Ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park 2022

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park 2022

by | Aug 30, 2022 | Articole

Numărăm zilele până când ne dăm întâlnire la cea de-a zecea ediție a Jazz in the Park. Între 1 și 4 septembrie, de joi până duminică, în Parcul Muzeului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, JiP mai face un pas în față sărbătorind 10 ediții de când se întâmplă festivalul. Inițial, în 2012, când au demarat proiectul, nu era vorba neapărat despre jazz, ci despre cum să facă astfel încât să scoată muzica clasică din sălile de concerte și să o pună în parcuri. Acum, nu mai gândesc în săptămâni sau luni, ci încearcă să gândească în ani distanță. Și fac asta ca să putem, în fiecare an, să celebrăm jazz-ul și puterea lui de metamorfozare.

Pentru că anul acesta, Jazz in the Park este atât sărbătoare, cât și sărbătoritul, am pregătit ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park 2022, care să cuprindă toate informațiile de care ai nevoie, iar experiența ta de anul acesta să fie la fel de specială ca ediția aniversară.

Când și unde are loc Jazz in the Park 2022?

În 2022, în primul weekend de toamnă, între 1-4 septembrie, se aliniază planetele astfel încât să aducă zâmbete pe fețele oamenilor, experiențe plăcute și contextul să fim mai buni: la JiP 2022. Chiar dacă în primii șapte ani de festival, JiP a adus muzică și culoare an de an în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, din 2020 până astăzi și-au construit casă în gospodăriile cu istorie din Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, cel mai vechi muzeu în aer liber din România.

S-au avântat în necunoscut cu o primă ediție restrânsă, de familie, și s-au adaptat apoi constant la toate lucrurile neprevăzute din perioada de pregătire. Și chiar dacă au ajuns în Etnografic constrânși de împrejurări, s-a dovedit că locul li se potrivește ca o mănușă. Nu doar echipa din spatele festivalului, ci și comunitatea lor s-a îndrăgostit de curțile și șurile vechi de sute de ani, iar acest element a fost definitoriu în decizia pe care au luat-o de a rămâne aici de acum înainte.

Cum ajung acolo?

Una dintre variantele ideale pentru a ajunge în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – pe care o recomandăm de câte ori avem ocazia – este să apelezi la mijloacele de transport în comun.

  • Autobuzul 37 (Mihail Viteazul Est – Tetarom lângă Parcul Etnografic). Pentru zilele de 1 și 2 septembrie, autobuzul circulă în regim normal, din 20 în 20 de minute. Pentru zilele de 3 și 4 septembrie se va suplimenta numărul de curse, autobuzele circulând din 30 în 30 de minute începând cu ora 13:30. Ultimul autobuz pleacă din stația de la Mihail Viteazul Est la 22:20.
  • Autobuzele 26, 27, 28, 30, 41, 44. Toate opresc în cartierul Grigorescu (stația Alexandru Vlahuță), iar de acolo în 7-10 minute, pe jos, se ajunge la Parcul Etnografic.
  • Bicicleta. Vor exista suporturi de legare a acestora.
  • Taxi. Vor putea staționa în fața Parcului Etnografic doar cât coboară pasagerii.
  • Trotinetă electrică. Cu mențiunea că vor trebui parcate astfel încât să nu încurce accesul în Parcul Etnografic.

Dacă te încăpățânezi să scoți mașina din parcare și să te gândești dacă prinzi un loc liber în apropiere, ia-ți și câțiva prieteni cu tine. Până la urmă e un festival pentru comunitate, de ce să nu facem carsharing? Veți putea folosi parcarea de la Tetarom, din vecinătatea Parcului Etnografic. Este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pe durata festivalului, este permisă folosirea oricăror locuri de parcare, cu excepția celor expres marcate ca fiind rezervate.

Bine de știut: Aleea Parcului Etnografic va fi ÎNCHISĂ traficului în perioada 1-4 septembrie. Parcarea pe alee va fi interzisă.

Accesul se face pe bază de bilet?

Da, accesul se face pe bază de abonament, care este valabil pentru toate cele 4 zile de festival și pe bază de bilet care este valabil o zi de festival.

