Într-o perioadă în care viitorul muncii este hibrid, iar flexibilitatea printre angajații companiilor de tech a devenit uneori chiar condiție la angajare, o companie de tech / product development din Cluj a îndrăznit să meargă mai departe de ideea de a crea spații de socializare la birou. Cum majoritatea dintre angajați erau deja obișnuiți să lucreze din cafenelele din oraș, dacă nu chiar de acasă, RebelDot a adus cafeneaua la birou, transformând clasicul spațiu de birou într-un spațiu dedicat comunității și socializării.
Ne-am început și noi ziua la RebelCafé și am cunoscut o parte din oamenii din echipă chiar acolo. După doar câteva ore simțeam că facem parte dintr-o comunitate de prieteni care după doi ani de pandemie au regăsit plăcerea de a reveni la birou, motivați de ideea de a trăi experiența RebelDot împreună.
Succesul de astăzi al unei companii este datorat pe de o parte efortului echipei care o formează, pe de altă parte impactului pe care îl are în comunitate. Dar succesul de astăzi al companiei pe care am vizitat-o recent se datorează și numelui. Pentru că RebelDot însumează o cultură a unor oameni rebeli, o cultură în care valorile sunt trăite de fiecare om din echipă. Rebelii din RebelDot respectă regulile, dar își manifestă spiritul rebel prin îndrăzneala de a veni cu o perspectivă autentică asupra serviciilor premium pe care le oferă, astfel încât să rezoneze cu ea și clienții companiei. Aceasta a fost provocarea de la început și așa a fost construită compania în 2018: cu oameni care să fie acolo unul pentru celălalt și pentru clienții lor. Avându-l ca fondator pe Tudor Ciuleanu, RebelDot este astăzi o companie în zona de software development, având clienți din zona startups, scaleup şi enterprise. Echipa este împărțită în oameni care lucrează din birourile din Cluj, dar și din biroul din Oradea, atât în sistem hibrid, cât și de la distanță.
Tamás Leb: Nu vii la birou “să toci munca”, vii la birou să trăiești experiența
O cafea, o scurtă sesiune de meditație și planul pentru ziua curentă. Așa își începe Tom ziua, la RebelDot.
Tamás Leb, sau Tom cum este cunoscut printre prieteni și de toată lumea în RebelDot, are rolul de Head of UX and Product design. Dar, cu toții știm că titlurile nu înseamnă nimic fără omul din spatele lor, iar în acest caz Tom este omul potrivit la locul potrivit. Precum o caracatiță care își întinde tentaculele în toate direcțiile, Tom e implicat în tot atâtea roluri. Lucrează în domeniul de UX & Product Design de mai bine de 15 ani. De la freelancing la propria agentie de design, consultanță și strategie de design pentru companii din domeniul financiar, healthcare și education, azi Tom e parte din compania RebelDot de mai bine de 4 ani.
Scopul lui în RebelDot este să se asigure că echipa de design are toate ingredientele pentru a se dezvolta, a livra performanța si cel mai important sa fie fericit și împlinit făcând asta. Își ghidează colegii spre adevăratul lor potențial, îi susține cand le e greu și este tot timpul acolo să îi încurajeze. În cadrul companiei, Tom activează și în grupul operațional și strategic, în sales și în ultima vreme ca advisor în RebelVentures, mecanism de investiţii născut în cadrul companiei.
După 4 ani într-o companie americană, căutam o companie mai mică, la vremea respectivă fiind aproximativ 35 de oameni în RebelDot, unde valorile companiei sunt aliniate cu valorile mele și este deschidere spre un mindset progresist. Un loc unde oamenii vor să aibă un impact și sunt faini indiferent de titlul profesional din CV. Și azi sunt un Rebel tot datorită oamenilor și deschiderii. Chiar dacă ne-am dublat în număr de la an la an, găsesc tot aceeași deschidere și aliniere la valori, ca în prima zi, indiferent dacă vorbim de colegi cu vechime sau colegi noi – precizează Tom
Dacă ar fi un singur cuvânt care să caracterizeze echipa RebelDot, acesta ar fi coeziune, consideră Tom, respectiv faptul de a fi acolo unul pentru celălalt. Tehnic poți fi foarte bun, dar dacă nu știi să comunici și să colaborezi ești în dezavantaj.
