Rodion Ladislau Roșca, unul dintre cei mai inovatori artiști din România în perioada comunistă, cunoscut pentru compozițiile lui experimentale și fondator la sfârșitul anilor ’70 al unui proiect electro-rock experimental cu ecou 30 de ani mai târziu, va fi omagiat marți, 20 decembrie, la Cluj. Artistul a fost redescoperit de publicul veteran și cunoscut de publicul tânăr în anii 2010 când a avut mai multe apariții internaționale, interviuri și noi proiecte, inclusiv un interviu în celebrul ziar britanic The Guardian. Rodion Roșca a murit în 2021, la vârsta de 67 de ani, prea puțin apreciat pentru inovația incontestabilă pe care a adus-o muzicii din România.
Evenimentul de tip open studio, intitulat „The Future is History- DiscoGraffiti” și susținut de Centrul Cultural German, va avea loc astăzi, începând cu ora 19:00, într-unul din spațiile hub-ului creativ MushuROI din Piața 1 Mai, nr. 4-5, sub formă de sesiune live painting realizată de artistul de street art Kero Zen, pe fundalul unui live set creat și curatat de muzicologul Andrei Bucureci. Instalația artistică a fost în așa fel concepută încât vizitatorii spațiului să poată interacționa cu elemente ale lucrării de artă colaborativă în format work-in-progress. Instalația de sunet va fi asigurată de artistul Andrei Cucu, sound designer și compozitor din Berlin și va fi completată de componenta de vopsea luminescentă asigurată de Lumilor, o tehnologie apărută doar în ultimii ani în România, care va accentua natura experimentală a creației muzicale a lui Rodion G.A.
Proiectul a luat naștere dintr-o promisiune pe care artistul Kero Zen și-a făcut-o în urma prieteniei pe care a legat-o cu Rodion Roșca, de a realiza o lucrare memorială care să familiarizeze publicul cu ceea ce a reprezentat Rodion pentru muzica din România.
„Eu și Rodion ne-am împrietenit la expoziția Tripoteca din 2014, organizată la Casa Tranzit, când am avut ocazia să îl descopăr atât ca artist, cât și ca om. Mi-am plăcut stilul lui, cât de genial era ca artist și cât de carismatic era ca persoană. Cu timpul ne-am intersectat la mai multe evenimente și de fiecare dată când ne întâlneam îmi spunea să desenez sau să pictez, cândva, un G.A. Rodion pe un perete mare, undeva în oraș. De atunci mi-am spus că într-o formă sau alta voi onora această promisiune, fie printr-un perete memorial sau printr-o altă formă de exprimare a ceea ce reprezenta acest artist unic pentru mulți dintre noi”, a precizat Kero Zen pentru Clujlife.
De la ideea inițială de a-i dedica artistului o lucrare pe un perete din oraș, proiectul s-a conturat într-o altă formă estetică, sub forma unei experiențe audiovizuale, mult mai experimentală, chiar avangardistă, asemenea operei lui Rodion, îmbinând diverse forme de expresie artistică: graffiti, arta anamorfică, sunet și lumină.
„Prin ideea de open studio ne-am gândit să lăsăm publicul să intre în intimitatea creației lui Rodion pentru a-i cunoaște mai bine povestea. Iar pentru a crea atmosfera l-am chemat și pe Andrei Bucurenci, cel mai bun cunoscător al discografiei lui Rodion. Jumătate din set va fi muzica lui Rodion și jumătate muzică inspirată de Rodion. Astfel, încercăm să aducem cât mai multă informație despre el, văzând că multă lume nu îl cunoaște cu adevărat și știind cât de subapreciat era la timpul lui”, a mai declarat Kero.
Până la forma lui actuală, proiectul a fost într-o continuă schimbare, de la locul de desfășurare, la concept.
„Am avut diverse planuri pe care le-am schimbat în funcție de logistică, fără să ne dăm seama în ce stadiu suntem. Au apărut situații cărora a trebuit să ne adaptăm, dar până la urmă un proiect artistic trebuie să fie surprinzător. Tot proiectul s-a pliat pe stilul lui Rodion, pe neînțelegerile și neaprecierile lui din carieră”, precizează Kero.
Proiectul este unic cu atât mai mult cu cât mixează streetart graffiti cu un tip de vopsea care luminează în câmp electric, tehnologie folosită mai mult în domeniul auto-moto, dar care a intrat în ultimii anii în domenii foarte diverse, acolo unde suprafețele nu permit aplicare altor tipuri de tehnologie luminoasă. Practic, tehnologia LumiLor este o pelicula electroluminicentă care permite ca orice obiect acoperit cu aceasta să emită lumină.
Conceptul final al acestui proiect va fi prezentat în luna ianuarie 2023 și se va concretiza inclusiv cu o expoziție retrospectivă desfășurată pe durata mai multor zile, dedicată muzicianului Rodion Ladislau Roșca.