Abonamentele și biletele pentru Jazz in the Park 2022 nu sunt nominale.

Copiii care au până în 14 ani împliniți au acces gratuit la festival, dar trebuie să fie însoțiți de minimum un adult posesor al unui abonament sau al unui bilet valabil pentru ziua respectivă. Pentru copiii care au 15 ani împliniți, este necesară achiziția unui bilet sau abonament întreg.

Unde (mai) găsesc bilet?

Deocamdată îți (mai) poți cumpăra bilet la festival – fie că optezi pentru abonament valabil pentru toate cele 4 zile de festival, fie că alegi biletul valabil pentru o singură zi.

Bine de știut: Biletele se vor putea cumpăra în perioada festivalului și de la intrarea în Parcul Etnografic, până la ora 22:00, iar după ora 22:00 doar din fața Night Stage. Biletele de o zi și abonamentele acoperă participarea și la concertele de pe Night Stage. Cei care doresc să participe doar la concertele de la această scenă o pot face pe baza unui bilet de o zi.

Tarifele sunt după cum urmează:

  • Bilet o zi (1 septembrie): 100RON
  • Bilet o zi (2 septembrie): 130RON
  • Bilet o zi (3 septembrie): 130RON
  • Bilet o zi (4 septembrie): 130RON
  • Abonament general acces: 350RON

Momentan, mai bine de 70% din totalul biletelor puse spre vânzare sunt vândute. Grăbește-te să-ți iei biletul până mai poți de aici.

Care sunt condițiile pentru accesul la festival?

Pentru ca publicul festivalului să se poată bucura la maxim de experiența Jazz in the Park așa cum și-o doresc organizatorii, au limitat capacitatea Parcului Etnografic la 5.000 de persoane. Își doresc să creeze o atmosferă prietenoasă și relaxată, iar acest număr de participanți o să le permită asta.

Ce ar fi bine să știi despre fumat în perimetrul festivalului?

După cum ne-au informat de curând aici, organizatorii festivalului au spus-o răspicat și asumat: sunt un festival IQOS friendly.

Acest statement aduce cu sine niște reguli simple, pe care însă își doresc foarte tare să le respectăm în timpul festivalului. Iar regulile sunt următoarele:

  1. Persoanele care fumează țigări clasice (convenționale) pot face asta doar în zonele speciale amenajate, care vor fi marcate atât pe hartă, cât și la fața locului.
  2. Utilizatorii de produse pe bază de tutun încălzit, care nu produc fum sau scrum, pot folosi aceste dispozitive în toate zonele festivalului (da, chiar și la concerte, sic!).

Sună un pic restrictiv, știm, dar avem rugămintea să nu o luați (foarte) personal. Tot ce ne dorim e să protejăm cât putem de bine Parcul Etnografic, cu toate acareturile sale, la fel ca în anii trecuți. După cum bine știți, gospodăriile din Parc sunt din lemn, uscat nu doar de secole, ci și de canicula de acum, și se pot transforma în cenușă cât ai zice „jazz”. Nici noi, nici voi nu ne dorim asta, nu-i așa?

Iar noi insistăm: hai să-i ajutăm să protejeze Parcul Etnografic.

Evenimentul este pet-friendly?

Da, JiP este pet-friendly, însă organizatorii ne roagă ca dacă alegem să venim la festival cu câinele, să ne asigurăm că-l ținem tot timpul în lesă. Recomandarea lor e, însă, să-ți lași animăluțul acasă de dragul său; volumul muzicii poate fi deranjant pentru urechile sale și poate deveni agitat.

Cum arată programul pe zile la Jazz in the Park 2022?

