De vorbă cu echipa Jazz in the Park despre planurile lor pentru anul 2023

În luna septembrie a anului trecut ne bucuram să anunțăm c-a avut loc ediția aniversară a Jazz in the Park, când au celebrat 10 ediții de JiP, și a reușit să aducă împreună 17.500 de persoane. Spuneam, atunci, că ediția aniversară Jazz in the Park a avut toate atributele unui festival reușit. Am spus-o și noi, a spus-o și atmosfera de pe cărările Parcului Etnografic „Romulus Vuia”, precum și reacțiile pozitive vizavi de anunțarea datelor următoarei ediții. „A fost o ediție incredibilă”, cu această concluzie a rămas echipa la finalul celor patru zile de Jazz in the Park, cea care a dus greul evenimentului din punct de vedere logistic și nu numai.

Se pare că această ediție aniversară incredibilă le-a oferit energia, determinarea și ambiția să-și transforme activitatea, în 2023, într-una și mai ambițioasă. Anul 2023, pentru prietenii de la Jazz in the Park, a fost marcat de vernisajul Music Gallery, proiectul care prezintă muzica jazz sub forma unei expoziții și care a debutat sâmbătă, 25 martie 2023, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, ca mai apoi să fie replicat la Iași, la Palatul Braunstein. Mai mult, anul acesta nu ne vom putea bucura doar de ediția a 11-a a JiP în Parcul Etnografic, ci și de International Jazz in the Park Competition, în Parcul Central. Și, în plus, după ce anul trecut au organizat seria nomadă Pop-Up Jazz Club, proiect care a demarat în luna august, în avanpremiera festivalului, seria de evenimente va continua și anul acesta.

Dat fiind faptul că anul 2023 a debutat, pentru echipa JiP cu vernisajul Music Gallery, care a avut un succes răsunător în Cluj-Napoca, expoziția fiind vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele, am fost curioși să aflăm ce moment din existența lor ca asociație marchează organizarea unui asemenea vernisaj dedicat muzicii jazz nu doar în oraș, ci și în afara granițelor sale. Am povestit mai multe despre asta cu Alin Vaida, Executive Director al asociației Fapte, care stă, an de an, în spatele organizării festivalului la care ne reîntoarcem de fiecare dată cu atât de mult drag.

Aș îndrăzni să zic că Music Gallery este cel mai mare proiect pe care noi l-am implementat de la Jazz in the Park încoace. Și a trezit niște senzații foarte similare cu debutul nostru din 2013. Doar că noi suntem diferiți. În special, mult mai experimentați, mult mai rodați. Și asta s-a simțit.

Vizitatorii vernisajului Music Gallery au putut experimenta şi interacţiona cu muzica jazz în diverse moduri, prin vizitarea şi participarea la activităţile pregătite în cele şase camere ale expoziţiei. Ei au putut să asculte marii artişti ai jazz-ului la pick-up, într-o cameră special amenajată sau sub un sound dome. Mulţi dintre ei au luat lecţii de muzică precum lecţii de pian, chitară sau tobe şi s-au bucurat de concerte în cadrul evenimentelor speciale.

Simțim că am reușit să inventăm un nou format de redare a unei arte. Muzica este probabil cea mai exploatată artă, dusă foarte mult în entertainment. Mișcă milioane de oameni și a devenit o industrie foarte puternică… Prin formatul nostru nou, credem că am reușit să temperăm cumva asta. Am adus liniște în muzică și am creat un format propice pentru introspecție și pentru conexiune cu muzica.

În total, în cadrul Music Gallery Cluj au fost organizate 19 evenimente speciale pentru vizitatori, între care, cele mai mari au fost concertele cu artişti din România şi Norvegia. În weekendul de deschidere, în curtea Muzeului de Artă, au concertat 7th Sense şi Moonlight Breakfast.

Nu am știut la ce să ne așteptăm de la acest proiect și au fost multe lucruri pe care le-am adaptat după feedback-ul primit, însă am descoperit că e interesant și pentru alții ce-am făcut, nu doar pentru noi. Și e fain să faci asta, fiindcă adevărul e că e tot mai greu să-ți asumi astfel de riscuri în cultură. Mulțumirea după pandemie a fost că am supraviețuit. Reușita Music Gallery e o victorie dulce.

La fel ca de fiecare dată, și prin intermediul proiectului Music Gallery, ei și-au dorit să inspire lumea. Însă de această dată, poate mai mult ca niciodată înainte, s-au gândit și la ei înșiși.

