Am petrecut seara de joi, 30 iunie, la Zazen. Verde Urban, pe str. Frasinului nr. 41.
Dacă în mod obișnuit aș fi mers la ei în scop de relaxare cu prietenii, pentru un cocktail și, poate, o narghilea în aer liber, de această dată #ClujLife m-a scos din casă la evenimentul ING Hubs & Cluj: Our First Night Out. Ca să mă asigur că ajung în timp util, am pornit la 10:00 din București și, după un drum mai aglomerat decât îl anticipasem, la 17:00 am ajuns în Cluj – exact la timp pentru eveniment.
Gândit ca o primă întâlnire între ING Hubs (fostul ING Tech) și comunitatea de IT din Cluj, organizatorii au vrut să marcheze extinderea companiei printr-un nou birou în Cluj, pe lângă cel de la București care reunește 1400 de angajați.
N-am știut cu ce așteptări să pornesc. Știam, însă, că majoritatea companiilor, într-un asemenea context, fac o petrecere de inaugurare la sediu, cu discursuri formale susținute de membrii echipei lor. Evenimentul acesta se anunța a fi cât se poate de atipic. N-am întâmpinat nicio componentă oficială, formală, rigidă.
A fost – și s-a simțit prin tot ceea ce a creat – un get together al comunității tech din Cluj. Iar ceea ce am găsit atunci când am ajuns la fața locului a depășit orice așteptare pe care mi-aș fi putut-o forma în prealabil, fiindcă totul a fost la superlativ.
Spațiul de activitate, Zazen, a fost „designed for good vibes”. DJ-ul invitat a întreținut atmosfera frumos, prin ritmuri care încurajau participanții la discuție, interacțiune, networking. Bufetul suedez și băuturile – delicioase. Și înclin să cred că show-ul de stand-up cu Toma Alexandru și Sorin Pârcălab a reușit să le schimbe starea de spirit și acelora dintre cei prezenți la eveniment care au avut o zi mai puțin bună.
Așa, am simțit că s-a acordat atenție sporită tuturor elementelor și detaliilor incluse în organizarea întâlnirii. Încă de când am ajuns la Zazen, la ora 18:00, am simțit că ar urma să ne bucurăm de un eveniment colorat dedicat comunității tech din Cluj, cu o locație bine aleasă pentru temperatura de 33°C. La umbră, dar totuși înconjurată de natură, alături de oameni plăcuți, conversație și mișcare, ritmuri care încurajează la discuție și băuturi reci, am simțit că mă pot relaxa în sfârșit după un drum lung. La fel i-am observat și pe ceilalți participanți la eveniment relaxându-se treptat, pe măsură ce se bucurau de tot ceea ce ING Hubs le-a pregătit, după o zi lungă de lucru.
Organizatorii au găsit o modalitate prietenoasă și deloc intruzivă prin care să rămână impregnați în memoria celor aproximativ 200 de participanți la eveniment printr-o zona interactivă „print your T-shirt”. Dacă am fi fost la o inaugurare clasică la sediu, poate ni s-au fi oferit pixuri și agende branded la sosire/plecare. Însă, compania s-au detașat de modul clasic de a face lucrurile și din acest punct de vedere.
Am apreciat în mod deosebit faptul că își făceau astfel de tricouri personalizate, branded, doar participanții care-și doreau unele, ceea ce le-a crescut imediat valoarea în ochii lor. Dacă voiai să îți iei unul, puteai să optezi pentru una dintre cele patru variante de modele (cravată, papion, ochelari de soare sau un model ales de tine) și, respectiv, patru culori distincte (mov, albastru deschis, gri, negru). Noi am optat pentru tricourile branded mov, cu ochelari de soare imprimați – păreau alegerea cea mai potrivită având în vedere temperatura de afară.
La 20:30, când s-a dat startul momentului de stand-up comedy, care a durat aproximativ o oră, show-ul a fost deschis de Sasha, stand-up comedian din Cluj. El a pregătit publicul pentru momentul lui Toma Alexandru, de la care am aflat că Alexandru e numele lui de familie, în timp ce Toma e prenumele, că are o relație cel puțin interesantă cu curierii și că deși în Nomenclatorul Calificărilor nu există oficial meseria de comediant, el tot plătește impozit. Apoi, a urmat momentul lui Sorin Pârcălab, care a fost atât de bun încât am și uitat să-mi mai iau notițe pe parcursul său; până la finalul show-ului râdeam aproape cu lacrimi la poveștile sale – atât eu, cât și mulți dintre cei din jurul meu.
Cred că ora de stand-up comedy a fost un moment în care a prins contur un sentiment de tot unitar similar cu cel pe care-l ai la concerte, când tot publicul cântă la unison refrenul unui cântec, fără a omite niciun vers. În tot acest timp, oamenii râdeau, aplaudau, își făceau refill la băuturi de la bar, mai degustau dintre bunătățile din bufetul suedez pe care n-au ajuns să le testeze înainte și se lăsau fotografiați.
Per total, n-am simțit nicio secundă că aș fi fost la un eveniment de brand clasic. ING Hubs s-a detașat mult de alte celebrări de acest gen la care am participat anterior prin faptul că brandul n-a fost in your face nicio secundă. Bunul-gust și bunul-simț au părut a fi valorile pe care a fost centrat evenimentul.
Cred că în asta ar trebui să conste mai adesea succesul unor activări de brand: a nu fi in your face. Cu un set de patru beri artizanale primite la finalul serii, al căror mesaj branded mă încuraja să continui petrecerea acasă, am pornit înspre cazare. Prin asta, și prin toate celelalte surprize pe care le-au pregătit pentru comunitatea tech din Cluj, simt că ING Hubs o să rămână în amintirea mea și a participanților la eveniment așa cum a fost și atmosfera din cadrul evenimentului – un brand plăcut, cald și prietenos.
Dacă vrei să afli mai multe despre ING Hubs România și tot ceea pregătesc pentru comunitatea tech, te invit să îi urmărești pe Facebook sau LinkedIn. Și, de ce nu, dacă vrei o schimbare pe plan profesional, află că își caută colegi în ariile de Business Banking (Front-end developers, Product owners), Data Management (ETL Engineers) și Touchpoint (Java developers). Vei lucra alături de o echipă de specialiști care oferă peste 150 de servicii în dezvoltare software, managementul datelor, risc și conformitate nefinanciară, audit și operațiuni de retail pentru 24 de unități ING din întreaga lume.