Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.

Claudiu Cobilanschi // Fructe libere

30 July, 2020, 6:00 pm - 10:00 pm

Claudiu Cobilanschi // Fructe libere
30.07.2020 – 18.08.2020
Vizitarea expoziției după evenimentul de deschidere necesită rezervare.
———————————————————————–
”Never trust a corporation to build a library. Never trust a corporation to build a garden, too.” *
(Dar și când corporațiile vor acapara parcurile și toate defrișările, cine le va construi biblioteci și grădini?)
(…)
Sub umbra cireșilor și a teilor, printre vreascuri, pășind printre căpușe, parcurgem tiptil o scurtă și mică istorie a marii istorii a lucrurilor care nu au mai avut loc – sau care acum nu știm dacă sunt unde ar trebui să fie – unde s-a stabilit, preconizat, finanțat, plănuit, amenajat. Orice termen inteprinzător și inovator-anteprenorial își poate găsi un sens în povestea aceasta, încât „noul firesc” și „noua natură” se pot redefini asemeni mersului pe bicicletă, care de asemenea, s-a specializat – nu mai dă același randament fară un echipament adaptat.
De sub acești cireși și tei, prin grădini botanice fară flori, Claudiu Cobilanschi ne povestește despre schimbări care au avut loc. A avea LOC, în contextul dat, vizează spațiul și întâmplarea, dar și felul în care ne mai putem regăsi în acest miez al lucrurilor, fapt care merge mână în mână cu libertatea pe care o avem odată ce ne putem ascunde nesupravegheați. Pe o rază de 1 km de locul unde am copilărit, cu siguranță mai există un copac cu poveste, poate un copac care îs pleacă crengile grele de fructele neobservate, zdrobite de tumultul cotidian. Cobilanschi revizitează într-o serie de cinci filmări locuri pe care le povestește așa cum au fost, ni le arată așa cum sunt, și ni le comunică așa cum poate nu le chiar știm. Fragment cu fragment, camera fixă ne pune în dialog atât cu povestea intimă cât și cu povestea nespusă public a unor pâlcuri marginalizate din inima orașului, locuri cu ascunzișuri, poteci și fructe – fiecare cu specificul lor – care în condițiile expuse au același gust amar-universal al transgresării proprietăților publice în domeniul privat, al lacătelor și buldozerelor care notifică noi direcții, noi viziuni. Direcții în care tot acest nou nu face decât să rezerve un loc stabil pentru neîntâmplare. În acest miez al neîntâmplării, prin iarba deasă, își fac culcuș aricii – în timp ce în pas de vandal, defrișăm mărăcini care au crescut peste niște promisiuni, peste niște potențiale deveniri, și mușcăm rând pe rând, din fructele ultimilor pomi ai cunoașterii naturii în urban, cu ochii deschiși spre orizontul extins, defrișat.
Acest limbo al nedevenirii locurilor devine o junglă permisivă la umbra căreia încă putem fi primiți atât timp cât nu ne mai vede nimeni, și e frumos, cât încă mai poți să te bucuri de ea.
Prinși în fața filmelor, suntem martorii unui martor care există de dinaintea noastră, care joacă un rol important în toate aceste povești – făcând în primul rând posibilă medierea accesului nostru la aceste situații. Camera de filmat, nemișcată, conectată la microfon, este de dinainte ca noi să privim păzitorul-martor al lucrurilor care se pot întâmpla, păstrând continuu ochii deschiși, în ciuda prezenței sale flagrante, interzise. Pe lângă acest rol, ochiul său care privește este în sine cel care expune situațiile unor factori de risc, încât ne facilitează contactul cu niște locuri pe care din perspectiva legalității noi nu ar trebui să le putem privi pe un ecran. Astfel, în bătaia lentilei, artistul ne povestește expus și dezarmat, așteptând, poate, de undeva din exterior, un dialog.
*preluat din două dintre filmele ce le cuprinde selecția
—————————————————————————–
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Details

Date:
30 July, 2020
Time:
6:00 pm - 10:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/588536135191641/

Locație

MATCA artspace

Organizator

MATCA artspace
Share This