#ClujLife Office Takeover la Principal33: Cum crește o companie de IT în trei ani, cât altele în 30 și oamenii care fac diferența

Home $ Articole $ #ClujLife Office Takeover la Principal33: Cum crește o companie de IT în trei ani, cât altele în 30 și oamenii care fac diferența

Pe piața IT extrem de efervescentă a Clujului am vrut să simțim vibe-ul uneia dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Romania și să aflăm, chiar din mijlocul celor care-i fac motoarele să funcționeze, care e secretul ascensiunii ei și ce ne-ar motiva pe noi să devenim parte din echipă. Oamenii pe care i-am întâlnit și senzația de libertate care „plutea” în aer în timp ce îi ascultam vorbind cu pasiune despre compania în care lucrează, ne-au convins că Principal33 este o companie tânără, care își mărește constant echipa, unde ai posibilitatea să te dezvolți liber și să crești.

Dintr-o echipă de 6 oameni în 2018, Principal33 s-a extins la ~200 de oameni în prezent, procesul de accelerare fiind foarte alert. Andrei ne-a vorbit despre avantajele și provocările rolului său în companie, de la Paul am aflat mai multe despre principiile și valorile pe care le descoperi lucrând aici, Roxana ne-a povestit mai multe despre procesul de recrutare, în timp ce Marian ne-a convins că ambiția poate să bată knowledge-ul, atâta timp cât îți cunoști propriile limite.

Principal33 pune accent pe furnizarea de servicii IT de calitate, are birouri în Cluj, Brașov, Târgu-Mureș și și-a extins operațiunile în sudul Europei – în special Spania și Portugalia – precum și în zona DACH (Germania, Austria, Elveția), pentru a-și deservi mai bine clienții. Expertiza în industria IT, mentalitatea agilă și modul de lucru, alături de încrederea clienților, i-a permis companiei să își extindă portofoliul de la un singur client în 2019, la 7 clienți în 2021, acoperind domenii precum industria energetică – de la producție până la distribuție și servicii de facturare, farmaceutice, IT și altele.

Andrei Deac – Marketing & Communication Coordinator
Andrei a venit la Principal33 cu un singur gând: acela de a ajuta la creșterea vizibilității companiei pe piață odată cu evoluția impresionantă din ultimii trei ani.

Cu un background de peste 15 ani în advertising, Andrei a schimbat mai multe agenții de publicitate și a cochetat și cu domeniul IT pentru o perioadă, până când în urmă cu aproximativ șase luni a dat curs unui nou capitol al vieții sale profesionale. A contat mult în decizia de a se alătura echipei P33 faptul că au un sediu în Valencia, oraș de care era deja îndrăgostit. Dar și posibilitatea de coordona departamentul de marketing, atât pe cel din România, cât și pe cel din Spania. „A company of people”, așa ar numi el Principal33, o companie cu oameni relaxați și focusați, cu manageri cu orizonturi deschise, unde ești apreciat și susținut din plin să îți atingi obiectivele.

În prezent, Andrei deține poziția de Marketing & Communication Coordinator pe întreaga companie. Tehnic, coordonează toată comunicarea internă și externă prin departamentul de marketing & branding. Tot ce înseamnă social media, comunicate de presă, evenimente in & out of the company și comunicările aferente, dar și campaniile de recrutare, branding & awareness și partea de employer branding, de la materiale promo, la evenimente și comunicări. Din strategia lui fac parte și colaborările cu universitățile din țară, în special, din Brașov, Mureș și Cluj în încercarea de a populariza internship-urile în companie pentru cât mai mulți potențiali candidați.

„Am un buget pe care îl gestionez și nu simt vreo presiune din exterior atâta timp cât urmez o strategie. Cred că asta aduce beneficii inclusiv procesului creativ prin care trecem fiecare dintre noi”, precizează Andrei.

