Dacă tot suntem cu gândul la final de săptămână, venim cu propuneri de localuri noi deschise în Cluj că poate, poate, încă nu știți unde să vă beți cafeaua, să luați micul dejun, prânzul sau cina. Patru sunt la număr. Pe unele deja le știți, vorbind de Joben, care acum s-a redeschis în varianta 2.0. De altele, poate ați mai auzit de prin alte orașe, cum e Bijou Cafe. Sau poate, de exemplu, mâncarea de la PelPenn ați mai încercat-o în Africa, iar Bodega del Taco a adus o parte a Mexicului, în inima Clujului.
Industria ospitalității clujene se dezvoltă în continuare, datorită unor oameni curajoși, care nu ezită să își asume riscuri și să dea dovadă de perseverență cu fiecare ocazie. Noi spunem „jos pălăria” pentru ei și ne bucurăm că putem să îi susținem încă de la început. Vă invităm și pe voi să faceți același lucru. Cine știe? Poate unul dintre localurile despre care vă vom povesti mai jos va deveni locul vostru favorit de ieșit cu prietenii.
Ne-am început ziua cu o cafea bună, de la Bijou Cafe. Coffee shop-ul din Cluj (prima lor locație a fost în Dej), se află pe strada Emil Isac, la numărul 7. Aici ne-au pregătit un spațiu prietenos și intim, un loc tare fain în care să îți începi ziua. Nu folosesc un blend propriu de cafea, însă ne propun origini diverse, în funcție de preferințele fiecăruia, cum e Nicaragua sau Brazilia, de obicei de la Mabo Roastery. Iar dacă te vor cuceri, ne oferă posibilitatea de a lua sortimentul favorit de cafea și acasă. Mai mult decât atât, au și băuturi potrivite celor care nu sunt mari fani ai cafelei, cum ar fi limonadele, ceaiurile reci sau smoothie-urile.
Pe lângă toate astea, au și o gamă de deserturi pe care le putem degusta lângă o băutură bună. Noi nu am reușit să încercăm niciunul dintre ele, pentru că nu mai erau când am ajuns, dar am auzit că sunt bune. Chiar și așa, ne-am bucurat de o cafea aromată, originară din Brazilia, cu note fructate proeminente și cu o amăreală moderată. Am stat puțin de vorbă și cu barista, în timp ce prepara cafeaua și am aflat mai multe despre blend-uri, origini și arome.
Au deschis de aproape 2 luni deja, deși am văzut că s-a lucrat la pregătirea spațiului încă de la începutul anului. Prețul produselor este unul mediu și diferă în funcție de sortiment, însă majoritatea lor se învârte în jurul a 10 – 15 lei. Este un loc în care probabil vom mai merge, pentru o cafea bună și de ce nu, pentru un desert delicios data viitoare.
Prânzul l-am luat la PelPeen Restaurant African Cuisine, pe strada Dâmboviței 33a. Le-am urmărit activitatea de ceva vreme și abia am așteptat să degustăm acele preparate care arătau absolut delicios în pozele de pe rețelele de socializare. Locația nu este foarte vizibilă de la strada principală, fiind doar o ușă mică în față, slab semnalizată, ce duce la localul situat la etajul clădirii. Încă de cum am intrat s-a simțit atmosfera exotică, datorită decorului și a muzicii care ne făcea mai degrabă să vrem să dansăm, decât să ne așezăm la masă.
Interiorul este decorat simplu, iar picturile de pe pereți sunt cireașa de pe tort. În ceea ce privește meniul, părea a fi unul variat, însă ulterior am aflat faptul că el a fost pregătit doar pentru deschidere și nu mai au acele preparate acum. Ba mai mult, în zilele de weekend se poate servi numai porc și pește. Am comandat câte o porție din fiecare, iar apoi am fost tare surprinse când doamnele bucătărese treceau prin restaurant cu toate ingredientele, către terasă, unde era amplasat un grătar pe care urmau să pregătească mâncarea. La final, am primit un pește întreg și o bucată uriașă de costițe de porc la grătar, servite cu banane plantain, pesto și sos de usturoi. Gustul a fost bun, însă comun, iar porțiile uriașe. Pentru fiecare dintre ele am plătit câte 50 de lei, însă am mâncat trei oameni din două preparate și ar mai fi ajuns mâncarea pentru încă unul. Per total a fost o experiență plăcută, dar observ că sunt doar la început și cu siguranță mai au de lucrat la meniu și servire.