Dacă-ți petreci primul weekend din septembrie la festival, cam așa va arăta programul tău, pe zile:

  • Prima zi din cea de-a zecea ediție Jazz in the Park va fi cu:

The Comet is Coming
Mircea Tiberian Trio
Trigon
Răzvan Cipca Trio
Andrei Petrache Trio

  • Vineri la Jazz in the Park îi ascultăm pe:

Yussef Dayes
Erik Truffaz Quartet
Amadou & Mariam
Luiza Zan Duo
Marta Popovici
Jazzbois

  • A treia zi la Jazz in the Park e cu:

Asaf Avidan
Avishai Cohen Quartet
Mădălina Pavăl Orchestra
Zaharenco
Apifera
Skalpel
Ganna

  • Ultima zi de Jazz in the Park va fi cu:

Dhafer Youssef
Roberto Fonseca Trio
London Afrobeat Collective
Teodora Enache
Elena Mândru Quartet
Maria Șimandi
Blazzaj
În toate cele patru zile de festival, concertele se vor încheia la ora 23:00, publicul fiind rugat să părăsească apoi perimetrul Parcului Etnografic. Cei care vor dori să petreacă până mai târziu o vor putea face participând la jam sessions și concertele care vor avea loc pe Night Stage, scenă situată în exterior, în imediata apropiere a intrării laterale în Parc.

De ce activități mă pot bucura în timpul zilei?

Artiștii și muzica lor sunt elementul central al festivalului și nu doar că poți asculta live trupele care-ți plac, ci poți descoperi nume noi pe care cu siguranță le vei îndrăgi instant. Line-up-ul de anul acesta este, probabil, cel mai complex line-up pe care ni l-au adus până acum; 52 de trupe din 14 țări vor concerta la a X-a ediție a Jazz in the Park.

Toți acești artiști vor concerta pe cele cinci scene ale festivalului, din care patru – Church Stage, Backyard Stage, Young Stage și Vinyl Stage – se găsesc în perimetrul Parcului Etnografic, iar cea de-a patra – Night Stage – se află în exterior, în imediata apropiere a intrării laterale în Parc. Această scenă este dedicată mai ales artiștilor DJ.

În plus, fiecare zonă din cadrul evenimentului te întâmpină cu diferite activități.

Ne-am propus aici să dăm viață satului: fiecare casă va găzdui o activitate. În curțile mari de tot punem scene, în cele mai mici punem baruri, mâncare și alte activități. Livada o folosim pentru relaxare. O să mai avem târguri, zone de relaxare și tururi interactive prin parc. – Alin Vaida, Director Jazz in the Park

Astfel, ei îți propun să:

  • Să hoinărești prin Târgurile de Viniluri și de Artizanat, poate pleci și cu o amintire frumoasă.
  • Să te lași uimit de acustica unei biserici la Listening Church. Muzica va fi prezentă nu doar pe scene, ci și într-una din bisericile parcului. Este vorba de Biserica lui Horea, care a fost construită în satul Cizer (Sălaj), în 1773, de o echipă de dulgheri îndrumată de cel ce avea să devină conducătorul răscoalei din 1784. Interiorul acesteia va fi transformat de către Nagarro în cameră de audiții sub numele Listening Church, unde se vor putea testa diferite sisteme audio marca Acoustic Density.
  • Să treci pe la Întâlnirile pe Prispă de la care să pleci cu informație multă și bună. Aici te așteaptă o serie de dezbateri susținută de Accesa și care va aduna la un loc artiști, producători de sisteme audio, jurnaliști, psihologi și organizatori de evenimente. Ei vor discuta despre cum ne ajută muzica în situații de criză, despre cum poate schimba jazzul o comunitate sau cum se mai ascultă muzică azi, dacă mai există jurnalism cultural în România și încotro se îndreaptă industria evenimentelor după doi ani de pandemie.
  • Să deguști vin sau să mănânci de la un Pop-Up Restaurant. Pe lângă tradiționalul food court, trei dintre curțile Parcului Etnografic vor fi transformate în restaurante pop-up. În plus, cei care preferă picnicurile în aer liber vor avea la dispoziție o piață cu produse locale, de unde își vor putea cumpăra brânză, roșii și alte bunătăți pe care să le savureze pe pături, la festival.
  • Să te plimbi pe la tarabele producătorilor locali, iar mai apoi să te întinzi pe-o pătură și să-ți pregătești picnicul.
  • Să îți murdărești mâinile la atelierul de olărit sau doar să admiri expoziția de sculpturi.
  • Să testezi instrumente și poate chiar să înveți câteva acorduri.
  • Să admiri artă în natură, ba chiar să o creezi tu pe la photo corners.

