Eurocities 2024 la Cluj-Napoca: Orașul nostru devine capitala europeană a inovației și sustenabilității

Home $ Știri Cluj $ Eurocities 2024 la Cluj-Napoca: Orașul nostru devine capitala europeană a inovației și sustenabilității

by | May 30, 2024 | Știri Cluj

În perioada 29-31 mai 2024, Cluj-Napoca găzduiește unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate dezvoltării urbane din Europa – conferința anuală Eurocities. Este pentru prima dată când acest eveniment se desfășoară într-un oraș din Europa de Est, sub sloganul “Green. Innovative. Resilient” (Verde. Inovator. Rezilient).

Despre Eurocities și importanța sa
Eurocities este o rețea care reunește peste 200 de orașe din 38 de țări europene, având ca scop principal crearea de procese colaborative între membrii săi, oferind platforma necesară pentru schimbul de experiențe și bune practici. Aceasta reprezintă o oportunitate unică de a conecta reprezentanții administrațiilor locale și de a discuta soluții concrete pentru problemele urbane actuale, cum ar fi schimbările climatice, mobilitatea și moștenirea culturală.

Rolul conferinței Eurocities 2024
Conferința de la Cluj-Napoca are rolul de a sublinia angajamentul orașelor europene față de o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă. Evenimentul se desfășoară cu doar o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, oferind liderilor urbani ocazia de a-și împărtăși experiențele și de a-și exprima așteptările pentru următorii cinci ani. De asemenea, conferința va adopta noul document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei Europene.

Sustenabilitatea în prim-plan la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca s-a angajat ferm pe calea sustenabilității, explorând soluții inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce impactul asupra mediului. Printre inițiativele remarcabile se numără modernizarea flotei de transport public, implementarea de politici publice în domeniul mobilității urbane și dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule electrice. Mai mult, Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Primari și lideri de top la Cluj-Napoca
În aceste zile la Cluj-Napoca sunt prezenți primari și lideri urbani din orașe europene importante, recunoscuți pentru eforturile lor în promovarea inovației urbane, sustenabilității și dezvoltării sociale și economice. Printre aceștia se numără Emil Boc (Cluj-Napoca, România), Ricardo Rio (Braga, Portugalia), Tony Dyer (Bristol, Marea Britanie), Hanna Zdanowska (Łódź, Polonia) și mulți alții, fiecare aducându-și contribuția unică și vizionară la dezvoltarea orașelor lor.

Programul și structura conferinței
Evenimentul va include sesiuni plenare, ateliere paralele, sesiuni de postere, traininguri și vizite pe teren. Sesiunile vor acoperi diverse teme, cum ar fi cum să asigurăm că actorii locali împărtășesc obiectivele orașului pentru neutralitatea climatică, utilizarea fondurilor europene pentru a stimula sistemele locale de inovare, dezvoltarea parteneriatelor între orașe și zonele rurale și multe altele. În plus, conferința va oferi oportunitatea de a experimenta cu elemente cheie ale noii strategii Eurocities, cum ar fi lansarea unui program de formare pentru viceprimari în cadrul Eurocities Academy.

Gala festivă și competiția Eurocities
În cadrul unei gale festive organizate la Cluj-Napoca se vor anunța câștigătorii competiției Eurocities 2024, care include orașe precum Madrid, Bordeaux, Aix Marseille Provence, Zurich, Gdansk, Rotterdam, Pau, Porto și Dortmund. Această competiție reflectă angajamentul orașelor europene față de inovație și sustenabilitate.

Conferința Eurocities 2024 la Cluj-Napoca promite să fie un moment de referință în istoria dezvoltării urbane europene, oferind liderilor orașelor o platformă pentru a colabora și a dezvolta soluții inovatoare pentru provocările viitorului. Orașul nostru, Cluj-Napoca, se află în prim-planul acestei transformări, demonstrând încă o dată că este un centru de inovație și sustenabilitate.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!