Echipa RebelDot nu este formată din executanți de proiecte, aflăm de la Tom, ci din profesioniști care oferă consultanță clienților chiar și cu riscul de a fi în dezacord cu ei. Doar așa poți găsi cele mai bune soluții pentru produsele lor. Pentru Tom, munca nu e resimțită strict ca și muncă, ci ca impact pe care îl ai asupra utilizatorilor care folosesc produsele construite de compania în care lucrezi. Iar satisfacția principală pentru el este să vadă cât de mult poate crește cineva în mediul potrivit și cu motivația potrivită.
„Ca designeri gândim în termeni de nevoi. Pe fiecare proiect trebuie să existe posibilitatea de a avea un impact. Trebuie să înțelegem nevoia și de acolo pornim mai departe”, precizează Tom. Principala provocare este reprezentată de găsirea celei mai bune soluții pe moment pentru a debloca o situație complicată și definirea unei strategii care poate fi aplicată pe termen lung pentru ca echipele să fie fericite și performante.
Partea financiară este foarte importantă, dar nu ar trebui să fie un motiv primar atunci când îți schimbi locul de muncă. E mult mai important să faci parte dintr-o comunitate, consideră Tom. Vei avea zile bune, și zile mai puțin bune, dar ce contează e când te uiți înapoi peste o lună, 6 luni, 1 an și simți că ai crescut, și faci parte dintr-o comunitate care te susține și te împinge să excelezi.
Din perspectivă mentală poți să ajungi foarte repede la epuizare. La RebelDot nu ai sentimentul că stai într-un cubicle timp de opt ore. Te simți mai liber, mai deschis, simți că faci parte dintr-o comunitate și că poți să stai jos la o cafea fără sentimentul de vinovăție. Nu vii la birou doar să toci munca, spune Tom, ci vii la birou să trăiești experiența.
Deschiderea noului birou a fost un pariu pentru companie, iar rezultatele se văd prin numărul mare de oameni care aleg să lucreze de la birou, nu de acasă. Avem și sistem de rezervări cu locuri alocate, iar dacă nu avem loc, stăm jos în cafenea. Să ai un birou full după pandemie e și asta o realizare. Principalul dezavantaj pentru mine în timpul pandemiei a fost faptul că aproape toate viața mea era legată de acel spațiu. Pandemia ne-a învățat că poți să creezi conexiuni și dincolo de contactul fizic, dar trebuie să fii conștient că pierzi foarte mult din esența discuțiilor. Mi-au lipsit momentele acelea în care lucrezi între colegi și te adresezi direct – mărturisește Tom
Tom ți-ar putea vorbi ore în șir despre comunitatea RebelDot și despre managementul stresului. Se află într-un momentul al vieții în care prin meditație și-a găsit echilibrul între profesie și viața de familie, are timp pentru hobby-uri și e pregătit oricând să-ți povestească ultima carte thriller pe care a citit-o. De preferat, cu o cafea bună alături.
Mihaela Diț – „Oamenii și vibe-ul companiei m-au convins”
În continuare am cunoscut-o pe Mihaela Diț, care a găsit în echipa RebelDot exact ceea ce căuta: diversitate în proiecte, oameni foarte bine pregătiți tehnic, de la care putea învăța foarte multe și o echipă prietenoasă și dornică să ajute. „Mi-a plăcut felul prin care Iulia, colega noastră de la People&Culture m-a abordat și am vrut sa aflu mai multe despre acest rol. După discuția cu ea, a urmat o discuție cu Alex, Operations Manager, iar apoi am avut oportunitatea să cunosc toată echipa de Delivery și să întreb orice curiozități aveam. Mi-au plăcut foarte mult proiectele și colegii cu care am lucrat, așa că am decis să rămân”, precizează Mihaela.
