Tinerii clujeni au făcut primul pas: și-au înscris inițiativele creative pentru oraș, pentru comunitate, iar în prima săptămână de votare a procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca ’22 s-au înregistrat deja 2481 de voturi de la 982 persoane. Clujenii pot alege dintre cele 70 de inițiative înscrise de tineri pentru un Cluj mai bun, iar ideile câștigătoare vor fi puse în practică în această toamnă atât în oraș, cât și în mediul online.
Perioada de votare a început marți, 5 iulie și se va încheia duminică, 31 iulie, la ora 23:59.
Pentru dezvoltarea comunității clujene au fost înscrise în perioada 25 mai – 27 iunie 77 de inițiative, propuse de către 45 de grupuri formate din 158 de tineri. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este de 23 ani. Tinerii au propus 37 de inițiative pe teme de sănătate, 52 despre învățare, 53 au abordat subiecte despre participare și 19 au propus inițiative pe teme de activare a mediului.
Toți cei ce locuiesc, muncesc și/sau studiază în Cluj-Napoca pot vota online ideile preferate. Votul poate fi exprimat pe website-ul proiectului comoncluj.ro, secțiunea Votează – acolo se găsește lista integrală a propunerilor, cu descrierea fiecăreia. O persoană poate vota cel mult 10 inițiative și odată acordat, votul nu mai poate fi retras. Pentru a putea vota este necesar ca persoana să se logheze cu un cont creat pe bugetareparticipativa.ro. Puteți citi mai multe despre procesul de votare pe comoncluj.ro/procedura-vot.
“Noi suntem plăcut surprinși de varietatea de idei din această ediție Com’ON și credem că clujenii au o ofertă foarte faină spre care să-și ofere cele 10 voturi. Iar votul la Com’ON înseamnă și participare în comunitate, înseamnă și susținere a tinerilor și a ideilor lor – a alege ca fondurile să meargă spre inițiative care credem că fac diferența și să avem încredere în tineri că se vor ocupa descurcăreț de asta. Com’ON, let’s vote!”, spune Larisa Dumitroaea, managerul proiectului.
În acest an Com’ON Cluj-Napoca continuă să aibă în centru un mesaj ce ține de esențe: Let’s do well together! – concentrarea pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Pe lângă asta accentul este pus pe comunitate, pe puterea și rolul esențial pe care-l îndeplinește în alegerea acelor inițiative cărora vor fi alocate fondurile.
Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în grupuri formate din minimum 3 persoane, iar ideile participanților s-au încadrat într-una (sau mai multe) din cele patru categorii-reper oferite de organizatori: SĂNĂTATE – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?; ÎNVĂȚARE – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?; PARTICIPARE – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?; ACTIVAREA MEDIULUI – Ce ar trebui să ofere orașul tinerilor pentru a-și putea atinge potențialul și pentru a se putea implica în rezolvarea de nevoi prezente în comunitate sau legate de dezvoltarea orașului?
În urma votului online, primele minimum 35 de inițiative în ordinea numărului de voturi vor fi sprijinite financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Banca Comercială Română – cu maximum 4.500 de lei/inițiativă – și vor fi puse în practică în perioada 1 august – 20 noiembrie 2022. Dintre cele 35 de inițiative susținute, până la 10 locuri vor fi alocate categoriilor speciale (tineri de 14-17 ani și tineri cu oportunități reduse).
Let’s do well together! Let’s vote!
—
Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul comoncluj.ro. Ne puteți urmări și pe paginile de Facebook și Instagram.
Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’22 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.
Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.
În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’21, peste 90 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul grupurilor formate și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile. Ideile au fost puse în aplicare în diverse spații din oraș, de la parcuri la școli ori cinema, dar și online. Cele 36 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 1.000 de clujeni au acordat peste 2.000 de voturi pentru 36 de idei înscrise de grupurile formate de tineri.