Imaginați-vă o orchestră naturii în care copacii înalți sunt instrumentiștii de coarde, vântul suflă note melodioase, iar razele soarelui dansează pe ritmurile muzicale. În acest decor natural idilic, peste 18.000 de suflete au răsunat în armonie cu muzica jazz la a 11-a ediție a festivalului Jazz in the Park.
În weekend-ul 1-3 septembrie, Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca a fost transformat într-o veritabilă oază muzicală, unde am avut ocazia să experimentăm nu doar acorduri magistrale de jazz, ci și o comunitate vibrantă de oameni pasionați.
În prima zi, 5.200 de participanți s-au lăsat purtați pe aripile muzicii. Era ca și cum fiecare notă muzicală făcea frunzele să tremure și să danseze. Legendarii Fun Lovin’ Criminals, Andra Botez, JazzQuarters Trio, Daykoda, Jan Gunnar Hoff Trio, Theo Croker, Billy Cobham și Alexandru Andrieș sunt doar câteva dintre numele care au electrificat atmosfera.
Dar ce poate fi mai special decât a doua zi, când jazzul a fost rege și am avut în plus… două alpaca?! Da, ați citit bine. Nea Caisă și Findus, doi masculi alpaca, s-au alăturat distracției, adăugând o notă unică la eveniment. Nu este doar un festival de muzică, ci și un loc unde natura, animalele și oamenii coexistă în armonie.
Peste 7.000 de iubitori ai muzicii, și bineînțeles cei doi alpaca, au completat peisajul idilic în cea de-a doua zi anunțată sold-out. Și ca un val muzical care se ridică din ce în ce mai mult, ultima zi a fost pur și simplu sublimă! Peste 5.000 de persoane au fost parte dintr-un cine-concert de neuitat susținut de The Cinematic Orchestra, încheind astfel ediția 11 a festivalului într-un mod memorabil.
Ediția din acest an a ieșit mai bine decât am sperat. Un festival al bunului simț, cu public cald și respectuos, artiști faini – atât ca muzică, cât și ca oameni – și cu un loc mai primitor ca niciodată. Tot ce era important să iasă bine a ieșit. Suntem fericiți. Muzical vorbind, parcă fiecare zi a fost mai bună decât cealaltă. Închiderea festivalului făcută de Cinematic Orchestra a fost ceva emoțional. Nu putea fi mai bine.
Mulțumiri speciale furnizorilor și partenerilor noștri care s-au mobilizat mai tare ca niciodată și au făcut un festival de pus în ramă, în ciuda dificultăților avute în ultima perioadă. Depozitul nostru a ars cu mai puțin de o lună înainte de începerea festivalului și am pierdut multă logistică valoroasă, doar am compensat prin efortul acestor prieteni dragi. Jos pălăria!
Nu în ultimul rând, vrem să mulțumim gazdei noastre, Parcul Etnografic. Am avut o colaborare foarte bună cu personalul de aici și ne-am simțit efectiv ca acasă.
Vom face o mică pauză, dar mai avem niște concerte și proiecte în acest an și, cel mai important, urmează să vă dăm vești cu planurile noastre pentru anul viitor. – Alin Vaida, fondator Jazz in the Park
Pe lângă muzică, festivalul a fost presărat cu activități inedite: expoziții de viniluri, simulatoare muzicale, târguri și discuții fascinante. Pentru cei mici, colțurile pline de culoare și jocuri le-au oferit momente de distracție, iar pentru cei mari, restaurante pop-up și târguri au fost locul de întâlnire perfect.
Povești în tihnă cu și despre muzică
„Întâlniri pe prispă” au fost locul unde publicul a putut să cunoască artiști și să asculte, în tihnă, discuțiile interesante purtate în jurul muzicii. Temele abordate au fost viitorul educației muzicale, rolul muzicii în societate și relația dintre inteligența artificială și creația muzicală. De asemenea, vor avea loc sesiuni de meet&greet cu trupe și artiști din festival. Discuțiile au fost moderate de Horia Ghibuțiu (director editorial al A.G. Radio Holding) și Vasile Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj), iar printre invitați s-au numărat Romeo Cozma (profesor la Universitatea din Iași), Dima Belinski (pianist și compozitor), Larisa Perde (fondator Șaraimanic), Tudor Sbîrcea (psihoterapeut), Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) și Andrei Petrache (compozitor). Sesiunile de meet&greet i-au adus la „Întâlniri pe prispă” pe Fun Lovin’ Criminals, 7th SENSE și Nani Vazana. Acest eveniment a fost susținut de TSV Line – membru al PM Tehnic.
Jazz in the Park nu a fost doar un eveniment muzical, ci un amalgam de sunete, oameni, natură și animale, toate vibrând în același ritm. A fost o dovadă că muzica nu cunoaște granițe și că, indiferent de background-ul nostru, toți putem fi uniți sub același cer, dansând, râzând și bucurându-ne de momente speciale.
Să așteptăm cu nerăbdare ediția următoare și să sperăm că acest cocktail perfect de muzică, oameni și natură va continua să ne inspire și să ne unească! 🎷🌳🎶
Jazz in the Park 11 a adus în fața publicului pe: Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin’ Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieș, Camilla George, Nani Noam Vazana, The Heliocentrics, Ada Milea, JazzyBIT, Jan Gunnar Hoff Trio, Guts, Nickodemus, Mork, Daykoda, 7th SENSE, Andi Moisescu, Andra Botez, Pantaloons, Andrei Irimia, Mischa Blanos, FUNKorporation, KLT & Jessy Elsa Palma, Andrei Petrache Trio, Moss Farai, Dodo, Iorga, UFe, Bully, DigitaLove, Julian M, Melomenuții, Rogvaiv & Dubase, Mihu și Bogdan Roșca-Zasmencu. Alături de aceștia, au concertat și trupele Klawo, JazzQuarters Trio și DS Project Orchestra, toți laureații Concursului Internațional Jazz in the Park 2023.