Cinema Open Days

Cinema Open Days

Dragi prieteni, ĂŽn perioada 28 – 29 mai, 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐀𝐑𝐓𝐀 organizează evenimentul 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐃𝐚𝐲𝐬, care își propune să familiarizeze copiii și părinții cu potențialul filmului ca instrument de ĂŽnvățare, de dezvoltare personală, de stimulare a creativității și a gândirii critice.
Programul cuprinde proiecția unor filme de animație și ateliere pentru copii, deschise publicului larg.
Evenimentul va fi precedat de trei zile în care, în parteneriat cu școli și licee din oraș, vor fi organizate proiecții de film, însoțite de ateliere educative.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥:

📅 Sâmbătă / 28 mai / 𝔽𝕆ℂ𝕌𝕊: 𝕄𝔼𝔻𝕀𝕌
⏰️𝟏𝟏.𝟎𝟎 – 𝟏𝟑.𝟎𝟎 𝐏𝐑𝐈𝐄𝐓𝐄𝐍𝐈𝐈 𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐈𝐈
Folosind filmul, joaca și atelierele creative, contribuim la creșterea nivelului de înțelegere al copiilor privind problemele de mediu și îi inspirăm să se apropie de natură.
În cadrul evenimentului, vă propunem două scurtmetraje de animație cu un bogat conținut ecologic și civic, care tratează, într-o manieră simpatică și pe înțelesul celor mici, subiecte importante și serioase, precum ecologia, solidaritatea, responsabilitatea și dezvoltarea durabilă.
🎬 Uneori, râul – r. Fabian Ribezzo, Eduardo Feuerhake | 2018 | animație | Italia | 12′
AG, fără dialog
„𝐷𝑜𝑖 𝑣𝑒𝑐𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑠̗𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒 𝑚𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑟𝑎̂𝑢, 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑎𝑏𝑜𝑟𝑑𝑎̆𝑟𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑒. 𝐶𝑒𝑒𝑎 𝑐𝑒 𝑙𝑎 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑎̆𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟 𝑠̗𝑖 𝑡𝑟𝑎𝑖𝑛𝑖𝑐, 𝑠𝑒 𝑑𝑜𝑣𝑒𝑑𝑒𝑠̗𝑡𝑒 𝑎 𝑓𝑖 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑓𝑟𝑎𝑔𝑖𝑙.”
🎬 Schimbarea – r. FabiĂĄn Ribezzo | 2011 | animație | Mozambic | 15’04”
AG, fără dialog
„𝐼̂𝑛 𝑀𝑜𝑧𝑎𝑚𝑏𝑖𝑐, 𝑜 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑡𝑟𝑎̆𝑖𝑒𝑠̗𝑡𝑒 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑟𝑖𝑡𝑚𝑢𝑙 𝑎𝑛𝑜𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟. 𝐴𝑝𝑎𝑟𝑖𝑡̗𝑖𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑜𝑟𝑎𝑠̗ 𝑖̂𝑛 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑖̂𝑖 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎̆ 𝑏𝑟𝑢𝑡𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙: 𝑎𝑝𝑎𝑟 𝑑𝑒𝑓𝑟𝑖𝑠̗𝑎𝑟𝑒𝑎, 𝑝𝑜𝑙𝑢𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑝𝑒𝑖, 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑙𝑖𝑚𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒. 𝐼𝑛𝑣𝑒𝑛𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑓𝑒𝑙, 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑡̗𝑖𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑎̆ 𝑟𝑒𝑢𝑠̗𝑒𝑠̗𝑡𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑎𝑑𝑎𝑝𝑡𝑒𝑧𝑒, 𝑖𝑛𝑜𝑣𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̗𝑖 𝑟𝑒𝑑𝑎̂𝑛𝑑 𝑣𝑖𝑎𝑡̗𝑎̆ 𝑝𝑎̆𝑚𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖.”

