Circadian Rhythms | Maria Balea

Circadian Rhythms | Maria Balea

Circadian Rhythms | Maria Balea

𝘔𝘢𝘳𝘪𝘢 𝘉𝘢𝘭𝘦𝘢
𝗥𝗜𝗧𝗠𝗨𝗥𝗜 𝗖𝗜𝗥𝗖𝗔𝗗𝗜𝗘𝗡𝗘
04.03–21.04.2022

Zina Gallery are plăcerea de a vă invita la expoziția solo a Mariei Balea, intitulată Ritmuri Circadiene. În cadrul expoziției, va fi expusă cea mai recentă serie de lucrări ale artistei, preponderent picturi, precum și obiecte. Vernisajul va avea loc vineri, 4 martie, între orele 18:00 și 21:00.

Odată cu iluzia faptului că nu mai depindem de ceasul biologic, că celulele noastre ne urmează necondiționat, corpul ajunge să fie prins în ritmul grăbit al vieții de zi cu zi. Însă, ce e de făcut când intervine epuizarea? Toate formele de viață au evoluat în rezonanță cu ciclul zi/noapte, unde întunericul reprezintă materia care reajustează perspectiva asupra lumii. Dereglarea acestei ciclicități poate răni.
Cu o abordare poetică a noțiunii timpului interior, Maria Balea meditează asupra epuizării progresive a corpului, aflat sub acțiunea unor forțe care nu îi permit să se liniștească. Și totuși, corpul are nevoie de un soi de refugiu pentru a se putea acorda.
În lucrările sale, imaginarul vegetației abundente nu are ca sursă de inspirație o fantezie paradisiacă, ci provine dintr-o realitate biologică vie, evocând o atenție sporită, o stare alertă și observativă față de creșterea organică a lumii din jur. În spațiul pictural cresc frunze și semințe, se ascund creaturi cu prezență aproape nedectabilă, se aude cârâitul solului/pământului arid, sub culoarea difuză a luminii – o plimbare prin natură care necesită un anume ritm, un ritm care necesită sincronizarea mișcărilor lente cu viața vibrantă. Astfel de rătăciri evocă intuitiv modurile prin care diferitele specii se percep reciproc (noi, inclusiv) prin forme, atingere și prezență.
Această imagine a sălbăticiei pare nefirească, fiind compusă din accidente ale memoriei și uitării. Ierburile din imagini nu pot fi categoric identificate, dar par familiare. Plantele și organismele sunt adânc înrădăcinate în memoria artistei și reculese ca un soi de “stoc”, recuperate un dor pentru un timp încetinit, care permite aprecierea misterioaselor transformări biologice. Texturi și ambianțe devin, astfel, instrumente ale simțirii.
Dualitatea timpului, extinsă din zi și noapte înspre dualitatea viață/moarte – își pierde opoziția, iar în această confluență, artista se plasează în stadiul de rătăcire meditativă. Ca un portal către o altă lume, în aceste peisaje totul este mai aproape decât pare. Bule de noroi devin subterfugii subterane, plasate sub ape aparent liniștite și semnalează faptul că un timp încetinit, respirabil, este încă posibil. Formele de viață din aceste scene amintesc că natura își continuă cursul normal al dezvoltării, în ciuda circumstanțelor individuale, iar prin această regenerare, ideea morții devine mai acceptabilă.
În această plimbare lentă, în care mintea ochiului se plimbă, ceva adormit începe să se trezească.
Text: Edith Lázár
𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮 𝗕𝗮𝗹𝗲𝗮 (n. 1990) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Practica ei este dedicată preponderent picturii, colajului, obiectelor și instalațiilor. Atrasă de detaliile vizuale ale plantelor și ale artefactelor, artista urmărește cum cele mai mici forme și fisuri în suprafețe pot compune obiecte (vii), și modurile prin care aceste detalii pot fi deconstruite și reprezentate. În cadrul acestui proces de înțelegere, Balea folosește aluzii și tehnici picturale din Renașterea timpurie, ce țin de spațialitate, de elemente arhitecturale și de texturi, pentru a reda materialitatea fluidă. Deseori lucrările sale conțin referințe personale și introspective care chestionează certitudini și mistere ale vieții care ne preocupă pe mulți dintre noi.
A fost co-fondatoare al Superliquidato, un spațiu alternativ de artă dedicat medilor digitale și experimentale, pornind de la imaginarul și experiența internetului, activ între 2014-2017 la Fabrica de Pensule, în Cluj-Napoca. A expus în spații precum Fabrica de Pensule, Aici Acolo în Cluj-Napoca, Centrul Artelor Vizuale Multimedia, Pavilion, Leilei Gallery, Goodbuy în București sau Fort Delta Gallery în Melbourne.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This