Doi prieteni, o Dacia 1310 și un raliu caritabil de 9000 km în Africa. Povestea echipei „Ginger Mary’s Revenge” susținută de Bosch România

by | Dec 8, 2022 | Articole

Doi tineri cu studii tehnice la Cluj, pasionați de mecanică și inginerie și aflați la volanul unui autoturism Dacia 1310 din 1986, s-au aliniat anul acesta, în luna octombrie, la startul celui mai mare raliu caritabil de amatori din Africa. Participarea lor a fost sprijinită de către Centrul de Inginerie Bosch, iar donațiile constând în penare complet echipate și laptopuri destinate copiilor din comunitățile din Africa de Vest, au venit din partea oamenilor cu suflet care au susținut echipa încă de la început, când totul făcea parte din visul frumos a doi prieteni care se cunoșteau din clasele primare.

bosch bamako rally team

Ideea de a visa la acest raliu le-a venit lui Albert Gyulai și lui Tihamér Fórika în timpul liceului, iar zece ani mai târziu s-a concretizat în această aventură. După mai multe starturi amânate a ediției din 2022, din cauza pandemiei și a noilor variante de coronavirus, echipa Ginger Mary’s Revenge (GMR goes to Budapest-Bamako Rally), cu Dacia Ginger Mary pregătită de drum, a pornit în 21 octombrie într-o aventură de o lună, oprindu-se 9240 de kilometri mai târziu în Freetown, Sierra Leone. Tot parcursul lor, din iarna anului 2020, de la recondiționarea la care a fost supusă Ginger Mary, campania de donații și startul competiției, la problemele de pe traseu și descoperirea unor ținuturi pe cât de necunoscute, pe atât de spectaculoase, a putut fi urmărit pe pagina de Facebook GMR goes to Bamako.

Raliul Budapesta-Bamako 2022 a reunit 247 de echipe și 554 de participanți. Pornind din Budapesta și traversând Europa, traseul i-a dus pe participanți până în inima Africii de Vest, prin țări precum Maroc, Mauritania, Senegal, Guineea și Sierra Leone. Cu numărul de concurs 242, înscriși la categoria Spirit, cei doi tineri din România s-au întors acasă cu premiul special pe care l-au câștigat, „The Brave Warrior of the Desert – Luptători Curajoși ai Deșertului”, reușind cu Dacia lor să parcurgă fiecare etapă a raliului, inclusiv să facă față condițiilor zonei de vest a deșertului Sahara.

Ne-au motivat mai multe lucruri să participăm la acest raliu, primul fiind motto-ul competiției încă din 2005: Anyone. By anything. By any means. Ceea ce înseamnă că îți era permis accesul cu orice mijloc de deplasare, fie că aveai mașină, motocicletă, camion, ATV. Nimeni nu te oprește să parcurgi traseul cu o mașină de lux și să te cazezi la cele mai scumpe hoteluri. Dar va fi întotdeauna apreciat curajul și alinierea la spiritul competiției – au explicat cei doi tineri pentru Clujlife.

De ce o mașină Dacia 1310?

Albert lucrează de cinci ani la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, pe o poziție de inginer software, iar Tihamér este șef mecanic la o altă cunoscută companie producătoare de motociclete. Amândoi au venit în ecuație cu pasiunea pentru mecanică și inginerie.

Deși am vrea să spunem că noi am ales-o pe Ginger Mary, adevărul e că ea ne-a ales pe noi în momentul în care unul dintre prietenii noștri ne-a oferit-o gratis pentru a-și elibera garajul. Având deja mașina, participarea era aproape sigură – povestesc cei doi.

Ce a urmat a fost o perioadă de research și pregătirea propriu-zisă a mașinii. Piesele vechi au fost înlocuite cu altele noi, de la set motor nou, la pompă de ulei, garnituri și alte componente. Au fost modificate suspensiile și adăugate leduri și prize USB, iar portbagajul a fost modificat și el în așa fel încât să fie cât mai încăpător. Unele schimbări s-au dovedit a fi de folos, altele au fost… degeaba, spun astăzi cei doi colegi de drum. Chiar și în aceste condiții, toată recondiționarea mașinii a fost un bun exercițiu pentru cei doi, pregătindu-i pentru provocările care aveau să urmeze.

