Lectură de vară: diversifică-ți bibliotecă cu aceste 7 genuri literare

Home $ Diverse $ Lectură de vară: diversifică-ți bibliotecă cu aceste 7 genuri literare

by | Jun 20, 2024 | Diverse

Cărţile, indiferent de formatul lor, aduc o mulţime de beneficii celor ce le citesc. Lectura ajuta la îmbogăţirea vocabularului, la înlesnirea creativităţii şi facilitează relaxare. Unde mai pui că este un hobby accesibil. Poţi citi acasă, în parc, în metrou, în vacanţă sau pe terasă, pentru cât de mult timp vrei, de la 10 minute la ore în şir.

Că vara aceasta să te bucuri de lectură de calitate, am pregătit pentru tine 7 recomandări de genuri literare pe care merită să le iei în seamă:

Cărţi de bucate
Cărţile de bucate sunt întotdeauna de un real folos în bucătărie, chiar şi atunci când internetul îţi oferă o mulţime de reţete. Autorii cărţilor de bucate sunt de obicei specialişti în domeniul bucătăriei, de la bucătari celebri şi până la nutriţionişti sau medici. Include cel puţin câteva astfel de titluri în biblioteca ta, alese în funcţie de mâncărurile preferate sau de tipul de alimentaţie.

Aventură
Cărţile de aventura stimulează curiozitatea şi te ajută să descoperi lumi noi, lucru ce încurajează creativitatea. Este o idee bună să adaugi câteva astfel de cărţi în colecţia ta. Poţi opta pentru titluri clasice precum “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Moby Dick”, “Don Quixote”, “Robinson Crusoe” sau “Contele de Monte Cristo”. Desigur, ai şi variante ceva mai contemporane, precum “Drumul” de Cormac McCarthy sau “Viaţa lui Pi” de Yann Martel.

Dezvoltare personală
În ultimii ani, titlurile de dezvoltare personală sau self-help au devenit din ce în ce mai populare. Majoritatea abordează teme comune din viaţa de zi cu zi, de la relaţiile cu cei din jur şi până la identificarea sau depăşirea traumelor. Astfel de cărţi sunt perfecte dacă îţi doreşti să te cunoşti mai bine şi să îţi îmbunătăţeşti viaţa de zi cu zi.
Printre cei mai iubiţi autori de cărţi self-help se număra Dale Carnegie, Eckhart Tolle, Brene Brown şi Louise Hay.

Thriller
Cărţile din genul thriller se remarca prin povesti pline de mister, personaje complexe şi situaţii limită. Dacă preferi cărţile ce te ţin cu sufletul la gură, atunci merită să incluzi în biblioteca ta şi câteva thrillere. Îndreaptă-te către autori precum Stephen King, Gillian Flynn, James Patterson, Harlan Coben sau Lee Child, cunoscuţi pentru talentul lor în acest gen literar.

Romance
Poveştile de dragoste sunt întotdeauna o lectură plăcută, mai ales pentru cei ce iubesc poveştile pline de emoţie. Câteva titluri din genul romance în biblioteca ta sunt numai bune pentru zilele în care vrei să te relaxezi şi ai chef de o lectură uşoară. Emily Henry, Jane Austen, Colleen Hoover, Nora Roberts, Emily Bronte şi Jojo Moyes reprezintă acest gen literar cu succes.

Jurnal
Jurnalele şi memoriile sunt mai mult decât o lectură interesantă şi relaxanta. Acestea te ajută să cunoşti vieţile unor personalităţi celebre, să descoperi vremurile de altădată sau chiar să înţelegi mai bine evenimente istorice. Există o mulţime de variante când vine vorba de jurnale şi memorii, însă “Jurnalul Annei Frank” este de departe cea mai populară carte din această categorie.

Satiră
Lucrările de satiră sunt cea mai bună alegere dacă îţi place să citeşti despre teme importante, însă îţi doreşti un strop de umor care să îndulcească chiar şi cele mai complicate situaţii. Cărţile din acest gen literar sunt populare de zeci de ani în întreaga lume, atât în Europa, cât şi-n America, Asia sau Australia.
Ca să alegi titluri de la autori de renume când vine vorba de satiră, uită-te după următorii scriitori: Chuck Palahniuk, George Orwell, Cristopher Moore, Max Barry şi John Kennedy Toole

Biblioteca fizică vs. biblioteca digitală
În ziua de astăzi, nu mai trebuie să ai neapărat o bibliotecă în casă ca să te bucuri de lectură. Cărţile se găsesc uşor în format digital şi le poţi accesa de pe Kindle, tabletă sau chiar telefon. Un telefon performant, cum ar fi iPhone 14 sau iPhone 13 Pro Max îţi poate fi de folos atât pentru lectură, cât şi pentru o mulţime de alte activităţi.

Cu un iPhone 14 îţi poţi stoca cărţile preferate în aplicaţii dedicate şi să citeşti oriunde te-ai afla: în metrou, în vacanţă, acasă sau pe terasă. Dacă ecranul iPhone 14 nu ţi se pare suficient de generos, îndreaptă-te către versiunea cu display mai mare, iPhone 14 Plus.

În afară de modelele iPhone 14 sau 13, mai poţi alege şi alte device-uri moderne ca suport pentru o bibliotecă digitală, de la telefoane Samsung Galaxy şi până la tablete Apple.

Tu decizi ce tip de bibliotecă ţi se potriveşte mai bine, în funcţie de obiceiurile pe care le ai când vine vorba de lectură, dar şi de spaţiul de care dispui acasă.

Foloseşte lista de mai sus ca să adaugi cărţi valoroase şi interesante în colecţia ta, fie că citeşti pe hârtie, fie că citeşti pe telefon, tabletă sau Kindle. Cărţile potrivite îţi vor face cu siguranţă vara mai frumoasă şi îţi vor oferi clipele de relaxare mult dorite.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!