Rolul Mihaelei în RebelDot este departe de a fi monoton. În calitate de Delivery Manager, e important să mențină un echilibru între creșterea oamenilor din echipă, oferirea de consultanță clientului, menținerea calității muncii livrate și încadrarea în bugetul agreat cu clientul. Totodată, în rolul acesta are ocazia să lucreze cu mai multe departamente din cadrul companiei: cu echipa de Sales atunci când preia un proiect nou, cu echipa de People&Culture atunci când povestește despre bunăstarea oamenilor din echipă sau despre nevoile fiecărui proiect și cu echipa de Finance când vine vorba de facturi. Cuvântul cheie în tot ceea ce face este adaptabilitatea. Iar dacă ar fi să se gândească la o calitate care o descrie și pe care o regăsește în RebelDot, aceea ar fi empatia.
Încerc să înțeleg cât mai bine oamenii și contextul în care se află. Îmi place să comunic direct atât cu clienții, cât și cu colegii, ofer feedback cât pot de des și încurajez comunicarea deschisă. Am nevoie ca oamenii să fie direcți și transparenți cu mine pentru a ști ce pot să îmbunătățesc și pentru a dezvolta o relație bazată pe încredere. Cred foarte mult în implicarea tuturor oamenilor din echipă în luarea deciziilor și în a explora împreună soluții – precizează Mihaela
Un rol cu responsabilități atât de diverse precum rolul de Delivery Manager vine la pachet cu numeroase provocări, dar Mihaela se poate baza mereu pe colegii ei pentru un sfat. Lucrează foarte aproape cu liderii de echipă și ține cont mereu de feedback-ul lor. „Fiecare team leader e un partener pentru mine care mă ajută în relația cu clienții și cu echipa. Împreună ne asigurăm că lucrurile funcționează bine atât în echipă, cât și pe proiect”, precizează Mihaela.
În prezent, Mihaela este implicată în mai multe proiecte, toate cu echipe diferite, de la 3 până la 10 oameni, cu o dinamică la fel de diferită. Cu toate astea, îi rămâne timp pentru a-și explora latura artistică prin fotografie și pictură, dar și să călătorească. Programul a fost întotdeauna flexibil, în funcție de întâlnirile pe care le are, la fel și opțiunea de a lucra de la birou sau de acasă.
Rolul Mihaelei rezonează foarte bine cu valorile companiei iar caracterul ei sociabil și energic a ajutat-o să se adapteze foarte repede. Când și-a dorit să exploreze mai mult zona de creativitate, i s-a oferit proiectul și contextul potrivit. „Pentru mine e important să îmi placă ceea ce fac și să fiu înconjurată de oameni de la care pot învăța lucruri noi. Rolul de acum îmi oferă foarte multă diversitate, alături de oameni profesioniști care caută la rândul lor să se dezvolte.”, declară Mihaela.
Dacă vrei să te alături rebelilor din RebelDot, spune Mihaela, cel mai bine ar fi să începi cu o discuție cu unul dintre colegii ei din departamentul People&Culture, sau poate chiar cu un prieten care lucrează deja acolo, de la care poți afla perspectiva lui de zi cu zi.
E important să rezonezi cu valorile unei companii și cred că la noi, oamenii care ni se alătură se ghidează după aceleași principii – declară Mihaela
Oana Groza: „Nu am simțit niciodată că “vând” un job”
RebelDot a fost pentru Oana prima companie care i-a atras atenția în momentul în care a început să caute noi oportunități. Site-ul foarte dinamic, dar totodată „uman”, a fost unul dintre motivele care au convins-o pe Oana că RebelDot e mai mult decât o companie de IT, e o cultură centrată pe oameni și pe impactul în comunitate. Astăzi, după 2 ani și 8 luni printre Rebeli, cel mai mult îi place să le spună candidaților care vor să se angajeze cât de fain e în RebelDot. „Nu am simțit niciodată că “vând” un job, ci că le ofer o părticică și un insight din cultura noastră”, precizează Oana.