Un avantaj dar și o provocare a rolului pe care îl deține este faptul că interacționează tot timpul cu noi culturi, cu noi moduri de lucru, cu diferite gândiri. „Încercăm să ne aliniem cât mai bine gândirii colegilor din Spania, să fim una și aceeași companie. Chiar dacă lucrezi din România, sau de pe terasa mall-ului din Dubai, la sfârșitul zilei știi că ești apreciat și că faci parte dintr-o echipă consolidată”, explică Andrei.

În ceea ce privește programul lui zilnic, Andrei face tot posibilul să lucreze cu program fix pentru a-și dedica restul timpului familiei și diverselor sale pasiuni. „E o bucurie să mai ai timp în afara jobului și de familie, să poți merge la evenimente, să faci sport sau să citești”, mărturisește Andrei.

Paul Duna – Chief Operations Officer (COO)
Paul este o verigă de bază în Principal33 și asta pentru că găsește cele mai bune mecanisme de a-i ajuta pe oameni să lucreze împreună. Nimic mai simplu, ar spune unii care nu știu că în spatele unei echipe bine consolidate stau oameni cu atenție maximă la organizare și comunicare. Pentru Paul acest rol este extrem de provocator și nu îi lasă foarte mult timp de respiro. Cu toate acestea, și-l asumă pentru că e cel mai bun în ceea ce face.

Paul Duna a ajuns COO pentru că, spune el, echipele lui erau cele mai fericite. Acum încearcă să creeze o echipă de middle management stabilă, pe baza căreia să poată crește compania într-un mediu sănătos. Până la urmă, în primii ani se pun bazele unei companii cu perspectiva de a ajunge extrem de departe. Paul se declară impresionat de modul în care a evoluat Principal33 și nu se aștepta ca în doar trei ani să fie martor la o creștere atât de spectaculoasă.

„Corectitudinea este principiul pe care îl urmez și pe care încerc să îl adaptez și în companie. Acest lucru presupune ca oamenii să fie fericiți pe proiectele la care lucrează. Nu vei putea niciodată scăpa de presiunea din IT, dar important e ca presiunea să nu se abată asupra oamenilor. Noi și înainte de pandemie aveam un mod de lucru hibrid. Tot timpul am lăsat libertate și acesta a fost și motivul pentru care oamenii ne-au ales încă de la început. Erau persoane care știau că vor libertate, înainte să vină pandemia să le impună libertate”, precizează Paul. La conexiunea dintre oamenii din Principal33 contribuie și evenimentele de cunoaștere care s-au înmulțit în ultimul an, fie că au fost evenimente pe orașe, pe proiecte de echipă, sau evenimente company wide. Cu fiecare întâlnire, comunitatea s-a consolidat și a devenit mai puternică.

Absolvent de Drept, Paul a încercat mai multe direcții din punct de vedere profesional. A fost owner de business, a lucrat ca și consilier juridic, a încercat și domeniul bancar pe diferite poziții, dar nu a găsit ceva care să îl atragă sau să îl provoace. A ales IT-ul pentru libertate și pe parcurs a descoperit că-i place și că îi oferă suficiente provocări pentru a rămâne. La Principal33 a ajuns printr-o recomandare din partea unui prieten și fiind obișnuit să ia decizii pe moment, nu a stat foarte mult timp să se gândească. Și-a întâlnit colegii din echipă și pe unul dintre fondatorii companiei direct în Anglia, la clientul pe care îl avea atunci. „În februarie 2019 Principal era o companie cu aproximativ 15-20 angajați. Tocmai acesta a fost și motivul pentru care am rămas. Descoperisem o firmă mică, cu potențial imens, unde exista loc de evoluție, de creștere și unde mă simțeam în elementul meu”, precizează Paul.

Țelul lui personal a fost să facă echipa de atunci să funcționeze, chiar dacă nu avea experiență în leadership. În ultimii trei ani, de când lucrează pentru P33, Paul a schimbat mai multe poziții. Începând cu QA manual, a evoluat la QA automation, apoi a fost Scrum Master/QA și apoi a migrat în zona de middle management unde a avut diferite poziții pe diferite proiecte. A început la unul din clienții mari din domeniul energiei și echipa a crescut de la un număr de 7-8 colegi în 2019, la peste 40 în decurs de un an și jumătate. Creșterea s-a datorat în proporție de 100% colegilor lui, spune Paul, care au lucrat sau încă lucrează pe acel proiect și care au făcut o treabă excelentă.