În deșert, unde cel mai apropiat oraș e la 400 de km, supraviețuiești fără mâncare cateva zile, dar fără mașină nu. Nu se repară singură, și dacă nu te poți deplasa, s-ar putea să te trezești cu mari probleme – a mai precizat Albert

Chiar dacă Raliul Budapest-Bamako nu are reguli foarte restrictive, singura condiție fiind să fi împlinit minim 18 ani – în rest totul este permis chiar și omiterea unor etape -, Albert și Tihamér au ales să se bucure de fiecare moment. Nu au fost descurajați de lista lungă de potențiale pericole și riscuri de pe traseu, nu s-au arătat deranjați de cele 41 de grade Celsius de afară și de cele 51 de grade în mașină și au condus pe fiecare rută, chiar dacă de cele mai multe ori erau singuri pe traseu, până la următorul punct de campare.

Nici nu ne-am fi gândit că putem sări o etapă. Eram acolo pentru a trăi din plin experiența. Când am ajuns în Sahara printre dune, cu Dacia, oamenilor nu le venea să creadă. Dar orice problemă aveam, după cinci minute de semi-panică, totul se rezolva. Dintre noi doi, cred că eu am “gustat” fiecare piesă de la mașină, am suflat în fiecare furtun de benzină (am montat și conducte de rezervă) când era nevoie de unele mici reparații, dar așa am reușit să economisim banii pe care i-am fi dat, altfel, în service-uri – povestește amuzat Tihamér

Partea caritabilă a aventurii

Pe lângă distracția propriu-zisă care era garantată pe parcursul celor peste 9000 de kilometri, Albert și Tihamér au fost atrași de partea caritabilă a aventurii. În fiecare ediție, raliul atrage peste un milion de Euro donații în Africa, sub forma unor proiecte mai mari sau mai mici. Proiectul echipei Ginger Mary’s Revenge a fost de a duce laptopuri și echipament școlar la școli din Guineea și Sierra Leone, dar, totodată, de a contribui și la proiectul principal de dotare a unei școli cu panouri solare și plantare de copaci în zonă. „Am organizat acasă o strângere de donații de la persoane fizice și am luat și din bugetul nostru materiale”, a explicat Albert.

Entuziasmul lor și dorința de a aduce puțină bucurie tinerilor din comunitățile defavorizate din Africa au fost motive suficiente pentru ca Bosch să susțină financiar această acțiune umanitară.

Am avut o poveste în spate și, cu multă sinceritate, am explicat în urmă cu un an superiorilor mei ideea și în ce condiții poate fi realizată. Răspunsul a fost pozitiv și am primit din partea Bosch susținerea de care aveam nevoie – povestește Albert.

Potrivit paginii oficiale a competiției, costurile cu tot ceea ce înseamnă participarea la acest raliu se ridică la 6000-7000 de euro, costuri legate de vize, vaccinuri, asigurări, taxe de drum, mâncare, combustibil, cazări etc.

Una dintre cele mai mari recompense a întregii aventuri a fost pentru cei doi tineri din România întâlnirea întâmplătoare cu Ibrahim, un student din Sierra Leone. „Din discuție, în discuție, am aflat problemele lui și lipsurile pe care le are. El știa că toate donațiile se duc spre acea școală și a fost incredibil de fericit când i-am păstrat un laptop și un penar”, au declarat Albert și Tihamér.

Experiența în Africa i-a convins pe cei doi prieteni că orice barieră poate fi depășită atunci când crezi cu adevărat în pasiunea ta și în abilitățile pe care le ai. Dar nu ar fi ajuns la destinație dacă nu ar fi avut curaj și nu s-ar fi bazat pe improvizație, dacă nu ar fi legat prietenii sincere pe parcurs și dacă nu ar fi fost motivați de scopul comun de a-i ajuta pe cei mai puțin favorizați de soartă.

Tags: Bosch

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This