✨️ 𝐀𝐓𝐄𝐋𝐈𝐄𝐑 𝐜𝐮 𝐭𝐞𝐦𝐚 𝐑𝐞𝐌𝐚𝐤𝐞 – reciclează & reutilizează, susținut de 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐫 𝐊𝐢𝐝
În cadrul acestui atelier, copiii vor avea la dispoziție carton și o varietate de materiale reciclate (bucăți de lemn, capace de plastic, sticle de plastic, cofraje de ouă, bețe de înghețată, mărgele demodate, nasturi etc.), echipamente și instrumente cu ajutorul cărora vor proiecta și vor construi diverse obiecte, plecând de la imaginația lor.
De asemenea, copiii vor avea ocazia să lucreze cu 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐝𝐨, care este cel mai creativ și facil sistem de construcții de jucării din carton. Conceput pentru fete și băieți, tineri și bătrâni, persoane și grupuri, cu Makedo se poate face orice imagine de orice dimensiune.
Activitățile Maker Kid stimulează creativitatea, inovarea, competențele tehnologice, matematice, capacitatea de structurare, de muncă în echipă.

ℹ️Accesul la eveniment (film + atelier) este rezervat exclusiv copiilor.
Vârsta recomandată: 6+
👛Preț bilet: 35 lei

⏰️𝟏𝟕.𝟎𝟎 – 𝟏𝟖.𝟐𝟎 🎬 VULPOIUL CEL MARE ȘI RĂU – film de animație
r: Benjamin Renner, Patrick Imbert | 2017 | animație | Franța | 1h20′

🏆 PREMIUL LUMIÈRES PENTRU CEL MAI BUN FILM ANIMAT
🏆 PREMIUL CÉSAR PENTRU CEL MAI BUN FILM ANIMAT

„𝐶𝑖𝑛𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒 𝑐𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑡̗𝑎𝑟𝑎̆ 𝑒 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑠̗𝑡𝑒 𝑠̗𝑖 𝑝𝑎𝑐𝑒 𝑠𝑒 𝑖̂𝑛𝑠̗𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎𝑚𝑎𝑟𝑛𝑖𝑐. 𝐴𝑖𝑐𝑖 𝑔𝑎̆𝑠𝑖𝑚 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑎𝑔𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒, 𝑜 𝑣𝑢𝑙𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒 𝑐𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑝𝑢𝑖, 𝑢𝑛 𝑖𝑒𝑝𝑢𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎̆ 𝑐𝑎 𝑜 𝑏𝑎𝑟𝑧𝑎̆ 𝑠̗𝑖 𝑜 𝑟𝑎𝑡̗𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑣𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑖̂𝑛𝑙𝑜𝑐𝑢𝑖𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑀𝑜𝑠̗ 𝐶𝑟𝑎̆𝑐𝑖𝑢𝑛. 𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑣𝑟𝑒𝑖 𝑜 𝑣𝑎𝑐𝑎𝑛𝑡̗𝑎̆ 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑠̗𝑡𝑖𝑡𝑎̆, 𝑛𝑢 𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑙 𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑖𝑡.”

ℹ️ AG, în limba franceză, cu subtitrare în limba română
👛Preț bilet: 10 lei copii, 20 lei adulți

___________________________________________

📅Duminică / 29 mai / 𝔽𝕆ℂ𝕌𝕊: ℂ𝕆𝕄𝕌ℕ𝕀𝕋𝔸̆𝕋̗𝕀 𝕊𝔸̆ℕ𝔸̆𝕋𝕆𝔸𝕊𝔼

⏰️𝟏𝟏.𝟑𝟎 – 𝟏𝟐.𝟒𝟓🎬 𝐅𝐑𝐔𝐂𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐍𝐎𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑… 𝐒̗𝐈 𝐀𝐋𝐓𝐄 𝟗 𝐏𝐎𝐕𝐄𝐒𝐓𝐈𝐑𝐈 – scurtmetraje de animație

Parte a proiectului „𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐜𝐨𝐧𝐧𝐞𝐜𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚”, inițiat de șase cinematografe de artă europene, Cinema Open Days se desfășoară în Ungaria, Cehia, România, Polonia, Slovacia și online.
Programul caută să câștige inimile publicului tânăr, să îi convingă că cel mai bun loc pentru a vedea un film este sala de cinema, dar și să îi apropie de producțiile locale și cinematografia europeană în general.
În cadrul evenimentului, industria locală este celebrată printr-o proiecție specială, cuprinzând 10 scurtmetraje de animație recente, realizate ĂŽn țările participante. Mai multe detalii aici: https://www.cinema-arta.ro/…/fructele-norilor-si-alte-9…
Selecția va fi precedată de o scurtă introducere realizată de Radu Toderici.
𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐓𝐨𝐝𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢 este critic de film, cercetător și lector la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este interesat cu precădere de istoria cinemaului românesc și est-european. Scrie critică de film și eseuri pentru revista literară Steaua, la care este și redactor. A publicat eseuri și cronici de film în numeroase publicații din România.

ℹ️AG, Fără dialog
👛Preț bilet: 10 lei copii, 20 lei adulți

⏰️𝟏𝟓.𝟎𝟎 – 𝟏𝟕.𝟎𝟎 🎬 𝐁𝐑𝐄𝐍𝐃𝐀𝐍 𝐒̗𝐈 𝐒𝐄𝐂𝐑𝐄𝐓𝐔𝐋 𝐃𝐈𝐍 𝐊𝐄𝐋𝐋𝐒 + Invitat 𝐁𝐢𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐞𝐮𝐭̗𝐚̆ de la „Ce le citim copiilor”

r. Tomm Moore, Nora Twomey | 2009 | animație | Irlanda, Franța, Belgia | 75′

🏆 NOMINALIZAT LA OSCAR PENTRU CEL MAI BUN FILM DE ANIMAȚIE ÎN 2010

„𝑇𝑎̂𝑛𝑎̆𝑟𝑢𝑙 𝐵𝑟𝑒𝑛𝑑𝑎𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑖𝑒𝑠̗𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑀𝑎̆𝑛𝑎̆𝑠𝑡𝑖𝑟𝑒𝑎 𝐾𝑒𝑙𝑙𝑠, 𝑢𝑛 𝑎𝑣𝑎𝑛𝑝𝑜𝑠𝑡 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑒𝑣𝑎𝑙 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎𝑡, 𝑎𝑠𝑒𝑑𝑖𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑏𝑎𝑟𝑏𝑎𝑟𝑖. 𝐼̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑧𝑖, 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑛𝑢𝑚𝑖𝑡 𝑚𝑎𝑒𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑜𝑟 𝑠𝑜𝑠𝑒𝑠̗𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑡̗𝑎̆𝑟𝑖 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑖𝑛𝑒 𝑎𝑑𝑢𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑜 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑣𝑒𝑐ℎ𝑒, 𝑑𝑎𝑟 𝑛𝑒𝑡𝑒𝑟𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑎̆, 𝑝𝑙𝑖𝑛𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑡̗𝑒𝑙𝑒𝑝𝑐𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑠̗𝑖 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑖 𝑠𝑒𝑐𝑟𝑒𝑡𝑒. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑎 𝑙𝑎 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑎̆𝑟𝑡̗𝑖𝑖 𝑚𝑎𝑔𝑖𝑐𝑒, 𝐵𝑟𝑒𝑛𝑑𝑎𝑛 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆-𝑠̗𝑖 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̗𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑡𝑒𝑚𝑒𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑙𝑜𝑎𝑠𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑙 𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑒𝑎 𝑓𝑒𝑟𝑚𝑒𝑐𝑎𝑡𝑎̆, 𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑠𝑒 𝑎𝑠𝑐𝑢𝑛𝑑 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑖𝑡𝑖𝑐𝑒.”

ℹ️Vârsta recomandată: 9+ / în limba engleză, cu subtitrare în limba română

Proiecția va fi urmată de discuții interactive cu cei mici, moderate de Bianca Mereuță, care ne invită să conștientizăm și să ne bucurăm de valorile pe care ni le dăruiesc filmul și cartea: cunoașterea, creativitatea, magia de a fi împreună. Ele ne ajută să creștem frumos, devenind mai înțelepți, mai cumpătați și mai buni.
𝐁𝐢𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐞𝐮𝐭̗𝐚̆ este fondator al editurii Signatura, ce publică titluri de colecție pentru copiii mici și mari. În 2015 a pus bazele „Ce le citim copiilor”, cea mai importantă comunitate online de părinți și educatori din România coagulată în jurul cărții pentru copii.

👛Preț bilet: 10 lei copii, 20 lei adulți

___________________________________________
❤Cinema Open Days este organizat în cadrul programului educațional CineKids, dezvoltat de Cinema ARTA.
Evenimentul face parte din proiectul Interconnecting Cinema, co-finanțat de Comisia Europeană.
𝑷𝒂𝒓𝒕𝒆𝒏𝒆𝒓𝒊: European Film Factory, Institutul Francez Cluj, MakerKid, „Ce le citim copiilor”, Anim’est International Animation Festival
Grafică afiș: Alex Purcărea

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This