fbpx

Carmina Burana de Carl Orff

Carmina Burana de Carl Orff

Distribuție:

Nobila Fecioara: Adelina Gribincea / Cristina Pop
Poetul: Lucian Bacoiu / Augustin Gribincea
Abatele: Mircea Munteanu
Țărăncuța: Daniela Drăgușin
Un tânăr: Augustin Gribincea / Romulus Petruș
Lebăda: Iuliana Dane

Scenariul de balet: Adrian Mureșan
Coregrafia: Adrian Mureșan
Scenografie: Andrei Schiopu
Preluare coregrafie: Marius Toda
Regie scenă culise: Dan Lupea

Ansamblul de Balet a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

CARMINA BURANA
CARL ORFF

Cantată scenică bazată pe o serie de manuscrise din secolele XI-XIII

Compozitorul, dirijorul, muzicologul şi pedagogul german Carl Orff s-a născut la München, la 10 iulie 1895. Acesta a studiat la Academia de Muzică şi apoi cu Heinrich Kaminski la München, oraş în care şi-a şi început activitatea dirijorală. Aici a fost unul din fondatorii Şcolii Günther, unde a predat muzica potrivit principiilor lui Jaques-Dalcroze, activitate care a avut o puternică influenţă asupra concepţiilor sale creatoare. El pune, în creaţie, accentul pe elementul ritmic. Ritmurile sale sunt însă cu totul necomplicate, limbajul său este caracterizat prin simplitatea temelor, care au de multe ori o pronunţată savoare populară. Toate aceste trăsături sunt prezente în cantata scenică Carmina Burana.

Carmina Burana – în traducere Cântece Burane, Burana fiind vechea denumire a regiunii Bavaria din Germania – , creaţie care i-a adus lui Orff celebritatea absolută, este o cantată scenică profană, unică în felul ei. Sursa de inspiraţie o constituie cântece şi poezii în latina veche, germana Evului Mediu şi în franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine, editate de către J. A. Schmeller.

Odată găsită o sonoritate, o linie melodică, un ritm, sunt repetate mereu în forma iniţială. Efectul este straniu, neaşteptat și în același timp spectaculos. Compozitorul afirma după parcurgerea textelor, referitor la muzica pe care a compus-o: “Am scris muzica foarte repede (…). În puţine săptămâni, lucrarea era gata gândită (…). Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât pentru a o cânta nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura, a trebuit să recunosc realitatea că ea nu exista decât în câteva părţi schiţate pe hârtie”.

Vârstă recomandată: 7+

Specatacolul are o pauză și se termină în jurul orei 20:00

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This