fbpx

1 Decembrie 2018 la Cluj-Napoca | Centenarul Marii Uniri

1 Decembrie 2018 la Cluj-Napoca | Centenarul Marii Uniri

UNIM TRĂIREA,
TRĂIM UNIREA.

1 DECEMBRIE 2018
LA CLUJ-NAPOCA,
INIMA TRANSILVANIEI.

Toamna anului 1918 găsea Clujul în avangarda organizării actului istoric de la 1918, studenții și militarii clujeni fiind mobilizați de către avocatul Amos Frâncu în vederea pregătirii și participării la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, în care peste o sută de mii de români trimiși de comunitățile locale au votat, la Alba-Iulia, Unirea Transilvaniei cu România, reprezintă cea mai răsunătoare pagină a istoriei românilor.

Înfăptuirea Unirii – România – a consemnat realizarea celui mai frumos vis al tuturor românilor, în spiritul unității, toleranței și nediscriminării. Idealul Marii Uniri a revărsat peste poporul român un sentiment înălțător de apartenență, iar România s-a bucurat de o perioadă de integrare și dezvoltare fără precedent.

La 100 de ani de la istoricul act care a consimțit Unirea românilor de pretutindeni, municipiul Cluj-Napoca este mai mult decât un oraș, este o comunitate în plină dezvoltare, unde clujenii au învățat să trăiască în armonie și respect reciproc, învățând din trecut și privind cu încredere și speranță spre viitor.
Clujenii au coagulat o comunitate dinamică, multiculturală, inovativă și deschisă, care se dezvoltă armonios pe o serie de piloni precum:

Educație -Educația reprezintă cea mai bună investiție pentru viitor, principala cale spre prosperitate individuală și colectivă și ca atare, poate cel mai important element care a definit parcursul Clujului în ultimul secol.

Cultură – Cultura în Cluj-Napoca reprezintă amestecul omogen dintre valorile, principiile și motivele locale și influențele internaționale. Clujul este un oraș cu o incredibilă vitalitate culturală, un oraș vibrant și efervescent, boem, cu evenimente culturale de înaltă calitate. Comunitatea clujeană este una multiculturală, care sprijină acte de cultură din cele mai variate.

Sport – Sportul a reprezentat mereu o importantă dimensiune în dezvoltarea comunității clujene, atât prin valorile morale pe care le induce, cât și prin beneficiile pe care le aduce asupra vieții de zi cu zi a celor ce locuiesc în acest oraș. Sportul înseamnă disciplină, spirit de echipă, fairplay, un stil de viață sănătos și nu în ultimul rând, ambiție.

Business – o comunitate are nevoie de un mediu de afaceri stabil și prosper. În Cluj-Napoca, componenta de business reunește și valorifică totalitatea actorilor care participă în procesul economic: cetățeni, instituții, entități private și asociații.

Inovație – Inovația este unul din instrumentele care modelează evoluția. Municipiul Cluj-Napoca sprijină inovația, cercetarea și digitalizarea, acestea reprezentând un important avantaj competitiv în ecuația viitorului.

Programul evenimentelor din 30 noiembrie

Piața Avram Iancu
12.00 – Dezvelirea statuii lui Nicolae Ivan, episcop român și membru de onoare al Academiei Române și a statuii lui Bartolomeu Anania, primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului

Bulevardul Eroilor
13.00 – Dezvelirea statuii Cardinalului Iuliu Hossu

Piața Unirii
18.30 – 20.00 – Centenarul și Patinoarul #ÎMPREUNĂ

Cinematograful “Florin Piersic”
20.00 – Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție
20.30 – Centenarul Filmului Românesc – Proiecția de gală a filmului Pintea, în prezența maestrului Florin Piersic

Programul evenimentelor de 1 Decembrie

Piața Mihai Viteazul
9.00 – Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Piața Avram Iancu
10.00 – Slujba de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
10.30 – Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României
11.00 – Defilare cu tehnică militară și de intervenție
11.30 – Spectacol de culoare (confetti și artificii de zi)

Sala de Sticlă
12.00 – Clujul Universitar și Marea Unire

Piața Avram Iancu
20:00 – Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii

Bulevardul Eroilor
12.00 – Reînscenare istorică
12.00 – 21:00 Photobooth
12.00 – 21:00 Animație stradală

Piața Unirii
13.00 – 19.00 – Regal folcloric
18.00 – Aprinderea luminilor de Sărbători
19.05 – Concert Holograf
20.30 – Concert Zdob și Zdub

Cinema Florin Piersic
18.00 – Proiecție film documentar – “Marea Unire, România la 100 de ani” – o producție AGERPRES
21.00 – Centenarul filmului românesc – Moromeții 2

Ne vedem în inima Clujului!

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This