Ne-am dorit să facem acest proiect și ca să-l vedem că există, nu doar ca să facem ceva și pentru alții. L-am făcut și pentru noi. Să faci evenimente e o artă în sine. Sau cel puțin, așa o percepem noi.

Și l-au făcut să se întâmple. Dar la fel ca fiecare proiect care are ambiții mari, și punerea bazelor Music Gallery s-a dovedit a fi un carusel de stări. Au avut numeroase momente dificile și descurajante, dar au avut și multe satisfacții. Cel mai dificil s-a dovedit a fi să adapteze proiectul vremurilor actuale: proiectul Music Gallery a fost scris în iunie 2020, au început să lucreze la el în ianuarie 2022 și au avut prima implementare în 2023. Pe parcurs s-au schimbat prețuri, oameni din echipă și conținutul efectiv al expoziției.

A existat, bineînțeles, și frica de a nu greși, dat fiind că aveam o finanțare mare, cea mai mare din istoria Fapte. Dar am creat un proiect necomparabil, fără nicio referință din trecut. Mie personal, îmi place asta. Îmi place mult libertatea de exprimare și încă am curajul de a face tot ce-mi trece prin cap. Și asta mi-a dat satisfacție.

Pe viitor, încă nu știu cu certitudine în ce direcții vor dezvolta Music Gallery. Ce știu, în schimb, este că au deja cereri să ducă expoziția și în alte orașe. Au, deja, gânduri de permanentizare a vernisajului. Acum, însă, se lasă purtați de val un pic: „Mai sunt lecții de învățat din expoziție”, ne-a spus Alin.

Cât timp își dau seama în ce direcții vor duce proiectul Music Gallery mai departe, ei pregătesc nu unul singur, ci două evenimente Jazz in the Park în Cluj. Pe de-o parte este vorba despre cea de-a 11-a ediție a festivalului JiP și, pe de altă parte, este vorba despre readucerea în prim-plan a unui concept mai vechi marca JiP: International Jazz in the Park Competition. Ei simt că aceste două proiecte sunt complementare și întregesc dorința lor pentru JiP.

Poate că înainte de pandemie, ne doream să facem prea multe printr-un singur festival. Dar având acum două, închegăm foarte bine dorința de a aduce nume mari în oraș cu dorința de a promova tinere talente. Avem și bilete, avem și acces liber. Avem două parcuri splendide din oraș. Avem tot ce ne dorim acum.

Ce așteptări ar trebui să avem noi, în calitate de public de la cele două evenimente? De la festival ar trebui să ne așteptăm să fie precum un basm, să fie o poveste muzicală frumoasă și matură. „Avem 11 ani, am îmbrătrânit și noi și ne-am rafinat. Ne regăsim foarte mult în povestea din Parcul Etnografic”, ne-a împărtășit Alin.

De la concurs, în schimb, putem să ne așteptăm la o revenire emoțională în Parcul Central și la niște surprize deosebit de plăcute din partea artiștilor: „Sunt realmente șocat de cât de bune sunt trupele care au aplicat. De ce nu sunt aceste trupe mult mai celebre? Aproape că e nedrept la ce talent au”.

Astfel, prin International Jazz in the Park Competition, o pandemie și o relocare mai târziu, au decis să se întoarcă din nou ȘI în Parcul Central: locul care i-a consacrat și în care au crescut ani de zile, o locație pe care Alin o consideră ca fiind „grea și plină de simbolistică”.

El simte că nu puteau să facă nimic mai frumos decât să revină în Parcul Central și să-l pună în slujba trupelor tinere. A fost o decizie impulsivă și corectă, crede Alin, fiindcă au crescut ajutați de acest spațiu și simt că e momentul să investească în concursul festivalului mai mult.

Competiția e contribuția noastră la dezvoltarea industriei Jazz și cred că e important ca orice festival să facă ceva pentru mai tinerii genului pe care îl promovează. Dacă nu ajutăm trupe să crească, rămânem fără material pe viitor.

Concursul se anunță a fi unul atipic, cu mult accent pe experiența și pe valorificarea trupelor din concurs.

Cred că o diferență fundamentală față de alte concursuri este că noi ne plătim toți finaliștii. Va fi, fără îndoială, cel mai bun concurs de până acum. Deja este cel mai scump.

Alin știe că majoritatea artiștilor trăiesc în principal din banii proveniți din prestațiile live, motiv pentru care și-au dorit ca fiecare finalist să aibă o remunerație minimă pentru prezența sa. Peste asta vor veni premiile.