În ceea ce o privește, după câteva minute de discuție ne-am dat seama că este o persoana deschisă, creativă și care apreciază mereu o glumă bună. În momentul de față, Oana ocupă poziția de People&Culture Specialist, denumire care reflectă cel mai bine ceea ce face ea și echipa ei, fie că vorbim de recrutare, onboarding, evenimente interne sau parte administrativă. Ca echipă, în RebelDot s-a creat o cultură a feedback-ului constructiv și un mediu în care să nu îți fie frică să ceri ajutor. Rolurile în departament nu sunt stricte, atâta timp cât fiecare își aduce contribuția.
„În general, în activitățile pe care le desfășuram, se implică majoritatea, sau uneori chiar toată echipa, însă mereu există un responsabil de proiect care să gestioneze lucrurile și să aibă un overview. La noi se încurajează feedback-ul și schimbul de idei”, aflăm de la Oana.
Laitmotivul Oanei pe parcursul carierei a fost mereu de a ajuta oamenii. De la dorința de a deveni doctor, la cea de a studia psihoterapia, până la a ajunge să lucreze în domeniul Resurselor Umane.
Colegii au început să mă asocieze cu intranet-ul companiei pentru că am insight în multe zone. Am avut ocazia să și scriu articole pentru blog-ul companiei pe diferite teme – cum să treci cu brio un interviu online, despre work life integration și job crafting – și cu siguranță mi-ar plăcea să fac asta și în continuare – declară Oana
Echipa People&Culture este formată din opt persoane, din care șapte se ocupă de recrutare, iar a opta se ocupă exclusiv de evenimente interne și inițiative în companie. Oana crede foarte mult în „job rotation”, ceea ce înseamnă că echipa poate oricând să experimenteze lucruri noi. De asemenea, în echipă s-a creat o cultură a feedback-ului constructiv și un mediu în care să nu îți fie frică să ceri ajutor.
Ziua pentru Oana începe cu o cafea alături de colegii pe care îi găsește la cafenea, pentru că poveștile și insight-urile din viața colegilor nu le poți afla decât interacționând.
În RebelDot nu există timpi morți ci doar momente de respiro cu colegii, fie la o cafea, în Fun Room, sau la masa de prânz. În departamentul Oanei nu există o zi standard de muncă, ci totul depinde de nevoile care apar pe parcurs.
Suntem deja la a doua cafea și aflăm de la Oana că cea mai mare provocare în zona de recrutare e balansul pe care trebuie să îl ai între nevoia urgentă pe care o impune un proiect și găsirea candidatului potrivit. Și atunci intervin oamenii din departamentul ei care caută până găsesc persoana potrivită care rezonează cu ceea ce reprezintă cultura RebelDot. Sunt și candidați care aplică direct pe o poziție în companie, sau care sunt abordați de departamentul de People&Culture din diverse surse.
Încercăm să formulăm mesajele cât mai prietenos, să le atragem atenția. Avem discuția de cunoaștere, pe care de obicei o facem online, dar mai avem și discuții la birou. Acestea au avantajul apropierii candidaților de oamenii care lucrează în companie, de atmosfera din birou. Iar pe noi ne ajută să îi înțelegem mai bine. Eu le vorbesc despre clienți, proiecte, unii mă întreabă despre cultura companiei și întotdeauna am apreciat că la RebelDot pot să prezint compania prin valorile și cultura ei pe care le trăiesc și eu. Povestindu-le despre biroul pe care îl avem, de evenimentele interne, de partea de sustenabilitate, de CSR, încerc să arăt că nu suntem doar niște oameni care stau în fața calculatorului și apoi pleacă acasă la final de program. RebelDot are un impact atât asupra comunității din interiorul companiei, cât și asupra comunității din jur – precizează Oana
Potrivit Oanei, valorile sunt fundația la tot ceea ce face echipa RebelDot – de la procese de recrutare, până la inițiative interne. În acest sens a fost conceput și un ghid de interviu cu întrebări specifice fiecărei valori, care contribuie la stabilirea dacă un candidat se potrivește sau nu rolului atunci disponibil, din perspectiva culturii organizaționale. Candidatul ideal în RebelDot trebuie să aibă creativitate și curiozitate pentru că domeniul se dezvoltă de la o zi la alta și este important să te întrebi de ce, explică Oana. De la 40 de oameni în echipă în urmă cu doi ani, astăzi echipa a crescut la 165 de oameni.
