Cum să vă învățați copiii să își încalțe singuri pantofii

Home $ Diverse $ Cum să vă învățați copiii să își încalțe singuri pantofii

by | Jul 25, 2022 | Diverse

Între 21 și 30 de luni, copiii sunt, de obicei, pregătiți să înceapă să încalțe anumite tipuri de pantofi cu ajutor. Punerea șosetelor în mod independent durează mai mult și se întâmplă de obicei între 36 și 44 de luni.

Adevărul este că mulți copii de doi ani ar prefera să nu poarte niciodată pantofi și șosete 😉 Abilitățile de motricitate fină implicate în punerea (și scoaterea) pantofilor și a șosetelor sunt complexe, iar procesul va dura probabil o perioadă de timp.

Învățați independența

Încălțămintea înseamnă mai mult decât a le pune și a le scoate. De îndată ce copilul merge, poate participa la îmbrăcarea de unul singur. Chiar și cel mai mic copil mic își poate scoate o pereche de adidași de copii din coș și se poate așeza.

Luați în considerare posibilitatea de a avea o zonă chiar lângă ușa de la intrare, unde copilul dvs. are la dispoziție ceea ce are nevoie pentru a se încălța: un loc unde să se așeze și acces ușor la pantofii lor. Această „intrare pentru copii mici” sau „stație de pregătire” este un loc în care copilul dvs. poate exersa rutina obișnuită de a-și alege adidași de copii dintr-un coș sau suport, de a se așeza și de a lucra pentru a-i încălța. Când este timpul să se descalțe, învățați-l pe copil să îi pună înapoi în coș sau pe suport.

Un scaun special nu este obligatoriu – un scăunel mic poate funcționa la fel de bine – dar majoritatea copiilor ajung mai ușor la picioarele lor atunci când stau jos de pe podea. Învățați-i că, atunci când vă pregătiți să ieșiți, ar trebui să își găsească pantofii, să se așeze și să încerce să și-i pună. Dacă au nevoie de ajutor, veți fi acolo în curând.

Adidasi fete

Scoaterea pantofilor

Învățarea de a scoate un pantof se întâmplă, de obicei, înainte de a se da seama cum să îl pună – între 25 și 30 de luni. Adesea, primul instinct al copiilor atunci când încearcă să scoată pantofii (și șosetele) este să tragă de vârf. În schimb, arătați-i copilului dvs. că, după ce a îndepărtat orice velcro sau alte curele sau benzi de pe adidași de copii, ar trebui să introducă degetul mare între călcâiul pantofului și piciorul său și să împingă pantoful în acest fel. O altă metodă este să țineți talpa piciorului, sub călcâi, și să trageți de el.

Ajutați-vă copilul pas cu pas

Scopul pentru copiii de această vârstă este să învețe cum să se încalțe singuri în picioare. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să le oferiți încălțăminte funcțională, de bază, cum ar fi adidași de copii de tip slip-ons, cizmele de cauciuc sau pantofii cu o curea Velcro.

Iată câteva sfaturi pentru a vă învăța copilul să se încalțe singur:

– Cu copilul dumneavoastră așezat, arătați-i cum să își aducă piciorul peste celălalt genunchi. Apoi, arătați-i cum să aducă pantoful la acel picior și să își strecoare degetele de la picioare cât mai mult posibil. Puteți, de asemenea, să vă puneți copilul să stea în picioare, astfel încât să își folosească greutatea pentru a-l ajuta să își bage degetele înăuntru.

– Introducerea călcâiului în interiorul pantofului poate fi cea mai dificilă parte și va trebui să exerseze acest lucru o perioadă de timp. Dacă amândoi vă chinuiți cu călcâiul, este posibil ca pantofii să fie prea mici – ar trebui să se potrivească perfect, dar nu ar trebui să fie atât de greu de încălțat încât să provoace o criză de fiecare dată.

– Pentru pantofii cu velcro, arătați-le că trebuie să tragă bine cureaua de velcro înainte de a o fixa deasupra.
În cazul pantofilor care au o tragere pe călcâi, arătați-i copilului dumneavoastră cum să o folosească – unii au bucle în care își poate strecura un deget pentru a putea trage mai ușor pantoful în sus și în picioare.

– Ajutați-i să distingă stângul de dreptul. Copiii învață să distingă stânga de dreapta între 5 și 8 ani, așa că va mai trece ceva timp până când vor putea recunoaște cu încredere ce pantof se potrivește la ce picior.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!