Publicul prezent la Jazz in the Park se va putea implica și în crearea unui aftermovie despre festival. Pentru asta, persoanele care doresc să filmeze vor trebui să meargă la standul People’s Aftermovie by Mega Image, unde li se va da o cameră GoPro cu care vor putea imortaliza, timp de 45 de minute, diferite momente din experiența lor în festival. La înapoierea camerei, vor primi un voucher, pentru a se bucura de un produs din festival. Filmările vor fi puse cap la cap, după festival, de echipa Jazz in the Park, care va distribui mai apoi aftermovie-ul pe canalele proprii de comunicare.


În plus, dacă vii împreună cu copiii la festival, echipa JiP a pregătit ceva frumos și pentru ei: Curtea Kiddo Care, un spațiu în care gazde sunt imaginația, creativitatea, arta și jocul liber. Copilașii vor găsi jucării neconvenționale din materiale reciclate potrivite pentru artă tranzientă, picturi pe pânză, țesături și împletituri, dar și sesiuni de poveste și lectură.

Vor fi și ateliere cu tematici diferite în fiecare zi:

  • Volum, forme, texturi și materiale: În jocul lor, copiii vor folosi butuci de lemn, bețe de lemn, tuburi de carton, sfori și alte resurse naturale și prin imaginația lor vor da un nou sens fiecărui element construindu-și propria lume.
  • Artă și joc senzorial cu argilă, pietre și lemn: Un joc în care imaginația și jocul simbolic al fiecărui copil poate să zburde și să creeze liber.
  • Curtea mea într-o cutie: Cu pământ, pietre, bucăți de lemn și diverse plăntuțe, fiecare copil își va amenaja o curte în miniatură.

Ce să nu ratezi? 

Pe lista noastră de must-see merg, fără niciun dubiu, următoarele prestații:

The Comet is Coming – trupa britanică formată din King Shabaka (saxofon), Danalogue (clape) și Betamax (tobe), este genul de trio instrumental care are darul de a scoate publicul din zona de confort și a-l duce pe un tărâm muzical pe care nu l-a exploatat până acum.

Yussef Dayes – maestru al jam sessionurilor, Yussef Dayes este energie în formă pură, acel tip de artist care-i pune pe oameni în situația de a se descifra și descoperi pe ei înșiși atunci când îl ascultă.

Asaf Avidan – concertul pe care israelianul Asaf Avidan, unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai noului val, îl va susține în festival este parte din Anagnorisis Band Tour, turneu de promovare al ultimului său album. Numele discului – ’’Anagnorisis’’- este un termen literat inventat de Aristotel și definește acel moment de cotitură dintr-o poveste când protagonistul sau publicul află ceva ce răstoarnă tot ceea ce credeau până atunci despre acel personaj.

Roberto Fonseca Trio – cunoscut pentru particularitatea muzicii sale și numit adesea „Herbie Hancock al Cubei”, Roberto Fonseca are talentul de a îmbina jazzul cu nenumărate influențe, de la muzica clasică până la rap, funk, reggaeton și muzică electronică, într-un caleidoscop muzical viu și dinamic.

La final, după ce experimentezi festivalul, vei rămâne cu un anumit sentiment pus în cuvinte excelent de către Denisa Dan, Production Manager, în acest interviu:

Am spus și susțin în continuare acest lucru: pentru noi, Jazz in the Park este mai mult decât un eveniment comercial; este un proiect căruia îi dedicăm mult timp, concentrare și lungime de bandă. Este cel mai special proiect Fapte și anul acesta este și the birthday kid in town; împlinește 10 ani. Pentru mine, anul acesta, Jazz in the Park este atât sărbătoare, cât și sărbătoritul. – Denisa

Așadar, ne vedem curând la Jazz in the Park ca să strigăm împreună #săfiejazz!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!