Iar dacă ajungi în RebelDot și ți-e teamă că nu te vei integra foarte ușor, află că îți poate fi „alocat” un buddy care împărtășește hobby-uri similare cu tine și care îți poate face viața în companie mai plăcută încă din prima zi.
Întotdeauna va fi o companie care te poate motiva financiar mai mult, dar trebuie să te gândești ce apreciezi pe lângă bani la acea companie: echipa, proiectele, clienții ei, cultura organizației. Eu cred că principalele avantaje pe care le am în RebelDot sunt de a lucra alături de oamenii potriviți, care sunt pe aceeași lungime de undă de multe ori, de a avea oportunități de creștere și dezvoltare și de a face parte dintr-o cultură sănătoasă – concluzionează Oana
Ciprian Iacob: „Mi-am dorit să lucrez într-o companie rebelă, care făcea lucrurile altfel”
Ciprian Iacob are 29 de ani, este CTO și lucrează în domeniu de aproximativ 9 ani. În liceu a ales ca perspectivă de viitor IT-ul, respectiv Informatică Economică, pentru a înțelege mai multe și despre ideea de a face business. Facultatea nu reușește să te facă în trei ani de zile Technical Expert, spune Ciprian, în schimb, trebuie să înveți multe pe cont propriu și să explorezi.
La RebelDot a venit în octombrie 2021, unde pe lângă descrierea jobului, și valorile companiei l-au atras și au cântărit mult în luarea deciziei. Primul an a fost pentru el dinamic și peste așteptări. Predominant a lucrat pentru un client mare din industria petrolieră din UK, moment când a realizat că RebelDot pune accent pe ideea de a fi partener cu clientul, nu este doar un simplu executant. Practic, în acest proiect, echipa RebelDot a eficientizat un proces complex de business cu ajutorul unei aplicații mobile ce folosește tehnologia OCR (n.r. optical character recognition) pentru a le face consumatorilor finali viața mai ușoară.
Nu încercăm să ne impunem punctul de vedere, ci suntem acolo să le oferim clienților cea mai bună perspectivă asupra a cum ar putea arăta produsul, cum s-ar implementa optim și care ar fi soluția viabilă. Sunt mulți bani irosiți în piața software, de aceea încercăm să eficientizăm cât mai mult procesul de implementare și livrarea produsului. Asta nu înseamnă că încercăm să fim ieftini, ci să fim eficienți și să obținem cel mai bun rezultat. Ținând cont de succesul din ultima perioadă, cred că ne facem treaba chiar bine – explică Ciprian
Fiecare proiect are configurații diferite. De obicei există un team leader, delivery manager, scrum master și colegi care contribuie la partea de product (ui/ux), frontend, backend, testare sau infrastructură. În general clientul vine cu o anumită problemă de business și echipa RebelDot o trece prin toate etapele necesare ca ea să ajungă un produs viabil. De la fazele inițiale de descoperire, până la lansarea în producție.
În general, ziua de lucru începe în cazul lui Ciprian în jur de ora 9. Nu este o persoană matinală, ci mai degrabă o bufniță de noapte. Îi place cafeaua făcută la espressorul manual de acasă, atunci când nu vine la birou la cafenea, iar în paralel, pornește Morning Glory pe RockFM și își face planul pentru ziua curentă.
Rolul lui se identifică cel mai bine cu „Growth”, cu ideea de a crește oameni, el fiind liantul între business și echipa tehnică. Trebuie să se asigure că ceea ce își dorește clientul este fezabil și să le creeze oamenilor din echipă contextul necesar să lucreze.