În prezent, Paul este Chief Operations Officer și are în subordine toti colegii din companie care sunt desemnați pe proiecte și nu fac parte din zona de HR/admin sau sales. „E o poziție nouă și pentru mine și mă bucur că am acceptat-o la începutul acestui an”, precizează Paul. Majoritatea clienților P33 sunt din Germania, de tipul companiilor Blue chip (de top), un mare procent provenind din sectorul energetic.

Ziua de lucru începe de obicei în cazul lui Paul cu o cafea bună, iar apoi continuă cu ședinte, strategii, discuții pe diferite teme, prezentări și discuții cu clienții. În timpul în care calendarul nu e “blocat”, Paul preferă să îl blocheze el și să își acorde timp să lucrez ceva “palpabil”. Dinamica în poziția aceasta e destul de ridicată, spune Paul, și ziua de lucru începe întotdeauna diferit.

„Eu lucrez foarte bine sub presiune și fac asta din 2019. Dar atâta timp cât există comunicare, stresul e preîntâmpinat. Nu avem tot timpul control asupra a ceea ce se întâmplă pe proiecte, dar secretul este să știi să gestionezi presiunea. Eu vreau să le ofer angajaților noștri deschidere atunci când se confruntă cu o situație, fie ea de stres sau anxietate. Iar asta poți să faci cel mai bine prin comunicare”, explică Paul. Iar atâta timp cât colegii lui sunt fericiți cu proiectele care li se alocă, și Paul e fericit.

Roxana Goga – Talent Acquisition Partner
Absolventă de Drept, Roxana nu s-ar fi gândit că va lucra vreodată în HR, cum nu credea nici în dragoste la prima vedere. Cu toate acestea, de șase ani, domeniul resurselor umane a devenit aria ei de expertiză și nu s-ar vedea prea curând renunțând la această profesie.

Roxana Goga lucrează la Principal33 din luna februarie a acestui an, acceptând provocarea de a face un pas spre un teren necunoscut pentru ea până atunci: domeniul IT. Dacă înainte recrutase diverse poziții și roluri, IT-ul s-a dovedit a fi o nouă oportunitate pe care nu a scăpat-o în momentul în care a fost abordată pe LinkedIn de Principal33. Și-a dat seama că această companie are deschidere pentru oameni care vor să învețe și unde ar avea un mare potențial de dezvoltare.

„În cazul meu a contat foarte mult prima discuție cu Otilia, team leader-ul meu actual, care mi-a oferit siguranță și alături de care am simțit o lejeritate în discuție pe care nu o mai întâlnisem în cazul celorlalte companii. În unele interviuri mă simțeam stânjenită în fața întrebărilor foarte personale și mi se părea deplasat să intre în felul acesta în viața mea. La Principal33 m-am simțit în siguranță și când am primit vestea că și-ar dori să mă alătur echipei, nici măcar nu am ezitat”, precizează Roxana.

Încă de la început, Roxana a fost încurajată să își pună în valoare experiența pe care o avea în domeniul în care mai lucrase, chiar dacă acesta nu era domeniul IT. S-a acomodat repede și în două săptămâni a devenit total independentă la biroul de la Cluj, cu susținere permanentă din partea colegilor ei din Brașov și Târgu Mureș. „În acea perioadă am învățat foarte mult, am încercat să fiu cât mai atentă, să observ ce se întâmplă în companie. Am făcut atât de multe lucruri, cât nu făcusem în toată cariera mea”, explică Roxana.

Ziua de lucru începe pentru Roxana mereu cu o cafea la birou. Uneori chiar alături de echipa ei, care e împărțită în câteva zone ale țării, dar și în Ucraina și Spania. Uneori lucrează individual, alteori în echipe. Depinde foarte mult de proiecte, de roluri și de numărul pozițiilor deschise. Însă, comunică în permanență. În prezent, rolul Roxanei este de Talent Acquisition Partner în companie, respectiv acela de a realiza conexiuni între oameni.

