Tigran Hamasyan, o experiențǎ ineditǎ de jazz-fusion la festivalul Jazz in the Park

Home $ Articole $ Tigran Hamasyan, o experiențǎ ineditǎ de jazz-fusion la festivalul Jazz in the Park

by | May 27, 2025 | Articole

Articol scris de Livia Georgeta Suciu

La ediția a XII-a, de anul trecut, a festivalului Jazz in the Park, desfǎșurat în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, pe parcursul a trei zile (30 august – 1 septembrie 2024) cel mai mult am apreciat concertul susținut de Tigran Hamasyan Trio, în ultima zi a festivalului. A fost foarte incitantǎ întȃlnirea cu muzica lui Tigran Hamasyan și incursiunea pe care ne-a propus-o în universul inedit, imprevizibil și extrem de captivant al stilului jazz-fusion contemporan.

Am avut privilegiul sǎ trǎim o adevǎratǎ aventurǎ la concertul din Parcul Etnografic, iar improvizația și imprevizibilitatea muzicii lui Hamasyan ne-a ținut într-o stare de surprizǎ continuǎ. Am simțit șocul trecerilor fulgurante de la muzica clasicǎ la improvizațiile jazzistice, sau de la muzica tradițională la ritmurile uluitoare ale rock-ului progresiv. Publicul a reușit sǎ intre în transǎ, ascultǎtorii surprinși au urmat ritmul muzicii dansȃnd și urmǎrind cu atenție maximǎ ritmurile uluitoare ale acestei fuziuni muzicale. Alǎturi de Hamasyan s-au aflat pe scenǎ alți doi muzicieni extraordinari, Matt Brewer la bas și Justin Brown la tobe, care au reușit sǎ se completeze reciproc, sǎ intre într-o rezonanțǎ profundǎ și sǎ susținǎ cu brio improvizațiile free ale pianului, provocȃndu-ne o plǎcere maximǎ. Aplauzele susținute și ovațiile publicului au încurajat artiștii sǎ revinǎ pe scenǎ, iar aceștia ne-au mai surprins la final cu modestia și simplitatea cu care și-au întȃmpinat succesul.

Tigran Hamasyan este un tânăr pianist și compozitor de jazz din Armenia, născut în 1987, dar deja extrem de celebru pe scenele jazz-ului contemporan. A lansat multe albume inedite, a fost rǎsplǎtit cu numeroase premii internaționale și a primit laude binemeritate din partea profesioniștilor din sfera jazz-ului. Invocǎm doar douǎ declarații ale unor artiști care ne spun totul. Herbie Hancock bunǎoarǎ, cu experiența sa de calibru, mǎrturisea dupǎ un concert cǎ își dorește ca Tigran sǎ-i fie sursǎ inspirație: „A-may-zing! Tigran, acum ești profesorul meu!”. Iar Trilok Gurtu, expert în jazz fusion, i-a prevǎzut viitorul: „El cântă la pian ca un raga, e următorul Keith Jarrett”.

Tigran Hamasyan este așadar un reprezentant provocator al stilulului jazz-fusion, interpreteazǎ impecabil jazz la pian, este influențat de jazz-ul american dar și de rock-ul progresiv sau de muzica tradiționalǎ armeanǎ și orientalǎ. A reușit sǎ promoveze un stil jazz-fusion inedit, îmbinȃnd foarte creativ și îndrǎzneț aceste stiluri extreme, combinȃnd improvizația free-jazz cu influențele muzicii populare strǎvechi din moștenirea sa armeanǎ și cu inovațiile avangardei moderne, ale rock-ului progresiv, groove-metal, heavy metal, hardcore, sau electro, tehno, hip-hop, ș.a.