Mă pasionează tehnologia și partea umană a acestui job și cred că abilitățile mele se află la intersecția dintre tehnic și uman. Mereu am încercat să creez un mediu în care să nu căutăm vinovați pentru greșeli, ci să vedem ce putem învăța din greșeală, cum o rezolvăm și cum o evităm data viitoare. Acest mindset e la baza RebelDot: de a crea un mediu în care nu căutăm vinovați, ci încercăm să găsim soluții și să învățăm din greșelile noastre – explică Ciprian
Domeniul IT e precum un rollercoaster, spune Ciprian. Niciodată nu se oprește învățarea. Cheia stă în a învăța conceptele care la bază rămân aproape neschimbate. Ce se schimbă este modul de rezolvare a problemelor.
Deseori contextul se poate schimba de la o zi la alta, explică Ciprian și trebuie să ai capacitatea să te repliezi repede. Cei care lucrează în acest domeniu înțeleg că e nevoie de o anumită stare pentru a putea fi eficient în zona de codare – the coding flow. E o stare în care ești absorbit de problemă, timpul pare că stă în loc și atenția ta este dedicată exclusiv acelei sarcini. Partea “soft”, deși sună ca și cum ar fi mai simplă, nu este și necesită calități interpersonale. „De la clienți dificili, conflicte în interiorul echipei, ghidare și până la aliniere cu diverse departamente, această parte necesită un tip de efort diametral opus celui în care scrii cod. Cele două se exclud și necesită ca leader-ul să fie o persoană echilibrată care poate judeca și lua decizii sub presiune. În esență, marile provocări stau în schimbarea de context (n.r. context switch) și luarea de decizii”, precizează Ciprian.
Stresul și anxietatea în acest domeniu nu vin din presiunea interioară a companiei, ci din interiorul fiecăruia și din dorința de a obține mereu cel mai bun rezultat, consideră Ciprian. Atunci încearcă să își găsească balansul și să nu lase ca viața lui să se limiteze doar la muncă.
Munca ar trebui să fie integrată în viața ta, nu să devină viața ta. Eu sunt construit să mă dezvolt și să cresc tot timpul și uneori singurul care pune presiune pe mine sunt chiar eu. De aceea încerc să mă detașez mergând la alergat, meditând, sau mergând pe munte. Costul e relativ mic, iar răsplata e foarte mare. Îmi place să stau la cort, să mănânc o supă la plic și visez ca la bătrânețe să mă retrag într-o zonă montană. Poți să ajungi la un nivel în care ți-ai satisfăcut nevoile de bază și oricât câștigi de acolo înainte nu te face mai fericit. Acesta e cazul meu. Nu cred că aș fi mult mai fericit cu mai mulți bani în cont. E important să găsim fericirea în lucruri mici – consideră Ciprian
Discuția cu Ciprian a fost ultima din acea zi din seria întâlnirilor cu rebelii din RebelDot. În timpul petrecut cu ei ne-am convins că a fi rebel vine cu responsabilitatea asumării unei culturi și a unei promisiuni de a fi îndrăzneț și autentic. Ne-a impresionat sediul renovat al companiei adaptat muncii hibride și recunoaștem că ne-a cucerit cafeneaua. Iar dacă nu v-ați convins și totuși vreți să îi cunoașteți mai bine, spiritul și cultura lor se reflectă și prin activitățile de CSR. Pentru că nu doar construirea de produse software care au un impact semnificativ îi reprezintă pe rebeli, ci și dezvoltarea comunităților locale cu acțiuni care depășesc inovațiile tehnologice. Empatia și angajamentul echipei sunt întotdeauna prezente acolo pentru o cauză, cele mai recente exemple fiind un „yard sale” caritabil organizat în ajutorul Asociației pentru protejarea animalelor NUCA, dar și două evenimente la Cluj & Oradea pentru Asociația Dog Assist.