Cea mai mare satisfacție o are atunci când candidatul îi spune că rolul este exact ceea ce și-a dorit, iar clientul e mulțumit de munca pe care o face un om pe care l-a adus chiar ea în companie. În prezent, Principal33 recrutează oameni din România, dar și din țări precum Ucraina, Germania, Polonia, Bulgaria sau Ungaria, în funcție de cerințele clienților.

Procesul de recrutare se desfășoară, de obicei, în trei etape și poate dura două săptămâni sau mai mult. Tot procesul depinde de cât de urgent este rolul sau perioada recrutării, dar și de nivelul de flexibilitate al candidaților.

„Odată ce avem descrierea rolului din partea clientului și cunoaștem skill-urile și tehnologiile pe care le caută, abordăm candidații pe care îi considerăm eligibili și stabilim o primă discuție cu cei care sunt disponibili. Apreciem orice răspuns din partea lor pentru a rămâne în legătură pentru viitoare roluri. Stabilim așadar o discuție de cunoaștere, nu neapărat un interviu pentru a elimina din start emoțiile. Le oferim detalii despre noi și răspundem la întrebările lor. Urmează un interviu tehnic, cu evaluatorul, la care asistăm și noi pentru a ne îmbunătăți calitatea procesului de selecție. O ultimă etapă ar fi interviul direct cu clientul și ofertarea finală”, precizează Roxana.

Echilibrul între viața profesională și cea personală există din plin în cazul Roxanei, cu toate că departamentul de HR are program fix. Pentru Roxana, însă, e ideal să fie disponibilă pentru familia ei după ora 17:00, iar pentru situații deosebite există întotdeauna înțelegere.

„Stres și anxietate nu am avut până acum la Principal33. Sunt o persoană organizată și cumva evit presiunea. Mai există momente de frustrare sau situații neprevăzute, dar, în mare, acest job este ceea ce îmi doresc. Important este să te simți în siguranță între colegii tăi, fără teama de a spune ce gândești, iar aici chiar ești ascultat și înțeles”, spune Roxana.

Marian Goia – Team Delivery Manager (TDM)
Marian avea opt ani când la Cercul de informatică de la Palatul Copiilor a scris primele linii de cod pentru jocuri video, chiar dacă oficial nu înțelegea prea mult din ce făcea. 23 de ani mai târziu ocupă la Principal33 poziția de Team Delivery Manager (TDM), numit și “Engineering Manager” în industria IT.

Tehnic, de mai bine de doi ani de când „abrupt și peste noapte” a fost chemat la Principal33, Marian a avut mai multe roluri. A început colaborarea ca și developer de aplicații mobile, apoi a făcut dezvoltare Web, dezvoltare de servicii back-end, iar acum se concentrează în principal pe dezvoltare front-end și mentorat, respectiv predă în cadrul internshipurilor de Web development și face review tehnic la două echipe. Pe scurt, rolul lui este să se asigure că echipa livrează clientului ce trebuie, la timp, și că toată lumea e fericită și mulțumită.

S-a ajuns aici în urma multor “experimente” sociale de lungă durată care au funcționat foarte bine. În încercarea de a îmbunătăți munca în echipele remote, Marian s-a gândit la formula unor mini-echipe în care fiecare membru să lucreze de aproape cu încă un membru, o perioadă. Așa s-au legat prietenii și a ajuns fiecare să cunoască stilul celuilalt, iar echipa s-a închegat foarte bine.

„La începutul unui proiect, povestim cu clientul să vedem ce are nevoie, traducem cerințele, le împărțim în bucăți mai mici împreună cu lead-ul pe back-end și cu designerul, iar apoi eu mă ocup să împart cerințele în funcție de nivelul de senioritate al fiecărui coleg din echipă. După ce munca este gata, verificăm corectitudinea codului scris, iar dacă totul e în regulă și trece de faza de testare, mă ocup de predarea către client. Acesta e cercul complet. E interesant să organizezi lucrurile într-un fel și să vezi după 6 luni – 1 an cât de benefic a fost”, explică Marian.

