Baza Sportivă La Terenuri: un spațiu pentru oameni

Home $ Articole $ Baza Sportivă La Terenuri: un spațiu pentru oameni

by | Apr 11, 2025 | Articole

Dacă urci Parângul până (aproape) în capăt și o iei la un moment dat la stânga, vei ajunge la Baza Sportivă La Terenuri. Pe vremuri obișnuia să fie doar informalul la terenuri, un spațiu pe care oamenii cu care am vorbit l-au descris drept un loc lăsat în paragină, improvizat și neglijat. În locul spațiului improvizat de altădată, acum te întâmpină o Bază Sportivă care oferă facilități diverse.

La Terenuri ca bază socială
Totuși, La Terenuri nu e numai un spațiu destinat sportului. În zona verde, mai multe persoane stau la soare. Unii și-au adus pături și sucuri – se bucură împreună de un picnic, alții își plimbă copiii în cărucioare sau stau la povești. Există două spații acoperite, unde se joacă șah și table, unde se ascultă muzică și se bârfește.

„A înviat viața socială din Mănăștur”

Mă așez pe o bancă și observ cum se formează cercuri de oameni. Lângă mine, mai mulți pensionari care socializează. Râd, se mai enervează, mai pleacă la plimbare, se mai întorc. Unii au nepoți pe care i-au lăsat să joace fotbal, alții vor doar să iasă la aer.

„Ca să știți, Clujul este renumit pentru multiculturalism”, îmi spune un mănășturean care locuiește în zonă de peste 40 de ani, „este libertin și față de etnii, și față de religii, și față de business, și față de bătrâni, și față de tineri”. Se bucură că există abonamente gratuite pentru vârstnici, Vinerea Verde și parcurile. „Se investește destul de mult în traiul oamenilor”, îmi spune când îl întreb ce părere are despre Baza Sportivă. A observat, în ultimii ani, cât de mult s-a aglomerat Clujul, dar spune că balanța trage mult mai mult lucrurile bune.

„(La Terenuri) a fost un junk, o groapă de gunoi. Eu aici am crescut, în cartierul ăsta, stau de 40 și ceva de ani. Erau câteva terenuri de tenis din beton, bălării, ciulini.” Consideră că s-a făcut o investiție foarte bună pentru fostul dormitor al Clujului. Mă îndeamnă să merg și în Parcul Feroviarilor, și pe malul Someșului.

Mă îndrept spre skatepark, unde copii și adolescenții se filmează și fac trick-uri. Sunt cu biciclete, triciclete și skateboard-uri. Lângă ei, amfiteatrul în aer liber e plin de persoane care merg pe role.

„Până nu demult, vedeai foarte multe blocuri unde știai că stau foarte mulți oameni, peste 100.000 în tot cartierul, însă nu-i vedeai niciodată.”

Un tânăr îmi povestește cum, înainte, era un teren abandonat unde nu-ți venea să ieși, dar astăzi „parcă îți vine să te trezești în weekend de dimineață să ieși la o plimbare, altundeva decât printre blocuri și printre mașini”. Își amintește că parcurile erau puține și la distanțe mari unele de altele. Pentru el și oamenii care stăteau pe strada Parâng, parcul Colina nu era la fel de accesibil.

E mulțumit că Baza Sportivă La Terenuri se simte ca un third space, adică un spațiu alternativ față de cele două spații principale ale vieții: casa și locul de muncă/școală, unde se formează o comunitate, unde oamenii se cunosc între ei și se salută. În plus, îmi aduce aminte că „există și terasă unde poți să stai să bei o bere”.

Animale de companie
În locul de plimbat câini l-am întâlnit pe Axel, un Schnauzer uriaș, alături de stăpânul său. Pentru el nu e suficient spațiul Bazei Sportive, are nevoie să se plimbe minimum 8 kilometri pe zi, așa că profită de pădurea de lângă. Când e în zona Bazei Sportive, are grijă să-l plimbe în lesă și să strângă după el, „pentru că trăim într-o comunitate și trebuie să fii curat”, îmi spune stăpânul său.

În jur sunt și alți câini. Un bichon se apropie de Axel, încă Axel nu reacționează, își vede de treaba lui. În același loc cineva își lasă câinele să fugă, altcineva se joacă cu mingea. Pentru persoanele care locuiesc în blocurile de lângă Baza Sportivă e important că au un spațiu unde să iasă cu animalele lor de companie.

Ce oferă Baza Sportivă La Terenuri
Astăzi găsim o clădire ce cuprinde săli de squash și mese pentru tenis de masă, terenuri de fotbal, baschet, tenis, tenis cu peretele și volei – toate putând fi rezervate în prealabil, gratuit. Cu acces liber și fără rezervare sunt: pista de alergare, terenul de badminton, volei pe nisip, baschet 360, spațiile de joacă pentru copii, de activități fitness, bouldering, parkour, spațiile de activități pentru seniori, skatepark-ul și amfiteatrele în aer liber.

Procesul de rezervare este relativ simplu: ori mergi personal la Baza Sportivă, ori îți creezi un cont pe Calendis.ro. Vei avea nevoie de numele tău complet, număr de telefon și adresa de mail pe care o vei folosi pentru a-ți seta o parolă și a activa contul. Odată activat, poți alege data și ora programării pentru oricare dintre terenuri. La confirmarea rezervării, vei primi un link pe care va trebui să-l trimiți tuturor persoanelor care te însoțesc.

Ca să ai acces pe teren, trebuie să vii pregătit în echipament sportiv și încălțăminte curată de schimb, iar echipamentele necesare sau mingiile le vei aduce tot tu. Atunci când te prezinți la prima rezervare, vei primi și cardul pentru baza sportivă, dacă nu ai unul – cardurile Cluj Bike sau cele care sunt emise pentru Baza Sportivă Gheorgheni sunt acceptate și La Terenuri. Întreg regulamentul se găsește pe site-ul Bazei Sportive La Terenuri.

Baza Sportivă La Terenuri este un exemplu de proiect care răspunde nevoilor unei comunități, de la sportivi, la părinți și copii, adolescenți și pensionari și răspunde unei nevoi comune, de a fi împreună într-un spațiu care aparține tuturor – e un spațiu de întâlnire. În 2012, Asociația Colectiv A a demarat proiectul La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur, cu scopul de a revitaliza spațiul prin implicarea comunității locale. Primăria Cluj-Napoca a recunoscut potențialul zonei și, în 2019, a inițiat un proiect amplu de reabilitare și modernizare a bazei sportive. În aprilie 2020, primarul Emil Boc a semnat contractul de proiectare și execuție pentru acest proiect. În prezent, în 2025, este un spațiu de care clujenii se pot bucura.

Dacă nu ajungi în Mănăștur, verifică și Clujul Verde: Parcuri și zone verzi din oraș.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!