Joben a fost unul dintre localurile cele mai interesante pe care le-am descoperit în Cluj, în urmă cu câțiva ani, iar Joben 2.0 a revenit cu forțe proaspete, pentru a ne oferi o experiență aparte, autentică. Localul este tot acolo unde-l știm, pe strada Avram Iancu, la numărul 29. Stilul steampunk cu influențe industriale este vizibil încă de la intrare, iar interiorul este de-a dreptul „Wow!”.
Față de cel vechi, localul nou cuprinde mult mai bine esența locului, atât prin mobilier, cât și prin micile detalii din fiecare colțișor. În ceea ce privește meniul, la capitolul mâncare găsim toate felurile cunoscute, de la startere, salate și supe, la paste, feluri principale, burgers și deserturi. Și nu din cele mai comune, ci care mai de care mai interesante. Cum vă sună Prawn Thai Curry? La capitolul băuturi, găsim în continuare combinațiile lor proprii, atât în cazul cocktailurilor, cât și al băuturilor non-alcoolice.
De data aceasta, noi am mers pe deserturi, pavlova și mint & lime, iar lângă ele un iced latte, fresh and green și exotic passion. Băuturile au fost super aromate, iar combinațiile de ingrediente din cele două limonade, cel puțin interesante. În ceea ce privește deserturile, gusturile au fost similare, deși aveau în principiu alte ingrediente. Chiar și așa, amândouă au fost gustoase. Prețurile sunt medii, pentru piața clujeană. Pentru un desert am plătit 22-23 de lei, iar băuturile au costat cam la fel. Ce ne-a surprins în schimb a fost orarul, dat fiind faptul că localul s-a închis la ora 20, într-o zi de weekend. Cu toate acestea, experiența pe care o oferă nu este una comună, fapt pentru care vă recomandăm să le treceți și voi pragul.
Ultima noastră oprire a fost pe strada Ploiești nr. 12, la Bodega del Taco. Nici nu știm să vă spunem ce ne-a plăcut mai mult acolo, atmosfera, oamenii, mâncarea sau băutura, însă cert este că am rămas plăcut surprinși. Deși este un loc mic, cu doar trei mese și 8 scaune, este mai mult decât suficient pentru o experiență completă.
Vorbind despre meniu, mâncarea este ireproșabilă. Am încercat 5 din cele 6 variante de taco pe care le au în meniu, pentru că ultimul nu era disponibil în ziua respectivă, iar apoi am mai comandat încă patru, dintre cele care ne-au plăcut cel mai mult: Cochinita Pibil, Al Pastor și Chorizo. Cochinita a fost declarat “câștigător”. Ne-a surprins plăcut textura pe care a avut-o tortilla, pufoasă, aerată, iar în combinație cu cele două tipuri de salsa, verde și roja, preparatele au fost absolut delicioase! Pe lângă acestea, mai au și Aguas Frescas, Alambres și Quesadillas care merită neapărat încercate. Alături de tacos am luat și băuturile lor tradiționale, Jarritos, cu ananas și grapefruit, care se potriveau de minune cu preparatele.
Doamna care ne-a servit a fost tare prietenoasă, iar alături de partenerul său care cânta din bucătărie fiecare piesă mexicană ce se auzea pe fundal, ne-au transpus în altă parte. Nu știm dacă în Mexic, pentru că nu am fost încă, dar probabil că acolo. Au fost un adevărat deliciu, atât ei, cât și preparatele pe care ni le-au pregătit. Lângă masa noastră mai erau 3 domnișoare care păreau a fi din Mexic și care se tot mirau de cât de bună poate să fie mâncarea, deci dacă nu ne credeți pe noi, ele cu siguranță știau despre ce e vorba.
În ceea ce privește prețurile, sunt mai mici decât media din Cluj. Fiecare taco costă 9 lei, iar pentru 9 tacos și două băuturi am plătit ~100 lei. Am plecat de acolo de-a dreptul ghiftuiți și bucuroși că apar astfel de locuri în Cluj. Cu siguranță vom mai reveni curând.
Am făcut o scurtă călătorie în jurul lumii, într-o zingură zi, fără ca măcar să fim nevoiți să părăsim Clujul. Este incredibil ce poate să facă o cafea aromată, o atmosferă faină, un decor desprins din povești sau o mâncare de-a dreptul delicioasă, alături de oamenii minunați, care fac toate acestea posibile. Noi le mulțumim tuturor pentru experiențele pe care nu le-au oferit și vă invităm și pe voi să le încercați.
Care dintre ele vă convinge să vă planificați următoarea ieșire?