Înainte de a ajunge la Principal33, Marian a lucrat în două mari corporații unde și-a pus bazele ca programator și unde a descoperit că programarea poate fi distractivă, până în momentul în care a luat-o pe propriul drum pe parte de consultanță, ca freelancer. Și-a dorit atunci să lucreze remote, să lucreze când vrea el, de unde vrea el și să poată călători, ceea ce a și făcut până când poziția de la Principal33 nu i-a mai permis să aibă „comportament” de contractor și nici să lucreze noaptea târziu. Acum, chiar dacă stă în continuare cu bagajul aproape făcut la ușă pentru a nu rata vreo oportunitate de călătorie, își cunoaște noile responsabilități. Iar provocările nu sunt nici ele puține mai ales când după 4-6 ore pe zi de ședințe trebuie să rămâi proactiv în toate discuțiile.

„De cele mai multe ori, clientul nu este familiarizat cu limbajul tehnic și nu înțelege ce complexitate necesită cerințele lui. De aceea, mă ocup deseori de educarea clientului în înțelegerea strictului necesar pentru cerințele pe care le are. Urmează apoi să traduc și să împart cerințele clientului în limbaj de programatori, cât mai simplu pentru echipă, să aibă atât informațiile necesare, cât și autonomia de a alege ce vor să facă”, declară Marian.

Ca angajat avea siguranța unui job stabil, era protejat de legile românești, avea stabilitate financiară și avantajul că orice ar face, va fi bine. Ca freelancer ești direct responsabil de acțiunile tale, iar despărțirea de client poate fi mult mai rapidă. „Dacă tu faci bine, tu ești lăudat, dacă tu greșești, tu ești tras la răspundere. Te forțează să fii mai responsabil și să îți faci treaba cât poți de bine”, explică Marian. În ultimii 8 ani a învățat câte un pic din fiecare tehnologie, destul cât să poată construi orice produs cap-coadă, de la idee, la design, la implementare, la vânzare. S-a îndreptat înspre consultanță completă pentru clienți, nu doar spre programare și a ajutat mulți clienți să își aducă ideile la realitate. Practic, dacă-i dai lui Marian două săptămâni poate învăța orice, cel puțin acesta e zvonul răspândit printre colegii din Principal33.

„Nu mă consider senior în nimic și nici nu am interes să ajung senior pe o tehnologie anume. Prefer să înțeleg infrastructura și the big picture. Majorității clienților le spun că știu să construiesc tehnologie pe care o folosesc oamenii. În programare e important să ai gândirea corectă, iar tool-urile le înveți pe parcurs”, consideră Marian.

Experiența l-a învățat pe Marian că un ego crescut nu aduce nimic bun. De aceea apreciază oamenii cu ambiție, chiar dacă sunt la început de drum. A încercat să evite cercul acesta de toxicitate și să își cunoască punctele forte și slabe. „E mult mai sănătos să rămâi umil și să accepți că tehnologia se schimbă odată cu tine și uneori mult mai repede decât tine. Acceptă că trebuie să înveți ceva în fiecare zi. Ambiția bate knowledge-ul. Îi admir pe cei care au o sclipire, care au voință. Găsiți acel ceva care vă place și urmăriți să faceți asta toată viața. Poți să ai succes în orice domeniu, atâta timp cât faci ce-ți place. Fie că faci plăcinte, sau că faci programare”, consideră Marian.

Principal33 nu e o corporație, nu ai nevoie de o evaluare a performanței de la trei persoane diferite pentru a putea avansa într-o funcție. P33 pune accent pe oameni și mai puțin pe birocrație și acesta a fost și sentimentul nostru la plecare. Oamenii din Principal sunt oameni liberi, care își doresc libertate și chiar dacă scopul îi duce într-o direcție corporate, își propun să îl atingă fără să își piardă „luxul” de a rămâne liberi.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!