Cine-concert & Jam Session: Femeia în Lună cu Irina-Margareta Nistor & CelloFun

Cine-concert & Jam Session: Femeia în Lună cu Irina-Margareta Nistor & CelloFun

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 20.00, Film Hub, în parteneriat cu Cinema ARTA și CUIB 176, vă invită la o călătorie performativă alături de Irina Margareta Nistor (Vocea Filmelor) și membrii trupei CelloFun la Cine-concert & Jam Session: “Femeia în Lună”, proiecţie de film mut cu sound-design live și inserturi din opera lui Viktor Pelevin, eveniment urmat de o sesiune de live music & silent film re-scoring.
🎬🎵𝗖𝗶𝗻𝗲-𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁: 𝗙𝗲𝗺𝗲𝗶𝗮 𝗶̂𝗻 𝗟𝘂𝗻𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗜𝗿𝗶𝗻𝗮-𝗠𝗮𝗿𝗴𝗮𝗿𝗲𝘁𝗮 𝗡𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿 & 𝗖𝗲𝗹𝗹𝗼𝗙𝘂𝗻
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚 𝑚𝑢𝑡 𝑐𝑢 𝑠𝑜𝑢𝑛𝑑-𝑑𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 𝑙𝑖𝑣𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖𝑛𝑠𝑒𝑟𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑉𝑖𝑘𝑡𝑜𝑟 𝑃𝑒𝑙𝑒𝑣𝑖𝑛
Regia: Fritz Lang | 1929 | Germania | 100 min.
Inserturi în limba germană | subtitrat în limba engleză, cu traducere live în limba română
În iulie 1869, medicul şi poetul sibian Friedrich Krasser, bunicul lui Hermann Oberth, spunea: „Peste o sută de ani, oamenii vor ajunge pe Lună. Nepoţii noştri vor fi martorii acestui eveniment”. Exact 100 de ani mai târziu, în 22 iulie 1969, nepotul său îl privea la televizor pe Neil Armstrong, făcând faimosul pas „mic pentru om, uriaş pentru omenire” pe solul selenar, coborând dintr-o navetă spaţială la concepția căreia savantul transilvănean îşi adusese o valoroasă contribuţie. Cu 40 de ani înainte de misiunea selenară „Apollo 11”, regizorul german Fritz Lang a apelat la Hermann Oberth pentru consultanţa ştiinţifică la filmul SF „Femeia în Lună”, primul lungmetraj de acţiune din istorie care se desfăşoară în spaţiu, film pentru care Oberth a realizat în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte. Întâmplător sau nu, pelicula lui Lang apare în acelaşi an în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid: 1929.
𝐒𝐢𝐧𝐨𝐩𝐬𝐢𝐬:
Un om de știință tenace pleacă în spațiu însoțit de echipajul unei navete spațiale, atras de mirajul bogățiilor care ar putea fi găsite acolo.
Scenariul: Thea von Harbou
Consultant ştiinţific: Hermann Oberth
Muzica originală CelloFun (Bucureşti-Cluj):
Irina Margareta Nistor – lectură, traducere live
Attila J. Szabó – violoncel, electronice
Koszika – voce, electronice
Maria Petrescu – oboi, flaut drept
Radu Rădescu – percuţie, concept & selecție texte
Întreaga proiecţie este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, iar nostalgicii filmelor pe casete video vor avea o surpriză de proporţii: introducerea și traducerea în limba română a subtitrării engleze a cartoanelor originale ale filmului (în limba germană) sunt realizate, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.
🎵𝐉𝐀𝐌 𝐒𝐄𝐒𝐒𝐈𝐎𝐍 𝐜𝐮 𝐂𝐞𝐥𝐥𝐨𝐅𝐮𝐧 & 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐚𝐫𝐞𝐭𝐚 𝐍𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫
După proiecție, vă așteptăm la o sesiune de Live music & Silent film re-scoring alături de membrii trupei CelloFun, de-a lungul căreia participanții vor putea experimenta forme și posibilități de improvizație vizual-acustice și de reconstrucție a coloanei sonore, folosind metode de limbaj specifice pentru epoca cinematografului mut.
🎟️Bilete: bit.ly/3iyLNc6
Preț bilet: 40 lei.
𝐸𝑣𝑒𝑛𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 „𝐴 𝑑𝑜𝑢𝑎 𝑠̦𝑎𝑛𝑠𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑁𝐸𝐸𝑇𝑠”, 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑣𝑎 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑟𝑖, 𝑎𝑡𝑒𝑙𝑖𝑒𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑠𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑒𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑎̆ 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑁𝐸𝐸𝑇𝑠.
O parte din banii încasați pe bilete vor fi donați în sprijinul copiilor și refugiaților din Ucraina.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This