Tot ce trebuie să știi despre multicooker

Home $ Diverse $ Tot ce trebuie să știi despre multicooker

by | Mar 23, 2023 | Diverse

În fiecare bucătărie se strâng treptat nenumărate electrocasnice – de la tigăi cu diferite suprafețe la aparate speciale pentru gătirea orezului. Toate sunt utile, desigur, însă ele pot fi înlocuite în cele mai multe cazuri de un singur dispozitiv, multicooker-ul.

Află mai multe despre multicooker și toate funcțiile pe care le poate îndeplini citind în continuare acest articol.

Ce este un multicooker?

Multicookerul este un dispozitiv electrocasnic modern, care permite gătirea unui fel de mâncare într-un timp mai scurt, fără a fi nevoie de prea multe intervenții pe parcurs. Practic, este un vas din metal sau plastic, introdus într-un alt recipient izolat termic. De-a lungul timpului, un astfel de principiu au avut oalele sub presiune, multicookerul fiind o variantă electrică a lor, cu mai multe funcții.

Multicookerul obișnuit poate înlocui diferite alte vase. În plus, în funcție de model, el poate avea diferite programe prin care poți prepara atât mâncăruri cu sos, cât și iaurt. Totodată, anumite aparate permit și prăjirea alimentelor, așadar poate înlocui cu ușurință un număr semnificativ de electrocasnice.

O altă variantă cunoscută este Crock Pot – un aparat de tip slow cooker. Spre deosebire de aceste, multicookerul include adesea și funcția de gătire lentă. Această variantă este sănătoasă și adesea foarte comodă, pentru că poți seta de dinainte timpul de pregătire, fără să îți faci griji că trebuie să supraveghezi permanent prepararea mâncării.
De ce aspecte trebuie să ții cont înainte de a alege un multicooker?

Alegerea unui multicooker trebuie să se facă în funcție de nevoile tale și ale familiei. În primul rând, este important să stabilești volumul de care ai nevoie. Pentru o familie de patru persoane, un volum suficient este de 4-5L.

Întotdeauna este bine să iei în calcul și funcțiile pe care vrei să le îndeplinească dispozitivul. Pe piață există diferite variante, unele includ funcția de prăjire, slow cook, în timp ce altele au doar funcții de bază.

Un alt aspect de care este bine să ții cont, dacă vrei să ai o experiență cât mai bună, este modul în care se curăță aparatul. În general, modelele de multicooker au un vas detașabil – verifică ca acesta, cât și restul pieselor care necesită spălare să poată fi ușor de scos sau introdus la loc în aparat. În plus, dacă folosești mașina de spălat vase, verifică ca materialul recipientului să permită tipul acesta de spălare.


Care sunt principalele beneficii ale unui multicooker?

Așa cum menționam anterior, multicookerul înlocuiește cu ușurință alte aparate. Astfel, pe blatul tău de bucătărie se va face mai ușor loc pentru o vază cu flori sau, de ce nu, pentru o carte de bucate care să te inspire.

Un punct important pe lista beneficiilor este varietatea preparatelor. De la fripturi cu sos, orez la desert, totul poate fi preparat cu ușurință, chiar și de către cei care nu se pricep atât de bine la gătit. Tot ce trebuie să faci este să pregătești carnea, legumele sau orice ingrediente de care ai nevoie, să le introduci în vas și să setezi programul potrivit.

Un alt aspect foarte important, care îți va face viața mai ușoară, este posibilitatea de a pleca de lângă dispozitiv. Aparatul se va opri singur în momentul în care a terminat programul, iar în unele cazuri, dacă funcțiile permit, va păstra mâncarea caldă până când este gata să fie servită. În felul acesta, în timp ce mâncarea este gătită, tu poți face orice altceva – timp în plus pentru un serial sau poate un alt hobby.

Ce dezvantaje are un multicooker?

Lista de avantaje este una cuprinzătoare și îi va impresiona mai ales pe care îi doresc să se bucure rapid de un preparat gustos. Cu toate acestea, aparatul are și câteva dezvantaje de care este bine să ții cont.

În primul rând, poți găti un singur fel de mâncare, așadar dacă îți dorești un prânz sau o cină cu un preparat principal și garnitură, tot va trebui să folosești și aragazul/cuptorul. Desigur, poți prepara felurile pe rând, însă procesul nu va fi unul la fel de rapid.

Un alt lucru important de care să ții cont este faptul că nu vei putea face prea multe experimente în bucătărie. Dispozitivul este numai bun pentru preparate clasice, însă dacă vrei să înveți să gătești sau să testezi rețete complexe, nu va fi cel mai bun prieten al tău.

Înainte să achiziționezi un multicooker, ține cont de toate aceste aspecte. Astfel, te asiguri că aparatul se potrivește cu adevărat nevoilor tale și îți va fi un real ajutor în bucătărie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!