Caritas – scurtă istorie ilustrată | Expoziție de Lucia Mărneanu

Caritas – scurtă istorie ilustrată | Expoziție de Lucia Mărneanu

𝐂𝐚𝐫𝐢𝐭𝐚𝐬 – 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐚̆ 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚̆
expoziție de Lucia Mărneanu
Consultant artistic: Petro Ionescu
Curator: Georgia Țidorescu
📆 12 mai – 3 iunie 2022
Program de vizitare: luni – vineri, 10.00 – 17.00
🍷 𝗩𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗮𝗷: 12 mai, ora 18.30
🌙 Program special de Noaptea Muzeelor: 14 mai, 19:00-24:00
Curtea Institutului Francez Cluj-Napoca (str. IIC Brătianu 22)

Caritas – scurtă istorie ilustrată prezintă demersul uneia dintre cele mai mari escrocherii din România ultimilor 30 de ani. Scurta istorie a fenomenului Caritas a durat între anii 1992 și 1994 și a păgubit mare parte din populația țării, transformând Clujul în capitala speranței pentru numărul mare de “investitori”. În cadrul acestui proiect, artista Lucia Mărneanu a studiat fenomenul din mai multe perspective lucrând îndeaproape cu dramaturga Petro Ionescu și un expert istoric de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei care au verificat adevărul istoric al informațiilor.
Pentru “aniversarea” a 30 de ani de la înființarea unuia dintre primele elemente care au contribuit la formarea imaginii de oraș miracol a Clujului ne propunem să prezentăm ilustrațiile cu tentă ironică și dramatică a artistei pentru a accentua modul în care Caritas este prezent astăzi în memoria colectivă a celor care trăiesc în umbra lui. Unul dintre subiectele încă la fel de actuale ale dezvoltării fenomenului au fost tehnicile de dezinformare a publicului folosite și astăzi în diverse situații cu care ne confruntăm, indicând o lipsă de educație asupra filtrării de informații pe care le primim.
Proiectul expozițional prezintă cele 40 de ilustrații ale artistei elaborate pe baza textelor și documentelor analizate de-a lungul timpului, cât și un exemplar original din Mesagerul Transilvan, un document emblematic ce prezintă comunicatele fondatorului circuitului, listele cu câştigători şi articole prin care se încuraja participarea la joc. Mesagerul s-a înmulțit de la 4 la 44 de pagini pe zi din cauza listelor din ce în ce mai extinse cu câştigători. În urma acestor documentații, trupa de teatru Reactor a dedicat un spectacol de teatru documentar în 2017 intitulat Miracolul de la Cluj, imagini din acesta fiind prezente în expoziția curentă.
În anul 2021 expoziția ar fi avut loc la pavilionul de pe Bulevardul Eroilor sub egida spațiului Reactor, acțiunea fiind sistată cu o zi înainte de vernisaj. În urma acestei sistări a proiectului expozițional dorim să atragem atenția asupra acestui fenomen într-un nou spațiu de expunere în care publicul să poată aprecia toate elementele documentare și artistice ale redării fenomenului Caritas.
Lucia Mărneanu colaborează cu mediile culturale în care găsește spațiu pentru problematizarea rolului civic al artei, dar și pentru experimentare. Pendulează cu plăcere între actorie, scenografie, pictură murală, ilustrație, performance. Este cunoscută pentru rolul din Parallel, spectacol premiat de Uniter, care adresează dificultățile comunității LGBT; a studiat în Amsterdam la Master of Theatre Making DasTheatre, iar un semnificativ proiect recent al ei este albumul de artist An Almost Political Diary apărut la editura Idea.

🍷🧀 Vinurile și brânzeturile de la vernisaj vă sunt oferite de partenerii noștri Domeniile Franco-Române și Ile-de-France (Delaco).
Parteneri: Reactor, Distral, Domeniile Franco-Române, Ile-de-France

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE