clădirea Centrului de Inginerie din oraș. Am fost implicată aproape de la început în acest proiect, de la venirea mea în septembrie 2019 și văzând proiectul aproape finalizat e minunat. Am verificat meniul, vom avea o inaugurare cu toți colegii. Meniul va fi puțin diferit față de locația din Jucu, având în vedere că la Jucu avem colegi pe partea de producție și preferă mai mult mâncarea românească tradițională. Întotdeauna trebuie să ținem cont de preferințele grupului căruia ne adresăm pentru a le oferi cele mai bune opțiuni în meniu – explică Victoria.

Bosch este un angajator pe care te poți baza. Aceasta este o afirmație pe care am auzit-o din partea tuturor celor pe care am avut ocazia să îi întrebăm cum este să fii angajat Bosch.

Ai foarte multe oportunități pe care nu foarte multe companii le oferă. Te poți dezvolta în foarte multe direcții, inclusiv prin intermediul proiectelor de wellbeing foarte diverse. Astfel, e imposibil să nu găsești ceva care să ți se potrivească. De exemplu, Clubul de wellbeing este o inițiativă începută anul trecut în contextul pandemiei. Ideile activităților din acest proiect vin direct de la colegi. Dacă ai ideea de a merge într-o drumeție, încercăm împreună să stabilim o dată, să promovăm activitatea printre colegi și cine vrea se poate înscrie. Dacă vrei să joci un board game sau să organizezi un campionat de jocuri pe PlayStation poți să faci și asta. Cred că astfel de activități ne conectează extrem de bine – consideră Victoria.

Dacă ești pregătit(ă) pentru o nouă provocare, descoperă rolurile deschise la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!