Fertilitatea în România continuă să scadă într-un ritm semnificativ

Home $ Diverse $ Fertilitatea în România continuă să scadă într-un ritm semnificativ

by | Nov 15, 2022 | Diverse

Deși rata de fertilitate din România continuă să scadă, comunitățile românești se descurcă bine în alte țări europene. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cuplurile de români preferă să rămână în țări cu un nivel de trai mai ridicat, cum ar fi Spania, Germania, Marea Britanie și Italia. Anul trecut, aproximativ 45.000 de copii români s-au născut în aceste țări. În plus, anul 2021 marchează o rată record a natalității în România. Pe parcursul anului, s-au născut 180.000 de copii, ceea ce reprezintă cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani în România.

Potrivit Ralucăi Frorei, o româncă care a ales Germania ca țară mai confortabilă pentru a trăi și a-și întemeia o familie, guvernul german încurajează nașterea de copii și sprijină financiar noile familii. În plus, Germania are un sistem de sănătate și de educație bine dezvoltat, astfel încât copiii născuți aici au cele mai bune condiții posibile pentru dezvoltarea lor. După ce s-a mutat în Germania în urmă cu câțiva ani, Raluca i-a născut pe Natalia și Nicolas, care și-au făcut prieteni și acum consideră Germania ca fiind casa lor. În plus, ei beneficiază de un bun sprijin financiar de 200 € pe lună. Cu aceste beneficii și cu ajutorul financiar, Raluca nu intenționează să se întoarcă în țara sa de origine. Iar faptul că mulți români aleg țări mai dezvoltate pentru a trăi și a-și întemeia o familie are un efect negativ asupra ratei natalității în România.

Regatul Unit a devenit o altă destinație preferată de tinerele familii de români. Regatul Unit deține recordul la numărul de nașteri de români. Astfel, 16.000 de copii s-au născut aici, în 2021, din mame românce. Potrivit guvernului britanic, românii sunt a patra comunitate de emigranți ca mărime din această țară. De asemenea, numărul copiilor români născuți în Italia a crescut semnificativ. Astfel, în 2021, în Italia s-au născut 11.000 de copii cu rădăcini românești. Potrivit unor rapoarte, acest număr ar putea fi mai mare, ajungând la 14.000 de copii.

Este de remarcat faptul că această statistică ia în considerare doar copiii ai căror părinți au primit documente care confirmă cetățenia română. În practică, multe cupluri de români nu solicită documente care să ateste cetățenia română a copiilor lor, astfel încât aceștia dobândesc automat cetățenia țării în care s-au născut. Cu toate acestea, românii născuți în țări non-europene solicită, de obicei, cetățenia română după ce ajung la vârsta adultă, pentru a se bucura de drepturile cetățeniei europene. În România se prefigurează o criză demografică care va duce la un deficit de forță de muncă în următorii 10-20 de ani, potrivit experților. Cu toate acestea, există multe industrii în România care contribuie foarte mult la economie, inclusiv serviciile, producția de automobile, jocurile de noroc online și pariuri sportive live , agricultura și mineritul. În ciuda potențialului destul de ridicat al României, țara se confruntă cu probleme precum o rată de înlocuire demografică dezechilibrată și o națiune îmbătrânită în general.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!