Hamasyan a crescut într-un mediu plin de muzicǎ, a explorat pianul familiei sale de la vȃrsta de trei ani, a fost influențat de tatǎl sǎu care iubea rock-ul și de unchiul sǎu care l-a introdus în muzica de jazz încurajȃndu-l sǎ studieze intensiv. Si astfel a descoperit plǎcerea improvizației. A fost expus la o gamǎ variatǎ de influențe muzicale și s-a strǎduit sǎ integreze melodiile tradiționale armene în improvizațiile sale jazzistice. A participat la multe festivaluri și competiții și la 16 ani a reușit sǎ cȃstige concursul de pian la Festivalul de Jazz de la Montreux, din 2003. In același an s-a mutat cu familia în SUA, și-a perfecționat repertoriul și tehnica cȃntȃnd cu artiști celebri și s-a lansat pe scena muzicalǎ internaționalǎ. In 2004, la doar la 17 ani, și-a lansat albumul de debut, iar în anul următor a câștigat prestigiosul Thelonious Monk International Jazz Piano Competition. A urmat apoi o avalanșǎ de premii obținute la festivalurile celebre din întreaga lume, colaborǎri cu o gamă largă de artiști, lansǎri de albume și concerte care au captat atenția pasionaților de jazz.

Artistul a revenit la Erevan și în 2015 a scos un album inedit, într-o abordare compoziționalǎ unicǎ, axatǎ pe muzica sacrǎ a Bisericii apostolice a Armeniei, pentru a comemora centenarul genocidului armean. Albumul are un titlu inspirat, Luys i Luso (Lumină din lumină) și ne invitǎ sǎ explorȃm muzica sacrǎ armeanǎ, imnurile și cȃntecele liturgice ale bisericii armene și ale unor interpreți armeni celebri din secolelor al V-lea până în secolul al XX-lea, pe care Hamasyan le-a aranjat într-o expresie nouǎ, contemporanǎ, marcatǎ de improvizația jazzisticǎ. Impreunǎ cu Corul de Cameră de Stat din Erevan a început un turneu de promovare extins în Orientul Mijlociu, Europa și SUA, cȃntȃnd într-o sutǎ de biserici din întreaga lume, pentru a promova într-un mod spectaculos moștenirea muzicală a Armeniei. Ultimul sǎu album din 2024, The Bird of a Thousand Voices, ne oferă iarăși o surprizǎ, dat fiind cǎ transpune în muzicǎ o poveste tradiționalǎ armeanǎ, reînviind în formǎ muzicalǎ povestea anticǎ a pǎsǎrii de foc, un mit salvator care s-a transmis în tradiția armeanǎ de-a lungul secolelor. Dar aceastǎ poveste este emblematicǎ pentru lumea noastrǎ, ne explicǎ biograful Chris True: „povestea este o metaforă a vremurilor noastre: o lume care se aflǎ în căutarea conexiunii și a armoniei, confruntată fiind cu crize ecologice, psihologice și spirituale“.

Hamasyan a reușit sǎ ne uimeascǎ și pe noi cu aceastǎ cǎutare a conexiunilor profunde și a fuziunii organice dintre sacru și profan, dintre moștenirile strǎvechi și inovațiile moderne, dintre clasic și progresiv, tradițional și avangardǎ. Si experiența noastrǎ s-a amplificat dat fiind cǎ aceeași încercare, de reactualizare în improvizațiile moderne de jazz a tradițiilor muzicale orientale, am întȃlnit-o și la artiștii Isfar Sarabski Quartet, din Azerbaidjan și Avishai Cohen Trio, din Israel, care ne-au surprins la fel de plǎcut în ediția de anul trecut. In ediția din acest an a festivalului Jazz in the Park, din 6-8 iunie 2025, așteptǎm cu nerǎbdare sǎ fim surprinși de aceleași sonoritǎți jazz fusion orientale pe care ni le propune un alt celebru muzician cu rǎdǎcini libaneze, Ibrahim Maalouf. Intȃlnirea cu astfel de experiențe ne face sǎ ne considerǎm privilegiați.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!