De la public, ne dorim atenție. Ne dorim deschidere de minte și suflet pentru a descoperi trupe noi și ne dorim să participe activ în efortul nostru de a face ceva frumos.

Din aceeași dorință de a face ceva frumos pentru public și pentru ei înșiși, anul trecut au organizat seria nomadă Pop-Up Jazz Club, proiect care a demarat în luna august, în avanpremiera festivalului, și pe care-l continuă și în 2023. „Nu toate proiectele trebuie să aibă o motivație pompoasă. Când nu avem contextul de a face ceva, ni-l creăm. Ăsta e pop-up. O mică rebeliune”, ne-a spus Alin.

Acum, cu ajutorul Pop-Up Jazz Club, au locuri noi de transformat și, în acest an, vor și ieși cu proiectul din oraș. De la acest proiect, publicul ar trebui să aibă așteptarea unor concerte frumoase în spații atipice.

Rolul proiectului este pe de o parte, să atragă atenția asupra lipsei de spații de concerte, iar pe de altă parte să ne creeze un context de a face evenimente mai mici, punctuale și de a descoperi spații noi.

Cât despre cea de-a 11-a ediție a festivalului JiP, ea va continua și anul acesta în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în sătucul-muzeu al căror curți vor prinde viață odată cu mutarea lor acolo în perioada 1-3 septembrie 2023.

Simțim că Parcul Etnografic este perfect pentru ambițiile noastre actuale de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de un loc mai izolat, mai matur, de acces pe bază de bilete. Am dat tot ce am avut necondiționat până acum, dar acesta este un drum încet, dar sigur, spre un blocaj. În plus, avem un line-up în acest an deosebit de competitiv și de valoros, pe care nu-l putem oferi gratis. Nu e corect. Oricum îl subvenționăm foarte mult.

În fapt, The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, Billy Cobham, Fun Lovin’ Criminals și Martina Topley-Bird, sunt primii mari artiști confirmați pentru ediția 2023 a festivalului.

Pe viitor, obsesia și dorința echipei din spatele festivalului este ca JiP să nu fie dependent de o casă. Să fie perceput ca un brand și un festival valoros, indiferent de locul unde are loc.

În orice caz, Alin simte că principalul și cel mai important scop cu care au pornit la drum în primă fază, în organizarea festivalului JiP, a fost acela de a contribui la dezvoltarea audienței de Jazz în Cluj și România. „Însă cred că Jazz in the Park promovează niște valori pozitive și un spirit cald și de asta ne sunt mulți oameni alături. E un loc în care te simți om, o comunitate simplă din care oricine poate face parte, ne-a spus el. Și, după cum a mai spus-o și înainte…

Eu cel mai tare aștept finalul evenimentului. Nu am trăit în viața mea niște momente mai frumoase decât acele 10 minute de la finalul ultimului concert. Acelea sunt momentele în care înțelegi real ce ai făcut și poți savura efortul. E un moment de vulnerabilitate, de descătușare și jur că merită să muncești un an întreg pentru acele câteva minute.

Și noi așteptăm, cu cel puțin la fel de multă nerăbdare, acel prim weekend de toamnă în care evadăm din nou în sătucul-muzeu, unde fiecare trăire se intensifică și fiecare curte îți spune o altă poveste. Așteptăm cu nerăbdare ca echipa din spatele proiectului, asociația Fapte, să ne arate modul cum văd ei lumea. Așteptăm să ne scoată din haosul orașului încă o dată și să ne transpună într-o altă lume. Așteptăm să pătrundem din nou în lumea Jazz in the Park, în care fiecare dintre noi e binevenit.

Dacă vrei și tu să ni te alături la cea de-a 11-a ediție a Jazz in the Park în 1-3 septembrie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, te invităm să-ți iei biletul de festival de aici. În schimb, dacă vrei să ne dăm întâlnire mai devreme, la cea de-a șasea ediție a International Jazz in the Park Competition, în Parcul Central, care are loc în perioada 30 iunie-2 iulie, te invităm să afli mai multe despre eveniment aici.

Ca să fii printre primii care află atunci când echipa JiP anunță mai multe despre evenimentul Pop-Up Jazz Club, poți să urmărești secțiunea de știri de pe site-ul lor, sau să-i urmărești pe Facebook și/sau Instagram; Pop-Up Jazz Club Nr. 4, Brass Against, este deja anunțat aici, urmând să aibă loc în 15 noiembrie la Zazen.

La care dintre evenimentele pe care ni le-a pregătit echipa JiP anul acesta ne dăm întâlnire? 😊

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This